اداره کل حقوقی سازمان قضایی نیروهای مسلح در نظریه مشورتی خود اعلام کرد که مأموران انتظامی و دژبان مربوط اعم از ضابط یا غیرضابط مکلف به دستگیری سربازان فراری هستند

سپیده سعیدی: پس از اجرای قانون خرید خدمت سربازان غایب، حالا ستاد کل نیروهای مسلح در نظر دارد سربازان غایبی که خود را برای گذراندن سربازی معرفی نکرده اند یا از طرح خرید خدمت استفاده نکرده را دستگیر کند. بر همین اساس اداره کل حقوقی سازمان قضایی نیروهای مسلح در نظریه مشورتی خود اعلام کرد که مأموران انتظامی و دژبان مربوط اعم از ضابط یا غیرضابط مکلف به دستگیری سربازان فراری هستند (اینجا را بخوانید). خبری که نشان می دهد مقررات دستگیری سربازان وظیفه فراری دچار تغییر شده است. نه تنها سربازان فراری بلکه هم اکنون سربازانی که در نیروی انتظامی موظف بوده اند و از ادامه خدمت منصرف شده اند نیز تحت تعقیب و پیگرد قانونی قرار دارند .
بهمن کشاورز حقوقدان دراین رابطه به خبرآنلاین می گوید: چنین قوانینی ۴۰ سال پیش وضع و اجرا می شد؛ اینکه سرباز فراری در هر نقطه ای دستگیر شود و به محل خدمت باز گردانده شود.

در نظریه مشورتی کمیسیون قضایی و حقوقی اداره کل حقوقی سازمان قضایی نیروهای مصلح آمده است کلیه مامواران نیروی انتظامی دژبان مربوط که برابر مقررات تبصره ماده 611 قانون آیین دادرسی کیفری وظیفه جلب و دستگیری سربازان فراری به عهده آنها قرار گرفته باشد اعم از اینکه به عنوان ضابط دادگستری یا ضابط مراجع قضایی نظامی باشند؛ مکلف به دستگیری سربازان فراری موضوع ماده قانونی مزبور هستند. درباره ماده 611 قانون آیین دادرسی توضیح بیشتری بدهید؟

ماده 611 مورد اشاره در این بخشنامه یا دستور العمل براین قرار است که ؛ یگان های نظامی و انتظامی مکلفند گزارش فرار کارکنان وظیفه تحت امر خود را بلافاصله به حوزه وظیفه عمومی اعزام کننده دژبان مربوط اعلام کنند و فرماندهی انتظامی محل سکونت افراد مورد نظر را اعلام کند . تبصره اشاره شده در این قانون می گوید ، ماموران انتظامی و دژبان نظامی مربوط موظف هستند کارکنان وظیفه موضوع این ماده را شناسایی کرده و برابر مقررات دستگیر و به دادسرای نظامی محل دستگیری تحویل دهند .

از آنجایی که این خبر در خصوص سربازان فراری اعلام شده است ، این نکته در ذهن متبادر می شود که همه مشمولان غایب تحت تعقیب هستند، اما با توضیحات ارائه شده به نظر می رسد مشمولان غایب عادی مد نظر نیست. دراین رابطه توضیح دهید؟

این بخشنامه یا دستور العمل ناظر به افرادی است که عملا وارد خدمت شده اند . یعنی خود را معرفی کرده و لباس نظامی دریافت کرده ، نام ایشان جمع واحد منظورشده است .چنین افرادی اگر بدون داشتن مرخصی یا عذردر خدمت حاضر نشوند مشمول ماده مذکور وتبصره آن قرار خواهند گرفت . بنابراین گمان نمی رود این ضابطه شامل حال دیگر افراد مشمول باشد .در واقع افراد مشمولی که خود را معرفی نکرده اند و هنوز سرباز مشغول خدمت محسوب نمی شوند نیست .

به نظر می رسد واژه سربازان فراری برای دوره ای که ما در آن به سر می بریم (دوره صلح) کمی دور از ذهن باشد.

بله کاملا موافق هستم و لازم است توضیح دهم که در گذشته ها یا بهتر بگویم بیشتر در دوران پهلوی و به ویژه پهلوی دوم ، روش سربازگیری متداول بوده است. یعنی در خیابان ها و حتی سر چهارراه ها مامورانی می ایستادند و وارد اتوبوس ها و مراکز خرید می شدند. اگر افرادی بودند که ظاهر آنها نشان می داد ممکن از مشمول باشند ، برگه پایان خدمت یا معافی مطالبه می کردند و اگر نداشتند آنها را جلب می کردند اما تا آنجا که من اطلاع دارم از ماده ده قانون خدمت وظیفه عمومی نمی توان چنین برداشتی را استنباط کرد. به نظر می رسد تا زمانی که انگیزه کافی برای دفاع از آب و خاک وجود داشته باشد و احیانا خطری مرزها را تهدید نکند برای حضور در صحنه های نبرد نیازی به جلب شدن و اجبار به جوانان نیست. از طرفی باید در هر شرایطی حق شهروندی مشمولان غابل هم رعایت شود اجرای برخی موارد اخلاقی لازم است اما بطور کلی دستگیری مشمولان رویتی از ۴۰ سال پیش منسوخ شده است.

۴۲۴۲

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 552283

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 9
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۱۲:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۲
    39 13
    پس لابد بایستی غایبان هشت ساله رو به جای فروختن غیبت تنبیه کنن
  • بی نام IR ۱۴:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۲
    15 1
    لطفا به دیگر قوانین نظام وظیفه بویژه قوانین رفاهی سربازان و حقوق 60 درصدی پرسنل کادری هم توجه شود
  • بی نام A1 ۱۴:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۲
    11 6
    ما که خدمت تموم کردیم ولی قانون باید برای همه یکی باشه نه اینکه یه عده خیلی راحت با پول....
  • بی نام IR ۱۴:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۲
    12 0
    سرباز متاهل فوق دیپلمه هستم فاصله یگان خدمتی ام تا محل سکونت خانواده و همسرم 120 کیلومتر من تنها ماهی 24 ساعت با اکراه و خواهش و تمنا میتونم به ملاقات همسرم بروم عدالت کجاست؟؟ سرباز نیروی دریایی ارتش بندرعباس
  • بی نام IR ۱۵:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۲
    10 3
    شما رو به خدا قسم لطفا در این قانون خدمت برای ایثارگران و جانبازان عزیز تخفیفی قائل بشید. چیشد این قانون معافیت سربازان؟؟؟؟
  • مرتضی IR ۱۵:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۲
    10 6
    دوستان رسانه خبرآنلاین خبری از معافیت های جدید ایثارگران و تغییراتی که قرار بود اعمال بشه نشده؟؟
  • مسعود IR ۰۶:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۳
    6 0
    مشکل ما اینه چرا قانونی که تصویب میشه کسی نیست اجراش کنه . حداقل باید نصف حقوق یه کادری داشته باشه سرباز تازه کار سرباز از کار یه کادری بیشتره . واقعا بشینین فکرکنین کجاش انصافه کجاش مسلمونیه
  • omid A1 ۲۲:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۶
    6 0
    حقوق خوب بدید. احترام و ارزش بگذارید به سرباز. حقوق اولیش رو رعایت کنید. فرار ها به حداقل میرسه. با خاطی ها هم برخورد شدید کنید.
  • بی نام A1 ۰۷:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۳
    6 0
    من نمی تونم شکم زن وبچه ام راسیرکنم چطوری چهارده میلیون پول پرداخت کنم،برای پولدارهامثل اب خوردن است ولی برای من وامثال من نهایت بدبختی،این واقعابی عدالتیه ،این چه جورمعافیه