جشن خوزستانی‌ها فرصتی برای آن‌ها که دیده نمی‌شدند

جشن خوزستانی ها فرصتی بود که مردم با گروه های کمتر دیده شده آشنا و با برخی مناسک از نزدیک آشنا شوند.

قاسم منصور آل کثیر از فعالان میراث فرهنگی استان در گفت وگو با خبرآنلاین گفت: جشنواره جشن خوزستانی ها که در پنج شب برگزار شد را می توان از ابعاد مختلفی مورد بررسی قرار داد.


آل کثیر توضیح داد: این نمایشگاه در سه بخش اصلی سالن نمایشگاه صنایع دستی که متخصصان این حوزه بهتر می توانند در این زمینه اظهار نظر کنند، بخش جشنواره غذا که جای بحث و نقد دارد و سالن همایش ها و جشن های این جشنواره فعال بود.


وی توضیح داد: مهمترین نکته ای که می توان به آن اشاره کرد، ایجاد فرصتی برای افراد و گروه های کمتر دیده شده بود. همواره دعوت از گروه های تکراری و عدم پویایی در برنامه های جشنواره ای مورد نقد برخی فعالان میراث فرهنگی بود. در این جشن، گروه های متعددی از شهرستان های استان دعوت به اجرای موسیقی سنتی پرداختند.


این فعال میراث فرهنگی با اشاره به معرفی فرهنگ ها در جشن خوزستانی ها افزود: از دیگر پیامدهای مثبت جشن خوزستانی ها، معرفی رنگین کمانی از فرهنگ های استان بود که به گمانم این بخش از جشنواره نیازمند تقویت بیشتری داشت. اجرای مراسم بیرق زنون، موسیقی مراسم زار که برای بسیاری جاذبه ی خیره کننده ای دارد و مراسم کوکانه گرگیعان را می توان گام های مثمرالثمری در همنشینی فرهنگ ها دانست.


آل کثیر گفت: از آنجایی که من هماهنگ کننده اجرای مراسم کودکانه گرگیعان بودم با توجه به آنچه بیان شد می توان به اهمیت کنشی این مراسم و تقارب فرهنگی کشورهای عرب حوزه خلیج فارس پی ببریم. که نشان می دهد این همسایگی نه تنها جغرافیایی و سرزمینی بلکه فرهنگی نیز است. توجه به چنین عملهای کنشی که ماهیت فرهنگی دارند باعث تقارب هویتی‌، فرهنگی در نتیجه هموار کردن سطح همیاری جهت همکاری های بین المللی از جمله تبادلات فرهنگی و آموزشی می شود. ما در اجرای نمادین این مراسم نیز با بیان روشن و سازه ای این گونه آداب و رسوم زمینه چنین احساس تقارب فرهنگی را فراهم کردیم.

وی توضیح داد: اهمیت مراسم جشن خوزستانی ها این بود که اگر پیش از این مراسم، تنها نامی که احیانا ناآشنا از بیرق زنون، مراسم زار و گرگیعان می آمد، از این پس نه تنها با شرح آن بلکه با اهمیت کارکردی و پیشینه ی آن نیز آشناییم و می دانیم که تا چه اندازه این سنتها دارای کارکردهای مهم برای کل سیستم هستند و تا چه اندازه با کشورهای همسایه در آداب و رسوممان دارای شباهت و بعضا اشتراک هستیم، نکته ی قابل توجه  آن است که شناساندن فرهنگ اقوام مختلف مسیری هموار برای چندگرایی فرهنگی ایجاد می کند که می تواند نتایج خوبی را برای اقوام به ثمر آورد.


این فعال میراث فرهنگی و مسئول ثبت ملی پرنده گرگیعان افزود: اما برای آنکه بتوانیم از ظرفیت فرهنگ ها به خوبی استفاده کنیم ابتدا باید آنها راخوب بشناسیم، سپس باید به تجربه های جهانی در این زمینه روی آوریم و سرانجام باید از قدرت بالایی در تحلیل و سنتز کردن این سیستم ها با سایر سیستم های پیچیده در سطوح ملی و بین المللی برخوردار باشیم. این امر نیازمند برنامه پیچیده در مدیریت فرهنگ است که جز با بالا بردن اولیه قابلیت ها و طرفیت های دموکرایتک سیستم های اجتماعی یعنی بدون بالا بردن قابلیت تحمل دیگری و برخورداری جامعه از ابزارهایی بسیار گسترده در بیان و رودرویی های فکری و اجتماعی بدون آنکه تنش ها سیستم را دچار اخلال کنند، امکان پذیر نیست.


آل کثیر گفت: میراث فرهنگی استان با مهیا کردن و ایجاد فرصت برای فرهنگ های در سایه نگه داشته شده می تواند در بالا بردن آستانه تحمل دیگری در میان فرهنگ ها موثر باشد و پذیرش دیگری را برای فرهنگ ها تسهیل بخشد. ما اعتقاد داریم تا پیش از این جریان های رسمی از بالا به پایین بیشتر توسط میراث فرهنگی تقویت می شد و ظرفیت های فرهنگی بومی کمتر مورد توجه و بهره واقع می شدند.

46

کد خبر 582650

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار