به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، اکبر ترکان شب گذشته با حضور در برنامه پایش اظهار کرد: «هر منطقه ای یک نوع کارکردی دارد، محور کسب و کار منطقه آزاد کیش گردشگری، محور کسب و کار منطقه آزاد قشم صنایع انرژی، محور کسب و کار چابهار ترانزیت، محور کسب و کار اروند صنعت نفت است که در قلب صنعت نفت ایران و عراق قرار دارد. حوزه خزر نیز محور کسب و کار انزلی است، ارس محور کسب و کار قفقاز است و محور کسب و کار ماکو کار با ترکیه است. هر یک از این مناطق یک محور کسب و کار دارند ولی در نهایت در سایر حوزهها وارد میشوند.»
بیشترین سرمایه گذاری در مناطق آزاد شده است
وی در پاسخ به این سوال که مهمترین کارکرد کنونی مناطق آزاد چیست، گفت: «آن چیزی که مردم میشناسد، کارکرد گردشگری و کالای همراه مسافر در مناطق آزاد است ولی ان چیزی که ما ارزیابی داریم محور صنعتی است، بیشترین سرمایه گذاریها در مناطق آزاد در صنعت شده است.»
مشاور ارشد رئیس جمهور در پاسخ به اینکه وقتی مناطق آزاد به واردات کمک کرده چه اصراری به افزایش مناطق آزاد هست؟ گفت: «ما چهار دسته واردات در منطقه آزاد داریم، یک دسته از این واردات کالا برای سرزمین اصلی است، دسته دوم کالایی است که مواد اولیه کارخانههاست، دسته سوم کالایی است که برای صادرات مجدد وارد میشود، ما اکنون برنج، شکر و روغن را وارد میکنیم و بعد از بسته بندی مجدداً صادر میکنیم. دسته چهارم کالای همراه مسافر است و گردشگرانی که به این مناطق میروند طبق قانون 80 دلار میتوانند کالا خریداری کنند. »
دبیر شورای هماهنگی مناطق آزاد گفت: «مجموع کالاهای که به سرزمین اصلی میاید سه میلیارد دلار، این کالاها کالاهایی نیستند که همراه مسافر باشد این کالاها برای سرزمین اصلی هستند که از طریق مناطق آزاد وارد میشوند. در سال گذشته ارزش قیمتی کالای همراه مسافر 270 میلیون دلار بوده است بنابراین رقم 270 میلیون دلاری در مقابل یک گردش تجاری نزدیک 4 میلیارد دلاری چیزی نیست. مثلاً در منطقه آزاد انزلی در 6 ماه اول امسال 345 میلیارد تومان ارزش تولیدات آنجا بود و 51 میلیون دلار صادرات داشتهاند.»
وی در پاسخ به این سؤال که چرا مناطق آزاد را افزایش میدهید گفت: «ما به دنبال کسب و کار با همسایگان هستیم، کالاها و مصنوعات ایرانی به جز کالاهایی مثل پتروشیمی، فولاد و سیمان کالاهایی مصنوعی ما در کشورهای صنعتی مشتری ندارد، بازارهای این کالاها همسایگان هستند. ما به دنبال بازار افغانستان ف عراق، ترکمنستان و کشورهای جنوبی هستیم.»
ژیگول بازی با ماشین 500 میلیونی هدف ما در خوزستان نیست
ترکان در واکنش به پخش مستندی از محرومیتهای منطقه آزاد اروند و خودروهای لوکس در خوزستان گفت: «اروند به دنبال بازار عراق است، اروند بزرگترین پایگاه فرا ساحلی ماست. سال گذشته 1.2 میلیارد دلار از مرز شلمچه صادرات داشتیم و هدف گذاری امسال ما صادرات 1.5 میلیارد دلاری از مرز شلمچه است، این صادرات شامل همه تولیداتی است که میتواند در عراق جنوبی مورد مصرف واقع شود.»
وی گفت: «کامیونهای عراقی نمیگذارند کامیونهای ایرانی کالا را تا مقصد در عراق ببرند، کامیونهای عراقی در مرز شلمچه بار را از کامیونهای ایرانی تحویل میگیرند. ما با این شرایط در اروند در حال صادرات هستیم.»
مشاور رئیس جمهور در مورد تردد ماشینهای پلاک اروند در خوزستان گفت: «ماشینهایی که اکنون در خوزستان تردد میکند متعلق به منطقه آزاد اروند است و باید در محدوده منطقه آزاد تردد کنند. اینکه این خودروها در سراسر استان خوزستان تردد میکنند جزء قوانین ما نیست، قوانین ما فقط متعلق به محدوده منطقه آزاد است من مسئول تصمیمی که استاندار خوزستان گرفته نیستم. ژیگول بازی با ماشینهای 500 میلیون تومانی هدف ما در منطقه آزاد اروند نیست.»
تردد خودروهای پلاک اروند در خوزستان غیر قانونی است
ترکان در مورد تردد خودروهای اروند در کل خوزستان و فرهنگ این مصرف گرایی گفت: «ما با اینکه یک سرمایه داری در منطقه بتواند یک ماشین مناسب خودش را بخرد موافق هستیم ولی اینکه تردد خودروها به کل استان و سرزمین مادری گسترش پیدا کند ما مخالفیم قانون هم مخالف این کار است.»
وی گفت: «تردد خودروهای اروند در کل استان خوزستان در حوزه من نیست، این ماشینها میتوانستند در محدوده منطقه آزاد تردد کنند نه در سرزمین اصلی و کل استان، نفع ما در تردد این خودروها در کل استان نیست منطقه آزاد اروند که خود خودرو وارد نمیکند.»
دبیر شورای هماهنگی مناطق آزاد در واکنش به این سوال مجری که آیا واقعا در واردات ماشین را خواهید بست، گفت: «یک بار به سمت قطع واردات کالای همراه مسافر رفتیم و اکنون نیز واردات برخی کالاها مانند سیگار به مناطق آزاد و یا اینکه واردات کالاهای حجیم مثل یخچال و فریزر به سرزمین اصلی را قطع کردهایم.»
وی گفت: «به دنبال این هستیم که کالاهایی به عنوان سوغاتی خریداری شود و اینکه به یک تجارت چمدانی یا کالای همراه مسافر تبدیل شود، مورد نظر ما نیست چون خیلی از این کالاها تولید داخلی مشابه دارد و اکنون لوازم خانگی در مناطق آزاد وارد میشود برخی صنعتگران به ما اعلام کردند که تولیدشان را امسال 70 درصد پایین آوردهاند.»
22539
نظر شما