شبکه تلویزیونی الجزیره انگلیسی، به دنبال کودتای نافرجام ترکیه، رجب طیب اردوغان رئیس جمهور این کشور از ایجاد تغییرات گسترده در ارتش ترکیه خبر داد.
اردوغان گفت رؤسای دادگستری، وزیر کشور و وزیر امور خارجه ترکیه اکنون عضو شورای عالی نیروهای مسلح این کشور هستند. دیروز (یکشنبه)، هزار و چهارصد نفر از پرسنل ارتش ترکیه اخراج شدند. اردوغان قبلاً نیز از تعطیل شدن همه دانشکده های نظامی ترکیه و ایجاد دانشگاه دفاع ملی به جای آنها خبر داده بود.
از اواسط ماه ژوئیه تا کنون بیش از شصت هزار نفر در ارتباط با کودتای نافرجام ترکیه، از سمت خود برکنار یا بازداشت شده اند.
سلب برخی اختیارات ارتش
براساس این گزارش، دولت ترکیه، کماکان هر گونه اختیاراتِ تصمیم گیری مستقل را که ارتش ترکیه تا قبل از کودتای نافرجام این کشور داشت، از آن سلب می کند. آنکارا، شمار اعضای غیر نظامیِ شورای عالی نیروهای مسلح ترکیه را به میزان چشمگیری افزایش داده است. این شورا سالانه دو بار تشکیل جلسه می دهد و سالی یکبار نیز درباره ترفیع اشخاص به سمت های عالی ارتش و بازنشستگی افراد، توصیه هایی ارائه می دهد.
همچنین طبق تصمیم دولت ترکیه، نیروهای دریایی و هوایی که قبلاً در برابر رئیس ستاد ارتش این کشور پاسخگو بودند، اکنون باید به وزیر دفاع پاسخ دهند. این اوضاع تقریباً مشابه آن چیزی است که در بسیاری از کشورهای غرب اروپا وجود دارد، اما تا کنون در ترکیه وجود نداشته است.
آنکارا به شکل فزاینده ای اختیارات را از ارتش ترکیه می گیرد. وضع فوق العاده نیز به دولت ترکیه اجازه می دهد با صدور فرمان، تغییرهای لازم را در نیروهای مسلح ایجاد کند. البته رجب طیب اردوغان می خواهد دستگاه اطلاعاتی و ارتش ترکیه زیر نظر رئیس جمهور باشند، که این کار مستلزم تغییر قانون اساسی ترکیه و موافقت دو سوم نمایندگان پارلمان این کشور است.
اعتراض قلیچدار اوغلو به تغییرات در ساختار حکومتی ترکیه
رهبر حزب جمهوریخواه خلق ترکیه گفت: ساختار حکومت نباید با تصمیم خودسرانه سه چهار نفر تغییر داده شود.
کمال قلیچدار اوغلو با بیان اینکه دولت به بهانه وجود وضعیت فوق العاده تصمیماتی پیش از حد اختیارات خود اتخاذ می کند، گفت: سه چهار نفر نشسته اند و با صدور بخشنامه هایی در حکم قانون در صدد ایجاد تغییرات اساسی در ساختار نهادهای دولتی و حکومتی هستند که این مساله غیرقابل قبول است، شما نمی توانید مجلس را خارج از این روند قرار دهید.
قلیچدار اوغلو با بیان اینکه ما نیز به عنوان حزب جمهوریخواه خلق خواهان برخی تغییرات در ساختار نیروهای مسلح هستیم گفت: اینکار نباید تحت تاثیر احساس کین و نفرت و انتقام صورت گیرد ، ساختار حکومت درحال تغییر است ولی کسی از آن خبر ندارد، مگر بدون حضور احزاب سیاسی می توان از دمکراسی دم زد؟ نباید به بهانه مبارزه با کودتا دست به تغییرات حکومتی زد.
گفتنی است پس از کودتای نافرجام 25 تیرماه، دولت ترکیه برای مدت سه ماه اعلام وضعیت فوق العاده کرد. اعلام وضعیت فوق العاده این امکان را به دولت می دهد تا برخی تصمیماتی را که در حالت عادی باید به تصویت مجلس برسد به صورت بخشنامه های درحکم قانون صادر کند و بدون احتیاج به تصویب مجلس آنرا به اجرا بگذارد.
5252
نظر شما