مداح خرم آبادی: تریبون امام حسین حرمت دارد

مداح هیأت پشت بازار خرم آباد گفت: تربیون امام حسین حرمت دارد؛کسی که می خواهد برای امام حسین(ع) مداحی کند باید در طول سال حواسش به رفتارش باشد چه می گوید چه کار می کند کجا می رود مبادا ادعای ذاکری و نوکری امام حسین (ع) را داشته باشد اما در طول سال رفتار ناشایست و دور از شأن داشته باشد.

یکی از تاثیرگذارترین برنامه های فرهنگی مذهبی که هرساله با آغاز محرم در جای جای این کره خاکی برگزار می شود برپایی مراسم عزاداری حضرت سیدالشهدا(ع) است.

امروزه بعد از گذشت هزارو چهارصد سال از تاریخ شهادت سرور و سالارشهیدان در ایام شهادتش میلیونها انسان در سرتاسر کره خاکی از هر رنگ و نژادی مراسم سوگواری آن حضرت را برگزار می کنند.

حفظ فرهنگ عاشورا و زنده نگه داشتن نهضت پرشکوه امام حسین (ع) که نماد آزادگی و ایستادگی در برابر ظلم و ستیز بوده وظیفه همه ماست؛مکتب پرافتخار امام حسین (ع) در طول تاریخ اسلام همواره سرمشق ابعاد مختلف زندگی انسان های آزاداندیش بوده است.

هرساله در آستانه محرم شاهد شور و هیجان بی نظیر مردم در برگزاری مراسم و سوگواری حضرت اباعبدالله الحسین (ع) هستیم این را می شود از برپاکردن تکایا،حسینه ها ، هیأت ها و مجالس روضه مشاهده کرد؛حتا از چندین روز قبل از آغاز محرم شهرها آماده عزاداری می شوند.

جای هیچ شکی نیست که این گونه مراسمات عزاداری موجب زنده نگه داشتن نهضت امام حسین و احیای فرهنگ و مکتب ائمه اطهار (ع) است؛همه ما وظیفه داریم حماسه پرشکوه حضرت اباعبدلله الحسین (ع)را با بر پایی تکایا و مجالس روضه زنده نگه داریم و در این راستا هیأت‌های مذهبی به عنوان قدیمی ترین نهادهای عزاداری مردمی در ایام شهادت امام حسین (ع) نقش تاثیرگذاری در احیا فرهنگ عظیم عاشورا دارند.

عشق و ارادت مردم لرستان به ائمه اطهار(ع) همیشه زبانزد خاص و عام بوده است؛برگزاری مراسم عزاداری مردم این دیار یکی از نابترین و خالص ترین عزاداریهای حسینی بوده است گواه این مدعا این است که هر عاشق و دلسوخته اهل بیت (ع) در هرجایی از این کره خاکی که باشد در ایام عزاداری امام حسین خود را به دیارلرستان می رساند تا از نزدیک در مجلس باشکوه عزاداری لرستانی ها شرکت کند از این رو حال که در آستانه آغاز محرم حسینی قرار گرفته ایم با مداح قدیمی ترین هیأت عزاداری امام حسین در شهرستان خرم آباد گفت و گویی داشته ایم؛ حسین سهرابی که سبک و سیاق مداحی اش همه مارا به یاد پیرغلام حضرت اباعبدالله الحسین(ع)، مرحوم حاج حبیب نیکنام می اندازد.

 

**لطفاً ضمن معرفی خودتان از چگونگی شروع فعالیت های مذهبی خود بگویید؟

بسم الله الرحمن الرحیم،حسين سهرابي فرزند صيدكريم متولد25اسفند ۱۳۵۵ در یکی از محلات قدیم شهرستان خرم آباد به دنیا آمدم؛ دوتا از بررادرانم به نام حسن و سعید در دوران دفاع مقدس به شهادت رسیدند و خودم هم کارمند دانشگاه لرستان و مسوول روابط عمومی و امور بین الملل دانشکده کشاورزی لرستان هستم که از سال 1368 در محافل و مجالس مذهبی مداحی خود را آغاز کرده ام؛ استادم حجت الاسلام منصوری؛ رییس سازمان تبلیغات خرم آباد بوده است و مرحوم حاج حبیب نیکنام از اساتید ما در هیأت پشت بازار خرم آباد است که اولین هیأت هزاداری امام حسین(ع) درخرم آباد است که موسس و بنیان گذار آیین گل مالی نیز همین هیأت بوده است.

 

**علت این که سبک سنتی را برای مداحی انتخاب کردید چه بوده است؟

همواره از کودکی عشق و علاقه زیادی به امام حسین (ع) و ائمه اطهار (ع) داشتم و همین هم باعث شد تا از همان کودکی در فعالیت های مذهبی شرکت داشته باشم؛سبک سنتی و اصیل یکی از سوزناکترین نوحه سرایی هاست که در بین مردم جایگاه خاصی دارد و به خاطر همین اصیل بودن و مطابق با نظر حضرت امام (ره) که فرمودند مداحی سنتی را برگزار کنید تا عاشورا از بین نرود زمینه شد تا برای حفظ اصل پیام عاشورا سبک سنتی را برای مداحی و نوحه سرایی انتخاب کنم.

**به نظر شما سبک سنتی چه تفاوتی با دیگر سبک های مداحی دارد؟

این سبک به دلیل حزن و اندوهی که دارد و هیچ گونه آهنگ و ساز در آن دیده نمی شود سبک اصیل و سنگینی است که مردم به آن علاقه زیادی دارند، به دل مردم می نشیند و هیچ گاه کهنه نمی شود و از بین نمی رود اما برخی از مداحی های امروزی برای نوحه هایشان از شور و پایکوبی که حالت رقص دارداستفاده می کنند و آهنگ های جدید و غیرمجاز روی نوحه ها و شعرها می گذارند که مردم را از عزاداری امام حسین(ع) زده می کنند.

 

**میزان تاثیرگذاری مداح در جذب جوانان به سمت فعالیت های مذهبی را چگونه می بینید؟

مداح باید خودش را خودسازی کند چیزی راکه می خواهد مردم را به آن دعوت قبل از آن که بگویدخودش به آن عمل کند و از لحاظ تقوا و تدین خود را تقویت کند و اگر می خواهد چیزی را به مردم نشان دهد با رفتارش آن را نشان دهد یعنی رفتارش طوری باشد که مردم از او الگو بگیرند.

** به نظر شما رسالت مداحی چیست؟

امام حسین (ع) با قیام خود درس آزادگی و تسلیم ناپذیری را در برابر ظلم و ستم به همه ما داد و یکی از وظایف ما در مراسم عزاداری توجه به این اصل مهم است؛ محافل مذهبی ما باید درس ولایتمداری بدهد؛مداح باید قبل از آن که نوحه سرایی کند هدفش این باشد که پیام عاشورا را به مردم برساند و مردم را بافلسفه و قیام امام حسین (ع) آشنا کند؛ چرا که پیام عاشورا و هدف امام حسین مهم است عزاداری امام حسین این نیست که نوحه ای بخوانیم و سینه ای بزنیم تمام شود عزاداری امام حسین این است که پیام امام حسین را برسانیم باید از عاشورا درس آزادگی و سربلندی بگیریم وحامی رهبر،ولایت و انقلابمان باشیم.

حسین سهرابی /

 

** اصول مداحی مناسب از نظر شما چیست؟

مداح باید براساس قواعد و اصول مداحی کند مداحی این نیست که هرکسی بدون آگاهی کاغذی در دست بگیرد و بخواند و بگوید من مداحم! مداحی آدابی دارد و باید آداب ظاهری و باطنی مداحی را حفظ کنیم مداحی فقط این نیست که صدای خوبی داشته باشیم و مابقی سال از جاهایی که در شان یک مداح نیست حضور داشته باشیم باید در تمام سال رفتار یک مداح را حفظ کنیم؛عده ای در طول سال رقاصی و خوانندگی می کنند و ایام عاشورا مداح امام حسین می شوند این در شأن دستگاه امام حسین و اهل بیت (ع) نیست تربیون امام حسین حرمت دارد.کسی که می خواهد برای امام حسین(ع) مداحی کند باید در طول سال حواسش به رفتارش باشد چه می گوید چه کار می کند کجا می رود مبادا ادعای ذاکری و نوکری امام حسین (ع) را داشته باشد اما در طول سال رفتار ناشایست و دور از شأن داشته باشد.

 

** چه توصیه ای برای بهتر شدن مراسم عزاداری امسال دارید؟

شورای هماهنگی هیئات مذهبی،ارشاد اسلامی و سازمان تبلیغات بایستی با هماهنگی و برنامه ریزی عزاداری ها را هدایت کنند تایک مراسم باشکوه و در شأن و منزلت امام حسین (ع) برگزار کنند که پرشورتر و تاثیرگذارتر از عزاداری سال های گذشته باشد.

 

** مداحی چه تاثیری بر زندگی شما گذاشته است؟

در راه امام حسین من دلی کار کرده ام ؛ ریالی از کسی پولی نگرفته ام و نتیجه هم گرفته ام 27 بار به عنوان خادم زائرین خانه خدا به بیت الله حرام مشرف شده ام و بارها به زیارت حرم اهل بیت (ع) رفته ام که همه این ها به لطف نوکری امام حسین (ع) شامل حالم شده و از این بابت بسیار خرسندم.

 

** سبک مداحی سنتی چقدر تاثیرگذار است؟

عزاداری های که سنتی است بسیار تاثیرگذار است حتا خیلی از مردم در ایام عزاداری امام حسین (ع) در هرجایی که باشند خود را به منبر و مراسم عزاداری امام حسین(ع) در خرم آباد می رساند و این نشان می دهد که عزاداری امام حسین بسیار تاثیرگذار است و من وقتی این را می بینم خیلی خوشحالم که امام حسین (ع) در دل مردم ما جایگاه بزرگی دارد.

** یک خاطره به یاد ماندنی از فعایت های مذهبی تان را بگویید؟

موقعی که حضرت امام(ره) رحلت کرد من بچه بودم به بازار آمده بودم مثل روز عاشورا مردم گل درست کرده بودند مرحوم حاج حبیب نیکنام؛مداح هیأت پشت بازار خرم آباد دوبیت نوحه خواند که مضمون آن چنین است:

ای امت حسینی رفت از جهان خمینی

ماتم به پا نمایید بحر امام خمینی

این بیت مربوط به زمانی است که من برای اولین بار استادم حاج حبیب نیکنام را دیدم و از همان سال من به مداحی علاقه مند شدم و از همان زمان نیز مداحی را شروع کردم.

 

** آیا نوحه جدید برای مراسم امسال آماده کردید؟

چند تا نوحه جدید که برای محرم امسال آماده کرده ام که سربیت آن چنین است:

دستگیر بی دسم ابوالفضل وری ماه بنی هاشم ابوالفضل وری

نوحه دیگر

ناصر دین خدا باب الحوائج ای ذبیح دین خدا باب الحوائج

نوحه دیگر

روله عباس وری،عطرگل یاس وری شاخ شمشاد وری،حضرت عباس وری

** چه توصیه ای به مردم دارید؟

برای امام حسین (ع)خالصانه عزاداری کنند و خود را بیمه و وقف دستگاه سیدالشهدا(ع) کنند؛امام حسین(ع) کشتی نجات است هرکه با امام حسین باشد هیچ وقت بد نمی بیند و ضرر نمی کند.

منبع:سفیرافلاک

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 469237

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 5 =