معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار یزد گفت: شهر شاهدیه دارای بافتی دست نخورده و مردمی باصفا و صمیمی است و باید این خصیصه حفظ شده و پرورش یابد.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین از یزد، محمد علی طالبی روز پنجشنبه در همایش نگاهی به تاریخ و فرهنگ شاهدیه، افزود شهر شاهدیه دارای بافتی دست نخورده و مردمی باصفا و صمیمی است و باید این خصیصه حفظ شده و پرورش یابد.


وی ادامه داد: شهر شاهدیه از محلات ابرند آباد، نصرت آباد و گردفرامرز تشکیل شده و دارای مردمی پرتلاش و باصفا است که کمترین حاشیه و تنشی را در این محلات داشته‌اند و تاکنون هیچ مورد خاصی به وقوع نپیوسته است.


طالبی اظهار داشت: وجود باغات و قنات‌هایی که در این منطقه وجود دارد نشان از سخت کوشی و تلاش پیشینیان این منطقه است و همواره یزدی‌ها به سخت کوشی و ایمان شهره بودند و باید این منش و رفتار حفظ شده و به نسل آینده نیز منتقل شود.


معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار یزد گفت: برگزاری این گونه همایش‌ها نقش مهمی در معرفی و گسترش فرهنگ پیشینیان دارد و نسل جوان را با مفاخر و توانمندی‌های گذشتگان آشنا کرده و به عنوان سرمشقی در زندگی خود بکار خواهند گرفت.


طالبی اظهار داشت: حفظ بافت تاریخی و یادگارانی که گذشتگان برای ما به ارث گذاشته‌اند از وظایف مهم نسل امروز است و نباید بهانه بهسازی باعث تخریب و از بین رفتن این بافت شود هر چند باید با فراهم نمودن امکانات و شرایط لازم زمینه را برای حضور بیشتر مردم در بافت تاریخی فراهم کنیم تا با حضور مردم روح هم در بافت تاریخی وجود داشته باشد چراکه با خالی شدن بافت از سکنه کم کم شاهد تخریب و از بین رفتن آن خواهیم بود.


کارگردان سینما که اصالتا اهل ابرندآباد شاهدیه است نیز در این مراسم گفت: ابرند آباد تنها بافت طبقاتی موجود است که در دل کویر به وجود آمده و مردم قنات را از فرسنگ‌ها دور‌تر به باغات خود رسانیده‌اند که نشان از تلاش و سخت کوشی مردم این دیار است.


نرگس آبیار افزود: متاسفانه از گذشته‌ای زیبا و پر از تجلی خداوند که در بافت تاریخی ابرندآباد و شاهدیه وجود داشته چیزی به جز تلی از خاک و همچنین ویرانه باقی نمانده است.


وی ادامه داد: متاسفانه مدرنیته باعث شده عده‌ای از مردم آثار قدیمی را باعث ننگ خود بدانند و همچنین احداث جاده در بافت قدیم و تغییر زندگی مردم باعث تخریب بافت تاریخی شده است و مظاهر تجدد و پیشرفت باعث شده گذشته خود را انکار کنیم.


وی ادامه داد: مستندهای زیادی برای عاشورا در شهرستان‌های مختلف از جمله مهریز و میبد و ابرندآباد شاهدیه ساخته‌ام اما لحن و شعر مرثیه‌هایی که در ابرندآباد اجرا می‌شود پیشینه‌ای عمیق دارد و بسیار اثرگذار‌تر است اما متاسفانه برای این نسخ و افرادی که فعال در این رشته هستند هیچ کاری انجام نشده و بدون ثبت و ضبط شدن آن‌ها و در حال از بین رفتن است.


کارگردان فیلم شیار ۱۴۳ افزود: متاسفانه در بافت قدیم ابرندآباد سوله‌های بزرگ جای حسینیه‌های قدیم را گرفته است و بافت تاریخی را به هم زده است، همچنین در ساختمان سازی بافت قدیم شاهدیه بویی از باستانی بودن نبرده و هر دفعه که از تهران به یزد می‌آیم قلبم می‌شکند چراکه بخشی از این بافت تخریب شده است.


آبیار ادامه داد: رحمت آبادی شهردار سابق شاهدیه کمر به قتل بافت تاریخی بسته بود و بخش زیادی از آن را تخریب کرد و ما باید قدر این آثار را بدانیم و امانت دار خوبی برای آنچه که اجدادمان برای ما گذاشته‌اند باشیم اما متاسفانه از بعد از انقلاب مردم از بافت تاریخی بیرون آمدند و در بسیاری از این بافت اتباع خارجی ساکن شدند و کم کم بخش زیادی از بافت تاریخی تخریب شده است.


وی ادامه داد: ویرانه تاریخی به اسم ابرندآباد به دست اتباع خارجی افتاده و این اماکن ابروی نسل امروز است و نباید به محل معتادین تبدیل شود و دیگر اینکه اخیرا خاک تپه‌های باستانی شاهدیه را می‌برند و هیچ کس جلوی آن‌ها را نمی‌گیرد و باید برای آن فکری کرد.


این کارگردان سینما از ساخت مستند دیگری برای ابرندآباد و تاریخ و فرهنگ شاهدیه خبرداد و گفت: امیدوارم با ثبت این مفاخر بتوانیم یادگار خوبی برای آیندگان از خود به جای بگذاریم.


شهردار شاهدیه نیز در این همایش گفت: شهر شاهدیه متشکل از سه روستای ابرندآباد، گردفرامرز، نصرت آباد است که ابرندآباد قدیمی‌ترین منطقه شاهدیه و قدمتی چند هزار ساله دارد.


محمد جواد ابوالحسینی افزود: شهر شاهدیه پهنه سبزی در دل کویر با باغات منحصر به فرد طراوت خاصی را به این منطقه داده است.
وی شاهدیه را گنج گمشده‌ای خواند که باید کشف شود و افزود: امیدواریم برگزاری این همایش شروعی برای این حرکت باشد تا همگان با آداب و رسوم و فرهنگ دیرین شاهدیه آشنا شوند.


شهردار شاهدیه درخواست کرد: تلاش کنیم تا فرهنگ این منطقه را هم به خود و هم به دیگران بشناسانیم و به آن ببالیم و به رشد و پویایی آن کمک کنیم.


پژوهشگر و استاد دانشگاه اهل شاهدیه نیز در این همایش گفت: اهالی ابرندآباد مردمی با پیشینه مذهبی بسیار قوی هستند و مراسم عزاداری در ماه‌های محرم و صفر بدون توقف ادامه دارد. و برای برگزاری این مراسم‌ها حسینیه‌های زیادی در جای جای ابرندآباد و گردفرامرز بنا شده است.


سیدمحمد جعفر میرجلیلی افزود: تعدادی از این حسینیه‌ها می‌توانست به عنوان بنای تاریخی مورد توجه قرار گیرد اما از این مکان‌ها فقط حسینیه سیدگل سرخ یا سید اسماعیل سالم است و بقیه تحت تاثیر طرح توسعه فضا دست خوش تخریب شده‌اند.
وی ادامه داد: اجرای برنامه‌های متعدد مذهبی در ماه‌های محرم و صفر، ماه رمضان و همچنین اعیاد و روضه خوانی‌ها در طول سال عشق به اهل بیت را در این منطقه نشان می‌دهد و جامعه شاهدیه را مردمی فرهنگی مذهبی با معیارهای فرهنگ دینی سنتی از سایر بخش‌های استان متمایز کرده است.


این استاد دانشگاه گفت: تعدد مراکز مذهبی فعال، شهر شاهدیه را حسینیه یزد قرار داده است و از قدیم الایام موقوفات بسیاری برای حمایت از عزاداری‌ها ایجاد شده است.


در این همایش که به همت سازمان ملی اسناد و شهرداری شاهدیه برگزار شد، از چهار نفر از مفاخر و بزرگان شاهدیه تجلیل و حضار با حضور در پارک طبیعت شهر شاهدیه المان هد هد را رونمایی کردند.

کد خبر 453851

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار