به گزارش خبرآنلاین، مجموعه حاضر شامل یک مقدمه، چهار فصل، فرجام سخن، کتابنامه، فهرست مناصب و اصطلاحات اداری، اشخاص و خاندانها و اماکن است.
همچنین فصلهای چهارگانه این کتاب را «ارزیابی منابع خوارزمشاهیان، خلیفهٔ عباسی و سلطان خوارزمشاهی، دربار خوارزمشاهیان و تشکیلات دیوانی خوارزمشاهیان» تشکیل میدهد. این کتاب با هدف بررسی و شناخت نظام اداری خوارزمشاهیان، بهعنوان آخرین حکومت قدرتمند پیش از حملهٔ مغول منتشر شده است.
کتاب سازمان اداری خوارزمشاهیان، تألیف هوشنگ خسروبیگی است که فرهنگستان زبان و ادب فارسی آن را در 326 صفحه و به بهای 7هزار تومان منتشر کردهاست.
شایان ذکر است منابع موجود از دوره خوارزمشاهیان بسیار اندک است و این امر نه به آن دلیل است که نوشتهای از آن دوره وجود نداشته و یا مورخان و نویسندگان نسبت به نگاشتن رویدادها اقدام نکردهاند، بلکه به نظر میرسد به این دلیل باشد که بسیاری از آثار نوشتهشده، براثر ایلغار مغول از بین رفته باشد. همچنین کوتاهی دورهٔ استقلال این سلسله و نبود فرصت برای پرورش مورخان و نویسندگان در کنار عدم شایستگی خوارزمشاهیان در میان نویسندگان ثبت وقایع این سلسله از دلایلی کمبود منابع تاریخی است.
دودمان خوارزمشاهیان از خاندانهای ترکنژادی بودند که بهصورت برده، وارد دنیای اسلام شدند. مؤسس خاندان خوارزمشاهی بردهای ترک بود به نام نوشتگین غرجه، که به دربار سلجوقیان راه یافت و توانست پایههای اولیهٔ تشکیل یک امپراتوری بزرگ را بنا گذارد.
نظر شما