ماجرای سفرهای اجباری برای یک سونوگرافی ساده در سیستان و بلوچستان

مردم سیستان و بلوچستان از نبود سونوگرافیست زن در رنجند؛ برخی از بیماران باید تا ۷۲۰ کیلومتر را برای رسیدن به یک سونوگرافیست زن مسافرت کنند. امری که خطر و ریسک بیماری را بالا می برد.

سینا قنبرپور: ۷ شهرستان سیستان و بلوچستان از نداشتن سونوگرافیست رنج می‌برند و این در حالی است که این استان با وجود داشتن ۲ نماینده در کمیسیون بهداشت و درمان مجلس هنوز نسخه‌ای برای درمان این درد نپیچیده است.

این شرایط در حالی رقم می‌خورد که فرهنگ مردم منطقه و حتی مردم ایران از یک‌سو مراجعه به سونوگرافیست مرد را با مشکل مواجه کرده است و چنین موضوعی را نمی پذیرد و از سوی دیگر کمبود و همین‌طور نبود سونوگرافیست سبب ایجاد یک بازارمالی نامناسب در این حوزه از درمان شده است.

۳ دانشگاه علوم پزشکی و نبود امکانات

سیستان و بلوچستان ۳ دانشگاه علوم پزشکی دارد. دانشگاه علوم پزشکی سیستان و بلوچستان که در مرکز استان واقع است و آن را به دانشگاه علوم پزشکی زاهدان می‌شناسند. دانشگاه علوم پزشکی زابل که در این شهر مستقر است و در دوره هشتم مجلس شورای اسلامی با پیگیری‌های «محمدقیوم دهقانی» نماینده وقت ایرانشهر، سرباز و دلگان و مساعدت دکتر مرضیه وحید‌دستجردی دانشگاه علوم‌پزشکی ایرانشهر.

در حال حاضر و با تقسیم کار انجام گرفته در میان این سه دانشگاه، درمان در شهرستان‌های «چابهار»، «کنارک»، «نیکشهر»، «سراوان»، «سیب و سوران» و همین‌طور «خاش» زیرنظر دانشگاه علوم پزشکی زاهدان مدیریت می‌شود.

شهرستان‌های «سرباز»، «دلگان» و «ایرانشهر» نیز زیر نظر دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر هستند. اما نگاهی به جدول زیر نشان می‌دهد در ۹ شهرستان یاد شده تنها ۷ سونوگرافیست زن فعال هستند که ۶ تن آن‌ها در زاهدان مستقر هستند و یک تن دیگر در شهرستان ایرانشهر؛

نام شهرستان 

دستگاه سونوگرافی

سونوگرافیست زن 

زاهدان 

دارد

۶ متخصص سونوگرافی زن

خاش

ندارد 

ندارد

ایرانشهر

دارد

یک متخصص سونوگرافی زن

دلگان

ندارد

ندارد

سرباز

ندارد

ندارد

نیکشهر

ندارد

ندارد

سراوان

ندارد

ندارد

سیب و سوران 

ندارد

ندارد

چابهار

دارد

ندارد

کنارک

ندارد

ندارد

پزشکان نماینده واکنشی نداشته‌اند

بررسی تذکرات کتبی دکتر«حلیمه عالی» نخستین زن راه یافته به مجلس از سیستان و بلوچستان نیز نشان که در کمیسیون بهداشت و درمان فعال است نشان می‌دهد که او حتی برای یک بار نسبت به وضع نامناسب درمان آن هم برای زنان واکنشی نشان نداده است. در همین حال دکتر «حسینعلی شهریاری» نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی نیز که ریاست کمیسیون بهداشت و درمان مجلس را برعهده دارد،‌ تاکنون نسبت به این موقعیت واکنشی بروز نداده است.

این در حالی است که به نظر می‌رسد کمبود سونوگرافیست زن در سیستان و بلوچستان زمینه یک سوءاستفاده عظیم مالی را در شهرستان چابهار به وجود آورده باشد. نبود سونوگرافیست زن در سیستان و بلوچستان موجب شده مردم جنوب این استان برای انجام یک سونوگرافی ساده دستکم فاصله ۳۷۵ کیلومتری چابهار تا ایرانشهر را طی کنند.

درمان در «چابهار» که ۷۲۰ کیلومتر از مرکز استان سیستان و بلوچستان دورتر است زیرنظر دانشگاه علوم پزشکی زاهدان مدیریت می‌شود و این درحالی است که مردم جنوب سیستان و بلوچستان از شهرهای «نیکشهر»، «کنارک»، «سرباز» و «پیشین» برای انجام سونوگرافی به این شهر مراجعه می‌کنند.

چنین وضعی سبب شده در بیمارستان امام علی(ع) چابهار تنها یک سونوگرافیست مرد فعال باشد که روزانه ۲۵ نفر را بیشتر در این بیمارستان پذیرش نکند.

سوءاستفاده از یک بازار تضمین شده

هزینه انجام یک سونوگرافی با دفترچه بیمه در بیمارستان امام علی (ع) چابهار ۱۷ هزارتومان است و خارج از این تعداد افراد باید به صورت آزاد به مطب سونوگرافیست باید مراجعه کنند. با این حساب تنها از پذیرش روزانه ۲۵ نفر در بیمارستان یاد شده ۴۲۵هزارتومان درآمد حاصل می‌شود که البته باید سهم بیمارستان را هم از آن کسر کرد. اما همین درآمد ناخالص رقمی ۱۱ میلیون و ۵۰ هزارتومانی را تضمین کرده است.

عبدالباسط یکی از ساکنان چابهار که همسرش باردار است، به همراه او مدتی قبل برای سونوگرافی از چابهار به ایرانشهر رفته است. او دراین‌باره به خبرآنلاین گفت: مدتی قبل یک خانم متخصص سونوگرافی در چابهار شروع به فعالیت کرد. اما چون بازار تنها سونوگرافیست چابهار که یک مرد است خراب شد کاری کرد تا عذر او را بخواهند.

همچنین جمالزهی یکی از ساکنان شهرستان کنارک نیز دراین‌باره توضیح داد: شاید این مشکل را به گردن مردم بیندازند که در میان ما زنان به دلیل فرهنگشان نزد سونوگرافیست مردم نمی‌روند ولی این دلیل نمی‌شود که وزارت بهداشت کاری کند که فقط یک سونوگرافیست باشد و بازار او تضمین شود.

رفیع هوت، از اهالی نوبندیان در ۵۰ کیلومتری چابهار نیز گفت: مدتهاست ما به سونوگرافیست زن نیاز داریم. زنان ما نیازمند متخصص زنان هستند. اما در صورت بروز مشکل باید به زاهدان یا به کرمان برویم. از استاندار جدید و وزیر بهداشت هم خواسته‌ایم که این موضوع را مرتفع کنند.

از رفتار تیم درمان راضی نیستیم

اما موضوع مشکلات درمان در سیستان و بلوچستان محدود به سونوگرافیست زن و یا متخصص زنان نمی‌شود. کمبود کادرپزشکی در همه زمینه‌ها مردم این استان را با نارضایتی مواجه کرده‌است. برای برطرف شدن همین نارضایتی ها بود که آخر هفته گذشته وزیر بهداشت یک سفر استانی را به سیستان و بلوچستان اختصاص داد.

اما 
جبار که همسرش مدتی قبل فرزندی به دنیا آورده درباره نارضایتی از اوضاع کادر درمانی در سیستان بلوچستان به خبرآنلاین گفت: ما قبول داریم که پزشک محرم است اما آیا خدمه بیمارستان و کارگران زایشگاه هم محرم هستند و از نظر شرعی حضورشان در این بخش‌ها بی‌مشکل است؟

این فرد که به وزیربهداشت هم نامه‌ای نوشته است گفت: همسر من وزنش زیاد است. وقتی می‌خواستند به او دارو تزریق کنند یک مرد آمده و او را نگاه داشته است. همسر من اصلاً از این کار راضی نبوده است و اعتراض کرده اما دکتر بیهوشی با توهین گفته «این را ببرید بیرون.» آیا این رفتار با یک زن باردار صحیح است؟

همچین فرد دیگری که همسرش را به اجبار برای انجام عمل سزارین برده بود درباره وضعیت و رفتار تنها سونوگرافیست چابهار گفت: یکی از مشکلاتی که به ما تحمیل شد ارائه زمان نادرست از سن جنین بود؛ به فاصله یک ماه دو سونوگرافی از خانم من انجام شد در اولی اعلام شد که جنین ۳۲ هفته دارد و بعد از آن گفت ۳۴ هفته دارد. علت هم که جویا شدیم عصبانی شد. وقتی هم شکایت کردیم که رفتار درستی با ما صورت نگرفته آمده‌اند و به ما توهین می‌کنند که شما هنوز توسعه پیدا نکرده‌اید که نزدیک پزشک و متخصص مرد بروید.

به هرحال کمبود امکانات درمانی و بهداشتی در سیستان و بلوچستان همچنان موجب نارضایتی مردم است. هرچند که سید حسن هاشمی، وزیر بهداشت در سفر دو روز پیش خود به سیستان و بلوچستان گفت: جهت‏گیری دولت، توجه ویژه به مناطق محروم است و در این مسیر با عزم و اراده به پیش خواهیم رفت. نیازهای فوری مراکز بهداشتی درمانی سیستان و بلوچستان تامین می شود و در آینده نزدیک سیمای سلامت این منطقه بهبود قابل توجهی می یابد.

۴۷۴۷

کد خبر 394399

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 21
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • آرش IR ۰۴:۱۵ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۰
    21 16
    کمبود فرهنگ دارند نه کمبود امکانات . سونوگرافیست زن نیست خوب مرد که هست.ترجیح میدید 700 کیلومتر راه برید ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
  • جواد A1 ۰۴:۲۲ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۰
    15 3
    به نظر من اصلی ترین کار یک رسانه، بیان و پیگیری همین گونه مسایل هست. از اطلاع رسانی شما تشکر می کنم.
  • بی نام IR ۰۴:۲۳ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۰
    15 4
    ايول درود به مردم زاهدان و و در كل سيستان و بلوچستان خوب اين كه كاري نداره سال ديگه با حضورتون در پاي صندوق راي همين دلسوزان رو مجددا انتخاب كنين اين دفه ديگه براتون سنو گرافي ميارن قول قول قول
  • بی نام IR ۰۴:۳۰ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۰
    9 3
    كلا تو ايران سونوگرافيست كم هست
  • بی نام A1 ۰۴:۴۱ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۰
    8 0
    قابل توجه دکتر شهریاری و دکتر محمود رضا میری بنجار
  • بی نام A1 ۰۴:۴۵ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۰
    12 9
    مایه شرمساری است که نتوان خدماتی متناسب فرهنگی اسلامی ایرانی ارائه کرد. واقعا من شرمنده شدم. چرا باید سونوگراف زن باردار یک مرد باشه. مجلسی ها قانونی بنویسند و تصویب کنند که این مسئله حداقل در آینده ی نزدیک حل بشه.
  • بی نام IR ۰۵:۱۰ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۰
    8 13
    آقای هاشمی.وزیر محترم پزشکان.بفرمایید رسیدگی ساخت و تجهیز کردن بیمارستان ها ئر مناطق محروم اولویت بیشتری داشت یا افزایش 300 درصدی دریافتی پزشکان که تا قبل از این چند 10 میلیون و شاید چند 100 میلیون در ماه درآمد داشتند؟؟ کدامیک خدمت به خلق است؟؟ شما باید وزیر بهداشت باشید برای این مردم و نه اینکه وزیر پزشکان
  • ياسين A1 ۰۵:۳۴ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۰
    6 11
    درامد روزانه ١١ ميليون. خواهشا دوستان دقت كنن ١١ ميليون. وقتي ملت ميكن بابا درامد پزشكا بالاي ١٠٠ ميليونه باور كنيد لطفا. الان يه سري پدشك ميان و دوباره فيش حقوقي شون رو ميخوان نشون بدن. ولي كارانه و درامد مطب رو نميخوان نشون بدن
  • بی نام A1 ۰۵:۳۸ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۰
    10 2
    50 درصد مراجعین بیمارستانهای تهران از شهرستانها می آیند، آیا داشتن بیمارستانهای خوب و کافی در سطح کشور حق مسلم نیست؟
  • دانشجو FI ۰۵:۴۱ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۰
    17 5
    واقعا ناراحت کننده است. خداوند مردم صبور و بزرگوار سیستان را حفظ و عزیز بدارد. به امید روزی که امکانات توزیع عادلانه در سراسر کشور داشته باشد.
  • رامین A1 ۰۶:۰۵ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۰
    4 1
    سلام، خسته نباشید، شما که زحمت کشیدید و خبر تهیه کردید ای کاش توی جدولتون وضعیت شمال استان یعنی زایل و زهک رو هم می آوردید. شاید اونجا 100 تا متخصص داره و یا زابل رو از استان سیستان و بلوچستان جدا کردن.
  • بی نام A1 ۰۶:۱۴ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۰
    26 12
    میخواستن دختراشونو میذاشتن درس بخونن.
  • بی نام IR ۰۶:۱۷ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۰
    9 10
    متاسفانه سودای ثروت اندوزی در برخی تخصصها مانع از بکار گیری تکنولوژی توسط پزشکان عمومی میشه.واقعیت اینه که با گذراندن دوره های کوتاه مدت کاربردی ،بسیاری خدمات رادیولوژی و سونو توسط پزشکان عمومی هم قابل انجام هست
  • بی نام IR ۰۶:۱۹ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۰
    18 5
    بعد میگن برای چی همه مهاجرت میکنن تهران، چرا جمعیت تهران ...، شما خودت حاضری بری سیستان زندگی کنی با این شرایط؟
    • بی نام IR ۱۴:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۸
      1 1
      شما حاضري بعد از ٨ سال دوره پزشكي عمومي،دوسال طرح بعدش هم چهارسال رزيدنتي تازه بري اونجا طرح بگذروني الحق؟
  • بی نام A1 ۰۶:۲۵ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۰
    6 1
    شبکه بهداشت و درمان نیکشهر زیر نظر دانشکده علوم پزشکی ایرانشهر است
  • دکتر محمد RO ۰۶:۲۷ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۰
    14 1
    شما دیگر چرا این حرف را می نویسید..چون بازار سونوگرافیست مرد را خراب کرد از اینجا بیرونش کردند...چرا نمی گویید متخصص رادیولوژیست خانم با داشتن همسر وفرزند چطور باید تنها به آن شهر برود و توقع ماندگاری در آنجا را داریم مگر نمی گویید که اول خانواده وبعد کار. متاسفانه اکثریت مسولان وزارت بهداشت جزو کسانی هستند که اصلا مرحله طرح مناطق محروم را به اشکال مختلف طی نکرده اند و نمی دانند پزشک خانم چطور باید در سن سی وچند سالگی خانواده را رها کند و همین مسله باعث شیوع شدید اختلافات وجدایی در خانواده این پزشکان می شود.آیا خود این آقایان و اصلا شخص وزیر با همراهی خانواده زندگی و ماندگاری در این مناطق را به مدت مثلا دو سال تجربه کرده اند
  • kia A1 ۰۶:۳۱ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۰
    10 2
    درحدود 40 سال پیش که دوبی یک ده کوره بدون امکانات بود رژیم سابق اقدام بتاسیس یک بیمارستان مجهز برای ایرانیان آنجا گرفت که درحال حاضر با بهترین امکانات وبهترین پرسنل کادر پزشکی وپیراپزشکی واداری به آنجا اعزام شده اند وحقوق ومزایای خودرا بصورت دلاری وچند برابر پرسنل ایرانی دریافت میدارند .سئوال اینستکه نمیتوان این کادرقوی را برای خدمت بنقاط محروم اعزام نمود واین هموطنان را برای یک سونوگرافی بشهرهای مختلف اعزام نشوند .از درمانگاههای شهرهای سیستان وبلوچستان دیدن فرمائید تا عمق فاجعه را ببینید.از وزیر محترم خواهش دارم از این مناطق حتما دیدن فرمایند واگر توانستند جلوی ریزش اشکشان بگیرند
  • رضا IR ۰۷:۲۶ - ۱۳۹۳/۱۰/۲۰
    13 1
    دست شما دردنکند که واقعیات را منعکس میکنید.من قبلا پزشک شهرستان نیکشهر بوده ام.به اسم استان محروم بودجه میگیرند.رزیدنت میگیرند.اعتبار تصویب میکنند ااااااااااااما هیچ کاری نمیکنند .
  • سعید IR ۰۸:۱۳ - ۱۳۹۳/۱۱/۰۱
    1 2
    باسلام و اقعا دست شما درد نکند حرف حق را بیان نمودی قابل توجه مسئولین شهرستان و استان آیا با فرد خاطی برخورد شده یا نه؟
  • بی نام CA ۱۱:۱۹ - ۱۳۹۴/۰۲/۱۸
    0 1
    نيكشهر يك راديولوژيست و خاش دو راديولوژيست دارد، ايرانشهر با وجود تنها دو جراح و دومتخصص داخلي چهار راديولوژيست يا به قول شما سونوگرافيست دارد. گزارشتون پر از اشتباهه

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین