دهمین نشست هیات نمایندگان اتاق تهران، صبح بیستودومین روز از زمستان برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین نمایندگان بخش خصوصی در حالی گردهم آمدند که امید به اجرای برجام و رفع تحریمها در چند روز آینده، موج تازهای از امید به آینده اقتصاد ایران را شکل داده است. به همین مناسبت نمایندگان بخش خصوصی، بخش اعظم نشست خود را به بحث و بررسی در مورد ماموریتها و اهداف «ستاد اقتصادی پساتحریم» اتاق تهران اختصاص دادند و در این مورد بحث کردند.
رییس اتاق تهران در ابتدای این نشست و در سخنان آغازین خود به جلساتی اشاره کرد که طی ماههای گذشته در اتاق تهران برگزار شده است و طی آن نمایندگان بخش خصوصی و مسوولان دولتی روی موضوعات مختلف بحث و تبادلنظر داشتهاند. مسعود خوانساری گفت: «در نخستین روز دی ماه، نشستی با حضور جناب آقای بیژن زنگنه، وزیر نفت، و همچنین تشکلهای صنعت نفت،گاز و پتروشیمی در اتاق تهران برگزار شد که به نظر میرسد، آنچه در این جلسه مطرح شد، در مورد بسیاری از ابهامات روشنگری کرد. امیدواریم اینگونه نشستها تداوم پیدا کند و سطح تعامل دولت و بخش خصوصی را ارتقا ببخشد.»
ارسال 500 کامیون مواد غذایی و میوه به روسیه
خوانساری در ادامه به حضور محمود حجتی، وزیر جهاد کشاورزی، در اتاق تهران نیز اشاره کرد و گفت: «جلسهای هم با حضور وزیر جهاد کشاورزی و تشکلهای مرتبط با این حوزه برگزار شد که محوریت مباحث، استفاده از ظرفیتهای بازار روسیه بود. وزارت جهاد کشاورزی تاکنون نشان داده که نسبت به رفع موانع توسعه مراودات با روسیه همراه بخش خصوصی است؛ به موجب این همکاریها، در هفته گذشته، 500 کامیون مواد غذایی و به ویژه میوهجات از طریق آذربایجان به روسیه ارسال شده است. البته این محموله به دلیل برخی مشکلات دچار توقفی چند ساعته بود که با مداخله مسوولان این مساله رفع شده است.» او ضمن قدردانی از وزیر جهاد کشاورزی و معاون برنامهریزی و اقتصادی این وزارتخانه گفت: «موافقتنامههای قرنطینه دامی و محصولات لبنی نیز آماده شده و گفته میشود که نخستین محموله لبنی و دامی تا پایان ماه ژانویه به روسیه صادر خواهد شد.» رییس اتاق تهران، به برگزاری سومین نشست از سلسله جلسات راهبردهای اقتصاد ایران نیز اشاره کرد که با حضور محمود سریعالقلم و جواد صالحی اصفهانی برگزار شد. او گفت: «براساس مشاهدات و نظرسنجیها، برگزاری این نشست با اقبال قابلتوجه فعالان اقتصادی مواجه شد.»
او در ادامه با اشاره به بیانیه ای که اتاق در جلسه پیشین هیات نمایندگان در مورد بدهیهای دولت صادر کرد، گفت: «پس از صدور این بیانیه، وزیر اقتصاد رقم بدهیهای دولت را اعلام کرد و به گفته او، بدهیهای دولت به بخشهای مختلف به 540 هزار میلیارد تومان میرسد و این بدهیها بدون در نظر گرفتن بدهیهای بخش نفت که حدود 50 میلیارد دلار است، حدود 380 هزار میلیارد تومان برآورد شده است.» خوانساری ابراز امیدواری کرد که وعدههای دولت مبنی بر وصول بدهیهایش عملیاتی شود و دولت هر چه زودتر بدهیهای خود را به بخش خصوصی بپردازد.
حمله به سفارت عربستان محکوم است
در ادامه این نشست، خوانساری به آنچه در مورد سفارت عربستان رخ داده است، اشاره کرد و گفت: «عربستان و اسراییل دو کشوری هستند که در زمان مذاکرات هستهای، مخالف حصول توافق بودند. اما ایران توانست با اتکا به دیپلماسی قوی و هوشمندانه خود، پیروز شود و به توافق برسد. اما اعدام ناعادلانه شیخ النمر، روحانی آزادیخواه، نه تنها خشم شیعیان را برانگیخت که اغلب کشورهای جهان به این مساله واکنش نشان دادند و عربستان در موضع انفعال قرار گرفت. با این همه حمله به کنسولگری و سفارت عربستان در ایران سبب شد که این کشور بتواند جای خود را عوض کند و مواضعی تهاجمی اتخاذ کند.» او افزود: «همانگونه که بدنه دولت و حاکمیت حمله به سفارت عربستان را محکوم کرده است، اتاق تهران نیز از زاویه ملی و اقتصادی به این موضوع نگریسته و این اقدام را محکوم میکند؛ چرا که اینگونه ماجراجوییها در تضاد با امنیت ملی و توسعه اقتصادی است.» خوانساری گفت: «این اقدام در حالی صورت گرفته است که آمد و رفت هیاتها به ایران حکایت از آن دارد که دیوار ایرانهراسی فرو ریخته است. در شرایطی که نهادهای بینالمللی عنوان میکنند که سال 2016 سال شکوفایی اقتصاد ایران است و رشد بیش از 4 درصد را برای ایران پیشبینی میکنند، این انتظار وجود دارد که دولت مراقب اینگونه تحرکات باشد.» خوانساری افزود: «این نکته از آن جهت حائز اهمیت است که در سالهای گذشته، بخشی از سرمایهگذاران ایران، از کشورهای حاشیه خلیج فارس بودهاند و مبادا این التهابات به سرمایهگذاران نیز برسد و روند سرمایهگذاری در ایران را دچار خدشه کند.»
اصلاح نظام بانکی در چه مرحلهای است؟
موضوع دیگری که خوانساری روی آن دست گذاشت، وضعیت سیستم بانکی بود. رییس اتاق تهران گفت: «سیستم بانکی طی سالهای گذشته، شاهد سرکوب مالی و بیانضباطیهای بسیاری بوده است. به طوری که 60 درصد داراییهای نظام بانکی دچار انجماد شده است. ضمن آنکه سهم مطالبات مشکوکالوصول حدود 64 درصد مطالبات غیرجاری بوده است. و نسبت تسهیلات غیرجاری به سرمایه در بانکها به 176 درصد رسیده است.» او افزود: «اقتصاد ایران بانکمحور است و اگر این اعتبارات به سیستم بانکی بیاید بسیاری از مشکلات حل میشود.»
مسعود خوانساری با بیان این که با رفع تحریمها تمام مشکلات نظام بانکی حل نمیشود، تاکید کرد که این نظام نیازمند اصلاحات ساختاری است. او ادامه داد: «رییسجمهور در تیرماه گذشته طی نامهای به معاون اول خود، دستوری مبنی بر اصلاح نظام بانکی صادر کرد و انتظار میرود در این مورد گزارشی ارائه شود تا ببینیم این اصلاحات در چه مرحلهای است.» رییس اتاق تهران همچنین در پایان سخنان خود با اشاره به درگذشت آیتاله حاج شیخ محمد آلاسحاق، از روحانیون انقلابی و مبارز، با یحیی آلاسحاق، رییس پیشین و عضو کنونی هیات نمایندگان اتاق تهران، ابراز همدردی کرد و این ضایعه را به او و خانواده محترم آلاسحاق تسلیت گفت.
ورود 145 هیات تجاری خارجی به ایران
در ادامه این نشست، نایب رییس اتاق تهران گزارشی در خصوص برخی اقدامات و برنامهریزیهای ستاد اقتصادی پساتحریم ارائه داد. مهدی جهانگیری در ابتدای سخنان خود، موعد لغو تحریمها علیه ایران را روز جمعه هفته جاری - بیست و پنجم دی ماه- اعلام کرد و خاطرنشان کرد پس از 12 سال، پرونده تحریمها بسته خواهد شد و اقتصاد ایران و متولیان آن باید دوره تازهای را برای جبران ناکامیهای گذشته آغاز کنند. او با اشاره به اینکه طی 9 ماه گذشته و پس از توافق هسته ای صورت گرفته در لوزان سوییس، کشور ایران کانون توجه سرمایهگذاران خارجی قرار گرفته است، گفت: «در طول این مدت، نزدیک به 3763 سرمایهگذار خارجی در قالب 145 هیات اقتصادی از حدود 50 کشور جهان به ایران آمدند و در مذاکره با فعالان اقتصادی ایران، زمینههای همکاری و امکان سرمایه گذاری در کشور را مورد بررسی قرار دادند.»
جهانگیری سپس به اقدامات اتاق تهران در خصوص دوران پسا برجام اشاره کرد و با یادآوری اینکه ستاد اقتصادی پساتحریم در اتاق تهران فعالیتهای خود را از چند ماه گذشته آغاز کرده است، افزود: «به دنبال پیشنهاد هیات نمایندگان و مصوبه هیات رییسه اتاق تهران، این ستاد تشکیل شد و کمیتههایی نیز با اهداف و موضوعات مرتبط، در این ستاد آغاز به کار کردند.» نایب رییس اتاق تهران با بیان اینکه پنج کمیته تخصصی در ستاد اقتصادی پساتحریم دستورعملهای خود را تدوین و فعالیتهای خود را همزمان با تشکیل این ستاد، آغاز کردهاند، افزود: «بررسی موانع سرمایهگذاری خارجی در ایران توسط یکی از کمیتههای این ستاد مورد نقد و بررسی و البته ارائه راهکار قرار گرفته و ریاست آن را نیز آقای بهروز علیشیری، رییس سابق سازمان سرمایهگذاری خارجی و کمکهای فنی و اقتصادی ایران، برعهده دارد.» به گفته وی، در حوزه بینالملل نیز، کمیتهای با هدایت و مدیریت حمیدرضا آصفی، سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه، تشکیل شده است و این کمیته نیز طبق اهداف و برنامهریزیهای خود در مسیر بهبود ورود سرمایهگذاران خارجی به اقتصاد ایران گام برمیدارد.
نایب رییس اتاق تهران همچنین به کمیتههای آموزش، اطلاعرسانی و کمیته رتبهبندی شرکتها و فعالان اقتصادی اشاره کرد که به گفته وی، هر یک از این کمیته در مسیر اهداف برنامهریزی شده، حرکت میکنند. جهانگیری همچنین به تاسیس مرکز مشاوره و خدمات سرمایهگذاری خارجی در اتاق تهران اشاره کرد که ریاست آن را فریال مستوفی، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران، برعهده دارد. به گفته وی، این مرکز به دنبال ارائه خدماتی در راستای تسهیل ورود سرمایهگذاران خارجی است.
3939
نظر شما