واشنگتن برای مقابله با منازعات قومی و مذهبی در زمان مناسبی دست دوستی به سمت ایران دراز کرد.

اسراییل و کشورهای عربی یک دل مشغولی مشترک دارند و در حال فشار آوردن به ایالات متحدۀ فشار هستند. البته شاید حق داشته باشند، اما این کار را به درستی انجام نمی‌دهند. آنها ایالات متحده آمریکا را متهم می کنند به اینکه دو گناه بزرگ مرتکب شده؛ یکی عدم مسئولیت پذیری و دیگری خیانت. در هر یک از این اتهامات، آنها اشتباه می کنند و قطعاً سال 2014 این واقعیت را ثابت خواهد کرد که ایالات متحده آمریکا در خاورمیانه می ماند و همچنان قدرت بلامنازع این منطقه خواهد بود. اما واقعیت اینست که آمریکایی‌ها دوست دارند خود را از این وضعیت ناخوشایند نجات دهند و از همین رو داوطلبانه خود را وارد چالش های آسیای دور کرده اند.
همانگونه که واشنگتن اعلام کرده، آنها دوست دارند به جای خاورمیانه به سمت آسیا چرخش کنند؛ جایی که بیش از نیمی از ثروت جهان در آنجا تولید می‌شود و اقیانوس آرام به محل استراتژیک و تلاقی منافع میان چین از یک طرف و متحدان آمریکا (یعنی ژاپن) در طرف دیگر تبدیل شده است.
اما هرج و مرج و بی نظمی حاکم بر خاورمیانه به گونه ای نیست که آمریکا بتواند به آسانی خود را از این منطقه حساس و مهم رها کند؛ جایی که همچنان کلید اصلی تأمین انرژی جهان است و همیشه جاذبه و ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارد: جنگ دائمی، خشونت‌هایی که همیشه خطرناک نیستند، موشک‌هایی که همیشه آماده شلیک اند و سایۀ تهدید تروریسم اسلامی. در نهایت اینکه به رغم همۀ ناسپاسی هایی که در حق آمریکا می شود، واشنگتن به متحدان بزرگش در این منطقه وفادار است؛ از عربستان سعودی و شیخ نشین‌های خلیج فارس گرفته تا اسراییل؛ آمریکا امنیت همۀ آنها را تأمین کرده و خواهد کرد.
در واقع آنچه که خاورمیانه در حال حاضر از آن رنج می برد و یا نگرانی دارد، عدم تعهد و بی مسئولیتی آمریکایی ها نیست. در دوران پدرخواندگی، کشورهای تحت الحمایه می توانستند مسبب جنگ باشند اما تا یک زمان مشخص؛ یعنی زمانی که آمریکا و روسیه هنوز آتش بس اعلام نکرده‌اند.
ریزش کشورهای مهم و اصلی خاورمیانه اعم از مصر، عراق و سوریه در حال حاضر شکل دیگری به وضعیت موجود داده است. این شرایط فضا را برای رشد گروههای رادیکال اسلامی و القاعده فراهم آورده و هم اکنون ضرورت آسیب شناسی جنگ میان اسلام سنی و شیعه را پررنگتر ساخته است.
خلأ قدرت در بغداد، مصر و دمشق، منطقه را به سمت نظم جدیدی با محوریت دو کشور بزرگ با حکومتهای دینی سوق میدهد. عربستان سعودی به عنوان رهبر جهان اهل سنت از یک سو و ایران شیعی و غیرعرب که سودای رهبری منطقه را دارد، در سوی دیگر. هر یک از این کشورها متحدان خود را دارند؛ ایران روی عربهای شیعی(اعم از حزب الله در لبنان و حکومت عراق) و یا دوستانش(مثل سوریه) حساب می کند و در سوی دیگر، عربستان به همراه امیرنشین‌های خلیج فارس واهمه ای از بازی با آتش گروههای جهادی نزدیک به القاعده ندارند؛ و از سویی دو قدرت، نبرد موجود را برای خود حیاتی می داند. این همان ریشۀ چالشی است که خشونت های قومی در جهان عرب را فرا گرفته است. سوریه به صحنۀ تئأتر این صف آرایی تبدیل شده اما لبنان و عراق نیز همین وضعیت را دارند.
همین چند روز پیش بود که الیاس خوری، تحلیلگر و نویسندۀ لبنانی در یادداشتی برای روزنامۀ نیویورک تایمز نوشته بود: غرب دیگر در این منطقه حضور ندارد و ما در دست دو قدرت بزرگ منطقه ای قرار گرفته ایم؛ ایران و عربستان سعودی؛ دو کشوری که هر یک متد و شیوۀ خود را دارد و نمی دانیم چگونه می شود از این بحران خارج شد.
تضمین امنیت در منطقۀ خلیج فارس
جنگ میان نیروهای بشار اسد و مخالفان در سوریه ادامه دارد، دولت شیعی نوری مالکی در خطر تهدید رشد القاعده در کشور قرار گرفته، دولت اسلامی شام و عراق( موسوم به داعش) در حال قدرت گرفتن است و اتومبیل‌های مرگ نیز امنیت بیروت را نشانه گرفته اند. پرسش اینجاست که چگونه می توان از این وضعیت نجات پیدا کرد؟
واقعیت اینست که واشنگتن برای مقابله با منازعات قومی و مذهبی و کنترل فعالیتهای هسته ای ایران به خوبی دست دوستی به سمت ایران دراز کرد. اما دو متحد آمریکا در خاورمیانه، اسراییل و عربستان سعودی این اقدام آمریکا را خیانت می دانند؛ دو متحدی که مشترکاً ایران را دشمنی می دانند که باید بدان ضربه زد. چند دلیل در توجیه نگاه آنها نسبت به تهران وجود دارد: هر یک از آنها، آمریکا را متحدی می دانند که تنها به آنها تعلق دارد؛ برای اسراییل خیانت واشنگتن، بی اعتمادی و برای ریاض، مفهوم بی مسئولیتی را دارد. اسراییلی ها بر این باورند که این اقدام آمریکا نشانۀ ضعف واشنگتن در برابر ایران بود.
ریاض در مقابل، بر این باور است که اعتبار آمریکا با انصراف از حمله به سوریه زیر سوال رفت. عربستان نگاه بدبینانه ای نسبت به حمایت آمریکا از دولت شیعی نوری مالکی و عزم آنها برای از بین بردن داعش{گروه تروریستی وابسته به القاعده در عراق} دارد. حمایتی که در آن ایران و روسیه نیز حضور دارند، یعنی همان ائتلاف دشمنان جبهۀ سنی. آنها نسبت به تمایل واشنگتن برای حضور ایران در کنفرانس ژنو 2 نیز بدبین هستند. بی بی نتانیاهو، نخست وزیر اسراییل نیز حال و روز مشابهی دارد. پادشاهی عربستان هم وانمود می کند که در جستجوی متحدان جدیدی است؛ مثل فرانسه. البته همۀ اینها تنها هوس‌های زودگذری است که ریشه و اساس جدی ندارد.
اسراییل و عربستان گزینۀ دیگری ندارند، اما در هر حال آمریکا همچنان تضمین کنندۀ امنیت خلیج فارس بوده و هست و هیچکس نمی تواند جای آن را بگیرد. آمریکا بیش از هر زمان دیگری در موضع قدرت قرار دارد و می تواند با همۀ کشورها و حتی ایران و عربستان گفتگو کند و در این میان مذاکرۀ ایران و آمریکا در سال 2014 می تواند تنها نقطۀ روشن در افق خاورمیانه باشد.

لوموند/ ترجمه: زهرا خدایی

5252

کد خبر 332899

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 11
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • حسین IR ۰۵:۳۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۶
    5 3
    بسیار مقاله ی مفیدی بود مرسی
  • میلاد م EU ۱۶:۲۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۶
    2 1
    چه شود شانس بیاریم دست آمریکا رو بگیریم و با توان داخلی قاطی کنیم یه معجون قدرت بدیم بیرون تعجبم فقط از ترکیه هست که با اون همه قدرت و اقتصاد قوی چطور اینجور فلج شده
  • بی نام IR ۱۷:۴۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۶
    2 2
    اگر نبود مقاومت جانانه دولت و مردم سوریه ، منطقه به لطف عربستان و ترکیه به طور کامل به دست تروریست ها افتاده بود. کاش کمی تاریخ میخوندیم و قدرت تحلیل علمی بر اساس واقعیات داشتیم.
  • بی نام A1 ۱۰:۲۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۷
    2 3
    امروز غزه و فلسطین، ترجمه حقوق بشر آمریکایى و عرصه رسوائى غرب است‏
  • بی نام A1 ۱۹:۲۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۷
    0 1
    اعتراف آمریکا درباره حمله شیمیایی دمشق نتایج بررسی های دو کارشناس ارشد تسلیحاتی آمریکایی نشان می دهد که ارتش سوریه در حمله شیمیایی به منطقه غوطه شرقی در حومه دمشق در مردادماه سال جاری هیچ نقشی نداشته است. به گزارش جهان به نقل از العالم، "تئودور بستولا" کارشناس ارشد مرکز فن آوری ماساچوست آمریکا و "ریچارد لویدا" متخصص اسلحه و مهمات سازمان ملل متحد در گزارشی با عنوان "نتایج احتمالی خطای اطلاعاتی آمریکا درباره حمله شیمیایی حومه دمشق در ۲۱ اوت سال ۲۰۱۳ " به ابعاد این حمله شیمیایی پرداختند.
  • بی نام A1 ۱۹:۳۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۷
    0 2
    نباید به لبخندهای دشمن اعتماد کنیم تاریخ انتشار : جمعه ۲۷ دی ۱۳۹۲ ساعت ۲۲:۳۴ مسئول ستاد اقامه نماز کشور با اشاره به آثار وحدت و اتحاد بین مسلمانان جهان گفت: امروز اگر مسلمانان جهان با هم متحد بودند می‌توانستیم آمریکا را تحریم اقتصادی کنیم. به گزارش ایسنا، حجت‌الاسلام والمسلمین محسن قرائتی در همایش وحدت و بیداری اسلامی در تالار وحدت قشم با اشاره به آثار وحدت و اتحاد بین مسلمانان جهان گفت: امروز اگر مسلمانان با هم متحد بودند می‌توانستیم آمریکا را تحریم اقتصادی کنیم.
  • بی نام A1 ۱۹:۳۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۷
    0 1
    کسی که به دنبال چراغ سبز حمله اسرائیل به ایران بود در نشست ژانویه ۲۰۱۰ در دفتر کاخ سفید، وزیر دفاع پیشین امریکا نیز به اوباما هشدار داده بود که «لازم است تا او نسبت به تبعات حمله بدون اعلام قبلی اسرائیل به‌هوش باشد» و هم‌چنین این که امریکا نیز ممکن است درگیر شود.
  • بی نام A1 ۱۹:۳۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۷
    3 1
    منافع مشترك ايران و آمريكا/ همکاری تهران و واشنگتن ممکن است میان ایران و آمریکا همکاری نزدیک و دوجانبه ای برای حل و فصل برخی بحران های منطقه ای انجام شود.
  • بی نام A1 ۱۹:۵۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۷
    0 1
    وزیر کشور سوریه : تروریسم سازمان یافته مورد حمایت خارجی را شکست خواهیم داد وزیر کشور سوریه تأکید کرد ملت و ارتش و نیروهای امنیتی سوریه ، تروریسم سازمان یافته مورد حمایت خارجی را شکست خواهند داد.
  • بی نام A1 ۱۹:۵۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۷
    0 1
    تروریست های جبهه النصره در محاصره حزب الله حزب الله لبنان موفق شد با رمز «یا اباعبد‌الله»، یک گروه از تروریست‌ های «جبهه النصره» را در مسیر «قلمون» سوریه، در کمین خود گرفتار کرده و شمار فراوانی از آنان را کشته و زخمی کنند. در پی این حادثه، تروریست ها به سمت شهر هرمل لبنان موشک شلیک کردند.
  • بی نام A1 ۱۹:۵۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۷
    0 0
    جمعه ۲۷ دی ۱۳۹۲ - ۲۰:۳۰ واکنش ایران به بیانیه مطبوعاتی کاخ سفید سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان گفت بیانیه کاخ سفید برداشت یک سویه و یک جانبه از توافقات غیررسمی اخیر بین کارشناسان ایران و گروه ۱+۵ است و به هیچ وجه ملاک ارزیابی یا قضاوت درباره شیوه اجرای توافق ژنو نیست.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین