«سعید صفوی» معاون امور فرهنگی و اجتماعی شهرداری زنجان در گفت و گویی جوانبی از این اقدام را بازگو میکند.
چرا شهرداری اقدام به اجرای طرح تملک خانههای قدیمی میکند؟
ایجاد بسترهای مناسب برای حفظ و نگهداری هویت فرهنگی و تاریخی شهر و همچنین ایجاد ظرفیت مناسب برای فعالیتهای فرهنگی و هنری، رسالت حوزه فرهنگی شهرداری است. خانههای قدیمی بخشی از هویت شهر زنجان را تشکیل میدهند.
هدف اصلی این طرح چیست؟
این خانهها با هدف تملک برای ایجاد خانههای فرهنگ شناسایی میشوند. در واقع این خانهها با تعمیر و بهسازی لازم میتوانند به عنوان موزه استان نیز مورد استفاده قرار گیرند.
تاکنون چه تعداد خانه قدیمی در شهر زنجان شناسایی شده است؟
حدود 10 خانه شناسایی شده و با مالکانشان رایزنیهایی لازم انجام گرفته است.
این خانهها در کدام نواحی هستند؟
در مرکز شهر.
آیا خانهها خالی از سکنه هستند؟
برخی از آنها هنوز هم مورد استفاده صاحبانشان هستند و برخی دیگر نه.
آیا همه صاحبان راغب به فروش منازل خود به شهرداری برای اجرای طرح مذکور هستند؟
با توجه به صحبتهایی که با صاحبان این املاک انجام گرفته است برخی استقبال خوبی داشتهاند و برخی دیگر نیز حاضر به فروش منازل خود به شهرداری نیستند.
اولین تملک شهرداری چه زمانی است؟
با توجه به تلاشهایی که انجام گرفته است در ابتدای سال 95 اولین خانه تملک و شروع به بهسازی میشود. البته این بهسازی با در نظر گرفتن بودجه و توان مالی شهرداری انجام شده و در ادامه نیز با رایزنی با دیگر مالکان برای خانههای بعدی برنامهریزی میشود.
چه ملاکهایی برای انتخاب خانههای قدیمی در نظر گرفتهاید؟
در وهله اول به قدمت تاریخ ساخت بنا توجه میشود و همچنین معماری که در آن بنا لحاظ شده است. سپس ارزیابی میشود که آیا خانه مورد نظر امکان بهسازی و مرمت را دارد یا بنا به میزان قابل توجهی تخریب شده است. خانه مورد نظر باید از نظر اصحاب هنر و معماری اسلامی کاملا شناخته شده باشد. در نهایت نیز بعد از تملک، حوزههای مربوطه شهرداری از جمله معاونت شهرسازی و معماری وارد عمل میشوند.
با عملی شدن این اقدام چه نتایجی حاصل میشود؟
شهرداری موظف است در راستای حفظ و نگهداری از میراث گرانبهای شهر اقدام کند. از طرفی با مهیا شدن چنین فضاهایی خدمات خود را در حوزههای فرهنگی و هنری با معرفی مکانهای ارزشمند شهر به عنوان هویت انجام میدهد.
مردم تا چه میزان از املاک قدیمی خود حفاظت و به درستی از آنها استفاده میکنند؟
امروزه بیشتر مردم با تخریب خانههای قدیمی خود ساختمانهای عمودی بنا کردهاند. بسیاری از خانههای قدیمی شهر که سابقه تاریخی و معماری خوبی داشتند در گذر زمان از بین رفتهاند.
راهاندازی بازارچه صنایع دستی
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان در مورد اماکن تاریخی و قدیمی شهر زنجان گفت: با توجه به برنامهریزی انجام شده، ورود شهرداری در زمینه تملک خانههای قدیمی بسیار خوب است و اقدامات مناسبی با همکاری میراث فرهنگی عملی خواهد شد.
«یحیی رحمتی» با اشاره به مکانهای تاریخی از جمله خانه ذوالفقاری، دارایی و خانه توفیقی یك اظهار كرد: اکنون از این مکانها به عناوین مختلفی استفاده میشود و گردشگران در آنها حضور مییابند و از معماری و بنای مورد نظر لذت میبرند.
وی با اشاره به اینکه برای ترویج فرهنگ حفظ خانههای ارزشمند استان امسال برنامهریزیهای زیادی در زمینه صنایع دستی و رونق آن انجام گرفته است، ادامه داد: برای نخستین بار بازارچه صنایع دستی در جوار موزه رختشویخانه که یکی از بناهای قدیمی استان است قبل از ایام نوروز افتتاح میشود. خانه سفال نیز در بخش دیگری از این بنا راهاندازی میشود.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان افزود: آغاز مرمتخانه توفیقی 2 زنجان در ایام پیشرو نیز در دستور کار قرار دارد تا از آن به عنوان خانه هنرهای سنتی یا خانه هنرمندان صنایع دستی استان استفاده شود.
رحمتی با بیان اینکه برخی از خانههای قدیمی استان شخصی است و این ارگان نمیتواند به طور مستقیم بر حفظ و نگهداری آنها اقدام کند، بیان كرد: با این حال اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اعلام میکند در صورتی که افراد برای مرمت و بهسازی بناهای قدیمی خود اقدام کنند 50 درصد از اعتبار مورد نیاز را به صورت بلاعوض تأمین میکند. در سال جاری 2 مالک برای بهسازی اماکن ارزشمند تاریخی خود اقدام کردهاند که مراحل نهایی آنها در حال انجام است.
نظر شما