به گزارش روزنامه همشهری استان زنجان در سال های گذشته با هیات امنایی شدن مدارس روند ثبت‌نام در مدارس تغییر کرده است. مدارس استان زنجان هم از این امر مستثنی نیستند.

این در حالی است که سطح امکانات فضاهای آموزشی در این ناحیه به دلیل گسترش ساخت و سازها موجب شد تا اولیاء به دلیل تحصیل در محیط های آموزشی مناسب زندگی در این منطقه از شهر زنجان را ترجیح دهند. از سوی دیگر برخی از خانواده های پایین دست جامعه ساکن در ناحیه یک به دلیل بالا بودن هزینه های تحصیل در مدارس هیات امنایی ترجیح داده اند تا در مدارس ناحیه2 ثبت نام کنند، امری که در برخی مواقع با انتقادهایی از سوی برخی اولیا همراه بود. با این حال نظارت آموزش و پرورش در نحوه تعیین میزان شهریه با درنظر گرفتن سطح درآمد و رفاه خانوارهای نواحی2 گانه تا چه حد می تواند در ادامه ثبت نام دانش آموزان در نزدیک ترین محل زندگی موثر باشد؟
وجه تمایز مدارس هیات امنایی با سایر مدارس دولتی روش مدیریتی است به طوری که پذیرش همانند دانش‌آموزان مدارس عادی است و با توجه به محدوده جغرافیایی معین می‌شود. اگر ساختار مدیریت را اصلاح کنیم در کارکرد مدرس تاثیر مثبت دارد و به جای آنکه مدرسه متکی مدیر شود، به هیات امنا اتکا می‌کند. مسئولیت و ماموریت هیات امناء این است که یک خرد جمعی برای برنامه‌ریزی‌های آموزشی و پرورشی ایجاد شود تا بتوان منابع لازم برای بهبود کیفیت را از بیرون مدرسه تأمین کرد. تصور اشتباهی در سال‌های اولیه تأسیس این مدارس مبنی بر اینکه هیئت امناها برای تعیین شهریه ایجاد شده‌اند و همانند غیرانتفاعی هستند، شکل گرفت در حالی که در گذر زمان این شائبه‌ها رنگ باخت.
در این رابطه رئیس آموزش و پرورش استان اداره هیات امنایی مدارس را داری ویژگی‌های خاص همچون فضا، امکانات و تجهیزات آموزشی مناسب بیان می کند و می گوید: داشتن این امکانات ویژه موجب شده تا این شکل از مدارس شکل بگیرد و دستگاه متولی با هدف ارتقاء امر آموزش و پرورش نظارت و جدیت را در برنامه دارد.
مرتضی تمجیدی با تأکید بر اینکه شکل گیری مدارس هیات امنایی از سوی مدارس با هدف تأمین برخی از هزینه‌های جانبی از محل هزینه ها برای بالا بردن سطح امکانات و تجیهزات آموزشی انجام می شود، می افزاید: صدور مجوز مدارس هیات امنایی با همکاری از سوی اولیاء دانش‌آموزان می تواند امر توسعه ظرفیت‌های آموزشی را در پی داشته باشد.
وی اصرار برخی مدارس برای تبدیل شدن به شکل هیئت امنایی را یادآور می شود و ادامه می‌دهد: با وجود درخواست مدارس برای اداره به شکل هیات امنایی آموزش و پرورش استان از صدور مجوز خودداری کرده است. هدف ما از هیات امنایی شدن مدارس در واقع بالا رفتن سطح آموزش با درنظر گرفتن سطح امکانات و تجهیزات است و نباید محور دریافت شهریه از دانش‌آموزان باشد.
تمجیدی در پاسخ به پرسشی درباره دریافت مبالغ از سوی این مدارس بدون درنظر گرفتن وضع مالی برخی خانوارها عنوان می کند: در صورتی که مدارس هیات امنایی مبالغ بیشتر از توان مالی خانوارها دریافت بکنند و گزارشی در این رابطه به آموزش و پرورش استان اعلام شود، برخورد قانونی انجام می دهیم.
وی با اعلام اینکه هم اکنون 15 تا 20 درصد مدارس سطح استان به شکل هیات امنایی اداره می شود، می افزاید: در مناطق نواحی2 گانه زنجان نیز80 درصد به شکل هیئت امنایی اداره می‌شود و به مدیران مدارس توصیه اکید کرده ایم که در دریافت شهریه ها رعایت وسع مالی خانوارها را درنظر داشته باشند.
تمجیدی در پاسخ به دیگر پرسش  درباره دریافت مبالغ زیاد برخی مدارس هیات امنایی در ناحیه یک زنجان و گرایش خانوارها به ثبت نام در مدارس ناحیه2 بیان می کند: مدارس هیئت امنایی تمامی نواحی سطح استان حق ندارند که خارج از چارچوب تعریف شده در شورای آموزش و پرورش شهرستان ها پول دریافت کنند.
گسترش خدمات
در این رابطه سرپرست آموزش و پرورش ناحیه یک زنجان گسترش خدمات و امکانات شهری در شرق زنجان را یکی از عوامل برای ثبت‌نام دانش آموزان در ناحیه2 اعلام می‌کند و می گوید: والدین با هدف استفاده دانش آموزان از امکانات ناحیه2 ترجیح می دهند، محل زندگی خود را به آن سمت تغییر دهند.
مجید دویرانی با تأکید بر افزایش مدارس در ناحیه2 به دلیل ساخت شهرک‌های جدید اظهار می کند: آمار ثبت‌نامی نشان می‌دهد تعداد دانش‌آموزان ثبت‌نامی در ناحیه2 زنجان، 45 هزار نفر بوده؛ در حالی که ثبت‌نامی ها در ناحیه 33 هزار دانش‌آموز گزارش شده است.
به گفته وی، با درنظر گرفتن سرانه دانش‌آموزی تعداد ثبت‌نامی ها در ناحیه یک زنجان تکمیل شده است.
دویرانی محرومیت ناحیه2 زنجان به دلیل سطح امکانات و فضاهای آموزشی را یکی از مصائب بیان می کند و ادامه می دهد: با این وجود تعداد دانش آموزان ثبت‌نامی در این ناحیه از شهر زنجان کمتر گزارش نشده و تنها به دلیل تمایل خانوارها به زندگی در ناحیه یک موجب شده تا ثبت‌نام در ناحیه یک بیشتر به چشم بیاید.
البته در این رابطه مجید فرخی، فرماندار شهرستان زنجان موضوع نظارت بیشتر والدین بر تحصیل دانش‌آموزان را در مدارس هیات امنایی یادآور می شود و می گوید: تغییر مدارس از عادی به هیات امنایی تنها با هدف جلب مشارکت‌های مادی نیست و ارتقاء سطح آموزش محور اداره این شکل مدارس است. از سوی دیگر اداره این قبیل مدارس به شکل هیات امنایی باید در یک سازوکار مشخص باشد؛ موضوعی که استاندار زنجان به آن اشاره می کند. جمشید انصاری در این رابطه می گوید: اداره عموم مدارس به شکل هیئت امنایی با هیچ منطقی قابل دفاع نیست.
وی می افزاید: قاعده اداره مدارس به شکل مقررات و قواعد ابلاغی دولت است و در این راستا برخی مدارس به شکل هیات امنایی اداره می شوند.
مقام عالی استان اظهار می کند: طبق آئین‌نامه شرایط خاصی برای مدارس پیش‌بینی شده که می توانیم برخی مدارس را به شکل هیات امنایی اداره کنیم و از آنجایی که همه مدارس واجد این شرایط نیستند، برخی از مدارس ظرفیت اداره بشه کل هیات امنایی را دارا نیست.
انصاری بازنگری درباره روند تبدیل مدارس عادی به هیئت امنایی را متذکر می شود و می گوید: شورای آموزش و پرورش استان با همکاری اداره کل می تواند، طرحی مبنی بر امکان استفاده برخی از قواعد مربوط به مدارس هیات امنایی در مدیریت مدارس عادی را تهیه و به وزارتخانه ارسال کند. با این حال توزیع خدمات آموزشی در مدارس نواحی2 گانه زنجان و تعریف شاخصه های نحوه دریافت شهریه از خانوارها جزء مواردی است که می‌تواند در ثبت‌نام دانش‌آموزان در مدارس هیات امنایی تاثیرگذار باشد، موضوعی که در زنجان به آن توجه نشده است.

کد خبر 474541

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار