حمید حاج اسماعیلی یکی از مشکلات عدم موفقیت در ساماندهی بازار کار را روشن نبودن آمارها و عدم رعایت اصول و وقوائد مربوط به این موضوع دانست و گفت: متاسفانه در برخی موارد مراکز دولتی با نقض نرخهای مربوط به تورم و بیکاری یکدیگر، به افزایش قابل اعتنا نبودن آمارها دامن می زنند.
نماینده سابق کارگران در هیئت حل اختلاف اظهار داشت: مشخص نبودن تعداد بیکاران واقعی و همچنین شاغلین می تواند روابط کار را تضعیف کند، از این رو تقویت تشکلهای کارگری و کارفرمایی می تواند خلاء ناشی از کمبود آمارهای واقعی را جبران کند.
به گفته وی، در کنار مشکلاتی که برای بنگاههای کوچک زودبازده در بخش تسهیلات به وجود آمد اعلام کردند که 300 هزار بنگاه بزرگ بحران دار نیز به وجود آمد که متاسفانه اولین اقدام آنها کاهش نیروی کار است.
این فعال کارگری، افزایش ایمنی در کار، بالا رفتن بهره وری نیروی کار، ثبات شغلی و توسعه بهداشت کار را از شاخصه های مهم بهبود وضعیت بازار کار دانست و گفت: اینکه صرفا برای پایین نشان دادن نرخ بیکاری شاخصه هایی را استفاده کنیم که تعداد شاغلین را نسبت به بیکاران در حال رشد نشان دهد درست نیست که در این زمینه شاغل محسوب کردن افراد با 2 ساعت کار در هفته، از این دست اقدامات است.
حاج اسماعیلی با اعلام اینکه جمعیت فعال کشور باید به تفکیک و با شاخص های علمی مشخص شود، گفت: لحاظ کردن آمار کاذب و نادرست در برنامه ریزیها منجر به هدف نخوردن پیش بینی ها می شود.
وی در گفت وگو با مهر،خاطر نشان کرد: افزایش روزافزون مشاغل ناپایدار و لحظه ای باعث ایجاد ناامنی در بازار کار شده است. اگر واردات بی رویه کالاها و اجناس خارجی به کشور مشکل نداشته باشد، مشاغل کاذب شکل نمی گیرد، بنابراین وقتی از تولیدات داخلی حمایتهای لازم بعمل نمی آید رقاب پذیری بنگاههای داخلی نیز کاهش می یابد.
نظر شما