اطلاعات موثر بر امنیت ملی می‌تواند یک جمله باشد یا یک خط. تیغ سانسور اما برای تمامی موارد برنده است. این ها همه چیز هایی است که واکنین گیل رئیس سازمان سانسور اسرائیل در گفتگو با اشپیگل گفته است آنها را سانسور می کند.

اسرائیل خود را دموکراتیک‌ترین سرزمین خاورمیانه می‌داند. سرزمینی که رهبران ان داعیه‌دار دموکراسی هستند اما نه تنها سازمان‌های جاسوسی آن دست سیا را از پشت بسته‌اند بلکه حتی کوچکترین اطلاعات نظامی هم در این سرزمین سانسور می‌شود . اشپیگل در گفتکو با خانم سیما واکنین گیل رئیس سازمان سانسور در این رژیم از دموکراسی زیر تیغ سانسور می‌پرسد و باید‌ها و نباید‌های این کار:

اسرائیل ادعا می‌کند که دموکراتیک‌ترین دولت در خاورمیانه است، با این‌همه سانسور در این سرزمین بیداد می‌کند و حتی در حوزه نظامی هم تاکید بر سیاست ابهام است .
این اشتباه شما در مورد بسیاری از افراد رایج است . ما واحدی نظامی نیستیم. اگر به اتاق امتحانان ما بروید، شما شهروندانی نظامی می‌بینید . ما به ارتش اسرائیل یا شاخه‌های نظامی تعلق نداریم. شاید فعالیت ما در قالب ارتش تعریف شده است اما ما زیر نظر کامل دولت به فعالیت ادامه می‌دهیم.

شما یونیفورم نظامی بر تن دارید اما ادعا می‌کنید که فرمانده ارتش، فرمانده شما نیست؟
این فرمانده کل نیست که رئیس بخش سانسور را منصوب می‌کند . این مقام نه حق انتصاب و نه حق عزل و یا حتی اعمال نظر در کار من را دارد . این وزیر دفاع است که رئیس این بخش را منصوب می‌کند . اما از زمانی که این انتصاب انجام گرفت ما تنها و تنها به دیوان عالی پاسخگو هستیم.

در پرونده های جنایی یک قانون وجود دارد و آن این است که زمانی که در ابهام هستید از متهم دفاع کنید. در حوزه کاری شما، آیا زمانی که در موضوعی ابهام دارید از ناشر دفاع می‌کنید یا مسئولان امنیتی؟
در سال 1988 دیوان عالی عدالت قانونی را به تصویب رساند که بر اساس آن زمانی دست ما برای سانسور باز خواهد بود که مطمئن باشیم مفادی از این کتاب به امنیت ملی ما ضرر می‌زند. در مواجهه با آزادی بیان هم این قانون مورد استفاده قرار می‌گیرد. هر جا که بحث امنیت ملی مطرح باشد، آزادی بیان تحت شعاع قرار می‌گیرد . البته دیدگاه ما بسیار لیبرال است . امیدوارم که روزی برسد که دشمنان ما جرات انتشار انچه را که ما منتشر کردیم ، پیدا کنند.

یک کتاب چگونه می‌تواند امنیت ملی شما را تحت تاثیر قرار دهد؟
دشمنان ما ماموران اطلاعاتی هستند که در دمشق نشسته‌اند و رسانه‌ها و سایت‌های اسرائیلی را مونیتور می‌کنند. من هر اطلاعاتی را که بر روی میزم قرار بگیرد و بدانم که دشمن می‌تواند از آن علیه خودمان استفاده کند ، سانسور می‌کنم. این اطلاعات می‌تواند یک کلمه باشد، یک جمله و یا حتی یک خط.

از دست یک روزنامه‌نگار زمانی که متوجه می‌شود، شما بی‌دلیل اطلاعاتی از متنش را حذف کرده‌اید، چه کاری برمی‌آید؟
بر اساس قانون این فرد ابتدا باید به کمیته‌ای منسوب به " کمیته سه نفره" مراجعه کند. در این کمیته نماینده مدعی العموم ، یک کارشناس حوزه رسانه و نماینده بخش امنیت ملی دولت حضور دارند . نماینده رسانه از رسانه‌ای متفاوت از رسانه شاکی انتخاب می‌شود . مورد شکایت در انجا مورد بحث و بررسی قرار می گیرد .

خبرنگاران اسرائیلی هم به خودی خود گرفتار نوعی خودسانسوری هستند. در بسیاری از موارد آنها اطلاعاتی را که در اختیار دارند منتشر نمی‌کنند. به عنوان نمونه در مورد عضو نظامی حماس محمود المبحوح ، اطلاعات فردی خبرنگاران بسیار بیش از چیزی بود که در رسانه‌ها منتشر شد .
من به مورد مثال شما کاری ندارم اما این همان وجدان اسرائیلی است که در تمامی شهروندان ما دیده می‌شود . به باور من روزنامه‌نگاران اسرائیلی بسیار متعهد و مسئولیت پذیر هستند. بسیاری از آنها حتی بیش از ما امنیت محور کار می‌کنند.

نیروهای امنیتی برای ممانعت از انتشار یک مطلب خاص چه کاری انجام می‌دهند؟آیا رئیس موساد شخصا با شما در این موارد تماس می‌گیرد؟
اگر رئیس موساد گمان کند که من در حال ارتکاب اشتباهی فاحش هستم، می‌تواند نماینده خود را به دفتر کار من بفرستد و یا شخصا با من تماس بگیرد . این اتفاق در گذشته هم رخ داده است . اما پاسخ من به او این بوده است : متاسفم اما به باور من مطلب مد نظر شما بر امنیت ملی ما تاثیر منفی ندارد . البته اگر " کمیته سه نفره" دلایل من را نپذیرد من چاره‌ای جز تسلیم شدن ندارم. اما اگر همین کمیته مخالفت یک روزنامه نگار را وارد نداند او می‌تواند به دیوان عالی شکایت کند .

چهار سال و نیم است که من به عنوان خبرنگار اشپیگل در اسرائیل کار می‌کنم اما تاکنون از دفتر شما با من تماسی گرفته نشده است . من هرگز متنی را برای تایید در اختیار شما نگذاشته‌ام چرا که این با اصول خبرنگاری مد نظر من در تناقض است . با این وجود شما هرگز با من برای هشدار دادن تماس نگرفته‌اید. آیا من خیلی خوش‌شانس هستم؟
گمان نکنید که ما نمی‌دانیم شما چه مطالبی را در این سال‌ها منتشر کرده‌اید. اگر من مطمئن می‌شدم که شما امنیت ملی ما را زیر سوال برده‌اید ، بی‌شک با شما برخورد می‌شد . من امیدوارم که روزی که در پایان ماموریت خود اسرائیل را ترک می‌کنید بتوانید به همکاران خود بگوئید که من در دموکراتیک‌ترین دولت خاورمیانه قلم زدم.

اشپیگل / ترجمه : سارا معصومی

کد خبر 57470

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۱:۵۲ - ۱۳۸۹/۰۲/۰۵
    0 0
    شما که هیچ چیز این اسرائیل رو قبول ندارین حتی اسمشو ولی حالا که یه مصاحبه به نفع خودتون پیدا کردین فوری چاپش میکنین...مرگ بر آدمای دورو...

آخرین اخبار