پورابراهیمی:چرا سفرای ایران همه چیز بلدند به جز اقتصاد؟ /ظریف: سفرا نگران متهم شدن به فساد هستند

«دیپلماسی اقتصادی»؛ محور سوالی بود که پای وزیرخارجه را به مجلس کشاند، او خطاب به نمایندگان گفت: زمانی همکاری با ایران هزینه‌بر بود اما الان همه صف کشیدند که با ما وارد همکاری شوند.

به گزارش خبرآنلاين؛ در جلسه علني يكشنبه-11 مهر- محمدجواد ظريف به منظور پاسخ به سئوالات  محمدرضا پورابراهيمي نماينده مردم كرمان  و جواد كريمي قدوسي در مجلس حاضر شده بود. اولين سئوال مربوط به محمدرضا پورابراهيمی رییس کمیسیون اقتصادی مجلس در مورد فعاليت سفارتخانه‌ها در حوزه ديپلماسي اقتصادي بود.

در ابتداي بررسي اين سئوال، نجفي عضو كميسيون امنيت ملي گزارش کمیسیون متبوعش درباره این سوال را قرائت کرد. در متن این سوال آمده بود؛

علت عدم فعالیت سفارتخانه‌ها در حوزه‌ها ديپلماسي اقتصادي چيست؟ اين سئوال در جلسه كميسيون امنيت ملي با حضور وزير و نماينده سئوال كننده مطرح شد، ابتدا پورابراهيمي اعلام داشت كه سفراي كشور در حالي كه كشور در جنگ اقتصادي به سر مي‌برد،‌اقدامي انجام نمي‌دهند،‌جايگاه وزارت خارجه در اين حوزه چيست؟ كه وزير امور خارجه در پاسخ به اين موضوع با حضور در كميسيون بيان كردند كه افزايش توانايي هاي حوزه اقتصادي،‌يكي از معيارهاي انتخاب سفرا است و اقداماتي انجام شده است اما سرانجام پورابراهيمي از پاسخ قانع نشد و سئوال به عنوان سئوال ملي در جلسه علني مطرح مي شود.

پس از گزارش كميسيون، رئيس مجلس از محمدجواد ظريف خواست كه براي پاسخگويي پشت تريبون قرار بگيرد. ظريف در پاسخ به اين سئوال گفت: وزارت امورخارجه در دولت يازدهم وظيفه خودش را تعريف كرده است كه به عنوان مددكار و يار پيشرفت اقتصادي باشد. پس از صحبت هاي رهبري ما هدفمان را پيشبرد اين سياست هاي اقتصاد مقاومتي قرار داده ايم. بنابراين در نظام داخل كشور از طريق نظام هماهنگي فعاليت اقتصادي و آموزش سفرا و كارشناسان فعاليت كرده ايم. معتقديم وزارتخانه هنوز در ابتدا راه است.

*وظيفه داشتيم كه وزارتخارجه به جاي هزينه‌بر بودن، يار فعالان اقتصادي باشد

وزيرامورخارجه معتقد است كه:« ما وظيفه اي به عهده داشته ايم كه براساس آن وزارتخانه به جاي اينكه هزينه براي اقتصاد كشور باشد،‌كمك يار و همران فعالان اقتصادي باشد. به گمانم سابقه سه سال وزارت خارجه نشان داده است كه توانسته ايم وضعيت منطقه‌اي را تعديل كنيم تا جذب سرمايه امكان پذير باشد. اين كه وزارتخانه توانسته است موانع اقتصادي را رفع كند به عنوان دستاورد اوليه ما مطرح است. من دوست دارم از بيانات آقاي پورابراهيمي استفاده كنم و اگر نياز بود مجددا توضيحاتي را بگويم.

در ادامه پورابراهيمي در پاسخ به توضيحات وزير امورخارجه گفت: امروز سئوال مهمي در خصوص مباحث اقتصادي ديپلماسي كشور مطرح است و خواهش ميكنم با دقت توجه كنيد. اولين نكته اي كه عرض ميكنم اين است كه بنده اين سئوال را زمان دولت نهم از آقاي صالحي پرسيدم و به دلايلي به تاخير زماني خورد. اما موضوع اصلي اين است كه ساختار وزارت خارجه نه اينكه متعلق به اين دولت باشد بلكه از سالهاي بعد از انقلاب رويكرد وزارتخارجه امنيتي و سياسي است. آنچه امروز در عرصه اقتصادي به شدت نيازمنديم اين است حوزه ديپلماسي اقتصادي است و سئوال اين است كه حوزه ديپلماسي وزارت خارجه چه ميكند؟ من با چند سفير جلسه داشتم كه گفتم شما ميزان واردات و صادرات در منطقه را بگوييد، اما متاسفانه آنها ‌اطلاعاتي نداشتند. امروز سفرا همه چيز بلدند به جز اقتصاد. ما سه سال روي اين موضوع كار ميكنيم و مركز پژوهش هاي مجلس نيز وارد موضوع شده است.

وي افزود: در ماده 210 برنامه پنجم توسعه آمده است كه وزارتخارجه موظف است با بهره گيري از نظر كارشناسان و به منظور اعتلاي نقش و شانيت كشور سياست هاي مناسب را اجرايي كند و از  روابط اقتصادي بتواند در راستاي تقويت اقتصادي بهره گرفته شود. اين موارد در برنامه پنجم توسعه آمده است. سياست هاي اقتصاد مقاومتي كه از سوي رهبري بيان شده است نيز بر گسترش خدمات تجاري،‌استفاده از ظرفيت سازمان هاي بين المللي و منطقه اي، توسعه پيوند هاي راهبردي و مشاركت با كشورهاي جهان و منطقه تأكيد دارند. در برنامه توسعه ششم نيز اولويت به ديپلماسي اقتصادي است.

اين نماينده مجلس دهم با تأكيد به اين موضوع كه ديپلماسي اقتصادي مأموريت روي زمين گذاشته شده، وزارتخارجه است كه تنها مربوط به اين دولت نيست،‌ اظهار كرد:جناب آقاي دكتر ظريف اين ها ماموريت وزارتخارجه بوده است كه سالها روي زمين مانده است و تنها مربوط به اين دولت نيست.الان در كشور ما مجموعه تصميمات اقتصادي در خارج از كشور انجام مي‌شود كه سفير ما اطلاع ندارد. ما بابت آنچه در حوزه اقتصادي در در مورد سفراي شما انجام ميشود نگرانيم.

ظريف پس از اين اظهارات، خطاب به پورابراهيمي گفت: ايشان نكات درستي را مطرح كردند،‌وزارتخارجه براي كار اقتصادي تشكيل نشده بود، وظيفه اي كه دولت از ابتداي كار بر عهده گرفت اين بود كه آسيب شناسي كند.اولين مشكل فضاي بين المللي است. زماني همكاري با ايران هزينه بر بود اما الان همه صف كشيدند كه با ما وارد همكاري شوند. مشكل دوم گرايش سياسي و امنيتي وزارتخارجه بود كه به دليل تحريم ها، جنگ تحميلي و شرايط سياسي بين المللي بر اين وزارتخانه تحميل شده است كه من تلاش كردم تا گرايش سفرا را از سياسي به حوزه اقتصادي جلب كند و اين كار را در سمينارهاي مختلف هاي انجام داديم در همين راستا ملاك هاي ما براي تعيين سفرا تغيير كرده است.

وزير امور خارجه در رابطه با مشكلات ديگر براي تغيير وجه سياسي وزارتخارجه به اقتصادي، تأكيد كرد: ضعف ديپلماسي مشكل ديگر ما بود كه تلاش كرديم در دانشگاه رشته ديپماسي ايجاد كنيم و اين مشكل را رفع كنيم. نگراني سفراي ما از متهم شدن به فساد اقتصادي مورد ديگر است.، اين يك حساسيت ضروري است كه ما به كارشناسانمان اعلام كرديم تا زماني كه در خدمت پيشرفت و پيگيري مسائل دولتي و خصوصي در حوزه اقتصاد باشند،‌نبايد نگران اتهامات باشند و ما هر اتهامي به شدت برخورد ميكنيم.

او در ادامه افزود: مشكل بعدي مشكلات ساختاري وزارتخارجه است كه در اين زمينه نياز به توضيح است كه وزارتخارجه بعد از انقلاب چند بار تغيير ساختاري كرده و هميشه بخش اقتصاد دچار ضربه شده است. ما براي اينكه مشكل ناهماهنگي در مسائل منطقه اي را ايجاد نكنيم و م مسئوليت پيگيري مسائل اقتصادي را به قائم مقام سپرديم و اين قائم مقام وظيفه اصليش پيگيري مسائل اقتصادي است و همينطور خود را موظف كرده ام كه به عنوان همراه بخش خصوصي در سفرهاي خارجي خود اين موضوع را در نظر داشته باشم. ما در همه سفرها،‌جلسات اقتصادي داشته ايم و اين تلاش ويژه براي پيگيري هدفمند اهداف سياست اقتصادي انجام داده ايم.

ظريف با اشاره به مشكل ساختاري و نبود يك مسئول براي پيگيري ديپلماسي اقتصادي گفت« آخرين موضوع آسيب شناسي كه آقاي پورابراهيمي با توجه به حساسيت شان به آن پرداختند اين است كه ‌در كشورهاي مختلف يك مسئول براي روابط اقتصادي خارجي نقشي را عهده دار است اما در كشور ما مسئولان مختلف اين نقش را برعهده دارند. در جلسات مختلف با حضور جهانگيري و وزراي اقتصاد و راه تلاش كرديم تا اين موضوع را بررسي كنيم و همين طور دو جلسه هم انديشي با حضوران مسئولان گذشته و كنوني وزارت صنعت،‌ اقتصاد،‌ راه و مسئولان مربوطه انجام شده است اما متاسفانه هنوز در كشور ما يك ديدگاه مشترك نداريم كه آيا ما ميتواينم مثل كره جنوبي،‌استراليا فعاليت هاي حوزه اقتصادي خارجي ما را به عهده يك فرد بگذاريم يا مسئولان مختلف آن را عهده دار باشند.

وزير امورخارجه در پايان تأكيد كرد كه « امروز سياست خارجي كشور در خدمت پيشرفت و كارآفرينان داخلي،‌دستگاه هاي اقتصادي داخلي براي وارد كردن سرمايه و فناوري مورد نياز كشور از يك سو و صادرات كالاهاي غيرنفتي از سوي ديگر است. من احساس ميكنم در حد توان پيشرفت هيا خوبي انجام شده است اما همواره نيازمند همراهي دوستان هستيم.»

در ادامه جلسه كه مطهري رياست را برعهده داشت از وقت شناسي ظريف تشكر كرد و نوبت به پورابراهيمي رسيد كه با تكيه به اسلايد ها به بيان نظراتش بپردازد، او گفت: امروز در كشور همچون آلمان حوزه ديپلماسي اقتصادي را با ارائه مشاوره به بخش اقتصادي پيگيري مي‌شود، حتي ديپلمات هاي تخصصي در بخش اقتصادي آموزش ميدهند.  در آمريكا كه آنها دشمنان هستند كه اين همه كار تخصصي در حوزه ديپلماسي اقتصادي انجام ميدهند،‌آنها بعد از جنگ جهاني دوم وارد اين حوزه شدند.

*پورابراهيمي: از فعاليت ظريف در بحث برجام تشكر ميكنم اما در حوزه اقتصادي نيازمنده اقدام هستيم

او در ادامه اظهاراتش وقتي سخن از كلينتون به ميان آمد او را آقاي كلينتون خطاب كرد كه با تذكر نمايندگان همراه شد و با تصحيح جمله اش گفت: الان خانم كلينتون مي‌گويد ما چگونه نيروها را به كار بگيريم كه بتوانيم حضور ديپلماسي اقتصادي را تقويت كنيم. در آمريكا تغييرات ساختاري ايجاد شده است. تاسيس دفتر اقتصاددادن ارشد در وزارت خارجه آمريكا صورت گرفته است اما در كشور ما در اين حوزه چه اتفاقي افتاده است؟ من از فعاليت شما در بحث برجام تشكر ميكنم اما در موضوع ديپلماسي اقتصادي نيازمند كار هستيم. امروز در كشورهايي مثل هند، كره جنوبي، ديپلماسي اقتصادي اساس است. ساختار دروني را شما بايد اصلاح كنيد و ساختار بيروني هم برعهده رئيس جمهور است. حرف هاي شما خوب است اما سئوال من اين است كه آيا اين ها ساختاري است؟

پس از پخش صحبت‌هاي رهبري، پورابراهيمي صحبت‌هايش را تمام كرد و با تأكيد مطهري به عنوان رئيس مجلس، بر اين موضوع كه آقاي ظريف آمادگي دارند، كه دغدغه مجلس و نماينده سئوال كننده را رفع كند،  در نهايت مقرر شد كه ظريف گزارشي از اقداماتش در ماه‌هاي آينده به كميسيون ارائه دهد. در نهایت پورابراهيمي از پاسخ وزیر خارجه قانع شد و کار به رای گیری از صحن مجلس نرسید.

29217

 

کد خبر 585663

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین