زهرا مهاجری- ایرج حریرچی در دومین نشست خبری خود به ارائه اطلاعاتی از هزینه های سلامت در دنیا و ایران پرداخت و گفت: در کل دنیا هزینه های سلامت بالاست. در سال 2013 و 2014 در کل کشورهای دنیا 7 هزار و 300 میلیارد دلار از کل 77 هزار میلیارد کل درآمد ناخالص ملی خودرا به بهداشت و درمان اختصاص داده اند.
او ادامه داد: در سال 2012 هزینه کل نفت و گاز دنیا 3 هزار و 300 میلیارد دلار بوده و کل تجهیزات نظامی دنیا 1700 میلیارد دلار هزینه داشته است در حالی که در همین سال 6500 میلیارد دلار در بهداشت و درمان هزینه شده که همین امر نشان می دهد که حوزه سلامت در همه جای دنیا حوزه پرهزینه ای است.
سخنگوی وزیر بهداشت گفت: از لحاظ تولید ناخالص داخلی در کشور اگر با دلار آمریکا حساب کنیم رتبه 32 و اگر با دلار اینترنشنال حساب کنیم رتبه 17 دنیا را داریم. در حالی که سهم سلامتمان از تولید ناخاصل ملی رتبه 88 است و سرانه هزینه سلامتمان رتبه 81 است.
او گفت: هیچ کشور توسعه یافته و هیچ کشور متوسط در دنیا در سال های اخیر نتوانسته هزینه های بهداشتی و درمانی را کاهش دهد و تنها توانسته اند آن را مدیریت و کنترل کنند.
حریرچی ادامه داد: کشورهایی با سطح اقتصاد متوسط مثل ترکیه، تایلند و مکزیک توانسته اند هزینه هایشان را کنترل کنند اما همیشه هزینه هایشان بالا بوده و پایین نیامده است.
او به تشریح منابع اصلی بهداشت و درمان پرداخت و گفت: 4 منبع اصلی در بهداشت و درمان وجود دارد. یکی فروش منابع طبیعی، دوم مالیات، سوم منابع بیمه ای و چهارم پرداخت از جیب مردم. پرداخت از جیب پولی است که مستقیما توسط بیمار پرداخت می شود. بعد از جمع اوری منابع، انباشت منابع داریم و این پول ها را باید به بیمه و بیمارستان و ... تخصیص دهیم.
حریرچی گفت: در کل دنیا پرداختی از جیب 18 درصد است که در کشور ما تا سال 92 این عدد 55 درصد بود. این پول نه وارد چرخه انباشت منابع می شود و نه تخصیص منابع و نه نظام پرداخت. چون مریض است که تصمیم می گیرد کجا برود و پیش کدام دکتر مراجعه می کند.
او گفت: در کشورهایی که پرداخت از جیب بالاست، وزارت بهداشت و بیمه ها ضعیفند و نمی توانند سیاست گزاری کنند.
حریرچی ادامه داد: کل چهار بیمه ما در 5 سال منتهی به سال 92، 17 درصد بازار سلامت را به خود اختصاص دادند. پرداخت از جیب به طور متوسط 55 درصد بوده در نتیجه سیاست گزار خیلی نمی تواند دخالت کند و رابطه مالی گسترده بین بیمار و پزشک صورت می گیرد.
او با بیان این که در صورت شکل گرفتن رابطه مالی بین پزشک و بیمار ضرر زیادی به سیستم وارد می شود گفت: بی اعتمادی بیمار نسبت به پزشک، اخذ پول بیشتر توسط پزشک و ... از مضرات این کار است.
سخنگوی وزیر بهداشت گفت: سیستمی که در دنیا برای از بین بردن این معضل پیشنهاد می شود این است که رابطه مالی بین بیمارو پزشک را به حداقل برسانیم و سهم بیمه ها و دولت را در تامین هزینه های بهداشت و درمان بالا ببریم.
کسب 11 هزار میلیارد تومان درآمد از طریق مالیات به دخانیات
حریرچی در پاسخ به این سوال که بودجه سلامت در سال جدید با چه تغییراتی مواجه خواهد بود گفت: با توجه به افت شدید قیمت نفت، تخصیص های وزارت بهداشت هم متاثر شده اما با توافقی که با سازمان مدیریت داشتیم مقرر شد که کوچکترین خدشه ای به بودجه وارد نشود و تنها در مورد پرداختی کارانه پرسنل مشکل خواهیم داشت.
او ادامه داد: در مورد بودجه هدفمندی با توجه به این که از ابتدای هدفمندی درآمدها کفاف پرداختی به مردم را هم نمی داد در آن بخش هم دچار مشکل هسیتم اما از محل سایر منابع عقب افتادگی ها را جبران کردیم.
سخنگوی وزیر بهداشت گفت: پیشنهاد جدی ما این بوده که بودجه بهداشت و درمان از بودجه جاری تاثیر نگیرد. قسمت عمده از طریق حق بیمه و کمک دولت به بیمه ها تامین می شود. قسمت دوم هم مالیات بر کالاهای آسیب رسان است چرا که یکی از مهمترین ابزار در کاهش مصرف سیگار افزایش قیمت و مالیات است.
او در پایان گفت: در طرحی که به دولت ارائه کردیم 11 هزار میلیارد تومان از طریق مالیات به دخانیات برای حوزه بهداشت و درمان خواهیم داشت.
کمبود 100 هزار پرستار در مراکز درمانی/ تخت های آی سی یو به خاطر کمبود پرستار راه اندازی نمی شوند
حریرچی در پاسخ به سوال خبرآنلاین مبنی بر عاقبت دوره یکساله آموزش کمک پرستار و اعتراض پرستاران به این امر گفت: در هیچ جای دنیا حتی در پیشرفته ترین مراکز درمانی، خدمات پرستاری فقط توسط نیروی لیسانسیه ارائه نمی شود. در همه جا خدمات در سه 3 سطح ارائه می شود.
او ادامه داد: در سال های پیش در کنار نیروی پرستار فوق لیسانس و دکتری، نیروی بهیار هم داشتیم که این نیرو در 10-15 سال اخیر حذف شد و وظایف او به همراه بیمار محول شد.
حریرچی با بیان این که تربیت این کمک پرستارها تداخلی با کار پرستاری ندارد گفت: در سیستم فعلی ما کاهش فشار کاری به پرستار با تربیت این کمک پرستارها صورت می گیرد.
او گفت: متاسفانه با کمبود 100 هزار پرستار مواجهیم و با این که در رشته پرستاری تربیت دانشجویان را افزایش دادیم اما باز هم مشکل داریم و با تربیت کمک پرستارها می توانیم به خود پرستاران هم کمک کنیم.
حریرچی اعتراض پرستاران را دغدغه های صنفی خواند و گفت: الان اکثر پرستارهای ما در سیستم دولتی موظف هستند اجبارا 80 ساعت اضافه کار داشته باشند و 1.5 برابر کار کنند که با تربیت کمک پرستارها حجم کارشان کم خواهد شد.
او گفت: در بیمارستان های موجود تعداد قابل توجهی تخت آی سی یو داریم که به خاطر کمبود پرستار نتوانستیم آن ها راه اندازی کنیم.
در دنیا استقرار پزشک خانواده 10 الی 40 سال طول کشیده است
سخنگوی وزیر بهداشت در پاسخ به سوالی در مورد استقرار پزشک خانواده گفت: تجربه کشورهای مختلف دنیا نشان داده که استقرار پزشک خانواده 10 الی 40 سال طول می کشد و نمی شود آن را 2 یا 3 ساله به سرانجام رساند. از ابتدای دولت فعلی مقرر و اعلام شد که استقرار پزشک خانواده 10 الی 15 سال زمان ببرد.
او ادامه داد: ما یک هدفگیری نهایی داریم و آن این است که مراقبت های بهداشتی درمانی را مثل خودمراقبتی، پیشگیری و ارائه خدمات سرپایی ارائه دهیم که این ها از سطوح مختلف برخوردار است.
حریرچی گفت: ما نیرویی به نام نیروی مراقب سلامت را در سیستم اضافه کردیم که 2 هزار نفر به صورت فعال تحت نظر یک مراقب سلامت قرار می گیرند.
او ادامه داد: در پایگاه های سلامت که 10 الی 12 هزار نفر را پوشش می دهند، تماس با مراقب سلامت صورت می گیرد. بعد این پایگاه ها به مرکز جامع سلامت وصل می شوند که 30 الی 50 هزار نفر را تحت پوشش قرار می دهند و در آن یک پزشک خانواده، یک نیروی کارشناس، یک روانشناس و یک کارشناس تغذیه حضور دارند.
سخنگوی وزیر بهداشت گفت: خدمات سرپایی شامل 2 قسمت است. یکی مراقبت از بیماری های سرپایی مثل سردرد و سرماخوردگی و دیگری اقداماتی که نظام بهداشتی درمانی مثل مراقبت فعال از کودکان زیر 5 سال، مادران باردار و ...پیش بینی می کند.
حریرچی ادامه داد: در قدم اول این دو بستر را در روستا و شهر زیر 23 هزار نفر تکمیل کردیم. در ابتدا در شهرها و روستاهای زیر 23 هزار نفر می بایست 6 هزار و 800 پزشک می داشتیم که تنها 4 هزار و 400 پزشک داشتیم که این عدد را به 7 هزار و 800 پزشک رساندیم.
او گفت: الان تنها روستاهایی که بین 0 تا 40-50 نفر جمعیت دارند پزشک ندارند و برای سایرین توانسته ایم پزشک فراهم کنیم.
حریرچی با بیان این که در فارس و مازندران مدل پزشک خانواده پیاده شده است گفت: تامین مراقب سلامت در مرحله اول برای کلیه ایرانی ها و تامین پزشک خانواده در مرحله دوم هدف کلی ماست؛ البته باید گفت به ازاء رقم مطلوبی که سرانه هر نفر است برای پزشک خانواده، ما پزشک نداریم.
قرار نیست طب سنتی در مطب ارائه شود
سخنگوی وزیر بهداشت در پاسخ به سوالی مبنی بر این که برای گسترش طب سنتی چه اقداماتی انجام شده است گفت: گسترش طب سنتی یکی از وظایفمان بوده و هست. اقدامات مهمی هم انجام شده و کمک مهمی هم طب سنتی می تواند به ما بکند.
او ادامه داد: این نکته را نباید از یاد برد که طب سنتی خصوصیات خودش را دارد. اصل طب سنتی مورد تاکید است. طب سنتی طب پیشگیری است و قرار نیست نسخه نویسی و مطب زدن داشته باشد.
حریرچی گفت: در کشوری هستیم که میزان بار مراجعه به سیستم فعلی درمانی بهداشتیمان از کشورهای مشابه بالاتر است و قسمت عمده کمک طب سنتی، حل کردن مشکل مراجعانی است که مشکلشان بدون دارو حل می شود.
برخورد با بیمارستان خاطی وظیفه قوه قضاییه است
حریرچی در پاسخ به این سوال که " یکی از بیمارستان های پلمب شده همچنان به پذیرش بیمار می پردازد" گفت: ما نظارت های دوره ای داریم و در جلساتی که با قوه قضاییه داریم، گزارش های اولیه را تهیه و تحویل می دهیم. دادستان مدعی العموم است و به موارد دیگر هم رسیدگی می کند.
او ادامه داد: این بیمارستانی که نام بردید با تخلفات محیط زیستی پلمب شده که با مجموع گزارشات، حکم را قوه قضاییه می دهد و اجرا می کند.
اتفاق بیمارستان خمینی نادر بود
حریرچی در پاسخ به این سوال که برای جلوگیری از حادثه خمینی شهر چه تمهیداتی صورت گرفته گفت: بعضی پدیده ها بیش از اندازه به آن ها پرداخته می شود و توجه صورت می گیرد. در حال حاضر هر روز 1600 پرونده نزاع در بیمارستان در پزشکی قانونی ثبت می شود که گاهی انعکاس وسیعی پیدا می کند.
او گفت: به خاطر گستردگی فضای مجازی الان هر خبری بدون این که صحت آن سنجیده شود منتشر می شود و شایعه ایجاد می کند.
حریرچی ادامه داد: کشیدن بخیه آن کودک اصلا شایع نبود. این که گروه درمانی یک اقدام درمانی که ضروری می دانستند را انجام بدهند و به خاطر پول منتفی کنند یک اتفاق نادر است که ما قبح آن را نمی شکنیم. همان طور که استحضار دارید اولین حکم خاطیان را هم سازمان نظام پزشکی صادر کرد. ما خط قرمزهایی داریم که از آن ها نمی گذریم.
25 درصد پرداخت از جیب مردم برای خدمات دندانپزشکی است
سخنگوی وزیر بهداشت در پاسخ به این سوال که آیا بر روی دندانپزشکی ها نظارت هست یا خیر گفت: آمار دندان های خراب در کشور ما بدترین آمارهاست. شاخص دندان های پوسیده، کشیده شده یا پر شده بسیار شاخص بدی است.
او گفت: مهمترین کار، سرمایه گذاری بر حوزه پیشگیری است. با افتخار عرض می کنم امسال تمام دانش آموزان تا امروز تمام دانش آموزان اول ابتدایی را فلورایدتراپی و فیشور سیلنت کردیم و تا آخر سال تحصیلی همه 6 پایه را پوشش می دهیم.
حریرچی ادامه داد: این اقدام پیشگیرانه بزرگی بود که از سال آینده تحصیلی مقرر است به راهنمایی و دبیرستان هم تسری پیدا کند. اقدام دوم وزارت بهداشت این بود که خدمات دندانپزشکی برای مردمی که استطاعت مراجعه به مراکز خصوصی ندارند را فراهم کنیم که خبرهای خوشی در راه است.
او با بیان این که در شهرهای بزرگ 25 درصد پرداختی از جیب خدمات دندانپزشکی است گفت: نظارت بر مطب ها به عهده سازمان نظام پزشکی است و نظارت بر موسسات مثل درمانگاه، بیمارستان ، رادیولوژی و ... مستقیما به عهده وزارت بهداشت است. ما فعلا در بسته هایمان نظارت بر خدمات بستری را داریم ولی در مورد اقدامات سرپایی هنوز نظارت نداریم.
47304
نظر شما