اخلاف حرفهای، در درجه نخست یک دانش و معرفت است و رضایت از عملکرد مهندسان در سطح جامعه، به میزان پایبندی مهندسان به مولفههای رفتار اخلاقی، معنوی و تربیتی و استانداردهای قانونی، صداقت و انصاف و سطح علمی، آگاهی تجربی، دانش فنی و مهارتهای مهندسان مرتبط است.
مهندسان با قدرت تفکر، خلاقیت و نوآوری خود میتوانند در کمترین زمان و با بهترین کیفیت، طرحها و پروژهها را به فرجام برسانند و این همان تجلی اخلاق حرفهای مهندسی است و مهندسان با پیشینه حسن شهرت و افتخارآفرینی های 5هزار ساله مهندسی، دانش مهندسی ایرانزمین را به عنوان بخشی از فرهنگ و تمدن غنی ایران - اسلامی و ثمره دانش، تعهد و تخصص دانشمندان نامی و برجسته میهن عزیزمان، با خردورزی و هنرمندی در هزاره سوم، بار دیگر متجلی میسازند.
مهندسان و سازمانهای حرفهای مهندسی ساختمان بهعنوان طلیعهداران اخلاق حرفهای مهندسی، وظیفه ترویج اخلاق مهندسی، رعایت مقررات اخلاق حرفهای در ارتباط با کارفرما، جامعه مهندسی (سازمان نظام مهندسی) و مردم را برعهده دارند.
صداقت، امانتداری، آگاهی از قانون و رعایت آن براساس وجدان، احترام به کرامت و منزلت همه افراد، کار صادقانه و تلاش مجدانه در جهت سلامت، ایمنی و رفاه جامعه و حفظ محیطزیست از دیگر شاخصههای پایبندی مهندسان به اخلاق حرفهای است.
لزوم توجه به اولویتهای اخلاق حرفهای مهندسی و تاکید هیات مدیره بر اصول قانونگرایی، اخلاقمداری، برنامهمحوری و شایستهسالاری، اجرای دقیق قانون نظام مهندسی، ترویج اخلاق حرفهای، انتظامبخشی به نظام توزیع کار، ارتقا و بهبود کیفیت ساختوساز، دفاع از حقوق شهروندان و اعتباربخشی به جایگاه و منزلت مهندسان از راهکارهای نهادینهسازی اخلاق حرفهای در برابر تعهدات کارفرمایان، مجریان و مهندسان در پروژه های ساختوساز است که با جدیت مضاعفی پیگیری میشود.
انجام مسوولیتها و تعهدات حرفهای با داشتن مهارتهای لازم مطابق استانداردهای فنی و مهندسی؛ براساس صداقت، امانتداری، شرافتمندی و مسوولیتپذیری اجتماعی را میتوان اخلاق حرفهای نامید و تبیین موارد معین و اجرایی است. از این رو، مجموعه ضوابط اخلاقی در قالب منشور اخلاق حرفهای باید الگوی مهندسان باشد تا ضمن مسوولیتپذیری و پاسخگویی، با خلق و ایجاد راهکارهای بهینه مهندسی، زمینه دستیابی به توسعه پایدار و متوازن کشور را بیش از پیش فراهم سازند.
* رییس سازمان نظام مهندسی استان تهران
22535
نظر شما