ایسنا نوشت:

جمشید میرابی معروف به جمشید بسم‌الله به بیان سرگذشت خود و تفسیر خاصش از مدیریت اقتصادی کشور از دوران تعدیل تا دوران احمدی‌نژاد پرداخته است.

بخشهایی از گفتگوی او با روزنامه «تعادل»:

-از خیلی زمان‌های قدیم که من این کار را شروع کردم طبق عادت همیشگی کارم را با بسم‌الله الرحمن الرحیم شروع می‌کردم تا اینکه کم‌کم این قضیه جا افتاد و من شدم جمشید بسم‌الله.

-پایه اصلی کارم از سال ۶۶ تا ۷۲ در بازار بورس بود، نه در بازار ارز. آن زمان به صورت کامل در بازار ارز نبودم. در مقاطعی که احساس می‌کردم نرخ ارز به سمت بالا می‌رود، خرید می‌کردم و در مقاطع دیگر می‌فروختم. همیشه بچه‌ها وقتی وارد مدرسه می‌شوند شغل‌هایی برای خودشان انتخاب می‌کنند مثل خلبانی، پزشکی و ... من هم از بچگی دوست داشتم خلبان هواپیمای جنگی بشوم و هیچ وقت فکر نمی‌کردم وارد بازار ارز بشوم.

-دیپلم علوم تجربی دارم ولی در زمینه بورس طی این سال‌ها سعی کردم تمام آمارهای بورسی را مطالعه کنم. به راحتی می‌توانم بگویم که به اندازه یک فوق لیسانس، اطلاعات از بازار بورس دارم و می‌توانم تحلیل کنم.

-تازه دیپلم گرفته بودم که آن زمان با یکی از دوستانم که الان پزشک است، رفتیم کارگری در شهرک اکباتان. ساعت حدود 2 بعدازظهر بود که متوجه شدم در کنار کار بیل مکانیکی از ما می‌خواهند بیل بزنیم. خیلی عصبانی شدم و اعتراض کردم. بدون اینکه حقوقمان را پرداخت کنند ما را بیرون انداختند.

-برادر بزرگم در آن زمان در بازار طلا بود. رفتم پیش برادرم در بازار و بعد از چند روز اسم فردی را شنیدم که در بازار زبانزد خاص و عام بود. اسمش آقای خسرو خالصی بود؛ از بزرگان سکه و طلای آن زمان و خیلی آدم شریف و با خدایی بودند. یادم نمی‌رود با ماشین مزدا ۱۰۰۰ قدیمی که داشت مرا به چهارراه استانبول برد و با بازار ارز آشنا کرد.

-کارم را با ۲۵ هزار تومان پولی که از دوستم قرض گرفته بودم شروع کردم. در آن زمان با آن پول ۲۰۰ تا ۲۵۰ دلار می‌توانستم خرید کنم. بعد از یک ماه کار کردن ۵ هزار تومان سود داشتم. سود بازار برای من خوب بود آن روزها ولی خالی از ضرر هم نبود.

-یادم می‌آید یک گروه مشتری داشتیم به اسم «فیوج». آنها نه ایرانی بودند و نه پاکستانی، چیزی مابین بودند و کار اصلی آنها جیب‌زنی بود. یک بار ۱۴۰۰ دلار از جیب من زدند. چند بار به این صورت زمین خوردم و بعد باز شروع کردم. شاید تنها چیزی که مرا در آن سال‌ها نگه داشت، علاقه به شغلم بود.

-سال ۷۲-۷۳ بود که طرح تعدیل اجرا شد. این همان شروع برنامه یارانه‌های سال ۹۰ بود که با بی‌برنامگی شروع شد. قاچاق ارز به شدت افزایش پیدا کرده بود. تورم خیلی بالا رفته بود. یادم هست سکه از ۱۳ هزار تومان به ۶۵ هزار تومان رسید. کار کردن در آن شرایط خیلی سخت بود به دلیل اینکه سوءاستفاده‌های زیادی در بازار صورت می‌گرفت. در آن شرایط تصمیم گرفتم آن مقدار پولی را که دارم در شرکت‌های خودروسازی سرمایه‌گذاری کنم و شروع به خرید و فروش ماشین کردم. یادم هست از بازار مشوش آن روزها یکی از دوستان من ۱۰ برابر سرمایه اولیه‌اش سود کرده بود ولی من نتوانستم. از قدیم در بازار ارز گفته می‌شد که لازمه کار، پول زیاد نیست، صداقت در رفتار و گفتار است که باعث جلو رفتن می‌شود و شاید همین باعث شد که من از آن دوران با کمترین بهره بیرون بیایم.

-برای من که این همه سال در بازار ارز فعالیت می‌کنم هیچ دورانی، دوران طلایی نبوده. یک صراف همیشه در خطر است؛ شبیه یک مرغ که هم سرش توی عزا بریده می‌شود و هم توی عروسی. زمان‌هایی که وضع درآمدی دولت خوب است، کسب و کار رونق دارد، اجازه فعالیت به ما داده می‌شود، مشتری‌ها می‌آیند و معامله می‌کنند و عده‌ای در این میان پیدا می‌شوند که با جلب اعتماد یا پول شما را می‌برند یا چک تقلبی و در زمانی هم که وضع مالی دولت بد می‌شود، نخستین کسانی که ضرر می‌کنند صرافان هستند. خلاصه اینکه صراف‌ها در دو حالت در خطر هستند.

-در زمان خاتمی بحث تک‌نرخی شدن ارز چند سالی مطرح شد. به نظرم این تک‌نرخی شدن بیشتر ظاهری بود ولی نوسانات خیلی کمتری داشت.

-در آن زمان ما نفت ۲۵ دلاری می‌فروختیم و چرخ اقتصاد کشور در آن شرایط خوب می‌چرخید. دلیلش هم این بود که تورم تا حد زیادی کنترل شده بود.

-آن روزها نرخ ارز تقریبا ثابت مانده بود و ارز زیادی وارد کشور می‌شد. اواخر فعالیت خاتمی بود که یک‌سری ادعا می‌کردند که صرافان از ثابت نماندن نرخ ارز در آینده اطلاع دارند و می‌گفتند که صراف‌ها شروع به خرید ارز و جمع کردن ارز از داخل بازار کرده‌اند.

-یک صراف نهایتا بتواند ۱۰ میلیون دلار بخرد. اصل این صحبت‌ها در رابطه با صراف‌ها صحیح نیست. برای یک صراف گردش پولی خوب مهم‌ترین نکته به شمار می‌رود. این نیست که دلار بخرند که از نقطه A به نقطه B برسند. صراف می‌تواند مثل یک طلافروش موجودی‌کار باشد. با شروع دولت احمدی‌نژاد طلایی‌ترین دوران ایران، خاکستری‌ترین دوران ایران شد. به این خاطر که موقعی که ایشان در مسند بود، ما نفت را به بالاترین قیمت ممکن می‌فروختیم و ثروت زیادی داشتیم ولی الان دقت کنید که چه چیزی داریم و چه به جا مانده است.

-آن روزها وقتی دلار بین ۱۱۰۰ تا ۱۲۰۰ تومان در بازار معامله می‌شد، من به جرات پیش‌بینی تا ۲۸۵۰ تومان را می‌کردم و برای این کار هم دلیل داشتم.

-ببینید حدود ۱۰ سال بود که نرخ ارز تقریبا ثابت مانده بود. تورم حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد است و نرخ دستمزد هر ساله بیشتر می‌شود. نرخ تورم مصرفی هم در کنار آن در حال افزایش است و روی تورم تاثیر می‌گذارد. چاپ اسکناس هم داریم. همه اینها جمع شده بود و یک پتانسیل ایجاد کرده بود که آقای احمدی‌نژاد و تیم اقتصادی وی با عملکرد ضعیف و اشتباه به این قضایا دامن زدند. مشکلات اقتصادی که الان هم می‌بینیم به جرات می‌توان گفت که حاصل همان عملکرد است.

-تیم اقتصادی آقای احمدی‌نژاد واقعا ضعف مدیریتی داشت، به دلیل اینکه اگر فردی توان مدیریتی ندارد باید جای خود را به فردی صالح بدهد. مگر این میز چقدر ارزش دارد که ۷۰ میلیون ایرانی به این صورت دچار مشکلات اقتصادی شوند؟

-یک حاج آقا داشتیم که پشت میزش نوشته بود «خدا کند پُستمان پَستمان نکند». متاسفانه الان اینطور نیست. یعنی تو کشور ما اینطور نیست. یک نفر که پشت میز می‌نشیند، فقط می‌گوید من می‌توانم.

-شهریور ۹۱ دلار بین ۲۰۵۰ تا ۲۱۰۰ رسیده بود. بازار ارز ایران پر از سرو صدا بود. به نظر من مردمی بودند که کارشان این نبود. حتی خانم‌های خانه‌دار می‌آمدند دلار خرید و فروش می‌کردند. آن زمان اینجا انبوهی از جمعیت بود که در بازار تردد می‌کرد و تردد در بازار افشار به سختی صورت می‌گرفت به نحوی که خود کاسب‌های بازار هم کنار نشسته بودند و فعالیت نمی‌کردند.

-قبل از دستگیری فکر نمی‌کردم بازار امنیتی شود و ماموران نیروی انتظامی وارد بازار شوند. خود ما به مردم می‌گفتیم دلار نخرید، فردا امثال ما را دستگیر می‌کنند. آنها رفتند و ما بازداشت شدیم چون فکر کردند ما قیمت‌ها را بالا می‌بریم. من ۱۳ مهر بود که بازداشت شدم. آن روز حدود ۹۰ نفر بازداشت شدند. همان روز دلار ۳۶۶۰ تومان بود.

-همان روزها بود که معاون اول رئیس‌جمهور اسم من را یعنی همان جمشید بسم‌الله را آورد و عامل تعیین نرخ بازار معرفی کرد. عنوان اتهامی من اخلال در نظام ارزی کشور بود. حدود سه ماه و نیم بازداشت بودم. اصلا مسخره است! شخصی بخواهد نرخ ارز را در یک کشور تعیین کند. در هر کشوری بالاترین قدرت نظام ارزی آن کشور را بانک مرکزی دارد. اصلا شخص توان نرخ‌گذاری روی ارز را نمی‌تواند داشته باشد. آن روزها حتی شایعات اینقدر زیاد بود که می‌گفتند جمشید بسم‌الله با چند نفر از برادرهایش شبکه مافیایی ارز تشکیل داده‌اند.

-من از ابتدای سال جدید کارم را شروع کردم. منع فعالیتی نداشتم. به انتخاب خودم برای مدتی کنار رفتم و بعد از مدتی احساس کردم که باید به بازار برگردم. از زندان هم استفاده کردم. با شروع دولت روحانی بازار ارز به سمت پایین حرکت کرد تا زمانی که آقای سیف اعلام کرد ۲۹۱۰ تومان کف قیمت بازار است. به نظرم آقای سیف کار درستی انجام دادند. دلار ارزان به اندازه دلار گران برای اقتصاد مضر است. دلار ارزان، واردات و قاچاق را افزایش می‌دهد. به نظرم دنبال جزئیات کار سیف نباشید. باید این کار انجام می‌شد که بازار به ثبات برسد و ما طی زمان به این ثبات می‌رسیم.

-زمانی که از زندان آزاد شدم در موتور جست‌وجوی گوگل با جست‌وجوی اسم جمشید، اسم من بالاتر از اسم جمشید مشایخی بود. این در حالی بود که ایشان سال‌ها فعالیت هنری داشتند و این به لطف آقای رحیمی بود که من بالاتر از ایشان قرار گرفتم. آقای رحیمی باعث بین‌المللی شدن من شدند. در نهایت امیدوارم بازار ارز ایران بازار سالمی باشد و طی سال‌های آینده با ثبات بیشتری حرکت کند.

 

1723231

 

کد خبر 362664

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 8 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 31
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۸:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
    49 2
    این روش دولتمردان سابق بود.عادت داشتند اشتباهات خودشون رو به گردن دیگران بندازن.
  • بابك A1 ۰۸:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
    39 2
    جمشيد اي هموطن من...جاي تو و رحيمي بايد عوض بشه..تا عدالت تا حدي اجرا باشه..متاسفم براي خودمان..
  • بی نام A1 ۰۸:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
    45 1
    هر کی اومد یه چیزی کند و برد خدا لعنتشان کنند
  • befermatooo A1 ۰۸:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
    11 1
    یک سوال که پرسیده نشد این بود : " به هم سن و سالات چی میخوای بگی " داداش اون ممه رو لولو برد .سالهای 80 الی 88 هر چی بود تموم شد .
  • بی نام IR ۰۸:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
    4 5
    "دلار ارزان به اندازه دلار گران برای اقتصاد مضر است. دلار ارزان، واردات و قاچاق را افزایش می‌دهد..." ...یه پا کارشناس اقتصادیه
  • بی نام A1 ۰۸:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
    18 0
    دم اقتصاد ما گرم
  • بی نام A1 ۰۸:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
    44 5
    باعث اصلی احمدی نژاد و رحیمی بودند ۰۰۰۰ ولی از محاکمه خبری نیست
  • بی نام A1 ۰۹:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
    34 1
    برای خودش اقتصاددانیِ
  • مهدی IR ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
    9 9
    ایشون با بسم اله گفتم سر مردمو میبریدن
  • یک نفر از 80 میلیون A1 ۰۹:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
    4 2
    لابد بعدا اونم که 3هزار میلیارد برده ام از تو قبر بیاد بیرون بگه از بچگی دوست داشتم دزد شم... والا حیف که روزه ام
  • بی نام A1 ۰۹:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
    3 28
    جالب است برای تخریب احمدی نژاد می توانید بروید از قاچاقچیان مواد مخدر هم مصاحبه بگیرید کافی است طرف بگوید دولت قبل مدیریت نداشت دولت قبل بد بود و مردم را به خاک سیاه نشاند مصاحبه اش پخش می شود
  • بی نام A1 ۰۹:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
    2 6
    اره درست میگی مقایسه تو و اقای مشایخی مانند حاتم طایی و برادرش بود . حاتم طایی در سخاوت وبخشش معروف بود و برادرش از این موضوع رشک میورزید به همین خاطر چاره کرد برای معروفیت و ان این بود که در اب زم زم ادرار کرد و مردم همد یگر را ندا دادند که از اب زمزم استفاده نکنید که برادر حاتم......... حال معروفیت اقای مشایخی و تو مانند حاتم و برادرش میباشد.
  • بی نام IR ۰۹:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
    10 0
    آقای میرابی چرا دلار ارزان خطرناک است؟ دلار ارزان یعنی قدرت خرید ملی. وسط دعوا داری از آقای سیف دفاع می کنی؟ پس تکلیف تقویت پول ملی چه می شود؟ مبنای قیمت 2910 تومان چه بود؟ جلسه صبحانه با نمایندگان صادرکنندگان؟
  • حسین A1 ۱۰:۰۹ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
    7 3
    یادش بخیر بابک زنجانی هم چند ماه قبل از بازداشتش اینطور معصوم نمایی میکرد
  • ابرار IR ۱۰:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
    8 1
    دمت گرم آقا جمشید اقتصاد ایران به تحلیل گرایی مثل تو نیاز داره خیلی خوشم اومد جزییات کار سیف برامون باز نکردی از آقای رحیمی هم تشکر ، که شما رو به اقتصاد ایران معرفی کرد"دستت دلار آق جمشید."
  • بی نام A1 ۱۰:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
    3 2
    حالا از این معروفیتت وبا این تجربت میخوای چه کنی
  • بی نام DE ۱۰:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
    5 3
    چرا حالا که قیمت ارز نزولی شده دوباره رفتید دنبال این دلال ها؟
  • بی نام IR ۱۱:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
    9 6
    این آقا قبلا برای آقای رحیمی کار میکرده ، حالا برای آقای سیف
  • بی نام A1 ۱۲:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
    3 11
    کاملا مشخصه که این حرفها حرف یک کارگر و دلال دیپلمه نیست نمیدونم چه حسی هست که میگه این مطلب ها و تخریب ها واسه نویسنده اش خوب آب و نون داره
  • بی نام IR ۱۲:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
    7 0
    تاریخ شاهد خواهد بود که چه خیانت هایی آقای م.ر انجام داده است.
  • بی نام A1 ۱۲:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
    8 0
    ظهور و بروز افرادی همچون جمشید بسم الله، نتیجه ی عدم شفافیت و گرفتن تصمیمات آنی و یک شبه در اقتصاد کشور است.
    • البته IR ۰۷:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۰
      1 0
      که هنوز هم ادامه دارد، از قبیل برخی ممنوعیت‌های یک شبه و بدون توجیه منطقی و مجوزهایی که پیش از این ممنوعیت‌ها گرفته می‌شوند...
  • بی نام A1 ۱۲:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
    4 10
    آیا دکتر احمدی نزاد تنها بود؟
  • سعید EU ۱۳:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
    13 2
    جمشید نظرت در باره آینده اقتصاد ایران چیست ؟ متشکرم
  • علی A1 ۱۳:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
    7 5
    واااااااای؟ چه دراماتیک کار به جائی رسیده که کلاهبردارها هم نقدسیاسی میکنند؟ انگارتخریب دولت قبلی ولاپوشونی تخلفا باانداختن تقسیرسراونا مدشده
  • بی نام A1 ۱۳:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
    33 0
    همان زمان هم همه میدونستند که یه نفر نمیتونه نرخ ارز یه مملکت رو بالا و پایین ببره ولی آقایون مردم رو هالو فرض کرده بودند
  • بی نام FI ۱۳:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
    36 0
    اون زمان صدا سیما به جای استفاده از نظر کارشناسان با چه اب و تابی خبر از دستگیری این فرد میداد
  • مینا IR ۱۴:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
    11 0
    جالب بود.
  • بی نام IR ۱۸:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
    11 17
    حيف پسوند بسم الله كه امثال تو مثل زالو به جان اقتصاد افتاده ايد همينطور تاسف به خاطر عدم مديريت و خيانت اي كاش به روز قيامت اعتقاد قلبي داشتم
  • بی نام IR ۱۹:۳۹ - ۱۳۹۳/۰۴/۰۸
    25 0
    تیم اقتصادی آقای احمدی‌نژاد واقعا ضعف مدیریتی داشت، به دلیل اینکه اگر فردی توان مدیریتی ندارد باید جای خود را به فردی صالح بدهد. مگر این میز چقدر ارزش دارد که ۷۰ میلیون ایرانی به این صورت دچار مشکلات اقتصادی شوند؟ یک حاج آقا داشتیم که پشت میزش نوشته بود «خدا کند پُستمان پَستمان نکند». متاسفانه الان اینطور نیست. یعنی تو کشور ما اینطور نیست. یک نفر که پشت میز می‌نشیند، فقط می‌گوید من می‌توانم.
  • مجتبی A1 ۰۸:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۰
    4 0
    دلار ارزان برای مردم خوب بود چون که همه چیز ارزان بود الان مشکلی نداشتیم علت گران شدن همه چیز به خاطره دلار ه و اکثر اجناس ها از خارج میاد حتی میبینید داروها از اروپا میاد .الان برای من سوال که چرا میگن دلار ارزان به اندازه دلار گران برای اقتصاد مضر است. دلار ارزان، واردات و قاچاق را افزایش می‌دهد . با ۲۵ هزار تومان پولی که در آن زمان با آن پول ۲۰۰ تا ۲۵۰ دلار می‌توانستم خرید کنیم.الان کاملا بر عکس به نظر من مردم باید یکی بشن اجازه ندهیم اینقدر به این گرانی ها اضافه بشه.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین