۰ نفر
۳۱ شهریور ۱۳۹۵ - ۰۲:۲۱

«خبرجنوب» نوشت: شماره 318 فهرست آثار ملی یکی از بناهای تاریخی 800 ساله فارس است که شباهت بسیاری به بنای خدای خانه مسجد جامع عتیق در شیراز دارد، سازه ای که شامل دو چهار طاقی و چندین ستون سنگی تراشیده شده به سبک معماری دوره ساسانی است.

اين بنا كه محل زندگي و تدريس شيخ يوسف بن يعقوب سروستاني بوده در نزديكي ميدان اصلي شهر سروستان واقع شده و هم اينك به يكي از جاذبه هاي تاريخي و گردشگري شهرستان تبديل شده اما آن طور كه برخي از فعالين حوزه ميراث فرهنگي فارس مي گويند، نه تنها بنا بلكه محوطه پيراموني آن نيازمند ساماندهي و بهسازي است و سال هاست در محوطه بيروني بقعه (حياط)، سنگ هاي تاريخي متعددي از جمله سنگ آسياب هايي كه هيچ سنخيتي با مجموعه ندارد در محل نگهداري مي شود و از طرفي هم با شروع فصل بارندگي به دليل نبود كانال مناسب، آب باران از كنار سنگ قبرها به زير زمين فرو مي رود و اين موضوع سنگ هاي تاريخي موجود در مجموعه را تخريب مي كند و چنانچه اين روند ادامه يابد بي شك اين قبور با آسيب هاي جدي همراه خواهد شد.

بقعه شيخ يوسف سروستاني در سال 1317 و به شماره 318 در فهرست ملي به ثبت رسيده است. ساختمان بنا متعلق به سال 714 هجري قمري است و از سنگ تراشيده ساخته شده و به اعتقاد باستان شناسان، اين بنا مانند معماري دوره ساسانيان است چرا كه داراي دو چهارطاقي و ستون هاي تراش خورده مي باشد. در وسط چهارطاقي اصلي، سنگ قبري مربوط به شيخ يوسف قرار دارد كه تاريخ 680 هجري قمري بر روي آن حك شده، همچنين سنگ قبر ديگري هم كه تاريخ 11 رمضان 710 هجري قمري بر روي آن نوشته شده، وجود دارد.

سردر اين عمارت با نگارش چند آيه از قرآن به خط ثلث بر روي كاشي كاري هاي معرق، مزين شده. اين بنا داراي دو گنبد است كه گنبد اصلي آن داراي دوازده ستون از سنگهاي طبيعي خوش تراش مي باشد. قطر اين گنبد 6 متر بوده و بخش هاي مرمت شده آن نسبت به قسمت هاي مرمت نشده پائيني بنا كاملاً مشهود است. گنبد ديگر اين بنا هم از آجر و سنگ هاي لاشه ساخته شده است.

بقعه شيخ يوسف، دو در ورودي به محل قبور دارد. سردر ضلع شرقي از سنگ تراشيده شده مي باشد و داراي طاقي مقرنس كاري است. سردر جنوبي نيز كه بر محور اصلي بنا احداث شده متعلق به سال 714 هجري قمري مي باشد. در ضلع شمالي بنا نيز بقايايي از پلكاني مارپيچ وجود دارد.بنابر اين گزارش، بقعه شيخ يوسف سروستاني از وضعيت مناسبي برخوردار نيست، با اين حال رئيس اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري شهرستان سروستان تاكيد مي كند چنانچه اعتبارات مورد نياز تامين شود، پرونده مرمتي آن گشوده خواهد شد.محمد صادق آرام تن در گفت و گو با خبرنگار ما با بيان اين كه طرح مرمتي اين بقعه تاريخي در دست تهيه است مي گويد: هرگونه اقدام مرمتي و مناسب سازي در بنا مطابق با طرح انجام خواهد شد.وي با ابراز تاسف از اين كه براي مرمت و ساماندهي اين بقعه هنوز اعتباري درنظر گرفته نشده، ادامه مي دهد: طبق برنامه ريزي ها و پيش بيني ها، احتمال دارد امسال براي مرمت كف بنا و بهسازي اطراف بنا (ديوارها)، اعتباري اختصاص يابد كه اميدواريم بتوانيم در سال جاري قسمت هايي از بقعه را مرمت كنيم.

آرام تن اضافه مي كند: يكسري سنگ هاي تاريخي و تكه سنگ آسيابي در حياط مجموعه وجود دارد كه متعلق به بقعه نيست و به دليل آنكه شهرستان فاقد موزه است و براي حفاظت بيشتر اين آثار در حياط بنا نگهداري مي شود.
رئيس اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري شهرستان سروستان ادامه مي دهد: ساماندهي مجموعه و مناسب سازي ظاهر اين بنا در دستور كار است و اميدواريم همان طور كه براي خانه هاي تاريخي مبلغي بالغ بر 20 تا 30 ميليون تومان اختصاص مي دهند براي اين بقعه نيز اعتباري درنظر گرفته و تخصيص يابد.
وي در بخش ديگري از اين گفت و گو با اشاره به تبديل حمام تاريخي كوهنجان به موزه مردم شناسي، مي گويد: طبق برنامه ريزي ها مقرر شده تا آخر امسال اين حمام تاريخي به موزه تبديل شود كه با تغيير كاربري اين حمام، بي شك سنگ هايي كه متعلق به بقعه شيخ يوسف نيست از محل خارج شده و در موزه قرار خواهد گرفت.
آرام تن ادامه مي دهد: اين حمام تاريخي در كوهنجان واقع شده كه يكي از روستاهاي هدف گردشگري شهرستان محسوب مي شود و بي ترديد با راه اندازي يك موزه تخصصي شاهد رونق اقتصادي و گردشگري اين منطقه خواهيم بود.

46

کد خبر 581442

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار