روایت عشق آتشین «لیلی و مجنون» شیرازی

هُرم آتش عشق یک هزار ساله مجنون به لیلا هنوز خاموش نشده است؛ به همین خاطر نویسندگان، پژوهشگران، نقاشان و البته هنرمندان تئاتر هر بار به بهانه ای سراغ این داستان عاشقانه می روند؛ داستانی که به عنوان سروده برجسته شاعر بزرگ ایرانی، نظامی گنجوی شناخته می شود ولی یک شاعر بزرگ دیگر هم متاثر از این اثر بزرگ زبان پارسی منظومهای به همین نام سروده است؛ منظومه لیلی و مجنون از مکتبی شیرازی.

اکنون یکی از پیشکسوتان تئاتر فارس می خواهد با الهام از این اثر، نمایشی را در تالار استاد لایق به روی صحنه ببرد.
داستان چیست؟
هیچ گاه هنر نمایش این گونه در شیراز در اولویت قرار نگرفته است؛ ارشاد فارس تلاش میکند به زودی مجموعه تئاتر شهر شیراز را در دروازه کازرون راه اندازی کند و شهرداری هم به زودی سالن تئاتری را در پارک کوی زهرا به بهره برداری می رساند. به این ترتیب مناطق کمتر برخوردار شیراز صاحب سالن های نمایش مجهز و امروزی می شوند و بسیاری امیدوارند این هنر بتواند به فضای هنری شیراز، به ویژه در نقاط کمتر برخوردار روح تازه ای بدمد. یکی از نخستین نمایش هایی که در مجموعه تئاتر شهر شیراز به روی صحنه می رود نمایش «لیلی و مجنون» است؛ البته نه برگرفته از اثر منظوم و مشهور شاعر بزرگ ایرانی، نظامی گنجه ای. بلکه این نمایشی است برگرفته از «لیلی و مجنون» که شاعر شیرازی «مکتبی» آن را به تقلید از نظامی سروده است. محمد جواد بخشی زاده، پیشکسوت تئاتر فارس به خبرنگار سرویس فرهنگ و هنر «خبرجنوب» می گوید که این نمایش را در شهریورماه در تالار استاد لایق به روی صحنه می برد؛ با 24 بازیگر و 9 ساز موسیقی. بخشی زاده در این باره میگوید: «می دانیم که مکتبی شیرازی یکی از شاعران و عارفان بزرگ شیراز بوده که در محله قصردشت زاده شده است. با اینکه او یکی از شاعران اثرگذار ادب پارسی به شمار می رود اما ما شیرازی ها کمتر او را می شناسیم.»
کسی مکتبی را نمی شناسند
آن طور که بخشی زاده می گوید، او برای یافتن الهیات این شاعر و عارف بزرگ در شیراز و تهران اقدام کرده است ولی نتوانسته این اثر را بیابد. بخشی زاده حکایت می کند: «می گویند مکتبی شیرازی از عارفان بزرگ بوده و به خوشی خط مینوشته است. مکتبی در حدود 76 شاگرد داشته و در زمان مرگش در زمستان از شاگردانش میخواهد که او را با تراشههای قلمهایش به خاک بسپارند. وقتی شاگردانش تراشه ها را می آورند می بینند که او بیش از 19 کیسه بزرگ تراشه قلم دارد.»این طور که به نظر می رسد مکتبی شیرازی که در سده دهم هجری مهگانی می زیسته در اعتلای زبان پارسی هم نقشی پر رنگ ایفا کرده است. بخشی زاده از اینکه کمتر کسی در شیراز او را میشناسد گلایه میکند؛ گویا این شاعر بزرگ 13 کتاب داشته و این استاد تئاتر می خواهد با اجرای کاری از این شاعر بزرگ او را همشهریانش بشناساند. به باور بخشی زاده حضور دو شاعر بزرگ یعنی سعدی و حافظ شیرازی باعث شده دیگر بزرگان هنر و ادب در شیراز کمتر شناخته شوند. او می گوید: «حافظ و سعدی دو بزرگ جهانی هستند و همین باعث شده بزرگان دیگری چون فرصت شیرازی، مکتبی و... دیده نشوند. ما دارای ادبیات غنی هستیم و می خواهیم این ادبیات را معرفی کنیم اما متاسفانه در سال های اخیر بیشتر مردم سرگرم فضای مجازی شده اند.»آخرین کاری که بخشی زاده آن را روی صحنه برد، «پیرچنگی» مولانا شاعر بزرگ ایرانی بود؛ نمایشی با حضور 36 بازیگر و 10 نوازنده. در نمایش «لیلی و مجنون» هم 24 بازیگر بازی می کنند و 9 نوازنده مینوازند. لیلی و مجنون 25 شهریور ماه در تالار حافظ به روی صحنه می رود و سپس هر شب در تالار استاد لایق اجرا می شود.

کد خبر 557399

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار