رئیس پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش: بجای مدرسه‌ها، باید کلاس‌‌ها را پنج‌شنبه‌ها تعطیل می‌کردند

بعد از گذشت دو سال از اجرای تعطیلی پنج شنبه مدارس، پژوهشی در آموزش و پرورش نشان می‌دهد تعطیل کردن پنج شنبه ها غلط بوده است.

زهرا تالانی: مجید قدمی، رئیس پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش که این مطالعه را انجام داده به خبر می گوید: طرح تعطیلی پنج شنبه ها یکی از پژوهش‌هایی بود که خود من در پژوهشگاه انجام دادم. نتایج تحقیق در مقایسه با سایر کشورها نشان می‌دهد که در ایران این تعطیلی بدون برنامه‌ریزی و جایگزینی صورت گرفته است، به این معنا که در مدارس در روز پنجشنبه بسته شده، در حالی که باید کلاسها تعطیل می‌شد، نه مدرسه.

گفت و گو با او را می خوانید:


در پژوهشی که درباره تعطیلات پنج شنبه مدارس انجام دادید، چگونه انجام شد؟

پژوهش روی مخاطبان و دانش آموزان در دوره های تحصیلی،معلمان و مدارس دولتی وغیر دولتی انجام شد.در کل کشورما از 33 هزار نفر نمونه گیری کردیم.مطالعات ما به صورت تطبیقی بود.


در این پژوهش آیا از تجربه کشورهای دیگر هم استفاده کردید؟

بله. بیشتر کشورهایی که از نظر فرهنگی نزدیک به ما هستند مانند مالزی و ترکیه مطالعه شدند. در کشورهای اروپایی هم کشورهایی مانند انگلستان و آلمان را مطالعه کردیم که با مشورت والدین برنامه مدرسه تدوین می شود.


در مطالعه این کشورها به چه نتیجه ای رسیدید؟

در مدارس خارج از کشور که دو روز تعطیل هستند در یک روز که برای آنها شنبه می شود،مدرسه باز است و اختصاص به کارهای آموزشی و فرهنگی دارد. مثلا چکاپ دانش آموزان، کلاس های فوق برنامه، اردو، آموزش معلمان و مانند اینها برگزار می شود، یعنی کلاس تعطیل می شود نه مدرسه. اشکال تعطیلی پنج شنبه‌های مدارس در ایران، نبود برنامه جایگزین بوده و با این طرح، در مدارس به طور کامل بسته شد؛ در حالی که باید کلاس ها تعطیل می‌شد.


مطالعه شما در مدارس غیرانتفاعی هم انجام شد؟

بله. مدارس غیر انتفاعی از این تعطیلی رضایت کمتری دارند.


همانطور که می دانید دبیرستانی ها هم تعطیل شدند. بیشترین رضایمتمندی بین کدام گروه است؟

بیشتر دبیرستانی ها موافق بودند واز این طرح رضایت داشتند. رضایت آنها بالای 80 درصد بود و دبستانی ها بالای 60 درصد. در دوره دبیرستان فضای مدرسه برای دانش آموزان خسته کننده است. وقتی دانش آموزان بزرگتر می شوند مدرسه برای آنها مکان خوب و مفیدی نیست.


وقتی قرار به اجرای طرح شد عمده مخالفان آن مادران شاغل بودند. شما هم در پژوهش به این نتیجه رسیدید؟

بله. رضایت مادران خانه دار از این طرح بیشتر بود. اما ما از مادران شاغل سوال کردیم که در تابستان بچه های خود را کجا می گذارید؟ که اکثر آنها پاسخ می دادند چون تعطیلات تابستانی طولانی است برنامه ریزی می کنند.


در این پژوهش شما چه پیشنهادی برای استفاده بهتر از این تعطیلی دارید؟

در طول 12 سال تحصیل، فرصت خوبی برای تربیت دانش آموزان وجود دارد. اما نباید تنها مغز آنها رشد کند و باید رشد عاطفی و شخصیتی هم داشته باشند. بنابراین کتاب با آنها کمک نمی کند و باید ساعتی برای فراغت و سرگرمی هم داشته باشند. بنابراین در مدرسه را بستن خطاست و باید محتوای آموزشی به گونه ای تنظیم شود که جذابیت داشته باشد و بچه ها به مدرسه گرایش داشته باشند. مدرسه باید کانون فعالیت و یادگیری شود و امور فرهنگی تعطیل نشود. حتی در این روز می توان آموزش ضمن خدمت معلمان را برگزار کرد یا والدین در کنار دانش آموزان در مدرسه باشند. در کل ما 30 مورد فعالیت برای برای تعطیلی پنج شنبه ها پیشنهاد دادیم تا مدارس غنی شوند. در کشورهای دیگر که 5 روز مدرسه می روند، روز ششم اختصاص به مشاوره، کلاس های تقویتی، اردو و آموزش به معلمان دارد. با توجه به اینکه یک روز از روزهای مدرسه را تعطیل کرده‌ایم، باید در محتوا نیز تجدیدنظر صورت بگیرد چرا که ساعت آموزش کاهش داده نشده است و در حال حاضر معاونت متوسطه و معاونت پرورشی متولی بررسی برنامه‌های تعطیلی پنجشنبه‌ها هستند.


اما انجام این امور نیاز به اعتبارات دارد و آموزش و پرورش هم مدام از کمی بودجه گلایه دارد.

بله. اما نیاز نیست تمام اعتبارات این بخش از کارهای فرهنگی و تربیتی را دولت بدهد. خانواده ها هم می توانند به مدارس کمک کنند.

47232

کد خبر 328576

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 13
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • د. حامدی IR ۱۰:۱۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۲
    10 4
    بابا این حرفا چیه؟ درسته که احمدی نژاد با سیاستهای اشتباهش خیلی به ماو آیندگان ضربه زد اما حالا که یک اقدام درست انجام داده چرا با لج بازی می خواهیم دقیقا برعکسش عمل کنیم؟ دولت عزیز! ما دوستت داریم اما متوجه لج بازی هات هم هستیم و دوست داریم با تدبیر عمل کنی نه با تعصب. نمونه های دیگر: لغو دورکاری و تغییر در سهم مصاحبه (بخوانید پارتی) در آزمون دکتری. به خدا من به روحانی رای دادم و دوستش دارم
    • سعیدی IR ۰۷:۳۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
      8 3
      پیش خانواده باشن هم بیشتر از پدرها و مادرها درس قناعت و بزرگواری و ... میگیرند. همه فرزندان بزرگان دین هم روزهای زیادی را با والدینشان میگذراندند تا آمادگی برای شروع دوران امامت و مسئولیت داشته باشند.
  • دبیر IR ۱۱:۴۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۲
    20 3
    شما تو پول آّب و برق وگاز مدارس موندید . اضافه کار معلمین را از اردیبهشت نداده اید .چرا 1 بار درباره حقوق معلم ونسبت آن با سایر کارمندان دولت پژوهشی نمی کنید؟من دبیر با مدرک دکتری و 20 سال سابقه دریافتی کمتر از 1 میلیون درام بدون هیچ مزایا و پاداش و کارانه و....(پژوهش کنید به مردم فهیم ایران اطلاع رسانی نمایید.)
    • رسول A1 ۲۲:۵۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۶
      2 3
      سلام می خوای بگی وضع معلما خرابهبگو عیب نداره ولی سیاهنمایی نکن حقوق من با دیپلم و 6 سال کار 850 تومن بعد شما با 20 سال سابقه زیر1 تومن شما حداقل 2 ملیون حقوق میگیری
  • بی نام A1 ۱۴:۱۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۲
    9 3
    معلوم نیست ایشان این اطلاعات در خصوص سایر کشورها را چگونه بدست اورده اند؟در کشورهای اروپایی مانند انگلستان اگر مطالعه کنند می بینند که مدارس تعطیل است! روز شنبه در این کشور مدارس تعطیل است و بیشتر به خربد خانوادگی پرداخته میشود! تازه از فشار تکلیف خبری نیست.آنچه را که ایشان بیان میکنند که "با مشورت والدین برنامه مدرسه تدوین می شود" مربوط به برخی مدارس شبانه روزی و خصوصی و ویژه است که شهریه آنها بسیار بالاتر از دانشگاه های آنهاست!! و برنامه اموزشی متفاوتی با بقیه مدارس دارند! خوب است این اقا و سایر دوستانشان برای مدارس و بچه های ایرانی، برنامه و نسخه ایرانی بریزند! نه الگو برداری از خارج داشته باشند! با این فشاری که در مدارس از 7:30 تا 2 به بچه ها می آورند! بهتر است پنج شنبه ها تعطیل باشد
  • بی نام A1 ۱۷:۳۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۲
    13 3
    در شهرهای بزرگ که مشگل تردد والودگی هوا وجود دارد مدارس پنج شنبه ها تعطیل باشند بهتر است
  • بی نام IR ۱۷:۵۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۲
    11 11
    تعطیلی پنج شنبه برای همه ی مقاطع زیانبار است در ساعت اخر دردبیرستان نه دانش اموز نه دبیر کشش ندارندساعت 12 تا 2 بعداز ظهر .فقط مدیر ومعاون از این تعطیلی راضی هستند.
  • علی A1 ۱۹:۴۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۲
    12 6
    به نظر من خانواده ها هم باید سهمی در آموزش وتربیت بچه ها داشته باشند وبرای اینکه محیط مدرسه خیلی خشک و خسته کننده است نیاز به استراحت بیشتری هست وباید پنج شنبه ها تعطیل باشه اما اگه محیط مدرسه جذاب بود همه دوست داشتند حتی جمعه هم بروند مدرسه شما اگه یک نظر سنجی بکنید از دانش آموزان ومعلمان صددرصد موافقند که پنج شنبه تعطیل باشه .پس مسولان دلسوز بیایید به دل موافقان کار کنید . بروید پژوهشتون را روی اصلاحات درآموزش وپرورش انجام بدید.
  • بی نام IR ۱۷:۱۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۳
    16 2
    آقای فانی وزیر قبلی مدیر پروری را شروع کرد وبدون هیچ ضابطه ای حقوق مدیران را حداقل 200 درصد افزایش داد و با این کار باعث دلسردی و کم کاری معلمان شد شما هم که معلمان را جیره خوار مدیران قرار می دهید آخر عاقبت آموزش چه شود
  • بی نام IR ۱۶:۱۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۶
    1 2
    متاسفانه برنامه ریزان و مدیران آموزش و پرورش کمترین تجربه ی آموزشی را دارند بنابراین درک درستی از شرایط معلم و دانش آموز در فرایند یادگیری ندارند . در زمان مدیریت بابایی با افزایش مزایای مدیران و معاونین دفتر نشین آنها که گاهی در یک مدرسه تعداد آنها از نیرو های آموزشی بیشتر است (مثلا در یک مدرسه شش یا هفت کلاسه با شش یا هفت معلم نیروهای دفتری شامل ‏مدیر - معاون پرورشی- معاون آموزشی- معاون فن آوری - معاون اجرایی- مشاورو مربی تربیتی) ازانگیزه کار و تلاش معلمان در کلاس کاسته شده است زیرا حتی در مراقبت های امتحانات هم حاضر به مشارکت نیستند.
  • ناشناس IR ۱۷:۲۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۶
    3 1
    سلام اقای عزیز میخوای بچه های این مملکت رشد کنن ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ حقوق معلم رو زیاد کن خارجی ها این کار رو کردن از این الگو بگیر برو جلو
  • معلم IR ۱۷:۴۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۰۶
    4 1
    مدیر میشه کار گر ما هم میشیم سر کار گر . بچه ها بیزار دارند از مدرسه باز میخوان بکشونند بچه ها رو به مدرسه ها تکلیف ماهایی که 170 کیلومتر رو میریم تا به مدرسه برسیم چیه که میخوایم یه روز در هفته رو به کارای اداری مون برسیم مگه ما ادم نیستیم
  • بی نام IR ۱۴:۰۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۱
    2 0
    پژوهش کردید این شد وای به حال پژوهش نکرده ها !!!!! تمام کتابهای درسی برای 2 برابر آنچه در مدرسه فرصت داده اند زمان لازم دارند تا یاد گیری محقق شود ولی منظور این وزارتخانه فقط اجرا ی همان برنامه های تبلیغاتی حکومتی است وبس اصلا نه به فکر معلم و شاگرد و فرهنگ و آموزش و تربیت است نه بفکر درس گرفتن از کسانی که سالها در آموزش و تربیت جلوتر از ما هستند خود بزرگبینانی که هم تلویزیو ن و هم دانشگاه و هم مدارس را برای تبلیغات حکومت خود باز نگه داشته اند وگرنه معتقد هستند که خودشان برای تمام دنیا کفایت می کنند و نیازی به تربیت و آموزش به انسانهای تحت امرشان ندارند !!!!!!!!!!!!

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین