الهه محمدی: مبحث ورود و خروج اتباع بیگانه به خصوص اتباع افغانی،شاید بحثی قدیمی به نظر برسد که هر ازگاهی ذهن مسئولان را به خود مشغول می کند و این دل مشغولی ها باعث اتخاذ تصمیماتی از سوی همین مسئولان می شود. گرفتن هزینه در هنگام ورود و خروج اتباع بیگانه به خصوص افاغنه یکی جدیدترین تصمیماتی است که از سوی وزیر کشور برای قانونی شدن ورود و خروج اتباع بیگانه گرفته شده است.
وثیقه،وسیله ای برای قانونی شدن
مصطفی محمد نجار در نشست خبری صبح امروز در رابطه با مصوبات شانزدهمین جلسه شورای هماهنگی اتباع بیگانه بیان کرده است: «عمده افرادی که به صورت غیرقانونی وارد ایران شدهاند، افغان هستند که برای قانونمند شدن و کاهش مشکلات حضور آنان پیشنهاداتی مطرح شد که از بین آنها دو طرح وثیقه و کفالت تصویب شد.»در جلسه امروز 16 نماینده دستگاههای مرتبط با اتباع بیگانه حضور داشتند که مهمترین موضوع مطرح شده در این جلسه طرح جامع ساماندهی اتباع بیگانه بوده است که قرار شده است، برای جزییات طرح اقدامات لازم انجام شود. در این طرح، مبلغ جزیی در مبدا ورود و محل صدور روادید از فرد گرفته میشود تا فرد به صورت قانونی وارد کشور شود. با این مبلغ جزیی افراد تشویق نمیشوند که از طریق غیرقانونی به کشور وارد شوند و نکته قابل توجه اینجاست که وثیقه در زمان مراجعت فرد به کشور خودش برگردانده میشود.
وی همچنین تصریح کرده است: «در این طرح امور ساماندهی، اشتغال و اسکان اتباع غیرمجاز از طرف دولت و وزارت کشور به شرکتهای خصوصی صاحب صلاحیت واگذار میشود، تا کارهای مربوط به آنان را انجام دهند.»
وی با بیان این که کلیات این دو طرح مورد تصویب قرار گرفت، خاطر نشان کرده است:«این طرح برای تصویب به هیات دولت ارائه میشود.»
اخراج اتباع بیگانه، تصمیمی فراموش شده
در حالی طرح گرفتن وثیقه در هنگام ورود به کشور ار مهاجرین افغانی از سوی وزیر کشور مطرح می شود که در گذشته ای نه چندان دور اخراج اتباع بیگانه افغانی که به صورت غیرقانونی وارد کشور شده اند در صدر تصمیمات مسئولا ن کشور قرار داشت.بر اساس آماری که مسئولان مربوط به امر مهاجرت در نیمه اول سال اعلام کردند،تصمیم بر این بود که تمام یک و نیم میلیون مهاجر غیرقانونی افغان از ایران اخراج شوند، چرا که غالب آنها به دلایل اقتصادی در ایران سکنی گزیده اند. این در حالیست که مصطفی محمدنجار،وزیر کشور،اقدامات جمهوری اسلامی برای اتباع بیگانه مخصوصا افاغنه را،مثبت ارزیابی کرده و اضافه کرده است خدمات ما به اتباع بیگانه بیش از نرم بینالمللی است. وی همچنین بیان کرده است از یک میلیون نفر اتباع خارجی که به صورت قانونی وارد کشور شدند، 97 درصد آنان در کنار مردم زندگی میکنند و تنها سه درصد در اردوگاهها اسکان یافتهاند.
یک هزار دلار هزینه برای آموزش دانش آموزان اتباع خارجی
به گزارش ایسنا،وزیر کشور با بیان این که 285 هزار نفر از فرزندان یک میلیون نفر اتباع بیگانه در مدارس ثبتنام کردهاند،بیان کرد:« سالانه برای هر تبعه خارجی حدود یکهزار دلار و برای آموزش این افراد سالانه 285 میلیون دلار هزینه میشود. همچنین سه هزار و 800 نفر از این افراد در دانشگاههای دولتی و غیردولتی کشور پذیرش شدهاند.»
وی همچنین درباره برخی از اتباع بیگانه که شناسنامه ندارند، یادآور شد:«طبق قانون کسانی که به صورت قانونی وارد کشور شدهاند، شناسنامه خواهند گرفت و غیرقانونیها هم نمیتوانند کاری انجام دهند.»
مهاجرین افغان،بیشترین تعداد اتباع خارجی در ایران
اولین موج مهاجرت افغان ها به ایران در سال ۱۹۸۰ آغاز شد و از آن پس روز به روز به تعداد پناهجویان افغانی افزوده شد. ایران افغانی ها را در کمپ های ویژه ای که ساخته بود جای داد و رفته رفته بسیاری از افغانی ها وارد شهرهای بزرگی چون تهران و مشهد شدند و در این شهرها به کار پرداختند. مشاغلی چون بنایی تا سال های متمادی توسط مهاجران افغانی انجام می شد و غالب دیگر مهاجران افغان هم در صورت خوش شانسی شغلی در همان رده ها به دست می آوردند.
امکان یافتن مشاغلی از این دست و مشکلات و جنگ های داخلی افغانستان باعث شد که سیل مهاجرت به ایران گسترش یابد و جامعه افغانی در ایران از نیمه دهه هشتاد میلادی به این سو به شدت گسترش یابد. پس از سقوط طالبان و برقراری آرامش نسبی بیشتر در افغانستان، ایران پروژه ای را آغاز کرد که طی آن قصد داشت میلیون ها مهاجر افغانی را ظرف هجده ماه به این کشور بازگرداند .
این امر با فشار ایران و سختگیری های بیشتر در قبال مهاجران افغان آغاز شد تا آنها را به بازگشت ترغیب کند.از جمله این اقدامات، لزوم پرداخت پول برای هزینه تحصیل فرزندان افغان ها،عدم اجازه برای بیمه درمانی، تنظیم قرارداد اجاره خانه تنها با اجازه و تائید دولت و بالاخره عدم اجازه برای افتتاح حساب بانکی، از جمله فشارهای ایران برای بازگردانی مهاجران افغانی بوده است که تا اکنون نتیجه خاصی را در پی نداشته است.
نظر شما