به گزارش رسا، آیت الله ناصر مکارم شیرازی از مراجع تقلید، صبح امروز در آغاز درس خارج فقه خود که در مسجد اعظم قم برگزار شد، با اشاره به حدیث اخلاقی، مذمت قهر دو برادر مسلمان در دین مبین اسلام را متذکر شد و گفت: عبادات و اعمال انسان در صورتی که از برادر مسلمان خود قهر کند، مقبول نیست.
اهم سخنان این مرجع عالی قدر عبارت است از:
- مسأله قهر و آشتی، همیشه در میان مردم بوده، امروز هم وجود دارد. توقعات زیاد، خودبزرگ بینی و مسائل مالی و دنیا پرستی از عوامل قهر است. متأسفانه قهر وارثان به سبب مسأله ارث در جامعه زیاد شده است؛ در حالیکه قرآن با دقت مطالب و جزئیات ارث را بیان کرده است با این وجود باز هم قهر و آشتیهای فراوانی در مسأله ارث مشاهده میشود.
- عوامل سیاسی، جناحی و همچنین اختلافات خانوادگی از دیگر علل قهر هستند. افراد آلودهای هستند که هر چه نصیحت و موعظه میکنیم در آنها اثر نمیکند، ناچاریم حسابمان را از آنها به دلیل آلودگیهایی که دارند، جدا کنیم، گاهی در گوشه و کنار افراد عجیبی پیدا میشوند که اگر موعظه و نصیحت و تذکر برای هدایت آنها کارساز نبود، باید از آنها جدا شد.
- علت اینکه دین مبین اسلام برای قهر سه روز را مشخص کرده است این است که معمولاً افراد در این مواقع عصبانی هستند؛ از این رو اسلام سه روز فرصت داده تا آتش خشم فرو نشسته و بعد آنها را باید دعوت به صلح و آشتی کرد، تا قهر آنها ادامه پیدا نکند.
- اگر مسائل یادشده و سعه صدر در جامعه رعایت شود، قهرها زود تبدیل به آشتی خواهد شد و محبت و عطوفت جای کینه را خواهد گرفت.
- در قهرهای سیاسی مسائل آنجایی که مخالف نظام و اسلام است، قابل آشتی نیست؛ اما اگر مسائلی وجود داشته باشد باید نشست و با سعه صدر آن را حل کرد، البته غیر از آنهایی است که برنامه، اعتقاد و خطشان با ما و نظام جدا است.
- برنامههای دین مبین اسلام دارای ظرافت، جامعیت و لطافت است. در حق الناس نیز تا آنجایی که قابل تحمل است باید گذشت داشت.
- عفو و گذشت مشکلات را حل میکند، گاهی با یک عذرخواهی مسائل حل میشود؛ اما متأسفانه در کوچه و خیابان مشاهده میشود بر اثر مسائلی کوچک گاهی نزاعهای بزرگ به وجود میآید.
- حلالیت طلبیدن به هنگام مسافرت و زیارت عتبات عالیات و خانه خدا رسمی پسندیده و حرکت ارزنده و مؤثری است و خوب است این سنت را دیگر مواقع هم داشته باشیم.
نظر شما