۱۰ نفر
۲۸ اسفند ۱۳۹۲ - ۲۲:۰۴

«مهر» طبق ماده ۱۰۸۰ قانون مدنی، توافق مالی بین زن و مرد به هنگام عقد نکاح و نوعی الزام قانونی و شرعی است که بر شوهر تحمیل می‌شود و عندالمطالبه است و زوجه، به محض انعقاد عقد نکاح، مالک آن می‌شود.

این مالکیت نسبت به نصف مهر، مستقر و ثابت است و نسبت به بخش باقی مانده، متزلزل و منوط به انجام زناشویی زوجین است که در عین حال، بنا به توافق زوجین می‌تواند عندالاستطاعه یا مقیّد به زمان نیز شود. مهر، مالی است که مرد به مناسبت عقد نکاح ملزم به دادن آن به زن می‌شود و به تجویز ماده ۱۰۷۸ آن قانون، هر چیزی را که مالیت داشته و قابل تملیک نیز باشد می‌توان «مهر» قرار داد.

مهریه، وسیله متعارفی برای تبدیل شدن این حق شرعی و قانونی زنان جهت "تنبیه مردان" و طرح "دعاوی حقوقی" متعدد در محاکم خانواده و ظهور و توسعه روزافزون پدیده «زندانیان مهریه» در حال حاضر شده است. از این رو، مهریه برخلاف باور ظاهری و غیرجدی آن دارای پیامدهای جدی، قانونی، حقوقی، عاطفی و اجتماعی فراوانی خواهد بود که بازخوردهای پیدا و پنهانِ مترتب بر آن، زمینه‌ساز نابهنجاری‌های مختلف «بحران مهریه در ایران» شده است و دستگاه‌های تقنینی و قضائی نیز در راه یافتن راه‌حل قانونی در راه برون‌رفت از این بحران هستند.

موضوع «کی داده، کی گرفته» باعث شده پسران و دختران و خانواده‌های آنها در بدو آشنایی و فراهم آوردن مقدمات خواستگاری از آن زیاد استفاده کنند، به طوریکه مهریه در نگاه پسر و داماد آینده، تشریفاتی، عرفی و خانوادگی برای رسیدن به نامزد مورد دلخواه خویش و وقوع نکاح است و از منظر دختر و عروس آینده و خانواده وی نیز مهریه در زمره همان تشریفات متعارف بوده که می‌تواند به عنوان پشتوانه آتی وی نیز تلقی شود. زوجین مهریه خود را با تکیه بر جمله «کی داده، کی گرفته؟» به تعداد سن و سال تولد خود، به تقلید از مهریه تعیین شده خواهر یا دخترخاله خویش، بر مبنای اعداد اسلامی و مقدس و برخی نیز متناسب با شأن و شئونات عرفی و خانوادگی و یا طبق نظر پدر و یا مادر خویش آن را در نظر می‌گیرند، البته برخی خانواده‌ها نیز بر مبنای واقعیات و توان مالی واقعی پسر یا داماد نسبت به تعیین میزان و سقف مهریه مبادرت می‌کنند.

مهریه یا همان اصطلاح عرفی «کی داده، کی گرفته»، برخلاف باور ظاهری و غیرجدی آن دارای پیامدهای جدی، قانونی، حقوقی، عاطفی و اجتماعی متعدد و فراوانی است و همین مهم با بازخوردهای پیدا و پنهانِ مترتب آن زمینه‌ساز نابه‌هنجاری‌های مختلف و بروز موجبات تزلزل در ثبات خانواده‌ها را در عمل، فراهم کرده است به طوریکه دادگاه‌های خانواده و دوائر اجرای ثبت اسناد رسمی سرشار از مراجعات زنانه و مردانۀ در جستجوی مطالبه و اجرای مهریه و یا تلاش برای اعسار و تقسیط و تعدیل مکرر آن شده‌اند.

مهریه نخستین اقدام قانونی زوجه در اجرای ثبت اسناد رسمی یا دادگاه‌های خانواده و دعوی حقوقی بین زن و مرد تلقی می‌شود که در صورت عدم پرداخت آن از سوی زوج، زندان پذیرای او به عنوان محکوم علیه نسبت به فرآیند اجرای محکومیت قضائی در دادگاه، بنا به درخواست زن به شمار می‌رود. تاکنون به منظور زندان‌زدایی و رهایی مردان از قید زندان‌ها، راهکارهای متعددی در محافل قانونی و مراجع مختلف پیشنهاد و مطرح شده است، تا جایی که افزایش آمار زندانیان دیه و مهریه و تأکید برای زندان‌زدایی، باعث شده قوه قضائیه این موضوع را با حضور کارشناسان داخل قوه قضائیه و خارج آن مورد بررسی قرار دهد.

 گرچه بخشنامه «عندالاسطاعه بودن مالی زوج»، «تعیین سقف برای مهریه»، تصویب ماده ۲۲ قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱، «رسیدگی فوری به دعاوی تعدیل اقساط مهریه از سوی مرد»، طرح از دستور خارج شده «تعیین ۱۴ سکه به عنوان معیار محاسبه مهریه در محاکم قضائی» در مجلس شورای اسلامی و نیز بخشنامه‌های متعدد صادره از جمله پیشنهادات مطرح شده درباره تعدیل مهریه از سوی رئیس پیشین و کنونی قوه قضائیه به شمار می‌رود.

این در حالیست که سال ۹۱ ، رئیس وقت قوه قضائیه، بخشنامه اصلاحیه ماده‌ای از آئین‌نامه نحوه اجرای محکومیت‌های مالی را در حالی به دادگاه‌های سراسر کشور ابلاغ کرد که بیش از ۳۰۰۰ زندانی مهریه در انتظار اجرای آن و آزادی بودند و در همان سال اصلاح این آئین‌نامه طی بخشنامه‌ای به دادگاه‌های سراسر کشور ابلاغ شد که نه تنها مشکلات متعددی را در راه وصول مطالبات بستانکاران مالی و زنان جویای مطالبه و اجرای مهریه در کشور فراهم کرد، بلکه استواری آرای صادره از سوی محاکم قضائی را دچار تشکیک و تزلزل غیرقابل انکار می‌کرد و به اصل استقلال قوه قضائیه و قضات نیز در عمل و با گذشت زمان خدشه وارد می‌کرد.

کد خبر 345406

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 4
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • سینا A1 ۱۷:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۱/۰۱
    7 0
    دیپلماسی دولت های قبلی و فعلی باید از آموزه های حقوقی و بین المللی دولت دکتر مصدق و تدبیر حقوقدانان بین المللی آن در پرونده هسته ای و مناسبت های بین المللی ایران استفاده کرده و دست به پیروزی قاطع در نظام بین المللی یابد و از این همه شعار گرایی و گزارشات غیر شفاف در مذاکرات خود خودداری نمایند. مردم شایسته دانستن است و مسئولان باید با آنها صادق بوده و به مانند دکتر مصدق شفاف و صادقانه و مسئولانه عمل نمایند....
  • تاریخ A1 ۱۷:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۱/۰۱
    6 0
    هر مسئول و دولتمردی باید مقاله حاضر و پرونده شرکت نفت ایران و انگلیس و دفاعیات دولت وقت ایران و وکلای بین المللی آنرا مطالعه کرده و بویژه دستگاه خارجی کشور از تجارب حرفه ای و کارشناسی آن در دیپلماسی خارجی بهرمند گردد. مملکت داری با شعار و موعظه و دخالت در دیپلماسی خارجی کشورها محقق نخواهد شد. می توان سازمان ملل و شورای امنیت را به ترتیب مندرج در این مقاله متاثر از خود کرد: تاریخ چراغ راه آینده است
  • سحر A1 ۱۹:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۱/۰۱
    7 0
    یادداشت ارزشمند و قابل توجهی بود. مسئولان باید به پیام ها و نکات ارزشمند این مقاله توجه کرده و اهمیت حضور حقوقدانان و وکلای بین المللی را در دفاع از منافع ملی و بین المللی ایران دریابند.....
  • حقیقت A1 ۱۹:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۱/۰۱
    7 0
    پرونده هسته ای ایران، دریای خزر، اتباع ایرانی در بند زندانیان خارج از کشور، زندانیان ایرانی محکوم به اعدام در مالزی، غرامت و خسارت جنگ عراق علیه ایران، دارایی های بلوکه شده ایران ، تحریم های بین المللی ایران و....، اگر اینگونه به مانند درایت دکتر مصدق و حقوقدانان بین المللی همراه دولت دفاع می شد، وضعیت ایران این چنین نبود..؟! نقش و جایگاه حقوقدانان بین المللی را در این باره به مانند مصدق جدی بگیریم....

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین