سرکیس نعوم روزنامه نگار مشهور لبنانی که به تازگی به تهران سفر کرده و با مقامات عالی رتبه کشورمان دیدار داشته در بازگشت به کشورش سلسله گزارش هایی را در روزنامه النهار نوشته که خبرگزاری خبرآنلاین آنها را ترجمه و منتشر می کند.

به گزارش خبرآنلاین این سومین قسمت از گزارش وی از این سفر است:

جمهوری اسلامی ایران با همکاری چند دولت دیگر خود را شایسته رهبری در منطقه می داندبه دلایل متعددی، نخست اینکهایران تنها کشور جهان سوم است که به ابرقدرت ها در حمایت از منافع و دفاع از خود نیازی ندارددوم اینکه این کشور آلت دست و متحد هیچ کشوری در جنگ هایی که بین قدرت های بزرگ در می گیرد، نیستهمچنین ایران توانسته دموکراسی و یک قدرت نظامی مهم  برای خود تاسیس کند، اگر چه این دموکراسی به دلیل انحصار آن بر هواداران نظام اسلامی ایرانی، محدود و جزئی استاین کشور توانسته است پروژه های اقتصادی و اجتماعی را اجرا کرده و زیر ساخت های شهری خود را به روز نمايد.

 اهمیت این موفقیت ها به نظر ایران در آن است که در شرایط دشوار از جمله جنگ با عراق و هشت سال درگیری و همچنین تحریم های بین المللی و آمریکایی و اروپایی و محاصره اقتصادی و کاهش بهای نفت، توانست برنامه های خود را به پیش بردچهارمین دلیلی که ایران خود را شایسته رهبری منطقه می بیند "بهار عربیاست که جنگ هایی را در تعدادی از کشورهای منطقه بوجود آورد. برخی از این کشورها بخشی از "هلال منطقه ایبودند که خود ایران آن ها را تاسیس کرده بود و برخی نیز نزدیک به این هلال بودند، مثل یمنبه خاطر همه این ها، رهبران ایران و در راس آن ولی فقیه آن سید علی خامنه ای تاکید می کنند توافق هسته ای ایران با گروه ( 5+1 ،هرگز دریچه اى به سوی آغاز مذاکرات با آمریکا در مورد مسائل اختلافی در منطقه و  تاکید ایران بر تشکیل یک  نظام منطقه ای جایگزین نظام آمریکایی که نزدیک به یکصد سال است امریکا آن رابر منطقه تحمیل کرده، نخواهد بود ؛ نظامی که با  بهار عربی شروع به فروپاشی کرده است. همچنین ایران تاکید دارد که از برنامه منطقه ای یا از نقش اول خود در منطقه دست نخواهد کشید زیرا  در این بین کشورهای دیگر نیز نقش های مختلفی در منطقه دارند و این درگیری غیر مستقیم بین ایران و کشورهایی که در منطقه دخالت دارند، با واسطه ادامه خواهد داشت و شاید از اين پس به نبرد مستقیم بین ایران و عربستان هم تبدیل شود. 

آیا این تاکیدهای ایران واقعی است؟

تحلیلگرانی که مسائل ایران را دنبال می کنند و برخی غربی و عده ای عربی هستند و عده ای نیز به دلیل نقش مهم ایران در مبارزه با داعش  با آن همراهی می کنند، معتقدند که این تاکید ها آرزوهای حقیقی است. اما تحقق آن ها آسان نیست و این چیزی است که خود رهبران و مسئولان جمهوری اسلامی ایران می دانند. دولت های به قول پادشاه اردن " هلال شیعی" از کنترل ایران خارج شده اند و شرکای آمریکایی و سعودی و عرب های دیگر و تروریست های تکفیری و ترك ها بر آنها نفوذ پیدا کرده اند. ایران می تواند  به نبردهای منطقه ای خود  برای تحکیم موقعیت خود در گفتگو با آمریکا در مورد مسائل منطقه ای و رویارویی با دیگر کشورهای بزرگ ادامه دهد ولی نه اینکه پیروز آن باشد. به این ترتیب می تواند برنامه اصلی خود را اجرا کند. 

بنا بر اعتراف افراد نزدیک به مسئولان ایرانی ، ایران در جنگ یمن،  نتوانست پیروزی مورد نظر خود را محقق کند  و از سوی دیگر عربستان از دست رفتن یمن برای ایران را  ضربه ای استراتژیک به نقش و ثبات و امنیت تهران می بيند. استقرار و ثبات عربستان چیزی است که  آمریکا در آن پا فشارى مى  کند زیرا عربستان را  متحد استراتژیک خود می داند و خط قرمزی است که نمی خواهد حداقل الان هم اكنون آن را از دست بدهد زیرا آنچه دولت های بزرگ را تحریک می کند و به دنبال آنها مي باشند منافع آن هاست و نه احساسات و دوستي هاي واقعي. گفتگوی بین آمریکا و ایران نیز آغاز خواهد شد زیرا نیاز آمریکا به ایران در مقابله با تروریسم برابر با همان نیازی است که ایران به آمریکا در این موضوع دارد. 

اما اگر نظر افرادی که مسائل ایران را دنبال می کنند، درست نباشد،  تمام منطقه به عرصه جنگ های داخلی و طائفه ای و مذهبی تبدیل خواهد شد و همچنین توافق هسته ای ایران با "آقای جدید" کاخ سفید در پايان ژانویه 2017، دچار خطر خواهد شد. به ویژه اینکه اگر جمهوری خواهان و دموکرات های افراطی با اوباما در مورد اینکه وی خطوط استراتژیک برای سوریه و منطقه وضع نکرده و به سازش با ایران تمایل داشته است، تندروی کنند.

طبعا این کلام به این معنا نیست که ایران در موقعیت ضعیفی قرار دارد. ایران همواره قدرتمند است و شاید به دلیل ارتش خود وحزب الله لبنان، در منطقه قوی تر از همه باشد. اما این ها به تنهایی برای پیروزی در مقابل جهان اسلام که اکثریت آن  اهل سنت است و تحولات منطقه را جنگی علیه خود می بیند، کافی نیست. جامعه جهانی نمی پذیرد که ایران یا  دشمنان آن بر منطقه تسلط ونفوذ داشته باشد. بنابراین افرادی که تحولات ایران را دنبال می کنند به اين كشور از دو نظر هشدار می دهند: غرور قدرت و مستی پیروزی!


4950

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 509136

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 5
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۴:۳۵ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۸
    27 4
    نوشته ي جالبي بود ولي جا داره بپرسيم كدام پيروزي ؟ روزي كه محمدرضا پهلوي از ايران فرار كرد ايران قدرت اول منطقه و ژاندارم خليج فارس بود، تعريف قدرت در دنيا تغيير كرده امروز ديگه داشتن چهارتا موشك و هواپيما و ناوجنگي نشانه قدرت مطلق نيست بلكه جلت و جذب افكار عمومي، رشد اقتصادي و رضايت و عمومي از مولفه هاي قدرته، ايران اين روزها شايد در بعد منطقه اي قدرت نمايي كنه ولي بعد داخلي ضعيف و ضعيف تر ميشه و مقبوليت عمومي خودش رو از دست ميده اين رو حتي اين نويسنده لبناني هم فهميده كه ميگه دموكراسي محدود و شبه دموكراسيه
    • بی نام IR ۰۹:۲۴ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۸
      8 1
      آخه بدبختی اینجاست که ما این قدرت و نفوذ معنوی را هم در منطقه و در میان جهان اسلام نداریم... شاید یکی از علت هایش رهبری معنوی و البته مالی عربستان باشه..
  • بی نام IR ۰۶:۲۹ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۸
    12 7
    مشکل این افراد اینه که شیعه رو جزیی از جهان اسلام نمیدوننبه پاراگراف آخر دقت کنین که ایران رو مقابل و دشمن جهان اسلام میدونه
  • آرش IR ۰۶:۳۳ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۸
    10 4
    به نقل از کمیته ی تحقیق آمریکا پیش بینی نموده اگر ابران در زمینه اقتصادی گامهای درست بردارد در سال 2025 یکی از ثروتمندترین کشورهای جهان خواهد شد انشاا.. پوشش این ضعف و اتفاقن تحریمی که از همین ناحیه صورت گرفت برگی است که تحقق ان قبل از سال 2025 هم میسر است و این ضعف ضعف بزرگتر از قدرت نظامی ایران است
  • بی نام A1 ۰۹:۴۵ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۸
    6 1
    حالا تحلیل این عرب مگه چقدر مهمه؟ خیلیا هر روز تحلیل از وضعیت ایران ارایه می دادند و هنوز هم می دهند. ولی برید ببینید تمام چیزایی که می گفتن درست از آب در اومده؟