روزنامه وقایع اتفاقیه نوشت: زنان «تن‌فروش» که البته بسیاری از مسئولان دولتی و فعالان حوزه‌های اجتماعی از کلمه «زنان ویژه» برای آنها استفاده می‌کنند، تبدیل به معضلی شده‌اند که هر روز با احتیاط درباره‌شان حرف زده می‌شود؛ چراکه هر تصمیمی درباره‌شان، می‌تواند واکنش‌هایی به همراه داشته باشد.

همين چند وقت پيش، وقتي خبرهايي درباره تفاهمنامه معاونت امور زنان رياست‌جمهوري با وزارت بهداشت، براي راه‌اندازي مراکز درماني ویژه اين زنان منتشر شد، برخي‌ها با انتقاد تند از اين تصميم، اعلام کردند که راه‌اندازي چنين مراکزي و ارائه چنين خدماتي، به‌رسميت‌شناختن زنان تن‌فروش است و نه‌تنها قبحِ کار آنها را مي‌ريزد بلکه برايشان تشويق محسوب مي‌شود.

همان موقع، اگرچه بسياري از کارشناسان سلامت و جامعه‌شناسان، بر لزوم اين اقدام تأکيد مي‌کردند اما انتقادها تا جايي بالا گرفت که هم معاونت زنان رياست‌جمهوري از انعقاد تفاهمنامه براي تأسيس مراکز درماني ويژه، اعلام برائت کرد و هم معاونت بهداشت وزارت بهداشت که سوي ديگر تفاهمنامه بود، ماجرا را از پايه بي‌اساس خواند. به‌اين‌ترتيب، هرچند وقت يک‌بار، مسئولان مختلف با محافظه‌کاريِ تمام از تصميم‌هايي حرف مي‌زنند که درباره اين دست زنان گرفته مي‌شود.

اين بار هم معاون امور اجتماعي سازمان بهزيستي کشور، خبر از واگذاري امور آنها به کلينيک‌هاي مددکاري داد و گفت: «بهزيستي درصدد است، پيگيري وضعيت زنان آسيب‌ديده را پس از ترخيص به کلينيک‌هاي مددکاري واگذار کند تا با حمايت کلينيک‌ها، مانع ورود مجدد زنان به دامن آسيب شود.»
حبيب‌الله مسعودي‌فريد، ادامه داد: «بسياري از زنان ويژه، پس از ترخيص، جا و مکاني ندارند و در بسياري از مواقع به‌همين‌دليل در مراکز بهزيستي باقي مي‌مانند. به‌اين‌ترتيب با اختصاص وديعه مسکن به آنها با نظارت بهزيستي داراي مسکن شده و فرايند پيگيري پس از ترخيص براي آنها ادامه مي‌يابد؛ درحال‌حاضر نيز در نظر داريم با واگذاري پيگيري‌هاي پس از ترخيص زنان ويژه به کلينيک‌هاي مددکاري، اين فرايند را در کشور بهبود ببخشيم.»


يکي از بخش‌هاي قابل‌تأمل حرف‌هاي او مربوط به ميانگين سني اين دست زنان است. او گفت: «ميانگين سني زنان ويژه حاضر در مراکز بهزيستي کمتر از 30 سال است. درحال‌حاضر، 24 مرکز در کشور به زنان آسيب‌ديده ارائه خدمت مي‌کنند و به‌دنبال آن هستيم تا خدمات کامل جسمي، رواني، اجتماعي و اقتصادي به آنان ارائه دهيم.»


مسعودی‌فريد ادامه داد: «بهزيستي درباره زنان ويژه و آسيب‌ديده، اولويت خدمات خود را بر ابعاد جسمي، رواني و توانمندي دروني آنها متمرکز کرده و پس از آن به توانمندي اقتصادي اين گروه از زنان مي‌پردازند؛ اين درحالي است که درباره زنان سرپرست خانوار، اولويت بهزيستي بر توانمندي اقتصادي آنان است. زنان آسيب‌ديده معمولا 6 ماه تا يک‌سال، مي‌توانند در مراکز بهزيستي حضور داشته باشند و همچنين در برخي از مراکز در جهت حرفه‌آموزي آنها نيز تلاش مي‌شود.»


معاون امور اجتماعي سازمان بهزيستي کشور در ادامه ضمن تأکيد بر آنکه تمامي اين افراد با حکم قضائي، اجازه حضور در مراکز بهزيستي دارند، گفت: «زنان حاضر در مراکز بهزيستي، عمدتا در گروه قربانيان و معمولا از خانواده‌هاي فقير و ضعيف هستند زيرا سردسته‌هاي آنها مجرم شناخته شده و با آنها برخورد قضائي مي‌شود. تمامي اين زنان، پيش از حضور در مراکز بهزيستي، غربالگري شده، وضعيت سلامت جسمي و رواني آنها از لحاظ ابتلا به اچ‌آی‌وی مثبت، اعتياد، بيماري رواني و... بررسي و در صورت نياز به مداخله پزشکي پس از طي مراحل درمان به مراکز وارد خواهند شد.»


درآمد خوب، مانع حرفه‌آموزي
مينو محرز که خيلي‌ها نامش را در صف اول مبارزه با بيماري ايدز شنيده‌اند و از طرفي به‌دليل همين فعاليت‌ها آشنايي زيادي هم با آسيبي به نام «زنان ويژه» دارد، درباره چنين تصميم‌هايي مي‌گويد: «ما بايد بتوانيم در وهله اول، بدون ترس و تعارف درباره اين زنان حرف بزنيم؛ همين‌طور که درباره اعتياد و آسيب‌هاي اجتماعي- سلامتي ديگر حرف زده مي‌شود. به‌اين‌ترتيب، مي‌توانيم راهي درست براي ساماندهي آنها پيدا کنيم. تا زماني که هر وقت، حرف از آنها زده مي‌شود، عده زيادي لب بگزند و ترجيح بدهند موضوع را سرپوشيده نگه‌دارند، هيچ‌وقت مشکل حل نمي‌شود. حتي اگر کار اين زنان، آن‌قدر قبيح باشد که هرگونه کمک به آنها مردود باشد که اين‌طور نيست، باز هم اين نکته باقي مي‌ماند که اين دست زنان، تهديدي جدي براي سلامت جامعه محسوب مي‌شوند و به‌طور غير‌مستقيم مي‌توانند کساني که هيچ گناه و بي‌اخلاقي‌ای مرتکب نشده‌اند به انواع مشکلات و بيماري‌ها دچار کنند؛ بنابراين چه بخواهيم چه نه، ساماندهي اين زنان، اهميت زيادي دارد.»


او ادامه مي‌دهد: «نکته‌اي که در مورد ساماندهي آنها بايد مورد توجه قرار بگيرد، اين است که روش زندگي آنها تغيير داده شود. در برخي مراکز نگهداري موقت از اين زنان، حرفه‌آموزي به آنها انجام مي‌شود اما بايد گفت متأسفانه درآمدي که آنها از تن‌فروشي به‌دست مي‌آورده‌اند و از‌سوي‌ديگر، روش زندگي‌ای که داشته‌اند، باعث مي‌شود ميل کمتري به يادگيري مشاغل ديگر و اشتغال به آنها داشته باشند؛ بنابراين بايد قبل از اين کارها، روح اين زنان ترميم شود و با روش‌هاي درست، به تغيير سبک زندگي علاقه‌مند شوند. به‌اين‌ترتيب، فکر مي‌کنم استفاده اصولي از مددکاران بتواند در اين حوزه کمک‌کننده باشد.»


محرز، اهميت تغيير سبک زندگي را از اين رو بیشتر مي‌داند که همين عامل، موجب کشيده‌شدن زنان به وادي تن‌فروشي شده است. او مي‌گويد: «ما نبايد مسائل اين‌چنيني را جدا از ساير آسيب‌ها بررسي کنيم. همين‌طور که آمارها مي‌گويند، بسياري از زنان تن‌فروش اعتياد دارند، اغلب آنها مورد خشونت خانواده‌هايشان قرار گرفته‌اند يا نزديکانشان از آنها سوءاستفاده کرده‌اند و...؛ بنابراين نمي‌تواند آنها را مشکلي جدا از زنان معتاد، زنان خشونت‌ديده و... بررسي کرد. وقتي ما مسائل را جدا از هم بررسي کنيم و اين وابستگي را ناديده بگيريم، خواهيم ديد که با بروز يکي از اين عوامل، سر و کله بقيه هم پيدا مي‌شود. مثلا اگر زن معتادي را بدون توجه به تن‌فروش بودنش، درمان کنيم و بعد دوباره به همان جايي‌که از آن آمده، بفرستيم، اعتياد او به سبک زندگي غلطش را ناديده گرفته‌ايم و احتمال اينکه او به‌محض اولين تن‌فروشي، بازهم به سراغ مواد مخدر برود، بسيار زياد است؛ عکس اين مسئله هم صادق است. به همين دليل، ما تأکيد زيادي داريم که مشکل تن‌فروشي زنان آسيب‌ديده را در کنار ساير مشکلات ببينيم و آنها را جدا نکنيم. اگرچه اين دست زنان به خدمات ويژه هم نياز داشته باشند اما بايد نگاه همه‌جانبه به حل مشکلشان داشته باشيم.»

۴۲۴۲

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 593368

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 34
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • غزل IR ۰۷:۲۱ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۳
    الهی بمیرم بچه های مردم ، میگه یا طفلی ها معتاد ند یا توسط نزدیکان مورد سوء استفاده قرار گرفتند و قربانی خشونت هستند... خب چی توی این دنیا از نجات یک فرد درمانده و خوشبخت کردن اش قشنگ تره ؟ کاری با هیچی ندارم ...ولی آدم از تماشای فیلم یا تصور این کار قهرمانانه به وجد میاد خداجون کمک شون کن گناه دارند . اگر منم تو اونجور خانواده به دنیا اومده بودم بدتر از اینا بودم
    • بی نام IR ۰۷:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۳
      یعنی چه؟ این همه آدم بدبخت و بیچاره که آبرومندانه صورت خود را با سیلی سرخ نگه می دارند. مگر همه معتاد و فاسد شدند؟ شما شاید چیزی در خود دیدید که می دانید اگر در چنین خانواده هایی بودید، چنان می شدید.
    • بی نام IR ۰۸:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۳
      50 19
      خودت فهمیدی چی گفتی؟
    • بی نام FR ۰۸:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۳
      49 11
      بی نام اول شما یک معتاد را معرفی کن که برای جامعه مفید بوده باشه حالا چه استائ یا معلم بوده باشه یا چه کارمند و کارگری خوب ،اتفاقا اکثر معتاد ها فاسد شدند
    • فرهاد IR ۰۸:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۳
      15 26
      آهای خانمهایی که دائما مدافع حقوق زنان هستین و مردان را هرزه و متجاوز میدانید این گزارش را بخونید ببینید چه خبره و چه میکنن این خانم های محترم روسپی که روز به روز هم جمعیتشون زیاد تر میشه... ببینید کیا دارن جامعه را به فضاحت و فساد میکشونن به خاطر پول
    • بی نام AT ۱۶:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۴
      43 5
      آقا فرهاد این زنها حتما با یکی از آقایونی هستند که تو داری سنگشون رو به سینه میزنی. اگه اونها برا پول این کار رو میکنن بگو مردها برا چی این کار رو می کنن؟
  • علیرضا IR ۰۷:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۳
    134 9
    سلام.به این آقای مسئول باید گفت یا شما از وضع جامعه خبر ندارید یا خودتونو به اون راه میزنید.درحال حاظر سن به قول اینها زنان ويژه در تهران زیر 15 سال هستش واوضاع خیلی فاجعه بارتر از این حرفاست.
    • بی نام A1 ۰۹:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۳
      41 1
      اگر خبر داشت که این حرفارو نمیزد،جامعه جوری شده که کسی که حرفه بلد هست و تحصل کرده است مجبوره برای 700 800 تومن منشی بشه و تن به هزار مفسده بده،بعد ایشون میگه فاحشه ها دنبال حرفه اموختن نیستن برادر شما برای تحصیل کرده ها حرفه ایجاد کن به اون بندگان خدا حرفه آموختن پیشکش اصلا حرفه هم آموختن، شما کار دارید که بدید؟
    • بی نام A1 ۰۹:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۳
      18 0
      آقا من نمیدونم چرا مسئولین دوست دارن صورت مسئله رو پاک کنند خب وقتی یه آسیب اجتماعی وجود داره باید بپذیرن و در جهت رفع آن تلاش کنند. همه کشورها هم درگیر چنین مسائلی هستن، ولی با پذیرفتن آن، ساماندهی میکنن این آسیب ها رو.
    • بی نام A1 ۱۰:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۳
      30 2
      بهتر به این مسئله فکر کنید که تا تقاضا نباشه عرضه هم نیست
  • محمدعلی A1 ۰۷:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۳
    83 4
    سلام دولت هر کار مهمی داره بگذاره زمین به مسائل اجتماعی واقتصادی جامعه را حل کنه چرا که مسائل فقر و فساد وازدیاد روز افزون گداها در پشت چراغ قرمز همه شهرها نوید گسترش اعتیاد و فساد لجام گسیخته اینده کشور را میدهد که حثیت کشور واشخاص وباورها را بعدا با ترمیم اقتصاد هم نمیتوان جبران کرد
    • بی نام A1 ۰۸:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۳
      76 13
      دولت چکاره است که ازش بازخواست میکنی مگه برادران دلواپس میذارند
    • بی نام FR ۰۸:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۳
      79 5
      محمد علی به دلواپس ها بگو که سالیان دراز مجلس و دولت را در اختیار داشتند و دغدغشون کنسرت و پوشش بانوان بود نه فقر و بیکاری
  • محمد A1 ۰۷:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۳
    54 2
    بنظر من باید مسئولین متوجه این امر باشند که حضور این افراد می تواند خطرات بهداشتی حادی را همچون ایدز و هپاتیت و ... را بر جامعه تحمیل کند لذا با علم بر اینکه عمل ایشان عملی ناپسند میباشد اما باید قبول کرد که زمانه تغییر کرده و به خاطر حفظ بهداشت جامعه باید دست به اقدامتی نو زد و فکری برای این موضوع اندیشید. هر چند ایشان دیگر یک شخص عادی در این جامعه نمی باشد اما باید پذیرفت که یک ایرانی است و تلاش کنیم تا چنین افرادی را به زندگی عادی برگردانیم و مخاطرات اجتماعی را کاهش دهیم.
    • مرتضی A1 ۱۳:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۳
      11 11
      چطور میتونند ایدز و هپاتیت رو به کسانی که با آنها رابطه ندارند، منتقل کنند؟ فقط آنهایی که خیابانی و هرجایی هستند در معرض خطر انتقال اند که آنها هم به حقشون میرسند.
  • بی نام A1 ۰۸:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۳
    81 4
    چه خوشمان بیا یا نه تفرح پسرا دور دور یا پیاده یابا ماشین .قلیان ومواد .فضایی مجازی .رابطه نامشروع . خدا بده برکت برا مورد اخر فقرم شده کمک کارشون تا دلت بخواد زنان مشکل دار
    • میثم A1 ۰۹:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۳
      15 15
      باز مشکل رو انداختی گردن پسرا و آقایون؟ اکثر این خانمها بدشون نمیاد هم یه درامد خوب داشته باشن و هم یه فیضی ببرن وگرنه به قول بی نام اول خیلی ها هستند که صورتشون رو با سیلی سرخ نگه میدارن ولی تن به هر ذلتی نمیدن.
  • بی نام A1 ۰۸:۲۱ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۳
    100 4
    به قول فیلم مارمولک :آدم گرسنه دین و ایمان ندارد ..... مشکل معیشت مردم و اقتصاد خانواده حل شود مملکت بهشت میشود........
    • بی نام A1 ۰۹:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۳
      10 2
      احسنت.....
  • بی نام A1 ۰۸:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۳
    21 47
    حالا مگه ماهی چند در میارن؟؟ من با فوق لیسانس و مدرس دانشگاه و اضافه کاری و ... ماهی 4.5 خالص درآمد دارم از این مبلغ 2.5 بابت اجاره، قسط، بدهی و ... میره تهش 2 خالص می مونه که یک سوم اون هم بابت بیماری باید خرج کنم. یک جایی هم کل سرمایه زندگی ام رو برای پیش خرید خونه دادم که الان دستم به هیچ جا بند نیست و در ورطه بدبختی دارم سر میکنم
    • دیماز IR ۰۹:۰۴ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۳
      31 1
      شما با ارشد 4.5 میگیری باید کلاهتو بندازی هوا. الان بگی ارشد دارم نگاهت هم نمی کنن
    • بی نام A1 ۰۹:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۳
      27 3
      چه ربطي به اين بحث داشت الان؟ داستان زندگيتو تعريف کردي؟
    • ارسینه IR ۰۹:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۳
      15 2
      استاد محترم .جهت افزایش اطلاعات شما ، این خانم های ویژه ، مالیات حقوق که ندارند ، مالیات تکلیفی که پرداخت نمیکنند . ۹ درصد که ارزش افزوده نمیدهند ، حق بیمه که نمیدهند ، ماهی هم حدود سی ملیون هم درامد دارند ، پس چرا کار دیگری انجام دهند ، شما بگو
    • بی نام IR ۰۹:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۳
      17 2
      درآمد اینها با توجه به جوان بودن یا سن بالا بودن ، معمولی یازیبا بودن و درکجای شهر چرخیدن فرق داره. بعضیهاشون که خیلی کلاس میذارن وسنشون کمتره و یک مرداحمق پولدارگیربیارن تاروزی دو سه میلون رو درمیارنبه اسم عشق و در کنار اون به مناسبتهای مختلفمثل تولد ،عروسی ، جشن وبهانه های دیگه جیب مرد روخالی میکنن که این بخش حساب کتاب نداره وبستگی به احمق بودن مردو باهوش بودن روسپی داره.اونائی هم که سنشون بالاتره معمولاسعی میکنن خودشون روبه یک پولداربچسبونن ودرکنار اون با هرکسی که گوشه چشمی از پول نشونشون بده هم هستن. این گروه هم معمولا متوسط روزی 700 تومن رو دارن. گروه سوم که معمولی هستن و باهرکس و هرجا میرن درامدشون کمتره. بستگی به توانشون در روز تا 300 رو دارن.درآمدی که هیچکس نداره.مالیات هم ندارن
    • بی نام A1 ۰۹:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۳
      12 2
      احتمالا در آمد روزانه شون با در آمد ماهیانه شما برابر می کنه
    • بی نام IR ۱۰:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۳
      17 3
      حداقل ماهی 10 میلیون. دیدم که میگم.
  • بی نام A1 ۰۸:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۳
    8 19
    کارگر جنسی؟ به کار بردن این کلمه یعنی رسمیت دادن به اشاعه فحشا
  • محمدعلی A1 ۰۸:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۳
    0 15
    اقای بی نام مگه میتوانی نارسایی ها را به دلواپسان وسخت گیران مسائل اجتماعی ربط داد همه این. توی همین دولت تدبیر امید بوجود امده
  • بی نام IR ۰۹:۲۱ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۳
    17 1
    خبر انلاین دمت گرم که این خبر رو رو کردی.....امید وارم اقایون متوجه بشن که با بستن و نکن، بتمرگ ، بگیر، ببند، ون پر کردن ..این کشور درست نمیشه
  • بی نام A1 ۰۹:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۳
    10 0
    کلا همیشه به جای اینکه مساله حل بشه همه ترجیح میدن صورت مساله رو پاک کنند
  • بی نام IR ۰۹:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۳
    13 9
    همه جای دنیا فاحشه خونه است به جز ایران مگه ما تافته جدا بافته هستیم
    • رر A1 ۲۲:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۴
      6 1
      تقریبا توی ۱۴۰،۱۵۰کشور جهان فاحشه خونه غیرقانونی هست،توی امریکاشم به جز نوادا بقیه ایالت ها غیرقانونی هست
  • بی نام A1 ۰۹:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۳
    14 1
    وقتي آدم هاي تحصيل كرده يا داراي حرفه از كار بيكارند و بي شغل هستند و بيكاري در هر خانواده چندين نمونه داره. چطوري ميشه براي كساني كه چنين سابقه هايي دارند بعد از درمان كار مناسب پيدا كرد كه نروند دنبال تن فروشي؟؟
  • sajad A1 ۱۲:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۵
    15 1
    تقاضا هست که عرضه هست. به جای رفع مشکل عرضه به فکر رفع مشکل تقاضا باشید. برو دنبال ریشه .