بعد از وقوع هر زمین لرزه، نخستین کاری که نیروهای امدادی انجام میدهند، آوار برداری ویرانهها، رساندن آسیب دیدگان به مراکز درمانی، تامین نیازهای اولیه بازماندگان و برآورد خسارتهای جانی و مالی است. تنها پس از این اقدامات و آگاهی یافتن از عمق خرابی هاست که میتوان به فکر تهیه طرحها و نقشههای بازسازی و توسعه مناطق زلزله زده افتاد.
از آنجا که مدیریت هشت ساله دولت نهم و دهم هم در بسیاری از عرصههای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی چیزی شبیه یک زمین لرزه بزرگ و ویران کننده بوده، نخستین انتظاری هم که از دولت دکتر روحانی میرود، انجام همان کاری است که نیروهای امدادی در وضعیت مشابه میکنند. دقیقاً به همین دلیل، گزارش 100 روزه رییس جمهور (در قالب گفتوگوی تلویزیونی) بیشتر شبیه اعلامیههای ستاد بازسازی مناطق زلزله زده بود؛ اینکه آسیب وارده چه میزان است، نیازهای فوری و ضروری چیست، برای تسکین موقت دردها چه اقداماتی صورت گرفته و چه کارهایی در مرحله نخست باید انجام داد تا همه امور به روال عادیاش برگردد.
یکی از عرصههایی که از زمین لرزه هشت ریشتری (شما بخوانید هشت ساله) دولت گذشته آسیب بسیار دیده، شاخه های متنوع و گوناگون فرهنگ و هنر کشور است. معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم که عهده دار هنرهای نمایشی، تجسمی (نقاشی، عکاسی، گرافیک، خوشنویسی، مجسمه سازی و...)، موسیقی و... است، از این قاعده مستثنی نیست.
این عرصه گسترده که چندین هزار هنرمند در آن فعالیت دارند، در هشت سال گذشته متحمل خسارتهای مادی و معنوی بسیاری شده که رفع آنها و بازگشت شرایط به سال 84 (به عنوان خط شروع دوباره) زمان و توان زیادی میطلبد. بدهی چند میلیارد تومانی، غلبه نگاه امنیتی، متورم شدن بدنه اجرایی، حذف نگاه کارشناسی و کارشناسان با تجربه، خراب کردن رابطه هنرمندان با مدیران اجرایی و... از جمله آسیبهایی به شمار می آیند که اصلاح آنها از اولویتهای مدیران امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت یازدهم است.
از شهریور امسال که علی مراد خانی بر صندلی معاونت امور هنری ارشاد تکیه زده، تا امروز او همچنان در حال آواربرداری ویرانهها و برآورد خسارتهای وارده بوده است. اما پس از این مرحله که با توجه به گزارشها و گفتوگوهای او به نظر میرسد به پایان رسیده، وقت آن شده مدیران تازه ادارههای کل نمایش، موسیقی و هنرهای تجسمی کشور انتخاب شوند و کار بازسازی خرابیها را شروع کنند.
در شرایطی که تنها حدود یک ماه تا آغاز جشنوارههای موسیقی، تئاتر و تجسمی فجر باقی مانده است، تغییر و تحول در سمتهای مدیریتی باید بدون اتلاف وقت صورت بگیرد تا این رویدادهای هنری در بهترین شکل ممکن برگزار شوند.
در حالی که قرار بود ابتدای این هفته مدیران تازه زیر مجموعه معاونت هنری معرفی شوند، اما این اتفاق نیفتاد و انتظار هنرمندان نقطه پایانی نیافت. اگر چه شنیده میشود پارهای از موانع اداری باعث شده تا حکم مدیر کل جدید اداره نمایش صادر نشود، اما معلوم نیست چرا مدیران انتخابی برای دفتر موسیقی و اداره هنرهای تجسمی معرفی نشدهاند.
اگر چه تا اینجای کار، علی مرادخانی توانسته اعتماد از دست رفته هنرمندان موسیقی، نمایش و تجسمی را بعد از سالها بازسازی کند و آنان را همدل و همراه معاونت هنری سازد، اما برای هموار کردن ادامه این مسیر، هر چه سریعتر نیازمند مدیرانی است که با سیاستهای کلان دولت دکتر روحانی، رویکردهای فرهنگی علی جنتی (وزیر ارشاد) و برنامههای خود او هماهنگ باشند و امور تئاتر، موسیقی و هنرهای تجسمی کشور را سامان بخشند.
58245
نظر شما