زنان هنوز در تنگنای اشتغال هستند/مرکز آمار: بیکاری 50 هزار نفر از زنان به‌دلیل اخراج، حقوق اندک و ...

بررسی آخرین گزارش مرکز آمار ایران از وضعیت اشتغال در ایران نشان می‌دهد، زنان ایرانی هنوز در تنگنای شغل و فعالیت اقتصادی هستند.

محمد حسین نجاتی: هم‌اکنون براساس جدید‌ترین آمار فقط بیش از 12 درصد از زنان ایرانی در فعالیت‌های اقتصادی در کشور سهم دارند که سهم اندکی است؛ در سال 1393 10,8 درصد از جمعیت فعال 15 تا 64 سال را بیکاران تشکیل دادند که از مجموع تعداد این بیکاران 30,4 درصد مربوط به گروه سنی 15 تا 24 سال، 61,8 درصد مربوط به گروه سنی 25 تا 44 سال و 7,7 درصد مربوط به گروه سنی 45 تا 64 سال بوده است که این نسبت‌ها برای مردان به ترتیب 30,6‌ درصد 59,5 درصد و 9,9 درصد و برای زنان 30,2 درصد 67,1 درصد و 2,7 درصد بوده است.
اما این آمار در نیمه اول سال 1393 متفاوت بوده است. به‌طوری‌که بررسی نرخ بیکاری جمعیت ۱۵ساله و بیشتر نشان می‌دهد ٩,٥ درصد از جمعیت فعال، بیکار بوده‌اند. براساس این نتایج نرخ بیکاری در بین زنان نسبت به مردان و در نقاط شهری در مقایسه با نقاط روستایی بیشتر بوده است. بررسی نرخ بیکاری جوانان ۱۵تا ٢٤ساله حاکی از آن است که 22,9 درصد از جمعیت فعال این گروه سنی بیکار بوده‌اند؛ این شاخص در بین زنان نسبت به مردان و در نقاط شهری نسبت به نقاط روستایی بیشتر بوده است. براساس آخرین آمار نیروی کار مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۳ زنان با ٤٣,6 درصد، نرخ بیکاری جوانان ١٥تا ٢٤ساله را تشکیل می‌دهند؛ در‌حالی‌که نرخ بیکاری مردها در این گروه تنها ١٩,1 درصد است. نرخ بیکاری جوانان ١٥تا ٢٩ساله را نیز 38,9 درصد زنان و 16,3 درصد را مردان تشکیل می‌دهند.


دلایل بیکار‌شدن زنان
بررسی‌های مرکز آمار ایران نشان می‌دهد 11 عامل اصلی زمینه‌ساز بیکار‌شدن زنان است؛ عواملی همچون، پایین‌بودن درآمد، تعطیلی دائمی محل کار، فصلی‌بودن کار، موقتی‌بودن کار، جابه‌جایی محل کار، تحصیل یا آموزش، اخراج یا تعدیل نیرو، مسائل خانوادگی، مهاجرت، بازنشستگی، کهولت سن، بیماری که از میان آنها سه عامل اخراج، حقوق اندک و موقتی‌بودن کار بیش از دیگر عوامل، تأثیر‌گذار است که جمعیت ۵۰ هزار نفری را تشکیل می دهد.
همچنین بخش زیادی از زنان به‌دلایلی همچون انتظار برای شروع کار جدید، در انتظار بازگشت به شغل قبلی، در انتظار پاسخ کارفرما یا در انتظار اعلام نتایج استخدامی، در انتظار به‌ثمررسیدن اقدامات انجام‌شده برای پیدا‌کردن کار، دلسرد‌شدن از جست‌وجوی کار، ناامید‌شدن از پیدا‌شدن کار، در انتظار فصل کاری، آگاهی‌نداشتن از روش‌های جست‌وجوی کار، بیماری ناتوانی جسمی موقت، بارداری، اشتغال به تحصیل یا آموزش، مسئولیت‌های شخصی یا خانوادگی، بی‌نیازبودن از انجام کار به جست‌وجوی کار نمی‌روند که در میان آنها سه عامل: مسئولیت‌های شخصی یا خانوادگی، بیماری ناتوانی جسمی موقت، بارداری، دلسرد‌شدن از جست‌وجوی کار و ناامید‌شدن از پید‌اشدن کار بیش از سایر موارد تأثیر‌گذار است.
نکته حائز اهمیت دیگر گزارش مرکز آمار ایران، وضعیت شغلی زنان است که فقط یک درصد از آنان کارفرما و حدود 30 درصد از آنها حقوق‌بگیر بخش خصوصی هستند.


تحصیل اولین ایستگاه از حضور اجتماعی زنان
سهم اندک زنان در بازار کار ایران در شرایطی است که آنها سهم بالایی در آموزش عالی کشور دارند. در دهه٨٠ ایران شاهد افزایش میزان حضور زنان در دوره‌های کارشناسی بود، اما از همان ابتدا به‌نظر می‌رسید زنان در دهه ٨٠ سعی در افزایش سهم خود در دوره کارشناسی‌ارشد و دکترا داشتند. در اواخر دهه ٨٠ سهم زنان در کنکور دکترا ٤٠ درصد و مردان ٦٠ درصد بود و تا پیش‌از‌آن نیز یعنی در ابتدای دهه ٨٠ سهم زنان در پذیرش کنکور دکترا، 2٥درصد و مردان ٧٥ درصد بود که نشان از افزایش میزان حضور آنان در دوره دکترا و کارشناسی‌ارشد داشت. زنان در بستر فرهنگی کشور باوجود محدودیت‌ها، در ابتدا، در دوره کارشناسی، اواخر دهه ٨٠، در دوره کارشناسی‌ارشد و در مقطع کنونی در دوره دکترا توانسته‌اند سهم خود را افزایش دهند و هم‌اکنون نسبت دختر و پسر در کلیت نظام آموزشی کشور، نسبت خاصی است؛ نسبت دختران و پسران در مدارس کشور، ٥١ درصد پسران و ٤٩ درصد دختران است، در دوره کارشناسی این میزان با سهم ٦٠‌درصدی، به نفع دختران است و در دوره کارشناسی ‌ارشد، نسبت دختران و پسران مساوی است، اما اختلاف در میزان سهم زنان و مردان در نظام آموزشی کشور از دوره دکترا و سهم آنان در هیئت علمی دانشگاه‌ها آغاز می‌شود.
هم‌اکنون از میان کل اعضای هیئت علمی دانشگاه‌های کشور، فقط ٢٠ درصد سهم زنان است که به‌نظر می‌رسد موج افزایش سهم زنان در دوره‌های کارشناسی به‌ کارشناسی‌ارشد و دوره دکترا هم رسیده است و در آینده افزایش بیشتری هم خواهد داشت.
از سوی دیگر هم‌اکنون حدود ٢٠ درصد «هیئت علمی‌ها تمام‌وقت» دانشگاه‌های دولتی، زنان هستند، در کل هیئت علمی‌ها نیز ٢٣ درصد هستند و در مجموع دولتی و غیردولتی، حدود ٢٤درصد هستند. در استان‌هایی مانند قم و کهگیلویه‌وبویراحمد، سهم زنان در هیئت علمی کمتر از ١٥ درصد و در حدود ١٢ استان محروم کشور، کمتر از ٢٠ درصد است. این در حالی است که در سال‌های اخیر، نه‌تنها اقدامی برای افزایش میزان حضور زنان در هیئت علمی دانشگاه‌ها انجام نشده است، بلکه اقداماتی همچون، تفکیک جنسیتی در دانشگاه و محدودیت‌ها برای پذیرش دختران در دانشگاه‌ها در سال‌های گذشته، می‌تواند سهم آنان را در هیئت‌های علمی کاهش دهد.

 

۴۲۴۲

کد خبر 494616

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 18
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • رضا IR ۱۲:۱۳ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۱
    13 4
    خدای من دوستم الان ۷ ساله که میخواد زن بگیره اما مشکل بیکاریو بی پولی منگنش کرده خودت کمکمون کن فقط..
    • بی نام IR ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۲
      1 6
      مردها که نان آور خانواده هستند و بدون شغل حتی امکان ازدواج ندارن الان دیگه در تنگنا نیستن فقط مونده زنها رو هم شاغل کنن تا آمار طلاق از این همه بالاتر بره.
  • اشکان A1 ۱۳:۰۸ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۱
    34 8
    حالا مگه مردان کار دارند که فقط به فکر خانمها افتادین؟ کاش روزی برسه که بجای تبعیض جنسیتی شایسته سالاری حاکم باشه.
    • بی نام IR ۰۸:۰۲ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۴
      7 1
      سوال اول شما در تضاد کامل با جمله ی دومتون هست. بالاخره اولویت با مردهاست یا باید شایسته سالاری باشه؟
    • بی نام A1 ۱۶:۲۶ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۴
      7 1
      هر انسانی حق داره برای معیشت و آتیش کار کنه. زن و مرد هم نداره.
  • بی نام RO ۱۴:۵۱ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۱
    23 2
    قوانینی که با عنوان حمایت از قشر زن نسبت به کاهش ساعت کاری زنان اقدامی کند هیچ کارفرمایی را ترغیب نمی نماید که زنان را بکار گیر کند بهتر است مردان رادر کار زنان شریک کرد تا شرایط برابر کاری بوجود اید
  • بی نام A1 ۱۷:۵۱ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۱
    16 9
    "فقط یک درصد از زنان کارفرما هستند" بعد توقع ِ توسعه داریم
  • علي A1 ۱۸:۵۳ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۱
    9 6
    درست مثل مردان خصوصا جوانان.
  • بی نام A1 ۱۸:۵۸ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۱
    8 15
    این آمارها همان نگرش های پول محورانه ای هست که خانه داری را بیکاری می داند فقط به این دلیل که پولی در عوض کارت دریافت نمی کنی
  • محمد IR ۲۰:۲۳ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۱
    4 1
    خبرگزاری محترم با سلام و احترامات همان طور که در جریان هستید مدت طولانی از زمان برگزاری آرمون انجام مراحل مصاحبه استخدامی آموزش و پرورش می گذرد، اما مسئولین آموزش و پرورش از اعلام نتایج خودداری می کنند. در این بین سرنوشت 10 هزار قبول شده ی اولیه این آزمون نا مشخص هست و از شدت استرس و سردرگمی این افراد روز و شب ندارند. خواهشمندم این موضوع را در روز های آتی از مسئولین مربوطه پیگیری کنید. با تشکر
  • بی نام A1 ۲۰:۵۰ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۱
    3 8
    بهتره به فکر بیکاری مردها باشین تا زنان. وظیفه مرد درامدزایی برای خوانوادست نه زن ها
  • بی نام A1 ۲۱:۰۲ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۱
    1 8
    از قدیم گفتن زن کانون خانوادس .درسته که موقعیت تحصیلی و سواد اکادمیک بالاتری نسبت به ما آقایون پیدا کردند ولی اگه همین فرصت های شغلی اندک در اختیار اقایون قرار بگیره مشکل ازدواج و بیکاری و اعتیاد حل میشه .و زن هم در خانه در کنار فرزندان یک خانواده گرم و بافرهنگ تقدیم اجتماع میکند.
    • بی نام A1 ۰۶:۳۵ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۹
      3 0
      اولا قرار نیست غرامت بیکاری رو خانومها بدن چون اونها مسئول ایجاد شغل نیستن دوم پس چرا تو این چند سال هر چقدر محدودیت بیشتری برای حضور خانومها در دانشگاه و بازار کار گذاشتن این مشکلات کمتر نشد که هیچ بیشتر شد؟ تازه اعتیاد در زنان هم با سرعتی بیشتر از قبل رشد یافت مدیونی اگر این نظر و چاپ نکنی
  • بی نام A1 ۲۱:۰۵ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۱
    1 8
    یجوری گفتی انگاری مردا همه سر کارن جای خانومارو گرفتن.بسه بازی در اوردن
  • محمد A1 ۲۲:۰۶ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۱
    2 4
    مرد ها هم بیکار هستن
  • بی نام A1 ۰۶:۴۵ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۴
    7 1
    من یه دخترم که نیاز مبرم به اشتغال دارم اما همه استخدامهای خوب دولتی و خصوصی فقط نیروی مذکر میگیرن متاسفم برای کوته فکرانی که وقتی از جزئیات زندگی خانومی خبر ندارن تشخیص میدن به کار نیاز نداره خوب منم که نمیتونم جزئیات زندگیمو برای همه تعریف کنم
  • بی نام A1 ۰۷:۱۰ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۴
    7 1
    برای اون دسته از آقایانی که میگن خانومها در خانه بنشینند و دستشان جلوی کسی دیگر دراز باشد متاسفم. انسانهای بالغ به طور یکسان حق کار و کسب درآمد دارند. اجبار به کار معین یا جلوگیری از دستیابی به شغل دلخواه خشونت است
  • بی نام A1 ۲۲:۰۰ - ۱۳۹۴/۱۰/۱۶
    3 4
    متاسفم چرا نظر منو چاپ نکردین هر انسان بالغی حق داره دستش تو جیب خودش باشه زنان هم به شغل نیاز دادن فقط نمیتونن جزئیات زندگیشون رو برای همه روشن کنن که نیازشان به اشتغال ثابت بشه

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین