وقت خود را تلف نکنید، همه می دانند اثرات گرانی بنزین چیست

بهراد مهرجو

 

 میدان هفت تیر از هفت صبح تا هفت شب در تمام هفت روز هفته شلوغ، پررفت و آمد و پرهیاهوست. هفت ماه قبل در یکی از کوچه های این میدان دفترساده ای میزبان اسحاق جهانگیری معاون اول کنونی رئیس جمهور بود.

 در تمامی روزهای هفته او از صفحات خبری روزنامه ها تا وبسایت های تحلیلی را مطالعه می کرد. آخرین اطلاعات اقتصادی نیز از طریق فعالان بخش خصوصی و مدیران دولتی به او می رسید. تقریبا تمامی مدیران اقتصادی دولت یازدهم مانند او طی هشت سال گذشته در معرض آخرین اطلاعات و گزارش های اقتصاد ایران بوده اند. همگی هم در دهه پنجم، ششم و حتی هفتم عمر خود بیش از دهه سوم زندگیشان که در سال های پس از انقلاب به مقام وزارت و معاونت رسیدند، آموخته اند. آنقدرها به دانسته های ذهنی و زندگیشان اضافه شده که گاهی با واسطه و در بسیاری موارد بی واسطه صفحات فیس بوک برای خود راه اندازی می کنند تا برخلاف روال اداری همیشگی نظام مدیریتی ایران خود را کنار مردم قرار دهند هرچند که کامنت های فیس بوکی آنها را از جایگاه کناری به نقطه مقابل مردم تغییر جهت می دهد.

برهمین اساس بی پیرایه ترین مکانی که ایرانی ها برای اظهارنظرهای صادقانه، عصبانی و خشم آلود یافته اند، صفحات فیس بوک، تویتر مسولان دولتی در دنیایی مجازی است. محلی که معاون اول رئیس جمهور یا وزیرامور خارجه در اندازه شهروندی عادی ظاهر می شوند که امکان انتقادهای تند و خالی کردن خشم برسرشان وجود دارد.

 در همین فضازی مجازی برای اولین بار موضوع حدف یارانه های نقدی و اثرات افزایش قیمت بنزین مورد نظرسنجی عمومی قرار گرفت. نظرسنجی که نشان می داد، عمده کاربران اینترنتی مخالف رشد قیمت ها به شمار می آیند. بررسی کامنت های آنها نیز نشان می دهد همین گروه گاهی قصد تعلیم رفتار به مدیران دارند و گاهی به نقد آنها می پردازند ولی شاید هر دو گروه بی اطلاع از اتفاقاتی باشند که در فضای واقعی اقتصاد ایران رخ می دهد.

«همه تصمیم گیران می دانند وضعیت اقتصادی کشور چه زمانی خوب و چه زمانی بد است. همه هم می دانند که چه سیاست هایی می تواند وضعیت را بهبود بخشد و چه سیاست هایی می تواند وضع را بدتر کند. اینکه بخواهید به تصمیم گیری بگوید، شما اثرات رکود تورمی را نمی دانید، اقدامی بی خاصیت است. با این حال وقتی می بینید در مرز بین مکزیک و امریکا دو نوع زندگی متفاوت جاری است، معنایش این است که آن وضع اسفناک مکزیک به نفع عده ای است و وضع زندگی بهبود یافته امریکا هم به نفع عده ای دیگر.» توصیه کلیدی عجم اوغلو نوبلیست ترک بیش از آنکه به سیاست گذاران باشد به کاربران صفحات مجازی است که وقت خود را برای انتقاد از مدیران اقتصادی کشورها تلف می کنند. کاربرانی که تصور می کنند مخاطبان آنها از کف اطلاعات اقتصادی آگاهی ندارند یا اینکه در قید اصلاح روندهای اقتصادی نیستند. گفته های اقتصاددان ترک به کسب نوبل برای او و تعیین تکلیف برای عده ای دیگر منجر شده است، نظریه ای که نشان می دهد نیاز به ثبت کامنت های بیشمار در صفحه فیس بوک معاون اول رئیس جمهور و نمایش خشم پای خبرهایی مربوط به رشد قیمت حامل های انرژی نیست.

همه مدیران اقتصادی ایران به منابع تحلیلی دسته اول در مورد عواقب افزایش قیمت بنزین دسترسی دارند. روند انتشار خبرها نشان می دهد که اساسا آنها خرده اطلاعات در مورد عواقب گرانی بنزین را به رسانه ها و مردم می دهند. در چنین شرایطی اندرز و هشدار دادن به آنها در مورد عواقب اجرای فاز دوم طرح هدفمندی یارانه ها قدری بی اساس به نظر می رسد. اقتصاددان ترک تکلیف را روشن کرده است، اگر تصمیم اقتصادی اتخاذ می شود، حساب منافع و زیانهاست. مضراتی که گاهی برای فرد، دسته، گروه، کشور و حتی آینده تعیین می شود. کاربران اینترنتی و مردم گلایه مند نیز می توانند به همان توصیه محسن رنانی رجوع کنند:« زمان برای اجرای فاز دوم طرح هدفمندی مناسب نیست.»  

اگر همچنان به این نظریه شک دارید به گفته های منکیو نویلیست امریکایی رجوع کنید:« هیچ اقتصاددان و مدیری در اعلام نظر اقتصادی بی طرف نیست. هر کسی از مدیران و تصمیم گیران که حرفی می زنند در پس ذهنشان به منافع گروهی توجه بیشتری دارند. مثلا توجه کنید به مجادلات برسرتعیین دستمزد در امریکا. اقتصاددانی که مشاور سه کارخانه است می گوید دستمزدها کمتر شود و اقتصاددانی که برای اتحادیه های کارگری تحقیق می کند می گوید دستمزدها زیاد شود. بیطرفی فعلا حرف بی اساسی است.» همه می دانند عواقب اجرای فاز اول و دوم طرح هدفمندی یارانه ها چه بوده و چه هست. تنها جایگاه قضاوت متفاوت است. حتی کسانی که اجرای قانون را نهایی می کنند اگر از آنسوی میز به این سوی میز تغییر مکان دهند شاید بازهم نظراتی متفاوت ارائه کنند.  

  3535

 

کد خبر 347498

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 18
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۹:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    52 63
    اتفاقا به نظر من نظرات مردم در این حوزه اهمیت زیادی ندارد ... چون آنها همه چیز اقتصاد را نمی‌دانند ... پس بهتر است باور کنیم که هیچ دولتی به دنبال نابودی خودش نیست ... شاید بعضی دولت‌ها با بی علمی این کار را کردند و کشور را به این نقطه کشاندند ... اما این دولت از منظر اقتصادی و عملکردی نه به علم است و نه بی تجربه ... پس به همین مقدار بسنده کنیم و اجازه دهیم کارشان را بکنند ... اگر اقتصاد مالزی توانست پا بگیرد یا اقتصاد کره جنوبی به این نقطه رسید نتیجه اعتماد به همچین دولت‌هایی بود ... البته اعتماد به دولتی که علم اقتصاد را قبول ندارد منع عقلی دارد ... پس به آن دولت اعتماد نباید کرد ولی به این دولت چرا ...
    • بی نام A1 ۱۰:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
      62 32
      اتفاقا من خودم به روحانی ارای دادم اما بجز گران کردن چیزی ندیدم پشیمونیم آقا
    • هدي A1 ۱۰:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
      61 3
      بفرمائيد پس از چند دهه هنوز بايد آزمون و خطا بشيم ؟ پس تا زمان نوه و نبيره هايمان بايد انتظار كشيد ؟ تازه اگر جواب داد
    • کمیل A1 ۱۱:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
      39 6
      حالا اگه عتماد نکنیم چه کار کنیم ؟ انقلاب ؟؟؟؟
  • بی نام IR ۰۹:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    9 20
    کوتاه- مفید - صحیح -تمام
  • بی نام A1 ۰۹:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    64 6
    باید اعتماد کرد ولی هنوز مردم در شوک فاز اول هستند پس نباید خیلی هم خ.شبین باشیم به هرحال آب که آرامآرام گرم شود لاک پشتها به داغی آب عادت میکنند!!!!!!
    • بی نام IR ۱۰:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
      26 7
      البته اونا غورباقه بودند که اصطلاح غورباقه پخته هم از همینجا میاد ... در ضمن مشکل فاز اول اجرای بسیار غلط اون بود ...
  • روزبه.ک FI ۱۰:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    11 4
    از قلم بهراد مهرجو بیشتر استفاده کنید، این قلم برای گزارش ها و تحلیلهای اقتصادی، عالی است. این تحلیلی هم از منظری جدید، مفید، بدون اطاله کلام و دقیق بود
  • سمیرا م. IR ۱۱:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    32 52
    اثر ارزانی بنزین جز سرطان و سکته و سقط جنین و... چه بوده؟ لطفا بنزین را در شهر های بزرگ مثل تهران و اصفهان و.... خیلی بیشتر از این گران کنید! پول بنزین گران دادن بهتر از پول دوا و دکتر و شیمی درمانی خدای نکرده. دورباد از هر خانه...
    • سعدى A1 ۱۱:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
      15 6
      دخترم به همين سادگيهاهم نيست. ازجاى ديگرى سربازميكند. برخى دركارتهايشان مقدارى بنزين براى روزنياز ومبادا ذخيره كرده اند كه قيمتش چهارصدتومن است. حال اگراين بنزين ذخيره چهارصدتومنى بسوزدوقيمت تك نرخى وهزارتومن شود برخى بدون فكر وسنجيدن خطرات ناشى از اين امر شروع به انباركردن بنزين درگالن ودبه هاى پلاستيكى خواهندكرد آياميتوانيدتصوركنيدعمق فاجعه را. ! وازاين پس انفجارها وآتش سوزيها و...... خدا نياورد آن روز را. انشاءاله ديگراينكه به مردم نبايد دروغ گفت. چون خدانكنداعتمادملت سلب شود ازدولت وحكومت. هرچه قراراست انجام شودبايدبه اطلاع مردم رسانده شود. منظورم درخصوص اوضاع اقتصادى واموريارانه اى مردم است خداپشت وپناه اين ملت زجركشيده ومظلوم باشد
    • بی نام A1 ۰۴:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۱/۲۱
      3 0
      سمیرا جان . باشه بنزین گران شود . فکر میکنی کی اسیب می بینه . قشر متوسط . ثروتمند بنزین گران رو میخره و مجدد هوا الوده میشه . البته در ایران همه به هم فشار میدهند و همدیگر رو هول میدهند بنزین گران شود همه چی گرون میشه . الودگی هوا حل نمیشه .ترافیک درمان نمیشه پارازیت ها برداشته نمیشه /مرغ هورمونی که می خورید / نه عزیز من .با گران شدن بنزین مشکلات افزون میشه . مردم عادت میکنند و همان اش و همان کاسه
  • بی نام A1 ۱۱:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    35 7
    سلام سمیرا جان بنزین گران شود . فکر نکن مشکل ترافیک حل میشه گران بنزین مساوی است با گرانی مواد غذایی و گرانی همه چی
  • پرهام A1 ۱۲:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    31 0
    سواد آقایون هم محل توجه است "بنزین با افزایش 30 درصدی به 1000 تومان افزایش می یابد" آقایون تصمیم گیر!! 30 درصد 700 تومن میشه 210 تومن ینی با 30درصد افزایش ،قیمت بنزین باید بشه 910 تومن حالا که قراره بشه 1000 تومن ینی 42 درصد افزایش... این دکتر دکتر ها کجا مدارکشون گرفتن!!!؟
  • بی نام A1 ۱۳:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    6 0
    بابا شما ک پدر مارابااین گرانیها دراوردیدطوریکه مردم معتاد شدن واگرگران نشود مریض میشن پس تا بیشترازاین مریض ترنشدیم عجله کنید
  • بی نام A1 ۱۳:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    7 1
    بعد از مدتها یک تحلیل درست و حسابی در حوزه اقتصاد دیده شد.
  • تحلیل گر اقتصادی IR ۱۳:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    8 0
    گمرک خودرو را بردارید و خودرو های بالای 10 سال را از شهر های بزرگ بیرون کنید/ هوا تمیز می شود شکل شهر قشنگتر و مصرف بنزین پایین می آید.
  • مهرداد A1 ۱۴:۰۳ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۶
    4 2
    من موافقت قیمت بنزین با کیفیت یورو4 و 5 عرضه کنند با قیمت جهانی .... ولی این مابتفاوت را بجای یارانه ای که در جیب مردم می ریزنند صرف توسعه زیر بنایی کشور کنند( همچون اشتغال و تولید و عمرانی کشور ) کنند.
    • علي A1 ۰۹:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۸
      4 0
      من هم موافقم ولي كسي ميتواند قيمت جهاني را با توجه به وضعيت نرخ دلار اعلام كند در مرحله اول قيمت جهاني 700 تومان بود حالا 2500 تومان اگر قيمت دلار بازهم بعد از هدفمندي تغيير كند 5000 تومان مي شود . بار ديگر هدفمندي و مردم بدو دلار بدو

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین