پویا دبیری مهر:روزگاری ایران قرار بود تولید کننده تلفن همراه باشد،اما طرح های تولید موبایل در ایران همچنان در کشوی طراحان تولید تلفن همراه خاک می خورد.
در کارزار غفلت از تولید سخت افزاری تلفن همراه در کشور،رهروان جاده های خلوت و تاریک مرزهای ایران سخت به قاچاق این محصول اشتغال دارند.
در حال حاضر سالانه 20 میلیون دستگاه گوشی تلفن همراه در کشور مورد نیاز است اما مجموع تولید و واردات رسمی یک میلیون دستگاه برآورد میشود،بنابراین 19 میلیون دستگاه و به عبارتی 95 درصد گوشی تلفن همراه مورد نیاز در کشور از مبادی غیر رسمی تامین میشود.
بررسی آمار واردات رسمی گوشی تلفن همراه به کشور و همچنین نیاز سالانه کشور به این کالای مصرفی نشان میدهد که بازار گوشی تلفن همراه در ایران در قبضه قاچاق قرار گرفته است.
به این ترتیب با توجه به این که تولید داخل از مدتها پیش تقریبا تعطیل شده است و همچنین با توجه به کاهش واردات رسمی انجام شده،میتوان نتیجه گرفت که واردات رسمی گوشی تلفن همراه به هیچوجه کفاف نیاز داخل را نداده و به این ترتیب زمینه برای قاچاق آن به کشور کاملا فراهم شده است.در چنین شرایطی درآمدهای قانونی گمرک از محل دریافت تعرفههای گمرکی نیز با کاهش مواجه شده است.
پیشتر قرار بود که در صورت موفق نبودن طرح تولید گوشی تلفن همراه در کشور،تعرفه واردات این کالا به کشور مجددا به حالت اولیه خود باز گردد که البته این کار با تاخیر زیادی همراه شد.
براساس آمار رسمی تاکنون کمتر از یک میلیون گوشی در کشور تولید شده و این در حالیست که در همین سه سال بیش از 24 میلیون سیم کارت به متقاضیان واگذار شده است.
اما در حالی که وزارت صنایع و معادن تاکنون هیچگونه آمار رسمی در مورد تولید گوشی تلفن همراه در کشور طی سال گذشته و امسال منتشر نکرده است،به نظر میرسد تولیدکنندگان داخلی با توجه به نبود ثبات در تصمیمگیریها نتوانستهاند به برنامههای تولید خود و هدفگذاریهای انجام شده در این زمینه دست پیدا کنند.
در حال حاضر پنج شرکت تولیدکننده گوشی تلفن همراه دارای مجوز تولید از وزارت صنایع و معادن و عضو انجمن تولیدکنندگان گوشی تلفن همراه در کشور فعالیت میکنند.
همچنین نگاهی به آمار صادرات ایران در زمینه گوشی تلفن همراه نشان میدهد که کشورمان هرگز در این حوزه صادرات چندانی نداشته و البته همین صادرات بسیار اندک نیز در سالهای 1386 و 1387 و 1388به صفر رسید.
بر این اساس، ایران در سال 1383 معادل 45 هزار دلار گوشی تلفن همراه به خارج از کشور صادر کرد که در سال 1384 به 3 هزار دلار کاهش یافت که امارات متحده عربی تنها واردکننده گوشی تلفن همراه از ایران بود. در سال 1385 نیز تنها دو هزار دلار گوشی همراه ساخت ایران به هنگ کنگ صادر شد و در سالهای 1386 و 1387 و 6 ماه 1388صادرات این محصول از کشورمان به صفر رسید.
اما در شرایطی که آمار واردات رسمی گوشی تلفن همراه به کشور کاهش شدیدی را نشان میداد،قاچاق و واردات غیررسمی این کالا به کشور رشد شدیدی پیدا کرد و در همان زمان نیز کارشناسان نسبت به ادامه این وضع هشدار جدی دادند.
نگاهی به آمار نشان میدهد که کشورهای امارات متحده عربی، فنلاند، آلمان، مجارستان، چین و کرهجنوبی بزرگترین صادرکنندگان گوشی تلفن همراه به کشورمان طی سالهای اخیر بودهاند.
براساس آمار رسمی منتشر شده،هماکنون "نوکیا"،"سامسونگ"،"موتورولا"،"الجی الکترونیکس" و"سونی اریکسون" پنج شرکت برتر جهان در زمینه تولید گوشی تلفن همراه هستند.
نظر شما