موفقیت اولیه ماهواره فجر در ارتقای مدار

به نظر می‎رسد چهارمین ماهواره ملی ایران نخستین ماموریت تغییر مداری را با موفقیت انجام داده که گامی مهم برای افزایش توانمندی پرتاب ماهواره‌های سنگین‌تر به مدارهای بالاتر است.

عباس خاراباف: ماهواره ملی فجر قرار است مدت یک سال و نیم در فضا باقی بماند و به تهیه و ارسال تصاویر با قابلیت تفکیک ۵۰ متر به ایستگاه‌های زمینی بپردازد. دوربین ماهواره ملی فجر در شرکت صاایران ساخته و توسعه یافته که می‌تواند در هر زمان از هر نقطه تصویر گرفته و به ایستگاه‌های زمینی منتقل کند. این ماهواره ۵۲ کیلوگرمی با شکلی فضایی شش‌ضلعی، دارای ۴۹ سانتی‌متر ارتفاع بوده و عرض آن ۳۵ سانتی‌متر است. این ماهواره ابتدا در مداری به اوج مداری 473 کیلومتر و حضیض مداری 231 کیلومتر قرار گرفت و  هم‌اکنون در یک مدار بیضوی با ارتفاع اوج مداری 465 کیلومتر و حضیض مداری 289 کیلومتر قرار دارد که نشان می‎دهد حداقل بخشی از ماموریت ارتقای مدار آن با موفقیت انجام شده است.

(توضیح: زمین در کانون مدار بیضوی این ماهواره قرار دارد و در مدارهای بیضوی، نقطه اوج مداری، آن قسمتی از مدار است که بیشترین فاصله را نسبت به سطح کره زمین داشته و بالطبع نقطه حضیض هم دارای کمترین فاصله است).

ماهواره ملی فجر نخستین ماهواره بومی ایران است که مأموریت مانور مداری دارد. این ماهواره از زیرسامانه پیش‌رانش گاز سرد برای انتقال مداری استفاده می‌کند. علاوه بر سامانه پیش‌رانش گاز سرد ماهواره فجر از رانش‌زای پالس پلاسمایی که یک رانش‌زای الکتریکی با ضربه ویژه بسیار بالا است به‌عنوان محموله فرعی بهره‌گیری خواهد کرد. این رانش‌زا باعث دوران ماهواره حول مرکز جرم خود خواهد شد. از این ماهواره در سال 1389 رونمایی شد.

ماهواره فجر چگونه یک و نیم سال عمر می‌کند؟
ماهواره امید نخستین ماهواره بومی ایران که با یک ماهواره‌بر بومی به فضا پرتاب شد، حدود سه ماه در فضا ماند و پس از حدود ۱۲۰۰ چرخش دور زمین در این مدت، ارتفاع مداری‌اش به‌اندازه‌ای کاهش یافت که وارد جو شد و سوخت؛ اما ماهواره فجر که نسخه پیشرفته‌تر ماهواره امید است، از نظر زمانی می‌تواند پنج برابر بیشتر در فضا بماند. ارتفاع مداری اولیه هردو ماهواره امید و فجر تقریباً یکی است ولی روی ماهواره فجر رانش‌زا (موتور کوچک فضایی) نصب شده است. با هر چرخش ماهواره به دور زمین، اصطکاک آن با هوای رقیق موجود در آن ارتفاع باعث اتلاف انرژی جنبشی ماهواره شده و ارتفاع مداری آن را کاهش می‌دهد؛ اما هر بار ماهواره به نقطه اوج خود می‌رسد، رانش‌زای روی آن به حالت ضربه‌ای روشن شده و در فضای نیروی لازم برای افزایش ارتفاع مداری را فراهم می‌کند. بعد از چندین ضربه رانش‌زا در مدار، ماهواره فجر از مداری بیضوی به یک مدار دایروی با ارتفاع حدود ۴۷۰ کیلومتری از سطح زمین منتقل شده و بدین ترتیب تا حدود یک سال و نیم در مدار زمین باقی می‌ماند. این فرایند در چنین مأموریتی درواقع یک تجربه برای ساخت ماهواره‌های بعدی کشور جهت حضور در مدارهای بالاتر است.

نکته مهم اینجا تعریف عمر ماهواره است. مهندسان فضایی برای عمر ماهواره‌ها دو نوع تعریف مجزا دارند. نخست عمر بالستیکی ماهواره که عبارت است از مدت‌زمانی که ماهواره در مدار باقی می‌ماند. عموماً این ویژگی برای ماهواره‌هایی که بالای زمین حرکت می‌کنند، قابل‌تعریف است و پس‌ازاین مدت ماهواره‌ها به سمت زمین کشیده شده، در جو منهدم می‌شوند. دوم عمر عملکردی که آن‌هم عبارت است از مدت‌زمانی که تجهیزات ماهواره و به‌ویژه منبع تغذیه آن توانایی عملکرد داشته باشد. معمولاً این عمر در ارتفاعات بالای 500 کیلومتر تعریف می‌شود. به‌عنوان‌مثال در مورد ماهواره‌هایی که در مدارهای زمین‌آهنگ قرار می‌گیرند (ماهواره‌های مخابراتی)، مهندسان عمر عملکردی بین 5 تا 15 سال را برای ماهواره در نظر می‌گیرند و آن‌ها می‌توانند در این مدت مأموریت‌های محوله را انجام دهند. این ماهواره‌ها به‌صورت آزاد و خاموش پس از اتمام مأموریت در مدار خود گردش می‌کنند.

چرا موفقیت مداری فجر اهمیت دارد؟
یکی از مهم‌ترین زیرسیستم‌ها در فناوری فضایی سیستم پیشرانش فضاپیما یا ماهواره است. با دسترسی به فناوری سیستم پیشرانش یا طراحی و ساخت رانش‌زاهای فضایی، توانایی پرتاب فضاپیماهایی با جرم بیشتر برای کشورمان فراهم می‌شود. از طرفی هرقدر یک کشور بتواند یک محموله فضایی با جرم بیشتر را به فضا پرتاب کند یعنی در این زمینه قدرتمندتر است.

تقویت سطح دانش و توانایی در بخش پیشرانش فضایی، باعث استقلال کشور در رسیدن به مدارهای مطلوب با استفاده از فناوری داخلی و ماهواره‌برهای موجود می‌شود. این یعنی اگر ایران یک زیرسیستم پیشرانش مناسب روی یکی از ماهواره‌های خود نصب کند، می‌تواند با ماهواره‌برهای کوچک‌تر هم به مدارهای بالاتر ماهواره بفرستد.

مانورهای یک فضاپیما در مدارهای زمین بسیار حیاتی و حساس هستند. موتورهای فضایی ماهواره‌ها یا همان رانش‌زاها چند نوع هستند. رانش‌زاهای کوچک‌تر برای کنترل وضعیت، مانورهای مداری و انتقال مدار برای قرارگیری در موقعیت دقیق مداری مورد استفاده قرار می‌گیرند و از رانش‌زاهای بزرگ‌تر برای حرکات فرامداری استفاده می‌شود.

اکنون بسیاری از این رانش‌زاهای شیمیایی از سوخت و اکسیدکننده مایع استفاده می‌کنند و پیشرانه (سوخت و اکسیدکننده) پس از افزایش فشار به‌وسیله پمپ‌ها یا فشار گاز در مخازن، به‌صورت مایع وارد محفظه احتراق می‌شود و پس از فروپاشی، اختلاط فاز مایع، تبخیر، اختلاط فاز گاز و احتراق، گاز داغی تولید می‌شود که با حرکت در طول نازل، انرژی گرمایی آن به انرژی جنبشی تبدیل می‌شود و تکانه جت خروجی، فضاپیما یا ماهواره را حرکت داده و به‌پیش می‌راند.

ماهواره فجر چه ویژگی‌های دیگری دارد؟
ماهواره فجر علاوه بر بهره‌گیری از زیرسامانه پیشرانش یا همان موتور فضایی کوچک، دارای سلول‌های خورشیدی با توانایی شارژ منبع تغذیه جهت عملکرد در طول مأموریت و درنهایت دارای دوربین‌های تصویربرداری با کیفیت نسبتاً خوب است. این ماهواره از سامانه موقعیت‌یابی جی.پی.اس نیز بهره می‌برد. بدین‌ترتیب برای ایستگاه‌های زمینی مشخص خواهد بود که هر لحظه در چه موقعیتی قرار دارد.

ماهواره‌بر سفیر فجر نیز یک ماهواره‌بر فوق‌سبک پژوهشی است که مأموریت آن قرار دادن یک ماهواره با وزن 10 تا 50 کیلوگرم در مدار بیضوی با ارتفاع حضیض 200 تا 300 کیلومتر اعلام شده است. سازه ماهواره‌بر سفیر از جنس آلیاژ آلومینیوم بوده که در آن از اجزای کامپوزیتی نیز استفاده شده است. مهم‌ترین بخش سازه که کاملاً از جنس کامپوزیت ساخته شده، فیرینگ ماهواره است.

زیرسیستم پیشرانش که می‌توان آن را به‌عنوان مهم‌ترین بخش ماهواره‌بر سفیر نام برد نیز دارای موتور تک محفظه‌ای سوخت مایع با نازل ثابت، زیرسیستم دمش مخازن سوخت و اکسیدکننده، زیرسیستم سوخت‌رسانی و موتور دو محفظه‌ای مرحله دوم است. طراحی و ساخت سیستم پیشرانش و موتورهای ماهواره سفیر توسط بهترین کارشناسان ایرانی و به بهترین نحو ممکن صورت پذیرفته است.

موقعیت و مشخصات مداری ماهواره فجر را هم‌اکنون می‌توانید از لینک زیر دنبال کنید:
http://www.n2yo.com/?s=40387

5353

کد خبر 398576

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 13 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 21
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۵:۵۰ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۵
    16 40
    اتفاقا تو سایت نشان داده میشه پریجی عوض نشده و آپوجی در حال کاهش. یعنی انتقال صورت نگرفته. لطفا اطلاعات غلط ندید
    • امير A1 ۱۴:۱۴ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۵
      34 2
      روز گذشته من هم ديدم ارتفاع حضيضش بالاتر رفته بود تو همين سايت و احتمالا نويسنده ديروز اين اعداد رو ديده است. امروز دوباره اعداد كمتر شدند.
    • بی نام IR ۱۵:۳۱ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۵
      15 33
      انتقال صورت نگرفته. مشکل اینه کارشناس دانش کافی نداره ولی سریع نظر میده و مقاله مینویسه
    • بی نام A1 ۰۷:۵۱ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۶
      32 7
      دوستان تو رو خدا این قدر خودمون رو مسخره نکنید. می دونم مشکلات زیادی تو کشور داریم ولی صنعت فضایی بسیار پربازده است. نگید ماهواره رو بیخیال بشیم و بریم وضع مملکت رو درست کنیم بهتره بگید تو هر زمینه ای وضعیتمون رو بهتر کنیم این ماهواره ها توسط همین بچه های کوچه و همسایه هامون هستن که تو کنکور شرکت کردن و کلی زحمت کشیدن درس خوندن و دارن پروژه های فضایی رو گام به گام جلو می برند. کشورهای پیشتاز فضا بعد از ده ها سال به این جا رسیدن و برای ما بسیار زوده که به اونها برسیم. درسته مدیران لایق کافی نداریم و بسیار قطعات مونتاژه ولی مهم اینه که تو کشور ایران توسط دوستان خودمون ساخته شده و این ارزشمنده و مسخره کردن نتیجه کار اونها باعث دلشکستگی و ناراحتی اونها میشه متاسفانه سیاست کثیفه همیشه
  • مبين A1 ۰۶:۱۳ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۵
    38 6
    انشاالله به اميد پيشرفتهاي بيشتر
  • بی نام IR ۰۸:۵۲ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۵
    10 24
    سایت خبریتون شده کاسب. دیگه نظراتم که چاپ نمی کنید
    • حسین آقا A1 ۱۸:۲۶ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۷
      1 12
      چاپ؟ مگه روزنامه ست؟
  • بی نام IR ۰۹:۴۲ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۵
    14 19
    با توجه به شرایط مداری که تو همین سایت نشون داده میشه این ماهواره کمتر از 3 ماه تو مدار میمونه و زود از بین میره. این اطلاعات غلطتو از کجا آوردی برادر خاراباف
  • بی نام A1 ۱۰:۰۰ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۵
    14 10
    تا ساعت 13:30 15/11/93 که هنوز اوج وحضیض مداریش 465 و 230 هست . درنتیجه مانور مداری تا این لحظه انجام نشده
  • بی نام IR ۱۰:۳۱ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۵
    15 14
    آقا اینکه اوج و حضیضش نسبت به مدار اولیه کاهش پیدا کرده. چرا اطلاعات غلظ میدی
  • علی IR ۱۰:۵۴ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۵
    20 17
    به نظر می رسد هنوز این مانور صورت نگرفته است. کارشناس محترم لطفا موثق صحبت نمایید
  • بی نام IR ۱۵:۰۶ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۵
    12 16
    الان پریجی شده 220 و آپوجی 458 یعنی با سرعت در حال کاهش ارتفاعه. به نظر سیستم گاز سرد کار نکرده
    • بی نام A1 ۱۵:۳۳ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۵
      4 0
      لحظه به لحظه اعداد با نسبت بالايي تغيير مي كنن عجيبه
  • كارشناس صا ايران A1 ۱۳:۰۸ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۶
    2 7
    ارتقاي مداري براي لحظاتي انجام شد و مورد تاييد است
    • نصیر A1 ۰۲:۱۹ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۷
      4 1
      جناب کارشناس ماهواره نظامی امریکایها که پارسال توسط راکت اسپیس ایس پرتاب شد به دلیل نقص عملکرد یکی از موتورها در مدار پایین تری تزریق شد ولی خود ماهواره عملیات مانور مداری رو با موتور های پالس الکتریکی یا همان پلازما در عرض حدود 6 ماه انجام داد این ماهواره عملیات مانور مداری رو چه مدت می ته مانور مداری رو انجام بده؟
    • بی نام IR ۰۴:۵۲ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۷
      1 3
      اگر ارتقای مداری صورت گرفته باشد به علت تغییر سطح انرژی مدار حداقل تا زمانی پایدار خواهد بود تا اغتشاشات تاثیر خود را بگذارند ولی همچین مانوری از مدار حرکتی ماهواره دریافت نمیشه
  • نصیر A1 ۱۶:۱۱ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۶
    6 7
    این ماهواره دو تا سیستم انتقال مداری داره یکی گاز سر یکی میکرو موتورهای پلاسما یا الکتریکی خورشیدیالبته به صورت تست گذاشته شدن فعلا باید پروفایل حرکت ماهواره کامل بشه بعد انتقال مداری رو شروع می کنن این پروسه در بعضی ماهواره ها از چند هفته تا چند ماه طول می کشه راستی دوربین اون هم 750 متر نیست 50 متر تک طیفی و 100 متر رنگی هست
    • بی نام A1 ۰۲:۵۴ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۷
      3 0
      تو متن هم نوشته شده ٥٠ متر
    • بی نام IR ۰۹:۵۲ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۷
      7 2
      عزیزم اینی که گفتی واسه ماهواره های روز دنیاست نه فجر
  • الیاس RO ۱۱:۱۷ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۷
    13 9
    ماهواره فجر به همه ی اهدافش هم نرسه مشکلی نیست ... بالاخره باید ازمون و خطا بکنیم تا این دانش را به صورت بومی بدست بیاریم ... ایران باید سالی چهارتا ماهواره پرتاب کنه ولی متاسفانه به علت دیپلماسی هسته ای دولت اجازه ی این کار را نمیدن ... خبر درج کن لطفا
  • بی نام A1 ۱۹:۴۲ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۷
    9 17
    خدایا شکرت برای اینکه عزت میدهی به سرزمین اریایی