در اقتصاد برای کنترل واردات و تنظیم نسبت واردات به مصرف داخلی از نظام تعرفه گذاری استفاده می شود.همین نظام تعرفه با هدفی که ذکر شد سالهاست در اقتصاد ایران نیز مورد استفاده قرار گرفته است،اما نکته مهم آنست که آیا نظام تعرفه گذاری تا کنون پاسخگوی نیازهای داخل بوده است،یا آنکه واردات بر مبنای نظام تعرفه ای کنترل شده است؟
پاسخ به این سوال مشخص است.اگر نظام تعرفه جوابگو بود و در عمل می توانست واردات را کنترل کند،تا کنون نه تنها در ایران،که در کشورهای دیگر دنیا نیز این ابزار مقطعی سیاست گذاران را به اهدافشان رسانده بود.
اما تا زمانی که فضای کسب و کار و تولید با نشاط نباشد،بی شک نمی توان از ابزار تعرفه استفاده و بهره درست برد.
منطقی ترین اقدامی که می توان انجام داد و جایگزینی منطقی برای تعرفه گذاری است،اصلاح فضای کسب و کار به جای افزایش تعرفه واردات است.
در حال حاضر تولیدکنندگان بر اثر بالا بودن قیمتهای تمام شده تولیدات، در بازار رقابتی تحت فشار شدیدی قرار دارند اما در این فضا بالا بردن تعرفهها در نهایت به زیان تولید داخل خواهد بود.
از طرفی ادامه شرایط فعلی به دلیل قیمت تمام شده زیاد محصولات، برای تولیدکننده امکانپذیر نیست و از سوی دیگر در صورت افزایش تعرفهها در درازمدت تولید داخل به قدری ضعیف خواهد شد که ناگزیر به خروج از چرخه تولید میشود،در این وضعیت، بهترین راه حمایت از تولیدکنندگان، بهبود فضای کسب و کار است.
این مهم نیز با بازبینی قانون کار، کنترل تورم، منطقی شدن نرخ بهره بانکی و اعطای تسهیلات به موقع و مناسب انجام خواهد شد،اگر این اقدامات به درستی انجام شود تولید داخل نیازی به حمایت تعرفهای پیدا نخواهد کرد.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران
نظر شما