مقایسه سواد اقتصادی دولت های پس از جنگ

در این گزارش تلاش شده تا نگاهی به تیم اقتصادی دولت های بعد از جنگ بیندازیم و این دولت ها را به لحاظ تحصیلات تیم اقتصادی با هم مقایسه بکنیم.

محمد صالحی: در میان دولت های بعد از جنگ تحمیلی ، دولت اول هاشمی رفسنجانی که بین سال های 68 تا 76 زمام امور را به دست داشت. به لحاظ تحصیلاتی، بیشترین ارتباط را با اقتصاد دارند. تمام این افراد دارای مدارک مرتبط با عالی در زمینه اقتصاد هستند. در مقابل دولت دوم محمود احمدی نژاد، بین سال های 88 تا 92، محمود احمدی نژاد در تیم اقتصادی خود تنها از شمس الدین حسینی به عنوان کسی که مدرک مرتبط با اقتصاد دارد استفاده کرد. بنابراین تیم دوم احمدی نژاد به این دلیل که دربین مثلث اقتصادی تنها از یک نیرو که تحصیلات اقتصادی دارد استفاده کرده است، ضعیف ترین تیم اقتصادی را رد دولت های بعد از جنگ در کابینه داشته است. بی تردید به هر میزان که دولتمردان و اعضای کابینه دولت تحصیلات مرتبط با فعالیت خود داشته باشند، می توانند تا بهتر به انجام وظیفه در حوزه تحت سرپرستی خود بپردازد.   

  

دولت هاشمی، حضور تکنوکرات ها در اقتصاد

دولت اول هاشمی رفسنجانی، که از سال 68 تا 72 زمام امور کشور را در دست داشت. اولین دولت بعد از جنگ محسوب می شود. هاشمی رفسنجانی که تا پیش از این در مناصب مختلف به کار مشغول بود. برای اولین بار در قامت رییس جمهور مسئول تشکیل اولین کابینه بعد از جنگ بود. وی مثلث اقتصادی کابینه را به این صورت چید: برای وزارت اقتصاد و دارایی، مرحوم محسن نوربخش،  بانک مرکزی محمد حسین عادلی و برای سازمان برنامه و بودجه از مسعود روغنی زنجانی بهره گرفت. هر سه این افراد در زمینه اقتصاد دارای تحصیلات عالی بودند. نکته ای که در این بین حائز اهمیت است این که در بین این فرد، محمد حسین عادلی به عنوان رییس بانک مرکزی بیشتر از منظر سیاست خارجی به مسائل اقتصادی نگاه می کرد. حضور این افراد در راس هرم اقتصادی کشوری با توجه به تفکرات هاشمی رفسنجانی در اداره کشور و همچنین عقبه ای که این افراد داشته اند، به حضور تکنو کرات ها در صحنه اقتصادی کشور تعبیر شد. نکته ای که در باره دولت اول هاشمی رفسنجانی می توان به آن اشاره کرد این است که از آنجایی که این دولت اولین دولت بعد از جنگ را محسوب می شود، ناگزیر می بایست توجه ویژه ای به خرابی های بعد از جنگ داشته باشد. بنابراین در این دولت سهم بودجه عمرانی در لایحه بودجه سنواتی کشور بسیار پررنگ بود.

هاشمی رفسنجانی توانست در انتخابات ریاست جمهوری سال 72 بار دیگر گوی سبقت را برباید و برای دومین بار به عنوان رییس جمهور در نظام جمهوری اسلامی قسم یاد کند. در دولت دوم هاشمی که مصادف بود با مجلس چهارم، از بین سه عضو تیم اقتصادی دولت، نمایندگان مجلس چهارم دیگر به مرحوم نوربخش اعتماد نکردند و به وی رای اعتماد ندادند، این اقدام سبب شد تا مرتضی محمدخان به جای مرحوم نوربخش به عنوان وزیر اقتصاد در دولت دوم هاشمی مشغول به کار شود.

 هاشمی برای بانک مرکزی بعد از پایان دوره عادلی که یکسال آخر آن در دولت دوم هاشمی قرار داشت، از مرحوم نوربخش استفاده کرد. برای پست ریاست بر سازمان برنامه هم از حمید میرزاده استفاده کرد که اکنون بر صندلی ریاست دانشگاه آزاد تکیه زده است. در تیم اقتصادی دولت دوم هاشمی، محمد خان و نوربخش دارای تحصیلات مرتبط بودند اما میرزاده یک مهندس پلیمر بود و تحصیلات عالی در زمینه اقتصاد نداشت. بنابراین می توان  گفت تیم اقتصادی کابینه اول هاشمی، اقتصادی تر از تیم دوم بود.

نکته قابل توجه در مورد دولت هاشمی رفسنجانی این بود که در دولت وی، اولین برنامه پنج ساله توسعه اقتصادی بعد از انقلاب انجام گرفت. از جمله اقدامات دیگر این دولت مورد متوجه بودن سیاست باز اقتصادی و وضع قوانین ضد انحصار بود.

 

دوره خاتمی، تجربه رشد اقتصادی 6 درصد

در انتخابات 76 بر خلاف پیش بینی ها محمد خاتمی توانست پیروز انتخابات ریاست جمهوری باشد. دولت‌ خاتمی شعار اصلی را توسعه سیاسی و تقویت نهادهای مدنی انتخاب کرده بود.

خاتمی در تیم اقتصادی خود از حسین نمازی در قامت وزیر اقتصاد و دارایی، مرحوم نوربخش در بانک مرکزی و محمد علی نجفی در سازمان برنامه و بودجه بهره جست. در بین این افراد تنها رییس سازمان برنامه و بودجه تحصیلات عالی در زمینه اقتصاد نداشت. وزیر اقتصاد دولت اول خاتمی، دارای تحصیلات عالی در زمینه اقتصاد بود. وی بیشتر در زمینه اقتصاد اسلامی مطالعه کرده است. نمازی در شش کابینه وزیر امور اقتصادی و دارایی ایران بوده است. او در دولت‌های محمدعلی رجایی، محمدجواد باهنر، کابینۀ موقت محمدرضا مهدوی کنی، دولت اول میرحسین موسوی و دولت اول محمد خاتمی وزیر بود. در حالی که همان طور که اشاره شد نجفی تحصیلات عالی در زمینه اقتصاد نداشت. وی دارای مدرک کارشناسی ارشد رشته ریاضی، ازموسسه فناوری ماساچوست است. در سال 79 یعنی سال پایانی دولت خاتمی، محمدرضا عارف، که تا پیش از این به عنوان وزیر پست، تلگراف و تلفن در کابینه دولت هفتم حضور داشت،  جای محمدعلی نجفی را در سازمان برنامه و بودجه گرفت. اما نکته ای که در این میان باید مورد توجه قرار بگیرد، این است که در دولت اول خاتمی، با این که درآمد های نفتی به شدت کاهش یافته بود و دولت از این بابت با مشکلات روبرو شد، اما اقتصاد کشور  با رشد 6 درصدی همراه بود.

محمد خاتمی در سال 80 با پیروزی در انتخابات یکبار دیگر سکان هدایت کشور را در دست گرفت. طهماسب مظاهری وزیر اقتصاد و دارایی، ستاری فر رییس سازمان برنامه و بودجه و مرحوم محسن نوربخش، رییس کل بانک مرکزی بود. در این دوره هر سه عضو تیم اقتصادی دولت تعویض شدند. در سال 82،  به علت فوت مرحوم نوربخش، ابراهیم شیبانی ریاست کل بانک مرکزی را برعهده گرفت. طهماسب مظاهری در سال 83 جای خود را به صفدر حسینی داد. در سال 83 یک تغییر دیگرهم در تیم اقتصادی خاتمی اتفاق افتاد. برادران شرکاء جای محمد ستاری فر را در سازمان برنامه و بودجه گرفت. مدارک اعضای تیم اقتصادی دولت دوم خاتمی به شرح زیر است.

طهماسب مظاهری، دارای مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد در رشته عمران است. وی دکترای مدیریت دارد. بنابراین دومین وزیر اقتصاد دولت خاتمی، برخلاف وزرای پیشین دارای مدرک مرتبط با اقتصاد نبوده است. صفر حسینی، که جای طهماسب مظاهری را گرفت، دارای مدرک دکتری در زمینه اقتصاد کشاورزی است. حسینی مدرک خود را از دانشگاه ساسکاچوان دریافت کرده بود. وی نیز پیش ازاینکه در قامت وزیر امور اقتصاد و دارایی دولت هشتم را همراهی کند، مانند عارف در دولت دوم خاتمی وزیر بود. حسینی در دولت دوم خاتمی وزیر کار و امور اجتماعی بوده است. محمد ستاری فر، رییس سازمان برنامه و بودجه در دولت دوم خاتمی، تحصیل کرده در رشته اقتصاد با گرایش برنامه ریزی و توسعه از امریکا بوده است. ابراهیم شیبانی، رییس کل بانک مرکزی دارای دکتری اقتصاد از دانشگاه ایندیانای ایلات متحده است. برادران شرکاء که جای ستاری فر گرفت. برادران شرکاء دارای مدرک دکترای اقتصاد از دانشگاه فلوریدای آمریکا است. در دولت دوم خاتمی شاهد هستیم که اعضای تیم اقتصادی بیشتر مدرک تحصیلی خود را از ایالات متحده اخذ کرده اند. در تیم دوم خاتمی طهماسب مظاهری اولین وزیر اقتصاد و دارایی در دولت های بعد از جنگ بود که تحصیلات مرتبط با وزرات خود نداشت.

 

احمدی نژاد، سردرگم در ترکیب تیم اقتصادی

در سال 84 اتفاق عجیبی در صحنه سیاسی کشور اتفاق افتاد. احمدی نژاد گمنام توانست در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری دوره نهم رقیب قدرتمند خود، یعنی هاشمی رفسنجانی را شکست دهد و به عنوان رییس جمهور کشور انتخاب شود. در تیم اولیه اقتصادی احمدی نژاد، تنها رییس کل بانک مرکزی تا حدودی شناخته شده بود.

 وزرای اقتصاد و دارایی و رییس سازمان برنامه و بودجه چندان شناخته شده نبودند. احمدی نژاد در دور اول ریاست جمهوری خود تجربه سه رییس کل بانک مرکزی را از سر گذراند. احمدی نژاد با ابراهیم شیبانی کار را شروع کرد. درسال 86 طهماسب مظاهری جای وی را گرفت. ولی مظاهری هم چندان دوام نیاورد و در سال 87 جای خود را به هم نام رییس جمهور یعنی، محمود بهمنی داد. در مورد تغییر طهماسب مظاهری آنچه در سطح رسانه ها مطرح شد این بود که رییس کل بانک مرکزی به دلیل اختلاف هایی که با وزیر کار بر سر پرداخت وام بنگاههای زود بازده پیدا کرده بود و رییس دولت هم از جهرمی حمایت کرده بود، ترجیح داد تا ساختمان شیشه ای بانک مرکزی را در خیابان میرداماد ترک کند.

در وزارت اقتصاد و دارایی ابتدا احمدی نژاد، سکان هدایت این وزارت خانه را به داوود دانش جعفری سپرد. ولی در سال پایانی، شمس الدین حسینی جای وی را گرفت.

از آنجایی که محمود احمدی نژاد به سازمان برنامه اعتقادی نداشت، در صدد حذف آن برآمد و آن را تبدیل به معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور کرد. فرهاد رهبر بعد از این اتفاق، جای خود را به محمود برقعی داد. البته وی هم جای خود را به ابراهیم عزیزی داد.

در میان افراد جدید راه یافته به کابینه، داوود دانش جعفری،  فرهاد رهبر و شمس الدین حسینی دارای تحصیلات عالی در زمینه اقتصاد بودند. اما محمود بهمنی تحصیلات در زمینه بانکداری داشت. محمد برقعی هم مهندس مکانیک بود. ابراهیم عزیزی هم اصلا حقوقدان بود. وی پیش از معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور، عضو حقوقدان های شورای نگهبان بود.

 احمدی نژاد در جنجالی ترین انتخابات بعد از انقلاب، توانست تا سکان هدایت کشور را بار دیگر به دست بگیرد.  

تیم اقتصادی که احمدی نژاد در دور دوم خود از آن ها بهره جست، عبارتند از: شمس الدین حسینی در مقام وزیر اقتصاد و دارایی، محمود بهمنی در مقام رییس کل بانک مرکزی.

معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور را ابراهیم عزیزی و بهروز مرادی برعهد داشتند. بهروز مرادی دارای مدرک دکتری در زمینه مدیریت دولتی است.

این دوره به نسبت دوره اول احمدی نژاد شاهد تغییرات کمتری بودیم. اما در مجموع در دولت احمدی نژاد، تغییرات گسترده ای در تیم اقتصادی دولت انجام گرفت. این تغییرات گسترده در کنار حذف سازمان مدیریت و استفاده از نیروهایی که تحصیلات مرتبط با اقتصاد نداشتند و همچنین تحریم های اقتصادی وضعیت بحرانی را در اقتصاد کشور ایجاد کرد. نکته ای که در این دوره می توان به آن اشاره کرد این است که رییس کل بانک مرکزی در دولت احمدی نژاد چندان اختیاری از خود نداشت و بیشتر تابع دستورات رییس دولت دهم بود. این عدم استقلال بانک مرکزی سبب شد تا مشکلاتی از قبیل نوسانات نرخ ارز، سفته بازی در بازار سکه و همچنین تزریق منابع عظیمی از بانک مرکزی به طرح مسکن مهر شد.

 

روحانی، در اندیشه احیای سازمان برنامه و بودجه

بعد از احمدی نژاد، روحانی به عنوان هفتمین رییس جمهور در نظام جمهوری اسلامی ایران انتخاب شد.

روحانی که با شعار تشکیل دولت تدبیر و امید، توانست پیورز میدان انتخابات شود.

علی طیب نیا را به عنوان وزیر اقتصاد و دارایی به مجلس معرفی کرد. وی در بین وزرای معرفی شده به مجلس توانست بالاترین رای اعتماد را از مجلس نهم اخذ کند. همچنین وی اولین کارت زرد را از مجلس نهم دریافت کرد. که بعد از دریافت این کارت اعلام کرد تا از سمت خود استعفا خواهد داد.

رییس کل بانک مرکزی در دولت تدبیرو امید بر عهده ولی الله سیف گذاشته شد. وی پیش از این ، مدیر عامل کارآفرین، ملت، صادرات ایران، سپه، ملی ایران بود.

معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور هم در دولت یازدهم به محمد باقر نوبخت رسید.

در میان این سه نفر تنها ولی الله سیف تحصیلات در زمینه اقتصادی ندارد. وی دارای مدرک دکتری حسابداری و مدیریت مالی است.

از نکات قابل تامل در دولت یازدهم این است که به دنبال مصوبه مجلس مبنی بر احیای سازمان مدیریت وبرنامه ریزی کشور، دولت روحانی هم بی میل نیست تا هرچه زودتر این سازمان را احیا کند. بی شک احیای این سازمان می تواند کمک شایانی به اقتصاد کشور در شرایط فعلی بکند. تا اینجایی کار دولت یازدهم نشان داده است که تیم اقتصادی کابینه از یک هماهنگی خوب برخوردار هستند.  

39222

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 333638

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 5 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 50
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۱۸:۱۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۳۰
    سیف نقطه ضعف دولت روحانی است.
    • یک رفیق قدیمی IR ۰۲:۴۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
      این دولت ضعفهای بسیار دارد سیف یکی از آنان هست دوستان هم فهمیداند به همین علت روحانی مچکریم کمتر شده
    • بی نام IR ۰۴:۲۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
      36 6
      ثبات نسبی بازار دلیل موفقیت دولت روحانی است
    • بی نام IR ۰۵:۰۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
      34 4
      برای شما دولت احمدی نژاد خوب بود که می گفت قیمت دلار باید نصف بشه اما برعکس می رفت بالا! این بنده خدا گفت باید 3 تومن باشه همون حوالی هم مونده!
    • بی نام A1 ۰۶:۳۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
      31 4
      روحانی مچکریم
    • بی نام IR ۰۷:۱۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
      31 4
      میدونم خیلی منفی میگیرم ولی اعتقاد دارم نقطه قوت تیم اقتصادی دولت اقای سیف است. اگر قیمت دلار به طور احساسی و با یک توافقنامه بخواد نوسانات زیادی داشته باشه، تورم وحشتناکی ایجاد میکنه. درضمن سیاست کل دولت اینه که قیمت دلار خیلی افت نکنه چون همینجوریش هم کسری بودجه داریم. پس همه چیزو پای اقای سیف نندازین. ایشون فوق العاده با تجربه است
    • هیچکس A1 ۰۷:۲۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
      35 4
      دوستان نه بباره نه بداره فقط 8 ماه از ریاست جمهوری آقای روحانی میگذره شما نباید با 8 سال ریاست جمهوری های قبلی مقایسه ش کنید لطفا انصاف داشته باشید خبر آنلاین انتظار نداشتم لطفا چاپش کن
    • بی نام IR ۰۷:۲۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
      15 4
      می گیم سیف نقطه ضعف دولت روحانیه چون اهداف کوتاه مدت فدای اهداف بلند مدت نکرده. الان همه فکر می کنن با پایین اومدن قیمت دلار همه مشکلات اقتصادی حل می شه در حالی که مشکل در زیرساخت هاست.
    • باب لرد A1 ۰۷:۴۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
      23 2
      روحــــآنی مچـــکریم
    • بی نام IR ۰۸:۰۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
      13 2
      نه اینجوری نیست.اقتصاد باید ثبات داشته باشه.نمیشه چند روزه قیمت دلار رو 400-500 تومن کشید پایین.باید تو طولانی مدت این کار رو انجام داد.دلیل نمیشه چون تو دولت قبل یه دفعه قیمت میرفت بالا پس حالا هم همونجوری قیمت بیاد پایین.
    • بی نام IR ۰۸:۴۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
      15 5
      چرا این صحبت رو میگی. چون گفته نرخ ارز از 3000 تومان نباید کمتر بشه !!!.پس اینجوری طیب نیا هم که از سیف اونجوری تو مجلس حمایت کرد باید بد باشه دیگه. تصمیمات پولی در شرایط مختلف اقتصادی با هم فرق داره. اینجوری قضاوت نکن.
    • امید و تدبیر A1 ۰۹:۲۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
      15 0
      رفیق قدیمی ما روز به روز به روحانی امیدوارتر میشیم توهم نزن .هر چیزی مزه ای داره من خودم کسی هستم که همیشه روحانی مچکریم میگذاشتم اون برای اوایل بود که با اختلاف میلیون ها رای شما رو شکست دادیم .توهم نزنید که میتونید روحانی رو خراب کنید با افکار سطحی روحانی واقعا مرد عمل هست و به دنبال پوپولیست بازی نیست
  • بی نام IR ۱۹:۰۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۳۰
    50 3
    پس کو نمودار !
    • بی نام A1 ۰۷:۵۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
      2 4
      خودت نشون بده! چرا از بقیه توقع داری؟
  • امیر A1 ۱۹:۲۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۳۰
    19 14
    هیچکس
  • بی نام IR ۲۰:۲۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۳۰
    در واقع محمود نیاز و اعتقادی به این تحصیل کرده های اقتصاد نداشت. چون خودش در همه زمینه ها از بقیه دکترتر بود.
    • بی نام IR ۰۵:۳۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
      3 39
      برا سلامتیش صلوات
    • خواننده IR ۰۵:۵۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
      5 15
      اصلاح بفرمایید " دکتر محمود"
    • بی نام RO ۰۷:۲۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
      6 1
      جناب دکتر قانون جدید را توصیف کردند و آن اقتصاد در علم و عمل با هم تفاوت می کند . نمیدونم اینهمه اقتصاد دان تا به امروز چطور نظریه می دادن و اقتصاد دنیا چطوری می چرخید .
    • بی نام A1 ۰۹:۲۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
      28 3
      تو دولت محمود بیشترشون مدرک جعلی داشتن یا با پول از دانشگاهای خارجی برای خودشون افتخار جمع کرده بودند
  • بی نام US ۲۲:۳۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۳۰
    سید خندان
  • اقتصاد سیاسی یا سیاست اقتصادی US ۲۲:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۳۰
    22 74
    این درسته که آقای احمدی نژاد بیشتراز کل دوول از زمان مظفر الدین شاه(پیدایش نفت) تا زمان آقای خاتمی درآمد نفتی داشت. اما کلا سیاست ارزی کشور در هر دوره هشت ساله ریاست جمهوری به طور میانگین رشد منفی با ضریب (3-) راتجربه کرده به شکلی که دلار40 تومان اوایل دهه شصت الان مرز 3000 تومان را تجربه میکند/ بافرض ریاست 8 ساله آقای روحانی بر دولت در سال 1400 احتمالا قیمت دلار نزدیک 9000 تومانخواهد بود.
    • بی نام IR ۰۷:۴۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
      9 0
      ای سق سیاه
  • کورباطن A1 ۲۲:۵۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۳۰
    70 16
    البته منظور شما بیشتر مدرک بود نه سواد. این دو لزوما یکی نیستند.
    • بی نام A1 ۱۵:۱۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
      23 1
      مخصوصا تو دولت احمدی نژاد که هیچ کسی مدرک نخریده بود. لامذب تو دولت نه و ده رکورد مدیران مدرک قلابی به سقف چسبید
  • بی نام US ۰۰:۴۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
    16 90
    پرویز داوودی معاون اول دور اول ریاست جمهوری احمدی نژاد هم استاد اقتصاد بود...
    • شیپوری A1 ۰۷:۵۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
      4 4
      بله استاد دانشگاه شهید بهشتی میباشند ایشون.
  • یک رفیق قدیمی IR ۰۲:۵۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
    باز این نام هاشمی آمد بدبختی های دهه هفتاد افتادم گرانی کمر شکن بدتر از دوره احمدی نژاد نباشه بهتر نبود فقط دوران خاتمی. کشورو با نفت 9 دلار اداره کرد و در دوران خاتمی بود که این عربستان پرده سر در کعبه را به ایران اهدا کرد چه رابطه ای داشتیم با کشورها یادش بخیر
    • بی نام A1 ۰۵:۵۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
      27 1
      در عوض رشد اقتصادي وجود داشت، شغلهاي زيادي در حال ايجاد شدن بود، زيرساختهايي كه وجود نداشت در حال توسعه بود. اما در دوره آقا محمود فشار اقتصادي و تورم با اون همه درآمد براي هيچ بود، بدون اميد به آينده بهتر و روند نزولي همه چيز جز قيمتها و اختلاس و فساد.
    • حامد A1 ۰۶:۰۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
      2 62
      در دوره همین آقای خاتمی بود که ایران به عنوان مرکز شرارت ها معرفی شد در دوره همین خاتمی بود که رابطه محرم و نامحرم عادی شد و خیلی ها به سمت غرب گرایی و لوکس گرایی رفتند و کشور را به یک کشور مصرف گرا تبدیل کرد./
    • بی نام IR ۰۶:۲۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
      41 1
      موافقم خاتمی اقتصاد را واقعا سروسامان داد انهم با نفت 9 دلار اما با نظرت در مورد هاشمی موافق نیستم هاشمی بایستی ویرانی ها را سروسامان می داد اما احمدی نژاد مغرور فقط تا نوک بینی خودش را می دید. خبر بچاپ لطفا
  • بی نام DE ۰۳:۰۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
    8 3
    نقطه مشترک هر سه دولت قبلی عدم توسعه پایدار و ویرانی محیط زیست بود. دولتهای هاشمی و احمدی نژاد در این زمینه بی پرواتر محیط زیست را نابود کردند. دولت خاتمی هم به محیط زیست ظلم کرد ولی نه به اندازه آن دو. اگر روحانی می خواهد با آنها فرق کند باید فاکتور محیط زیست را وارد مولفه های اقتصادی کند. برای این منظور باید از فعالیتهای عمرانی ضد محیط زیست مانند سد سازی و کارخانه سازی در محیط های شهری دست بردارد و خرابکاریهای دولتهای قبلی در این زمینه را اصلاح کند. اگر هوای مردم صاف تر شد آن روز مردم زندگی بهتری دارند .
  • بی نام IR ۰۴:۱۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
    17 1
    داوود دانش جعفری در مراسم توديعش از وزارت اقتصاد مي گفت الفباي علم اقتصاد در اين دولت ( احمدي نژاد) رعايت نميشه .
  • بی نام A1 ۰۴:۲۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
    0 17
    تمام عملکردهای بد دولتهایی که دوستشون دارید رو با انتقاد از احمدی نژاد تا کی می خواهید بپوشانید؟ از امروز صحبت کنید وبرای آینده راه چاره نشان دهید . همیشه مگس نباشید.
  • بی نام IR ۰۴:۲۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
    20 2
    روحانی مچکریم . روز عزای کاسبان تحریم مبارک باد
  • بی نام IR ۰۴:۴۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
    1 13
    قطعاآقایون که تاب تحمل آقای احمدی نژادراندارندشدیدابدنبال تخریب تاکمی ازآلام خودراتسکین دهند خوب ازدشمنی هاچهسودی نصیب مردم محروم گردیده است
  • يونس A1 ۰۵:۰۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
    2 19
    براي چي شما مته به خشخاش مي گذاريد .اين را همه ديگر ميدانند. ميخواهيد احمدي نژاد را خراب كنيد تا خودتان به جايي برسيد بسم الله . ولي بدانيد زمان همه چيز را ثابت مي كند .اگر شما توانستيد يك ميليونوهم احمدي نژاد كار كنيد .انوقت سينه را جلو دهيد نه با تخريب وتهمت
  • بی نام IR ۰۵:۵۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
    35 1
    بدترین دولت اقتصادی همون دولت احمدی نژاد بود. ضعیف ترین و متخلس ترین و پررو ترین و ....دولت تا کنون
  • بی نام IR ۰۶:۰۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
    0 8
    احتمالاً شخصی که مقاله فوق را نوشت در در زمان دولت احمدی نژاد از دولت ایشان تعریف کرده و حالا ازش شاکیه و بعد روحانی هم ازش شاکی میشه و از دولت رئیس جمهور بعدی تعریف می کنه. نون به نرخ روز خوردن خوب نیست
  • بی نام A1 ۰۶:۱۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
    26 1
    احمدی نژاد یه کابوسه
  • یک شرکتی منطقه ویژه عسلویه A1 ۰۶:۱۷ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
    1 22
    ما فقط میدانیم که دولت احمدینژاد هرچی که نبود هدفش مبارزه با زیاده خواهی قشر ثروتمند بود و به همین خاطر طرح تبدیل وضعیت ما شرکتی ها رو اجرا کرد و میدانیم دولت جدید که طرفدار قشر مرفه هست این طرح رو تعلیق کرد تا منافع پیمانکاران بیشتر ضربه نخورد و باعث شد ما شاهد باشیم همکاران یکی درمیون تبدیل وضعیت شده اند و یکی درمیون شرکتی باقی مانده اند.چرا ؟؟خون اون افراد از خون ما رنگی تره؟؟دولت امید همین بود؟
  • مجمد A1 ۰۷:۱۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
    30 1
    فقط خواهشا عکس احمدی نژاد رو نبینیم .
  • نیما IR ۰۷:۲۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
    7 0
    در تیم اقتصادی آقای روحانی بعد از آقای طیب نیا آقای سیف نقطه ی قوت این تیم می باشد.اقدامات ایشان در این دوره ی کوتاه مدت فوق العاده بوده و جای هیچ انتقادی ندارد.
  • بی نام IR ۰۷:۴۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
    18 1
    دولت احمدی نژاد که پراز دکترای افتخاری بودش........ یکیش همین مرتضوی که اصلا پول بیت المال رونخورده....؟؟!!
  • بی نام IR ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
    6 3
    کسی که بالاترین رای اعتماد تاریخ جمهوری اسلامی رو گرفته اولین کارت زرد کابینه رو هم دریافت کرده ... همین نشون می‌ده مجلسیا چقدر انسجام تو کارشون دارن. یا شما مشکل عقلی دارید یا سیاسی‌کارید دیگه . از این دو حالت خارجه؟ ... در ضمن جناب رفیق قدیمی استراتژی جدید خودجوشا اختلاف انداختن بین اصلاح‌طلبا و روحانیه؟ به هاشمی و روحانی تیکه می‌ندازی و برای خاتمی نوشابه باز می‌کنی؟ مصلحت اقتضا کرده از سر فتنه دفاع کنی یا اینم جزء اصول اسلام و آیات قرآنه که بین رئیس‌جمهور و طرفدارای اصلاح‌طلبش دعوا بندازی؟
  • مهران دبیرسپهری A1 ۱۱:۲۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
    5 1
    می‌گویند فردی زشت و بدترکیب، کودکی را بغل کرده بود. در این حال، فرد مزبور از گریه و بی‌تابی کودک، مستاصل شد به طوریکه تمام سعی خود را می‌کرد تا از گریه و زاری طفل جلوگیری کند. تا این که بالاخره کسی پیدا شد و به آن زشت‌رو گفت مشکل اصلی، خود تو هستی و اگر کودک را رها کنی او ساکت خواهد شد. این حکایت، زبان حال جوامعی است که سودای توسعه در سر داشته اما دچار استیصال شده‌اند. یعنی دلیل صعوبت توسعه در کشورهای جهان سوم، وجود یک موجود زشت و بد ترکیبی است که نام آن موجود، علم اقتصاد است. به عبارت دیگر اولین و مهمترین عامل ضد توسعه اقتصادی بعد از جنگ جهانی دوم تاکنون «علم اقتصاد» می‌باشد که البته با شدت کمتر، آفت بشریت هم شده است. می‌توان به ضرس قاطع گفت که اگر اروپا در مراحل رشد و توسعه خود در یکصد سا
  • بی نام A1 ۱۴:۱۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
    3 1
    فقط نفر سوم بی سواد بود
  • بی نام A1 ۱۵:۱۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۱
    0 29
    خطاب به نویسنده : عزیز نظر شخصی خودت رو در قالب مقاله ی علمی ارائه میدی. پاک ترین دولت و کابینه همان کابینه ی آقای احمدی نژاد در دوره ی اول است آقای لنکرانی وزیر بهداشت وقت به راستی مرد شریفی بودند. مطمئن باشید این توافق 5+1 بیش از 3 ماه دوام نمی آورد زیرا آمریکا به این میزان دستاورد قانع نمی شود و خواسته هایش را زیاد می کند.
  • محمد A1 ۱۵:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۰۴
    6 0
    درود بر تو خاتمی دوستت داریم خیلی ماهی، ما جوانان ایرانی قدرتو میدونیم
  • ح-م A1 ۱۵:۰۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۸
    0 4
    احمدی نژاد حامی مستضعفان تا ابد در قلب ما جا داری