گیلانی در حالی به آمریکا سفر کرده که دولت پاکستان همواره به همکاریهای هستهای دهلی نو واشنگتن معترض بوده است.
باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا امروز ( سه شنبه ) نیز در مرکز گردهمایی واشنگتن، نشست سران در مورد امنیت هستهای را میزبانی خواهد کرد.
هدف از این اجلاس بررسی امنیت مواد هستهای آسیب پذیر و جلوگیری از اقدامات تروریستی هستهای است.
بنا به گفته مقامهای کاخ سفید، بیش از چهل کشور در این نشست شرکت می کنند.
در حاشیه روز اول اجلاس ، نخست وزیر پاکستان به مدت سی دقیقه با باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا در واشنگتن دیدار کرد.
روابط دوجانبه، جنگ علیه تروریسم، امور قابل بررسی در اجلاس امنیت هسته ای و دسترسی هرچه بیشتر پاکستان به بازارهای آمریکا مورد تبادل نظر قرار گرفت.
باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا بعد از دیدار با یوسف رضا گیلانی نخست وزیر پاکستان اعلام کرد کشورش در مبارزه با افراط گرایان در بلند مدت از اسلام آباد حمایت خواهد کرد.
اوباما تاکید کرده که روابط راهبردی بلند مدت و چند وجهی آمریکا و پاکستان فراتر از مسایل امنیتی است.
وی همچنین از واکنش پاکستان به حمله هفته گذشته به کنسولگری آمریکا در پیشاور قدردانی کرد.
کاخ سفید نیز در بیانیهای اعلام کرد روابط بین پاکستان و آمریکا به علت ارزشهای مشترک دو کشور و مبارزه مشترک با افراط گرایان، از اهمیت چشمگیری برخوردار است.
در نشست ۲۴و ۲۵مارس (چهارم و پنجم فروردین ) پاکستان و آمریکا نیز طرفین به بررسی موضوعاتی در زمینههایی مانند تجارت، انرژی، دفاع، امنیت، ثبات راهبردی، جلوگیری از تکثیر سلاحهای هسته ای، مبارزه با تروریسم، علم، آموزش، کشاورزی، منابع آب، تندرستی، مخابرات و امور خارجه پرداختند.
دو طرف توافق داشتند که تروریسم و افراط گرایی چالش مشترک پیش روی آنها است و متعهد شدند که برای مبارزه با تروریسم تلاشهای بیشتری به عمل آورند آمریکا و پاکستان متعهد شدند بر اساس اصل احترام و اعتماد متقابل برای ایجاد روابط راهبردی گسترده، بلند مدت و عملی با یکدیگر تلاش کنند.
*افکار عمومی در پاکستان و مذاکرات راهبردی واشنگتن و اسلام آباد با وجود ابراز خوش بینی وزیر خارجه پاکستان درباره مذاکرات با مقامهای آمریکایی در واشنگتن که با هدف بهبود روابط پرتنش این دو متحد صورت گرفت، این تنشها همچنان از موضوع همکاری امنیتی گرفته تا نحوه ارسال کمکهای آمریکا به پاکستان ادامه دارد.
نظرسنجیها نشان میدهد با وجود سه برابر شدن کمکهای غیرنظامی آمریکا به پاکستان در پنج سال گذشته ، از هر پنج پاکستانی فقط یک نفر از آمریکا حمایت میکند.
مقامهای آمریکایی نیز از این اینکه بیشتر رسانههای پاکستان موضع خصمانه ای در قبال اهداف آمریکا در این کشور انتقاد دارند.
ریچارد هالبروک، نماینده ویژه آمریکا در افغانستان و پاکستان در این زمینه گفته است :این یکی از بزرگترین نگرانیهای ماست،درک عمومی مردم پاکستان از آنچه که آمریکا در این کشور انجام میدهد، آن چیزی نیست که باید باشد.
وی افزود:پاکستانیها تصور میکنند که ما تنها به یک یا دو موضوع اهمیت می دهیم که همان جنگ افغانستان و مساله هستهای است و این برای من ناامیدکننده است.
در نشست اواخر مارس گذشته بین مقامهای آمریکایی و پاکستانی، اسلام آباد نه تنها بر کمک امنیتی به پاکستان بلکه آمریکا برای کمک به مقابله با چالشهای کنونی در پاکستان از جمله قطع روزانه برق و تعمیر سدها و جاده های این کشور ابراز تمایل کرد.
روزنامه انگلیسی زبان نیشن نیز پنجشنبه گذشته در مقالهای تحت عنوان سر آغاز منفی نوشته است: در آغاز مذاکرات راهبردی بین پاکستان و آمریکا در واشنگتن، هیلاری کلینتون و محمود قریشی با رسانهها سخن گفتند، اظهارات آنها از این جهت ناامیدکننده بوده که علاوه بر فقدان نکته تازه،هیچ موضوع اساسی نیز در آن وجود نداشت، تعریف مجدد قانون کری-لوگر از سوی خانم کلینتون به نمایندگی از مردم پاکستان که بنا به گفته وی برای این ابتکار عمل بسیار ارزش قایل میباشند امری شوکهکننده بود.
هیچ حرفی درباره هزینههایی که ما هر بار پس از امضای ائتلاف نزدیک با آمریکا متحمل آن شده ایم
زده نشد،اینگونه پیمانها شامل موردی بوده که در آن آمریکا در اوایل دهه شصت به سوی هند متمایل گردیده بود با اینکه هند از پیوستن به ائتلاف جهان آزاد خودداری ورزید.
در عین حال، محمود قریشی به پیمانهای امضا شده توسط آمریکا در زمان جنگ سرد اشاره کرده و این امر نشان میدهد که آمریکاییها قریشی را چقدر شستشویی مغزی کرده اند.
درهر صورت،موضوع آزاردهنده مربوط به لحن تملق آمیزی است که هم اکنون از سوی وزیرخارجه پاکستان اتخاذ گردیده که در بیانیه مطبوعاتی مشترک وی با خانم کلینتون بطور کامل روشن بوده است.
روزنامه جناح نیز در این خصوص به نقل از میرزا اسلم بیگ فرمانده اسبق ارتش پاکستان نوشته است:
توطئهای پشت مذاکرات راهبردی آمریکا و پاکستان حاکم است،رهبران سیاسی و نظامی هر دو در حل و فصل امور با آمریکا شریک اند.
نظر شما