اما از همان ابتداء این معاونت در اداره کل ورزش و جوانان لرستان در معادلات سیاسی استان گیر افتاده و هر از چند گاهی زمزمه هایی مبنی بر واگذاری این صندلی به افرادی غیر متخصص خارج از سیستم به گوش می رسد . و مدیران از تعیین و تکلیف آن سر باز می زنند
این معاونت که با ادغام سازمان ملی جوانان با سازمان تربیت بدنی به مدیر کل وقت سازمان ملی جوانان وفا نکرد خیلی زود دچار تغییر گردید و یکی از کارمندان سازمان تربیت بدنی سابق جایگزین وی شد . امید بر آن بود که پس از ادغام این معاونت در وزارت ورزش و جوانان سر و سامان بگیرد . هر چند که تلاشهای آقای سرپرست مبنی بر سرو سامان دادن به جلسات ستاد ساماندهی امور جوانان در استان و شهرستانها و صدور مجوز سازمانهای مردم نهادی که از سال 1386 دیگر فعال نبودند باعث امیدواری در دل جوانان و موسسات مردم نهاد شد و موفقیت هایی را در پی داشت . اما هراز چند گاهی زمزمه های معرفی یک نفر بعنوان معاون فرهنگی و امور جوانان به وزارت ورزش و جوانان به گوش می رسید و دیری نپائید که نه تنها هیچ یک از افراد معرفی شده بر مسند این معاونت ننشتند بلکه معاونت فرهنگی و امور جوانان در لرستان بر خلاف سایر استانها عملا به دو معاونت فرهنگی و معاونت جوانان تقسیم گردید که هر دوی آنها بلا تکلیف و با سرپرست اداره می شوند .
این موضوع که معاونت امور جوانان لرستان پس از 4 سال با سرپرست اداره می شود یه بعد قضیه است و ابعاد دیگر آن هم که معاونت تفکیک شده فرهنگی نیز در چارت سازمانی اداره کل ورزش و جوانان لرستان وجود ندارد بعد دیگری است .
و این سوال در ذهن مطرح می گردد که آیا مدیران ورزشی استان بی اطلاع از این موضوع هستند یا نه ! یا بدنبال معادلات و رایزنی های سیاسی می باشند؟
و این که آیا دو کارمند وقتی چند سال بعنوان سرپرست در یک پست قرار می گیرند استناد قانونی دارد یا خیر ؟
یا چه مسئولی در وزارت ورزش و جوانان مسئول پایمال شدن حقوق کارکنان اداره کل ورزش و جوانان لرستان و جوانان غیورلرستانی که بیش از یک سوم جمعیت استان رادر بر دارد می باشد ؟ این تنها بخشی از سوالات و انتقادات وارده به دستگاه ورزش و جوانان استان است که متاسفانه اراده ای قوی در جهت حل معضلات ورزش استان تاکنون دیده نشده و انتظار می رود روزی اراده ای قوی بدور از معادلات سیاسی و سفارش بازی به ورزش ترحم و ترزیق گردد!!
سیداحمدموسوی/
نظر شما