نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی روز دوشنبه با 112 رای موافق، 52 رای مخالف، 8 رای ممتنع از مجموع 212 نماینده حاضر با یک فوریت طرح اصلاح ماده 1 قانون توسعه حمل و نقل عمومی و مدیریت مصورف سوخت موافقت کردند.
با تصویب نمایندگان ، این طرح با اولویت در دستور کار مجلس قرار خواهد گرفت.
طرح اصلاح ماده 1 قانون توسعه حمل و نقل عمومی و مدیریت سوخت با 116 امضا به هیات رییسه تقدیم شده بود.
حسینعلی حاجی دلیگانی به عنوان نماینده امضا کنندگان این طرح با بیان اینکه طی سال های گذشته هیچ نظارتی بر مصرف سوخت در کشور وجود نداشته و تنها قیمت بنزین افزایش پیدا کرده است، گفت: افزایش قیمت بنزین تاثیری در کاهش مصرف سوخت نداشت و طی تصمیم دولت و مجلس در سالیان گذشته برای کاهش مصرف سوخت، سامانه هوشمند و کارت سوخت طراحی شد.
نماینده مردم شاهین شهر و میمه در مجلس ادامه داد: اما در سال 95 و در زمان تصویب لایحه بودجه پیشنهاد یکی از نمایندگان در حفظ کارت سوخت، افزایش قیمت بنزین، دو نرخی شدن و سهمیه بندی شدن آن مورد توجه قرار گرفت.
وی با یادآوری این موضوع که در اصلاحیه بودجه سال 95 دولت پیشنهاد حذف کارت سوخت را داد و نمایندگان نیز به دلیل نگرانی از سهمیه بندی شدن و افزایش قیمت با حذف کارت سوخت موافقت کردند، خاطر نشان کرد: اما باید گفت که وجود کارت سوخت و سامانه هوشمند ثمرات مهمی را در کاهش مصرف انرژی و سوخت در کشور داشته است. همچنین با کارت سوخت از قاچاق و افزایش مصرف بنزین جلوگیری می شود.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس ادامه داد: با سامانه هوشمند کارت سوخت 73.6 میلیون لیتر بنزین در سال 90 به 59.9 میلیون لیتر کاهش پیدا کرد. همچنین در سال 85 روزانه 27.5 میلیون لیتر بنزین از کشورهای خارجی به کشور وارد می شد که این میزان نیز با حفظ کارت سوخت کاهش پیدا کرد.
وی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر کارت سوخت برای کشور منفعت های اقتصادی بسیاری نیز داشت و در 8 سال گذشته بنابر گزارش مرکز پژوهش ها با استفاده از کارت سوخت 100 میلیارد دلار منفعت اقتصادی برای کشور به وجود آمده است بنابراین حفظ کارت سوخت از اهمیت بسزایی برخوردار است.
مهرداد بائوج لاهوتی نماینده مردم لنگرود در مجلس نیز در مخالفت با این طرح اظهار داشت: استفاده از این کارت باعث تلف شدن وقت مردم می شود درحالیکه هزینه نگه داری این سیستم در کشور بسیار بالا است.
وی تصریح کرد که لزومی ندارد این طرح با فوریت بررسی شود.
علیرضا سلیمی نماینده مردم محلات و دلیجان در مجلس نیز در موافقت با این طرح اظهار داشت: استفاده از کارت سوخت ضمن ارایه اطلاعات ارزشمند از وضعیت ناوگان حمل و نقل و مصرف سوخت انواع خودرو، شفافیت عرضه سوخت را افزایش می دهد و از قاچاق جلوگیری می کند.
وی گفت: ضمن اینکه با اجرای سیاست های مختلف قیمتی و غیرقیمتی بر بستر آن می توان مصرف سوخت را کاهش داد و همچنین قیمت ها را طبق هدفمندسازی یارانه ها اصلاح کرد.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس خاطر نشان کرد: تصویب این طرح از قاچاق بنزین جلوگیری می کند و همچنین با حفظ حداقل های سخت افزاری و نرم افزاری سامانه هوشمند بنزین، فضای اجتماعی را برای احیای مجدد آن در آینده اماده نگه می دارد.
این طرح دارای دو ماده است. در ماده 1 آمده است: در ماده 1 قانون توسعه حمل و نقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت مصوب 18 آذرماه 1386 عبارت 'از طریق عرضه بنزین و گازوییل در بخش حمل و نقل با استفاده از کارت هوشمند سوخت' جایگزین عبارت 'از طریق عرضه بنزین و گازوییل در بخش های حمل و نقل و صنعت و کشاورزی با الویت کارت هوشمند سوخت' شود.
براساس ماده 2 این طرح یک تبصره به شرح زیر به ماده 1 قانون توسعه حمل و نقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت الحاق می شود: تبصره- دولت مجاز است به منظور ترغیب مصرف کننده به استفاده از کارت هوشمند سوخت مختص هر خودرو از سیاست های انگیزشی در چارچوب قوانین و مقررات استفاده کند.
3535
نظر شما