این روزنامه آمریکایی در این مقاله نوشت: توافق سال گذشته برای رفع تحریمهای اقتصادی علیه ایران در قبال محدودیت فعالیتهای هستهای این کشور موافقان و مخالفان زیادی داشته است اما این توافق حداقل از یک نظر یعنی تجارت یک جنبه مثبت دارد.
ایران بازار بزرگی برای کالاهای تولیدی و اقلام مصرفی و همچنین خدمات میادین نفتی است که در نتیجه سالها تحریم و انزوا از سوی غرب مورد بهرهبرداری چندانی قرار نگرفته و دربردارنده فرصتهای تجاری چشمگیری است.
این کشور بازار صادرات وسیعی برای هر کالایی از قطعات ماشینآلات گرفته تا تلفنهای هوشمند است. بعلاوه ذخائر نفتی عظیم این کشور که ۱۵۷ میلیون بشکه برآورد شده است، کمک خواهد کرد قیمت بنزینی که مصرفکنندگان آمریکایی خریداری میکنند پایین بماند.
اما گویا گروهی از نمایندگان جمهوریخواه کنگره آمریکا چندان روی موافقی با این موضوع نشان نمیدهند. این گروه قصد دارند مانع توافق بوئینگ برای فروش ۱۰۰ هواپیما به ارزش ۲۵ میلیارد دلار شوند.
آنها نامهای به دنیس مویلنبرگ - مدیر عامل بوئینگ - ارسال کرده و از او خواستهاند از این قرارداد صرفنظر کند. همچنین امیدوارند وزارت خزانهداری آمریکا با این قرارداد مخالفت کند.
این رفتار کاملا غیرسازنده است، زیرا هر طور که درباره توافق هستهای ایران فکر کنیم با حمله به یکی از مزایای غیرقابل انکار آن معکوس نخواهد شد.
ایرباس که رقیب اروپایی بوئینگ است در مقایسه با این شرکت اخیرا به توافق بزرگتری با ایران دست یافته است و با مخالفت اندکی که با توافق هستهای در اروپا وجود دارد سایر شرکتهای اروپایی در شتاب هستند تا در میان نخستین کسانی باشند که وارد بازار ایران میشوند.
اگر بوئینگ نتواند قرارداد فروش هواپیما به ایران را عملی کند، ایران به سادگی هواپیماهای بیشتری از ایرباس خریداری خواهد کرد و اگر جنرال الکتریک که گفته میشود سرگرم مذاکره برای فروش تجهیزات میدان نفتی به ایران است قادر به چنین معاملهای نباشد ایران به سادگی به رقیبان اروپایی یا آسیایی این شرکت مراجعه خواهد کرد.
هنوز معلوم نیست غرب چگونه با ایران حتی پس از امضای توافق هستهای وارد تعامل خواهد شد با این همه نگهداشتن ایران در وضعیت انزوای اقتصادی بهترین راهکار ممکن به نظر نمیرسد.
در حقیقت نزدیک کردن اقتصاد ایران با اقتصادهای اروپا و آمریکا ممکن است بهترین رویکرد برای دور نگه داشتن این کشور از توسل جستن به روشهای متخاصمانه دیگر باشد.
بوئینگ برای به منظور ایجاد اشتغال در آمریکا باید اجازه پیدا کند قرارداد با ایران را پیش ببرد.
پایگاه خبری بلومبرگ هم به نقل از رندی تینست، نایب رییس بازاریابی بوئینگ نوشت: این شرکت فرصتی را برای فروش صدها هواپیما در ایران میبیند و بزرگترین چالش برای این منظور مسئله زیرساخت است با اینهمه به طور واضح فرصت وجود دارد.
22439
نظر شما