مدتی است ایران خودرو در راستای به دست آوردن بازار از دست رفته پیکان فعال تر شده و مصمم است، گاو شیرده خود را از چین خریداری کند.
تا پیش از خروج پیکان از خط تولید ایران خودرو، مردم این خودرو را در کنار پراید خودرویی با قیمت نسبتا مناسب تلقی میکردند و در واقع در آن زمان به دلیل تنوع نه چندان زیاد محصولات داخلی، عمده تقاضاها به سمت این دو خودرو سوق مییافت، ولی خروج پیکان از سبد محصولات ایران خودرو آه از نهاد ایران خودرو بلند کرد و این بلایی است که دیر یا زود گریبان سایپا را در خصوص پراید، خواهد گرفت.
جالب است بدانیم که فکر خروج پیکان از سال 55 تا 67 نیز مطرح بود. البته تا سال 67 استانداردهای آلایندگی و مصرف سوخت در کشور اصلا وجود نداشت. ولی با این حال و به دلیل کمبود ارز ناشی از جنگ تحمیلی، خروج پیکان از خط تولید با مشکل روبهرو شد. حتی در سال 61 یک مناقصه جهانی گذاشته شد که یکی از محصولات مزدا، فیات پژو یا فولکس واگن جایگزین پیکان شود، اما هیچ کدام به ثمر نرسید.
در سال 74 فکر جایگزینی پیکان دوباره مطرح شد و از کشورهای خارجی برای طراحی اتاق جدید برای نصب بر روی پلت فرم 405 کمک گرفته شد. ولی در طول ساخت این خودرو با دو مشکل روبهرو شد؛ یکی اینکه قطعهسازان داخلی امکان تولید قطعات جدید آن را در تیراژ بالا نداشته و کار را خیلی طولانی کردند. دیگر اینکه قیمت تمام شده نسبت به آنچه که پیشبینی شده بود بالاتر رفت. به طوری که قیمت آن تا 9 میلیون تومان تمام شد. بنابراین این خودرو نیز نمیتوانست از نظر رده قیمتی به عنوان جایگزینی برای پیکان باشد. از طرف دیگر سالها طول کشید تا تیراژ تولید سمند به 100 هزار دستگاه در سال برسد.
اما همزمان با مطرح شدن بحث جایگزینی پیکان از سال ۱۳۷۴، ایران خودرو تلاشهای زیادی را برای جایگزین کردن آن با یک خودرو ارزان قیمت انجام داد و با شرکتهای زیادی نیز مذاکره کرد و پای چینیها، هندیها و ژاپنیها نیز به این جریان باز شد، اما مذاکره با هیچکدام از آنها نتیجهبخش نبود و حتی تولید ۴۰ هزار دستگاه پیکاژو (موتور پژو ۵۰۴ روی اتاق پیکان) نتوانست جایگزین مناسبی برای ادامه تولید پیکان باشد.
با این که سال 83 مدیر عامل ایران خودرو سابق اعلام کرده بود حتما خودرویی با قیمت 6 میلیون تومان را جایگزین پیکان میکنیم، اما محرابیان این آرزو را به دل منطقی گذاشت و با قرارداد تولید چری در ایران که قرار بود با همین قیمت تولید شود، مخالفت کرد.
این مساله در مدیریت جدید ایران خودرو به صورت جدی پیگیری شد و حتی اعلام شد که تولید خودرو چری به دلیل مغایریت اساسی آن با استاندارد های موجود درایران و به روز نبودن استایل آن به نفع ایران خودرو و کشور نیست واین شرکت برنامه ای برای تولید آن ندارد و خودروسازان دیگر هستند که خودرو های به مراتب مدرن تر از چری تولید می کنند .
اهمیت این خودرو برای بزرگترین خودروساز خاورمیانه به حدی زیاد است که اطلاعات مربوط به شرکت چینی یاد شده به صورت کاملا محرمانه نگه داری شده است.
حتی خودروهایی که از چین و با کشتی در حال حمل به ایران هستند تا برای تست در اختیار وزارت صنایع و دستگاههای مرتبط ارائه قرار بگیرند، در کانتینر حمل میشوند تا نام شرکت تولیدکننده آنها مشخص نشود.
تنها چند مقام ارشد ایران خودرو در جریان مذاکره این شرکت قرار دارند.
اهمیت قضیه به قدری زیاد است که پروژه رانا به عنوان دومین محصول ملی ایران خودرو که در زمان منطقی ـ مدیرعامل سابق ایران خودرو ـ کار آن پیش رفت و اعلام شد که قیمت آن در محدوده 10 میلیون تومان است به دلیل ارزیابی های کمی بلندپروازانه و این که قیمت مورد نظر قابل دست یابی نبود به کما رفت تا ایران خودرو به دنبال تولید خودرویی دیگر باشد و طبق اطلاعات دریافتی قرارست در صورت تایید خودرو کار ساخت داخل آن با قطعه سازان در سطح بالایی پیگیری شود.
ناجی ایران خودرو در کلاس A و B و در دو مدل سدان و هاچ بک و با قیمت زیر 10 میلیون تومان تولید وبه بازار عرضه خواهد شد. این خودرو همچنین مجهز به ترمز ABS، ایربک، استاندارد یورو 3 و دارای مصرف سوخت 6 لیتر است که در زمره خودروهای کم مصرف نیز قرار می گیرد.
یکی از مقامات ارشد ایران خودرو به خبرنگار ما گفت خودروهای مورد نظر ما هنوز به کشور وارد نشده است.
وی ضمن عدم اعلام نام شرکت چینی مورد مذاکره گفت: شرکت مورد مذاکره ما جزء شرکتهای مهم چینی است و شاید بتوان گفت که جزء پنج شرکت اول در این کشور قرار دارد.
طی سال 2008 گروه فاو که همکار تجاری شرکت فولکس واگن است با رتبه جهانی بیستم در صدر تولیدکنندگان چینی قرار گرفت، پس از این شرکت شرکتهای چانا اتومبیل(با رتبه جهانی 23)، دانگ فنگ(با رتبه جهانی 24)، بیجینگ اتومتیوSIAC(با رتبه جانی 25)، چری(با رتبه جهانی 26) در رتبه های اول تا پنجم قرار گرفتند.
اگر چری را از این لیست حذف کنیم هر کدام از چهار شرکت اول می توانند جزء یکی از شرکتهای اصلی باشند.
با این که وزارت صنایع و معادن و انجمن قطعه سازان روی خوشی به تولید خودروهای چینی در ایران نشان نمی دهند ولی با این حال باید دید این شرکت مهم چینی که دارای برند معتبرتری از چری است، کدام شرکت است.
گویا هفته بعد قرارست مسولان ایران خودرو جلسه ای خبری برگزار کنند تا برنامه های خود را در خصوص این خودرو اعلام کنند.
نظر شما