انتخابات عراق سرانجام با اما و اگر های بسیار به پایان رسید . کمیسیون عالی انتخابات عراق حزب العراقیه به رهبری ایاد علاوی ( ائتلاف شیعیان سکولار و اهل تسنن ) را پیروز انتخابات اعلام کرد. این در حالی است که ائتلاف دولت قانون به رهبری نخست وزیر نوری المالکی و ائتلاف ملی عراق به رهبری عمار حکیم به نتایج اعلام شده اعتراض دارند و خواستار بازشماری آرا در برخی از حوزه های انتخابیه هستند . در همین حال جلال طالبانی رئیس جکهوری عراق نیز از معترضین حمایت کرده و خواستار بازشماری آرا شده است . خبر آنلاین در گفتگو با صباح زنگنه کارشناس مسائل خاورمیانه و دیپلمات پیشکسوت کشورمان آحرین تحولات مرتبط با انتخابات عراق را مورد ارزیابی قرار داده است.
******
نتایج اولیه شمارش آرا حکایت از پیشتازی لیست نوری المالکی داشت ، اما بعد از چند روز تاخیر در اعلام نتایج سرانجام لیست علاوی بعنوان برنده انتخابات اعلام شد ، ارزیابی شما از این ماجرا چیست؟
سازمان های ناظر بر انتخابات اعلام کردند که در برخی مناطق شائبه تقلب در انتخابات وجود دارد . در همین حال گزارش نمایندگان کاندیداها نیز از تقلب حکایت دارد. یکی از جنجال بر انگیز ترین تقلبات در حوزه های انتخابیه خارج از عراق صورت گرفته است ، بطوریکه تعداد اوراق رای ارسالی به خارج از عراق با آرای منتسب به عراقی های ساکن خارج از کشور تناسب ندارد. در بغداد هم اوضاع نسبتا مشابهی حاکم است . بغداد منطقه ای گسترده و تعیین کننده در انتخابات است. آرای لیست نوری المالکی در حالی در این منطقه کم خوانده شده است که تنها شهرک صدر بیش از 2 میلیون رای دارد و از خدمات دولت نوری المالکی نیز بهره برده است. نکته مهمتر این است که قاعدتا بایستی کمیسیون مربوطه به درخواست بازشماری آرا پاسخ مثبت دهد . وقتی کمیسیون انتخابات در مقابل بازشماری آرا مقاومت می کند احتمال نوعی دستکاری در آرا و دخالت قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای فزونی می یابد. در هر صورت هیچکدام از روسای سه فهرست ، یعنی آقای نوری المالکی رهبر ائتلاف دولت قانون ، آقای ایاد علاوی رهبر العراقیه و عمار حکیم رهبر ائتلاف ملی عراق ، به تنهایی نمی توانند دولت تشکیل دهند و ناچار به ائتلاف با دیگر لیست ها هستند. به عبارت روشن تر دولت ، تنها در سایه یک وحدت و توافق ملی تشکیل می شود.
بنظر شما ، زمان برای بحث درباره چارچوب توافق مورد نظر فرا رسیده است؟
توافق ملی پیش از هر چیز نیازمند پاک کردن شبهات مربوطه در ارتباط با بحث انتخابات است.
با توجه به اینکه نخست وزیر نیازمند نصف به اضافه یک آرای نمایندگان مجلس است ،آیا العراقیه توانایی معرفی نخست وزیر و کسب رای مجلس را دارد؟
العراقیه هم یک حزب مانند دیگر احزاب عارق است و از سازوکار های سیاسی برای رسیدن به مقصود خود استفاده خواهد کرد . اما همانطور که گفتم در دولت آتی عراق همه عراقی ها از هر طایفه و مذهبی باید مشارکت داشته باشند.
برخی کارشناسان معتقدند ائتلاف ملی عراق بازنده بزرگ انتخابات عراق بوده است .شما در این باره چه نظری دارید؟
انتخابات عراق هیچ بازنده ای از مردم و گروههای عراقی نداشته است. مهمترین برنده این انتخابات مردم عراق هستند که توانستند در یک فرایند دموکراتیک در انتخابات حضور بیابند و مهمترین بازنده انتخابات هم تروریست ها و حامیان غربی آنها هستند که نتوانستند مقابل اراده مردم عراق کارشکنی کنند.
پیش بینی شما از سرانجام مناقشه فعلی درباره بازشماری آرا چیست؟
احتمالا در چند شهر بازشماری را شاهد خواهیم بود ولی در نهایت مسائل باید در قالب یک توافق ملی حل و فصل شود.
نظر شما