بی بی سی نوشت:

رئیس اقلیم کردستان عراق از امکان استقلال این بخش از خاک عراق سخن گفته است.
مسعود بارزانی، رئیس دولت خودگردان اقلیم کردستان عراق، در مصاحبه با بی‌بی‌سی گفته در نظر دارد "ظرف چند ماه" همه‌پرسی استقلال از عراق برگزار کند و آن را حق طبیعی مردم دانسه است.

رئیس اقلیم کردستان گفت:"آنچه که اخیرا روی داده نشاندهنده حق کردستان برای استقلال است و از این به بعد، ما کتمان نخواهیم کرد که هدف ما این است. عراق عملا تجزیه شده و آیا قرار است ما هم در این وضعیت فاجعه باری که کشور گرفتار آن است باقی بمانیم؟ حالا من و مردم هستیم که در باره استقلال تصمیم می‌گیریم. ما ظرف چند ماه آینده، در این مورد همه‌پرسی برگزار خواهیم کرد."

ظاهرا این همه‌پرسی در میان ساکنان اقلیم خودگردان کردستان برگزار می‌شود و ساکنان سایر بخش‌های عراق در آن شرکت نخواهند داشت.

تصمیم به برگزاری همه‌پرسی جدایی از عراق در حالی اعلام می‌شود که طی هفته‌های اخیر و با فرار ارتش عراق از برابر نفرات گروه اسلامگرای داعش در موصل و پیشروی قوای داعش به سوی شهر کرکوک، نیروهای اقلیم کردستان عراق در مناطقی که مالکیت آنها محل اختلاف کردها و دولت مرکزی بود مستقر شدند. در حال حاضر پیشمرگ‌های کرد منطقه نفت خیز کرکوک را در اختیار دارند.

از زمان سقوط صدام حسین، کردهای عراق و دولت مرکزی بر سر باقی ماندن این استان تحت حاکمیت دولت مرکزی یا الحاق آن به اقلیم کردستان اختلاف نظر داشتند و از چند سال پیش قرار بود برای تعیین سرنوشت این منطقه، همه‌پرسی برگزار شود. پس از تسلط پیشمرگ‌های کرد بر کرکوک، آقای بارزانی از شهر کرکوک دیدن کرد.
همزمان، خبرگزاری کوردپرس، متعلق به اقلیم خودمختار، در گزارشی در روز ١ ژوئیه به نقل از یک عضو ائتلاف کردستانی، بزرگترین جناح در پارلمان این منطقه، نوشت که مسعود بارزانی با درخواست دولت عراق جهت خروج پیشمرگ‌های کرد از کرکوک مخالف است زیرا از نظر او، این مناطق متعلق به کردستان است. این خبرگزاری پیشتر گزارش کرده بود که آقای بارزانی در ملاقات با یک مقام سازمان ملل خواستار کمک این سازمان برای برگزاری همه‌پرسی در مورد الحاق کرکوک به کردستان شده است.

در حال حاضر، نیروهای داعش بر بخش‌هایی از خاک عراق که اکثر ساکنان آنها را اعراب سنی تشکیل می‌دهند تسلط یافته و نیروهای دولت تحت رهبری شیعیان می‌کوشد این مناطق را باز پس بگیرد.

اکثر کردهای عراق سنی هستند اما دولت اقلیم کردستان ماهیتی سکولار داشته است در حالیکه شخصیت‌ها و نهادهای مذهبی شیعه از زمان سقوط صدام حسین نقشی اساسی در صحنه سیاسی دولت مرکزی ایفا کرده‌اند.
منتقدان دولت کنونی عراق معتقدند که گرایش فرقه‌ای دولت باعث بروز واکنش منفی در میان اقلیت عرب سنی بوده و زمینه مساعدی را برای رشد و فعالیت گروه‌های تندرو مذهبی علیه دولت و اکثریت شیعه فراهم کرده است. دولت مرکزی و برخی گروه‌های شیعه عراقی از حمایت جمهوری اسلامی ایران نیز برخوردار بوده‌اند.

روز گذشته، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، در سخنانی در یک مرکز مطالعاتی در تل‌آویو گفت که ظهور گروه‌های تندرو سنی تحت نفوذ شبکه القاعده، همانند نیروهای شیعی تحت حمایت ایران، فرصتی را برای "گسترش همکاری‌های منطقه ای" فراهم کرده است.

وی با اشاره به آنچه که "فروپاشی منطقه‌ای" به دلیل اختلاف شیعه و سنی می‌نامید، گفت که باید از استقلال‌طلبی کردهای عراق حمایت شود و افزود: "کردها مردمی مبارز هستندکه تعهد و میانه‌روی سیاسی خود را به اثبات رسانده‌اند و استحقاق برخورداری از استقلال را دارند."

اظهارات آقای بارزانی در مصاحبه با بی‌بی‌سی نخستین اشاره وی به احتمال برگزاری همه‌پرسی نیست. در فروردین ماه سال جاری خبرگزاری ایسنا به نقل از کوردپرس گزارش کرد که رئیس اقلیم کردستان عراق در دیدار با شماری از اعضای انستیتو خاورمیانه گفته است که "منطقه کردستان در پی آن است که در دولت مرکزی یک شریک واقعی باشد و اگر چنین چیزی ممکن نباشد، درباره ماندن یا نماندن در چارچوب عراق همه‌پرسی برگزار می‌کنیم."

در خبری دیگر از عراق، نخستین جلسه پارلمان این کشور از زمان برگزاری انتخابات پارلمانی در ماه آوریل روز ١ ژوئیه برگزار می‌شود و تعیین دولت بعدی مهمترین موضوع در دستور کار پارلمان است. در حالیکه ائتلاف دولت قانون به رهبری نوری مالکی، نخست وزیر، بزرگترین جناح در پارلمان جدید است، اما برخی رهبران سیاسی و حتی مذهبی و همچنین شماری از ناظران غربی، سیاست‌های وی را در بروز شکاف فرقه‌ای موثر دانسته و خواستار تغییر دولت شده‌اند.

52261

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 363043

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 8 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 13
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۷:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۰
    23 9
    خبرگزاری کردپرس مال ایرانه عزیز.
  • بی نام IR ۰۷:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۰
    46 4
    نوری مالکی حداقل باید با کردها راه میومد تا دو جبهه شیعه و کردها رو میداشت ولی از اول خودبین بود همه چیز رو خراب کرد
  • بی نام IR ۰۷:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۰
    10 26
    مي خوام ببينم ما باز هم از اردوغان كه حامي تجزيه عراق هست جمايت مي كنيم يا نه؟
  • امیرکورد A1 ۰۷:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۰
    52 10
    بژی کورد و کوردستان......
  • بی نام A1 ۰۹:۱۱ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۰
    7 29
    خب حالا ببینیم اتحادیه اروپا و آمریکا اقلیم کردستان را مثل جدایی طلبان اوکراین تحریم می کنند یا نه جالبه هر موقع یه اتفاقی تو دنیا میفته که اروپا و آمریکا وارد صحنه می شوند یه جای دیگه هم یه اتفاق مشابه میفته که سیاست یک بام و دو هوای اونها را آشکار می کنه
  • بی نام A1 ۱۰:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۰
    6 26
    به همین راحتی؟ چشم
  • مظلومین در بند IR ۱۰:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۰
    5 42
    من نمی دونم ما با ترکهای شیعه چه مشکلی داریم اصلا هواشونو نداریم نه تو چین نه تو اذربایجان نه تو عراق جالبه بعضی مواقع حتی موجودیتشونم انکار می کنیم آخه مگه شیعه نیستن تو طول تاریخ هم که واسه ایران جنگیدن مذهب کشور رو هم شیعه کردن تکلیف خودتونو مشخص کنید.
    • جواد A1 ۱۴:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۲
      26 1
      از اینجا که میگی ترکهای شیعه چین معلومه که دلت واسه شیعه می سوزه یا اینکه عرق نژادی داریچون اوغورهای چین که واقعا ترکهای اصلی هستند سنی هستندلطفا چاپ کن توهین نکردم
  • بی نام A1 ۱۱:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۰
    5 47
    بارزانی برای حب ریاست چند ساله اش حاضر است کشور عراق از یک پارچه گی خارج شود وکشورش راضعیف کند بجای این کار برو خودت را کاندید ریاست جمهوری کن وکل عراق را اباد کن
    • me A1 ۱۷:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۱
      27 2
      شما کرد نیستی مطالعه هم نداری پس بهتره نظر ندی, بارزانی خودش وپدرش و تمام طایفه اش برای استقلال کوردستان سال هاست مبارزه کردند و مبارزه می کنند. در ضمن ریاست جمهوری تو عراق کاملا فرمالیته س مالکی که الان بعد از چندین سال با این همه کمک امریکا و ایران نتونسته یه ارتش بدرد بخور داشته باشه که این جور در مقابل یک گروه شبه نظامی حیوان صفت کشورش و به باد فنا بده تازه بازم می خواد نخست وزیر شه, حالا به نظرتون کوردها باید به پای همچین حکومتی بسوزن؟ اگه پیشمرگه نرفته بود کرکوک, که جزء لاینفک خاک کوردستانه, که الان کرکوک هم مث بقیه ی شهرا تو دست داعش بود. بژی کورد و کوردستان
    • آرش EU ۱۹:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۲
      29 13
      بی مغز جاهل
  • احمد IR ۰۹:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۶
    19 6
    به نظر من کردها با این همه ظلمی که در حقشون روا میشه و از طرف دولت مرکزی عراق به حاشیه رانده شدن حق دارن مستقل بشن
  • a9 A1 ۰۹:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۴/۱۹
    12 2
    نمی دونم چرا ما ایرانیا راجع به همه چی نظر میدیم. مخصوصا چیزهایی که بعضی وقتها ازشون اطلاعاتی نداریم خیلی راحت میایم حکمشم صادر میکنیم؟ آخه مگه شما میدونید کردها چی کشیدن؟ مگه تصاویر بمباران شیمیایی حلبچه رو ندیدید؟ میدونید صدام بهشون شناسنامه هم نمی داد؟ شما اصلا میدونید همه کردها هر جای دنیا باشن آریایی و ایرانی اند که در طول تاریخ توسط انگلیس و فرانسه به عثمانی واگذار شدن و بعشم چند پاره شدن؟ مثل اینکه یادتون رفته تو جنگ با عراق چقدر به ما ایرانیها کمک بی منت کردن؟ اونا که هنوز ریشه شون یادشونه شماها رو نمی دونم...