محمد بارکیندو، دبیرکل سازمان کشورهای صادرکننده نفت(اوپک) امروز (دوشنبه) برای مذاکره با بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران درباره وضعیت بازار نفت، عرضه و تقاضا و طرح فریز نفتی به تهران سفر میکند.
پیش از این گزارشهایی از سوی بلومبرگ و والاستریت ژورنال مبنی بر حضور این مقام اوپک در تهران منتشر شده بود که خبر آن را در اینجا میتوانید بخوانید.
در همین حال امروز رسانههای ایران گزارش دادهاند که امروز دبیر کل اوپک به تهران خواهد آمد.
ایرنا در این مورد گزارش داده، هر چند سفر بارکیندو به ایران در جایگاه دبیرکل اوپک، نخستین سفر وی به ایران به شمار میرود و میتواند به عنوان سفری برای آشنایی وی با دیدگاههای مسوولان نفتی کشورمان درباره بازار جهانی نفت تلقی شود، اما شواهد از مذاکرات جدی با هدف دستیابی به دیدگاه مشترک درباره مدیریت بازار حکایت دارد.
امیرحسین زمانینیا، معاون وزیر نفت در امور بینالملل و بازرگانی درباره سفر دبیر کل اوپک به ایران گفته است:طرح فریز نفتی و بررسی وضعیت بازار جهانی نفت از محورهای اصلی مذاکره بارکیندو و زنگنه خواهد بود.
منابع غیر رسمی گزارش دادهاند، دبیرکل آفریقایی اوپک تلاش می کند تا در سفر به تهران، ایران را به همراهی با اجرای طرح فریز نفتی ترغیب کند. به دلیل تداوم کاهش قیمت نفت که منجر به کسری بودجه گسترده عربستان و سایر تولیدکنندگان شده است، این دولتها تمایل خود را برای همراهی با طرح فریز نفتی اعلام کردهاند. اما مسوولان صنعت نفت ایران بارها اعلام کردهاند تا زمان بازپس گیری سهم خود از بازار نفت، هیچ محدودیتی برای تولید نفت نمیپذیرند.
محدودیتی برای اجرای«فریز»نفتی نداریم
در همین حال معاون وزیر نفت با بیان اینکه از نظر فنی و عملیاتی محدودیتی برای توقف افزایش تولید نفت در کشور وجود ندارد، گفت: وزیر نفت تصمیم نهایی برای پیوستن ایران به طرح «فریز» نفتی را میگیرد.
علی کاردر درباره احتمال پیوستن ایران به طرح فریز نفتی به مهر گفت: از نظر فنی و عملیاتی محدودیتی در سطح شرکت ملی نفت ایران برای توقف یا محدودیت افزایش تولید نفت خام وجود ندارد.
مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران با اعلام اینکه پذیرش پیوستن ایران به طرح فریز نفتی از اختیارات وزیر نفت است، تصریح کرد: وزیر نفت درباره پیوستن یا نپیوستن ایران به طرح فریز نفتی تصمیم نهایی را اتخاذ میکند.
در همین حال امیرحسین زمانی نیا معاون امور بینالملل وزیر نفت درباره پیوستن ایران به طرح فریز نفتی، گفته است: ایران با حفظ منافع ملی، از هر اقدامی برای احیای قیمتها و برقراری ثبات در بازار نفت حمایت میکند.
حمایت ایران از فریز نفتی به معنی مشارکت در آن نیست
در همین حال مهران امیرمعینی، قائم مقام مدیر امور اوپک درباره گفتوگوهای احتمالی ایران با دبیر کل اوپک در زمینه فریز نفتی به ایلنا گفت: در موضوع فریز نفتی مباحث سیاسی و اقتصادی در هم تنیدهاند و نمیتوان آنها را از هم جدا کرد.
وی افزود: در کل به لحاظ اقتصادی طرح فریز طرح خوبی است اما این که ما هم باید سهم مان را از بازار پس بگیریم کاملا ضروری است، تا جایی که میبینیم روسیه هم بر این موضوع صحه گذاشته است.
امیر معینی تصریح کرد: آنچه مسلم است ما نمیتوانیم با طرح فریز نفتی مخالفت کنیم چون به هر حال بحث ثبات بازار مطرح است و نباید در مقابل بقیه قرار بگیریم، بنابراین نمیتوانیم بگوییم که از طرح فریز حمایت نمیکنیم ولی اینکه در این طرح شرکت میکنیم یا خیر بحثی جداگانه است ضمن اینکه مباحث سیاسی را نیز نباید از نظر دور بداریم.
وی خاطر نشان کرد: در هر صورت آنچه آقای زنگنه در این خصوص اعلام کرده مبنی بر بازگشت به میزان تولید قبل از تحریم و حمایت از بحث تحریم یک جمع بندی منطقی است.ما نمیتوانیم با طرح فریز مخالفت کنیم و برای بازگشت ثبات به بازار از طرح فریز حمایت میکنیم اما در عین حال باید ببینیم بقیه کشورها چه نظری دارند چون هنوز از نظر عربستان را کامل واقف نیستیم به طوری که وزیر نفت و وزیر خارجه این کشور کشور هر کدام نظریات متفاوتی را اعلام می کنند و ضمن اینکه از دیدگاه شاهزاده این کشور هم بی اطلاعیم. ما باید دیدگاه تاثیر گذاران عمده بازار نفت از جمله امارات، کویت، عراق و لیبی را نیز بدانیم حتی این را میدانیم که لیبی پتانسیل افزایش یک میلیون بشکهای تولید را دارد و صد در صد با طرح فریز نفتی موافقت نخواهد کرد لذا باید موضع شفاف این کشورها را بدانیم و بعد نظر قطعی خود را اعلام کنیم.
امیر معینی تصریح کرد: ما برای پیوستن به طرح فریز برخی احتیاطها را مد نظر داریم. به خصوص اینکه میخواهیم ابتدا به 4 میلیون بشکه در تولید برسیم و بعد به این طرح بپیوندیم، لذا تا مطمئن نشدیم که دیگران چه موضعی میگیرند اعلام موضع شفاف منطقی به نظر نمیرسد. در هر صورت فعلا سیاست اعلام شده ما این است که به سطح تولید قبل از تحریم برسیم؛ سپس در مورد فریز صحبت کنیم. با توجه به شرایط فعلی اگر در سطح تولید امروز فریز کنیم کمکی به بازار نمیکند فقط از کاهش قیمت جلوگیری میکند و در افزایش قیمت تاثیر آنچنانی ندارد چون مازاد عرضه وجود دارد.
قائم مقام مدیر امور اوپک یادآور شد: لزوم اطلاع کامل از موضع گیری کشورها به این دلیل است هر لحظه ممکن است شرایط بازار تغییر کند، امروز ممکن است براساس پیش فرضهایی مطلبی عنوان شود، فردا بازار تغییر کند و تمام نتیجهگیریها تحت تاثیر قرار گیرد لذا باید تمام زوایا از دید سیاسی، اقتصادی و ژئوپلیتیک روشن شود.
22435
نظر شما