حجت الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه درباره ویژگی های قضاوت امیرالمومنین(ع) اظهار کرد: مهمترین ویژگی که امام علی(ع) در امر قضاوت به عنوان یک اصل اخلاقی قضاوت مطرح می کند اصل عدالت است که قاضی باید در برخورد، رفتار و حکم خود نسبت به متخاصمین عادلانه باشد و حتی نباید به یک طرف نزاع بیشتر از طرف دیگر توجه کند و با یک طرف مهربانانه تر برخورد کند و به شخص دیگر چهره غضب آمیز داشته باشد و کاملا باید رفتار و نگاه کردنش عادلانه باشد و حکمی هم که صادر می کند باید بر پایه عدالت باشد و این مهمترین ویژگی است که امام علی(ع) همواره در بحث قضاوت و اخلاق قاضی مطرح کرده است و در غیر اینصورت اگر قاضی نگرش، رفتار و حکم عادلانه ای نداشته باشد نبود امر قضاوت بهتر از بودن آن است.
او در پاسخ به این سوال که این اصل امروزه در قوه قضاییه چقدر رعایت می شود گفت: نمی توان به طور مطلق اظهار کرد که همه قضات این اصل را رعایت می کنند یا نه. بعضی از قاضی ها این مساله را مد نظر قرار می دهند و نگرش و حکمشان عادلانه است اما متاسفانه بعضی از قضات این بحث را رعایت نمی کنند و این مشکل تا حدودی به این مساله باز می گردد که پرونده های متعددی در دست دارند. بنابراین برای اینکه حکم در دادگاه ها عادلانه باشد در درجه اول باید کاری کرد که پیشگیری از جرم در جامعه تحقق پیدا کند و منتظر نباشیم تا جرمی صورت گیرد و بعد از آن بخواهیم جرم را به قوه قضاییه ببریم تا حل شود.
خسرو پناه در ادامه افزود: پیشگیری از جرم باید در جامعه مورد اهمیت واقع شود تا جرایم کمتر شود و قضات هم بتوانند به این پرونده ها بهتر رسیدگی کنند و این شرط عادلانه است که در قضاوت عادلانه تاثیر داشته باشد. اما اگر پرونده ها متعدد و متکثر باشد طبیعتا قضات فرصت رسیدگی بهتر به همه پرونده ها را ندارند و ممکن است تعجیلی صورت بگیرد و طبیعتا تعجیل هم به اصل عدالت آسیب می زند.
او در پایان خاطر نشان کرد: یک بخشی از مشکلات پیشگیری، ضعف و شفاف نبودن قوانین و اطلاع رسانی نکردن درست آن است مثلا اگر بحث بیمه در جامعه درست پیگیری شود و همه بیمه باشند برخی از جرایم توسط بیمه پرداخت می شود در نتیجه نیازی به تشکیل پرونده قضایی نخواهد بود.
/6262
نظر شما