با انتشار نماگرهای اقتصادی ۶ ماه نخست سال،آمارها نشان از افزایش حجم نقدینگی و کاهش تورم دارد،این درحالی است که با تغییر فصل به تدریج نرخ تورم افزایش یافته و از حوالی 7 درصد به حوالی 8 درصد رسید.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، انتشار تازه ترین آمار نقدینگی که مقدار پول و شبه پول را در پایان نیمه اول سال جاری به تصویر کشیده، سبب انتشار موج تازه ای از هشدارها و پرسش ها پیرامون علل افزایش نقدینگی و پیامدهای آن شده است.

بنا بر اعلام بانک مرکزی نقدینگی در پایان شهریور امسال با  رشد ۱۰.۴ درصدی نسبت به اسفندماه سال گذشته و افزایشی 28.6 درصدی نسبت به شهریور ماه سال 94 به ۱۱۲۲ میلیارد تومان رسیده است.

سؤال اصلی این است که در شرایط رکودی فعلی که تمام فعالان اقتصادی از کمبود منابع مالی در تنگنا هستند، نقدینگی افزایش یافته کجاست؟ آیا این مقدار پول اقتصاد ایران را تهدید می کند؟ (اینجا)

در همین رابطه،هادی حق شناس،کارشناس اقتصادی در گفت و گو با خبرآنلاین، درباره دلایل رشد نقدینگی گفت:«آنچه در سه سال گذشته اتفاق افتاده و منتج به افزایش رشد نقدینگی شده ، عمدتا به افزایش بدهی دولت به بانک ها یا بدهی دولت به بانک مرکزی مرتبط می شود؛ البته ریشه بدهی‌ها مربوط به دولت گذشته است و مربوط به سال‌های جاری نیست.»

وی افزود:«افزایش حجم نقدینگی عمدتا ناشی از چاپ پول نیست، بلکه ناشی از بدهی های دولت است.» (اینجا)

به همین ترتیب، مهدی تقوی، کارشناس اقتصادی در گفت و گو با خبرآنلاین با بیان اینکه هر جا دولت موقتا دچار مشکل شود این بانک مرکزی است که به دولت کمک می کند،اظهارداشت:«اگر دولت از بانک مرکزی پول استقراض کرده و به هزینه ها و کسری بودجه خود اختصاص بدهد، خطرناک است؛اما به نظر می‌رسد در شرایط کنونی اقتصاد راهی نداشته است. اگر دولت اوراق قرضه را چاپ نمی کرد،کسی استقبال نمی کرد به این دلیل که بانکها سود به مراتب بالاتری برای سپرده ها می پردازند.از سویی نرخ رشد مثبت شده حتما باید برای تشویق به خرید این اوراق نرخ سود افزایش پیدا می کرد. » (اینجا)

مهدی پازوکی ، کارشناس اقتصادی نیز گفت:«بهترین راه افزایش درآمدهای دولت، افزایش گستره مالیاتی است. گستره مالیاتی بعنی جلوی معافیت های مالی را بگیریم و با فرار مالیاتی مقابله کنیم. »

پازوکی عنوان کرد:«از طرف دیگر هزینه های غیر ضروری دولت باید کاهش پیدا کند. مشکلی که از دولت گذشته به ارث برده ایم،یارانه‌ها است. دولت 3 هزار و 450 میلیارد تومان ماهیانه  پول یارانه می پردازد.» (اینجا)

در همین خصوص، عباس آرگون، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران نیز گفت:«بهترین راهکاری که دولت می تواند برای جبران کسری بودجه به کار بگیرد قطع یارانه های نقدی است.»

وی عنوان کرد:«شیوه ای که دولت از بانک مرکزی استقراض کند، شیوه درست و مورد قبولی نیست، چرا که در گذشته نیز این تجربه بکار گرفته شد و نتایج تورمی به بار آورد. این روش می تواند در آینده تورم زا باشد و سیستم بانکی را نیز با مشکل رو به رو کند. از سویی دستاورد کاهش تورم که از دستاورد های دولت است را دچار مشکل می کند. » (اینجا)

مشاور وزیر مسکن و شهرسازی هم بر این باور است که: مهمترین چالش دولت یازدهم،بحران بدهی هاست که از دولت قبل آغاز شد.

 غلامرضا سلامی ادامه داد:« تا قبل از سال 91 کشور درآمد نفتی خوبی داشت و اقتصاد به درآمد نفتی بالا عادت کرده بود،به همین دلیل در هزینه و تعهداتی که داده شد، زیاده روی صورت گرفت.» (اینجا)

سید رضی حاجی آقامیری، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران هم می گوید:«دولت هنوز گرفتار سیاست های غلط دولت‌های نهم و دهم است و جبران آنها زمان می‌برد.»

وی افزود:«افزایش صادرات غیر نفتی می‌توانست افزایش یابد و بخشی از کسری بودجه دولت را جبران کند اما این اتفاق نیفتاد.همچنان اقتصاد کشور متکی به پول نفت است،وضعیت درآمدهای نفتی هم چندان خوب نیست، در نتیجه بدهی های دولت سرجایش مانده و حتی بیشتر هم شده است.» (اینجا)

بایزید مردوخی، کارشناس اقتصادی با اشاره به کاهش بهای نفت و فصل بودجه ریزی از سوی دولت اظهارداشت: سیاست ها باید به سمتی هدایت شود که تمرکز بودجه ای ما از صرف مسائل نفتی به حوزه های دیگر منتقل شود. حال که درآمد نفت کاهش یافته به نظر من یکی از راه های مهم خروج از این وضعیت این است که به فکر منابع مردمی در استان ها باشیم. (اینجا)

22435

 

 

 

کد خبر 605550

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 6
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • کو پول های نفت ایران اسلامی؟؟ A1 ۱۰:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۶
    3 1
    بله موافقم ولی این چند میلیون بشکه نفت ایرانی که در هر روز استخراج و فروخته میشه پولش کجاست؟؟؟بعضی موقع ها میگند با فتخار ایران حدود نه میلیون بشکه نفت در روز فروخته و رکورد شکسته پس پولش کجاست و چه جوری خرج میشه که مردم عادی نمی بینند؟؟
  • بی نام IR ۱۳:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۶
    3 0
    از زیادیه حجم نقدینگی نگران نباشید .یه کسی حالا منتظر نوبته که حجمو کم کنه.بله
  • بی نام IR ۱۴:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۶
    4 0
    آنروزها برای فرار از یک واقعیت به سمت دادن یارانه گریختیم.امروز هم برای پنهان کردن همان واقعیت به سمت از بین بردنه یارانه خیز برداشتیم.عجب دنیاییست وعجب اقتصاددانهایی داریم ما
  • بی نام IR ۱۶:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۶
    0 0
    به تصورم عمده افراد پول را گذاشته اند بانک که وضعیت برجام و نتیجه سه برابر شدن دلار و پراید و خانه و تحریم با کلید حسن حل شود و چون برجام هم بلاتکلیف مانده مردم هم دولت و امت را نگاه میکنند و منتظر ارزان شدن جنس و دلار و امکان خرید جنس و خانه و ازدواج اند و عامل انباشت پول در بانک هم همینه چون قیمت اجناس نجومی بالاست و امکان خرید با دلار سه تومنی نیست. اگر حسن هم کاری نکرد و دلار ارزان نشد لازم است که بگیرید و به دلیل قسم و قول نادرست که باعث انتخابش شد ترتیبش را در میز و صحن علنی و عملی مجلس خشک خشک با برادر صرافش با صفدر و دخترش و سایر اقوام نسبی و سببی در داخل و خارج و برجام کننده ها ش بدهید.
  • بی نام IR ۱۷:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۶
    0 0
    عمده افراد منتظر نتیجه وعده حسن و کلید و حل تحریم و افزایش درامد یا ارزان شدن اجناس تا سه برابر و دلار به هزار تومن و امکان خرید جنس اند. برای همین پول را بانک گذاشتند که سود بگیرند و همه چیز راکد شده. در خصوص فعالیت شهرداری تهران هم در خصوص وامهای طرحهای صنعتی و ساخت مسکن و فروش با قیمت بالا در شمال تهران و حضور احزاب سیاسی در زمینخواری گزارش دهید.
  • شهرام A1 ۱۴:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۹/۱۴
    0 0
    اگر مشکل ما نقدینگی است چون حقوقهای نجومی و اختلاس ها و رانتهای بزرگ و... هست حالا این از اندک کارهایی است که لوح می ره کل اختلاس ها و ... که لوح نرفته بعد میگن که کمبود بودجه اوردیم به خاطر یارانه ایی که دارن به مردم می دن و فیمت اجناس هم از اوایل یارانه دادن پنج برابر شده فقط بهونه می گیرن تا این یارانه را بگیرن ولی حاضر نیستن جلوی دزدی ها که به بیت المال می شن را بگیرن

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین