زهرا تالانی: مجید قدمی، رئیس پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش که این مطالعه را انجام داده به خبر می گوید: طرح تعطیلی پنج شنبه ها یکی از پژوهشهایی بود که خود من در پژوهشگاه انجام دادم. نتایج تحقیق در مقایسه با سایر کشورها نشان میدهد که در ایران این تعطیلی بدون برنامهریزی و جایگزینی صورت گرفته است، به این معنا که در مدارس در روز پنجشنبه بسته شده، در حالی که باید کلاسها تعطیل میشد، نه مدرسه.
گفت و گو با او را می خوانید:
در پژوهشی که درباره تعطیلات پنج شنبه مدارس انجام دادید، چگونه انجام شد؟
پژوهش روی مخاطبان و دانش آموزان در دوره های تحصیلی،معلمان و مدارس دولتی وغیر دولتی انجام شد.در کل کشورما از 33 هزار نفر نمونه گیری کردیم.مطالعات ما به صورت تطبیقی بود.
در این پژوهش آیا از تجربه کشورهای دیگر هم استفاده کردید؟
بله. بیشتر کشورهایی که از نظر فرهنگی نزدیک به ما هستند مانند مالزی و ترکیه مطالعه شدند. در کشورهای اروپایی هم کشورهایی مانند انگلستان و آلمان را مطالعه کردیم که با مشورت والدین برنامه مدرسه تدوین می شود.
در مطالعه این کشورها به چه نتیجه ای رسیدید؟
در مدارس خارج از کشور که دو روز تعطیل هستند در یک روز که برای آنها شنبه می شود،مدرسه باز است و اختصاص به کارهای آموزشی و فرهنگی دارد. مثلا چکاپ دانش آموزان، کلاس های فوق برنامه، اردو، آموزش معلمان و مانند اینها برگزار می شود، یعنی کلاس تعطیل می شود نه مدرسه. اشکال تعطیلی پنج شنبههای مدارس در ایران، نبود برنامه جایگزین بوده و با این طرح، در مدارس به طور کامل بسته شد؛ در حالی که باید کلاس ها تعطیل میشد.
مطالعه شما در مدارس غیرانتفاعی هم انجام شد؟
بله. مدارس غیر انتفاعی از این تعطیلی رضایت کمتری دارند.
همانطور که می دانید دبیرستانی ها هم تعطیل شدند. بیشترین رضایمتمندی بین کدام گروه است؟
بیشتر دبیرستانی ها موافق بودند واز این طرح رضایت داشتند. رضایت آنها بالای 80 درصد بود و دبستانی ها بالای 60 درصد. در دوره دبیرستان فضای مدرسه برای دانش آموزان خسته کننده است. وقتی دانش آموزان بزرگتر می شوند مدرسه برای آنها مکان خوب و مفیدی نیست.
وقتی قرار به اجرای طرح شد عمده مخالفان آن مادران شاغل بودند. شما هم در پژوهش به این نتیجه رسیدید؟
بله. رضایت مادران خانه دار از این طرح بیشتر بود. اما ما از مادران شاغل سوال کردیم که در تابستان بچه های خود را کجا می گذارید؟ که اکثر آنها پاسخ می دادند چون تعطیلات تابستانی طولانی است برنامه ریزی می کنند.
در این پژوهش شما چه پیشنهادی برای استفاده بهتر از این تعطیلی دارید؟
در طول 12 سال تحصیل، فرصت خوبی برای تربیت دانش آموزان وجود دارد. اما نباید تنها مغز آنها رشد کند و باید رشد عاطفی و شخصیتی هم داشته باشند. بنابراین کتاب با آنها کمک نمی کند و باید ساعتی برای فراغت و سرگرمی هم داشته باشند. بنابراین در مدرسه را بستن خطاست و باید محتوای آموزشی به گونه ای تنظیم شود که جذابیت داشته باشد و بچه ها به مدرسه گرایش داشته باشند. مدرسه باید کانون فعالیت و یادگیری شود و امور فرهنگی تعطیل نشود. حتی در این روز می توان آموزش ضمن خدمت معلمان را برگزار کرد یا والدین در کنار دانش آموزان در مدرسه باشند. در کل ما 30 مورد فعالیت برای برای تعطیلی پنج شنبه ها پیشنهاد دادیم تا مدارس غنی شوند. در کشورهای دیگر که 5 روز مدرسه می روند، روز ششم اختصاص به مشاوره، کلاس های تقویتی، اردو و آموزش به معلمان دارد. با توجه به اینکه یک روز از روزهای مدرسه را تعطیل کردهایم، باید در محتوا نیز تجدیدنظر صورت بگیرد چرا که ساعت آموزش کاهش داده نشده است و در حال حاضر معاونت متوسطه و معاونت پرورشی متولی بررسی برنامههای تعطیلی پنجشنبهها هستند.
اما انجام این امور نیاز به اعتبارات دارد و آموزش و پرورش هم مدام از کمی بودجه گلایه دارد.
بله. اما نیاز نیست تمام اعتبارات این بخش از کارهای فرهنگی و تربیتی را دولت بدهد. خانواده ها هم می توانند به مدارس کمک کنند.
47232
نظر شما