به گزارش خبرگزاری خبرانلاین رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان مهدیشهر گفت: درختچه های زرشک بومی ایران بوده ، که با نام علمی بربريس Berberis SP. از گياهان راسته آلاله Ranals بوده و جزء تيره زرشكيان مي باشد . اين گياه نهاندانــه دولپه أي و جدا گلبرگ است. رشد رويشي گياه زرشك در دماي 18-15 درجه سانتيگراد بوده و در مناطق مختلف معمولاً در ماههاي فروردين و ارديبهشت آغاز مي شود.
زرشك درختچه ای است به ارتفاع ۳ و گاهی تا ۶ متر، شاخه ها شكننده وترد ،گل آذین مجتمع دارای ۲۰ تا ۲۵ و گاهی تا ۴۰ گل است. میوه ها مجتمع و به صورت خوشه های آویخته است، میوه سته قرمزجه مانند، بیضی یا شبه بیضی به طول ۶ تا ۱۲ میلی متر و قطر ۶ تا ۹ میلی متر است. از آنجائیکه از اجزاء طبیعی اکوسیستم مناطق کوهستانی بوده حتی در شرایط سخت و نامساعد نیز رشد و میوه فراوانی می دهند .
حمیدرضا عبدوس افزود: این درختچه ها نقش بسیار مهمی در حفاظت آب و خاک و جلوگیری از فرسایش ، سیل و استمرارآبدهی چشمه سارها و تلطیف هوا و خصوصاً برای حیات وحش که ضمن تغذیه ، پناهگاه خوبی می باشد. پس بیاید برای حفظ از این درختچه ها در نگهداری آن کوشا باشیم و به شاخه و برگهای آنها صدمه وارد نکنیم که این امر باعث می شود به سرمایه های طبیعی خسارت وارد نشود و همگی از فواید آن درختچه های زیبا بهره مند شویم. به گفته عبدوس بهرهبرداری از این گونه گیاهی در قالب طرح بهره برداری با اولویت افراد بومی به متقاضی واگذار می شود که طبق قرارداد مجری طرح بهرهبرداری موظف و مکلف به رعایت شرایط اصولی به هنگام برداشت و نیز حفظ و توسعه پوشش این گونه گیاهی در مناطق کم تراکم است مردم عزیز در صورت نیاز به میوه زرشک تا 3 کیلو گرم مجاز خواهند بود.
وی ادامه داد: بر اساس منابع موجود، زكریای رازی نخستین كسی بوده كه خواص طبی زرشك را شناخته است. آمده است كه او خوردن آب زرشك را برای درمان تب، عطش و التهاب به هارون الرشید توصیه كرده بود. در حال حاضر از میوه زرشک در تهیه آب زرشک ،رب زرشک و مربا استفاده می كنند.وی افزود: كشت و تولید زرشك بی دانه نخستین بار در روستایی به نام «افین» از بخش زیر كوه شهرستان قاین صورت گرفت که بعدها به اكثر روستاها و مناطق اطراف گسترش یافته و در منطقه جنوب خراسان زرشك بی دانه به عنوان محصول اصلی آن نواحی از شهرت و اهمیت اقتصادی خاصی برخوردار شده است و خوشبختانه از سال گذشته کاشت زرشک بی دانه در قالب طرح جنگلکاری اقتصادی ،مشارکتی باهمکاری تشکل توانمندسازی جوامع محلی روستای فولادمحله در سطحی حدود 400 هکتار شروع گردیده که امیدواریم به نتیجه برسد.

زرشک کوهی یک از گونه های درختچه ای با اهمیت و حفاظتی در عرصه های منابع طبیعی بوده که نسبت به زمستانهای طولانی و در برابر کمبود آب مقاوم بوده در اکثر مناطق کوهستانی و بیشتر در دامنه ها ، دره ها و ارتفاعات و نیز در بلندیهای هزار تا دو هزار متری از سطح دریا به خوبی رشد می کند
کد خبر 483357
نظر شما