وی که بعدازظر دوشنبه در سالن آمفی تئاتر روزنامه اطلاعات درجمع دهها خبرنگار وبیش از 300نفر از حامیان خود حضوریافته بود با اشاره به انگیزه حضور خود و نیز توضیح درباره 20 سال گذشته، اظهار کرد: «سال 68 کار بنده در دولت تمام شد.در آن دوره تجدیدنظری نیز در قانون اساسی انجام و خود به خود پست نخستوزیری برداشته شده بود. بنده نه تنها در آن مقطع بلکه در مقاطع قبلی هم فکر میکردم که ما انقلاب کردیم که افراد در یک پست و مقام همیشگی و جاودانی نباشند.ما قانون اساسی داشتیم و براساس آن امید بود که سلیقههای گوناگونی به صحنه بیایند. من معتقدم اگر این قوانین به درستی رعایت شوند هر عقیده و فکری میتواند وجود داشته باشد؛ چرا که یک نظام در طول زمان تثبیت میشود و هیچ مسوولی هم نمیتواند روی کار بیاید مگر اینکه تفاوتهایی با فرد قبلی داشته باشد. ابتدا برادر بزرگوارمان آقای هاشمی تشریف آوردند و بعد هم آقای خاتمی تشریف آوردند که من هم در سال 76 همان نظر را داشتم.»
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: «هیچگاه این نگرانی را نداشتم که فردی از جناح راست یا چپ به روی کار بیاید. گر چه ممکن بود که خودم گرایش خاصی داشته باشم، ولی اصل را در خود نظام میدانستم و اعتقادم این بود که هر چند به صورت سینوسی، ولی کشور به پیش خواهد رفت. اگر کسی در کاری افراط میکرد فرد بعدی سعی میکرد آن را تعدیل کند.
در انتخابات ریاست جمهوری نهم هم افراد مختلفی آمدند و انتخابات انجام شد؛ اما آنچه در دوره جدید من را به سمت حضور راند و از چند ماه پیش که بحث انتخابات ریاست جمهوری مطرح بود هر وقت از من در این مورد سوال میشد برخلاف همیشه جواب نه!، ندادم؛ این بود که احساس کردم خود آن قواعد و قوانین درحال آسیب خوردن و از بین رفتن است و این انگیزه ورود من بود و از همان ابتدا که این بحثها مطرح شده بود نیز این فکر را داشتم، ولی هر چه زمان گذشت بر این فکر خود مصرتر شدم.»
مهندس موسوی در پاسخ به اینکه «ذهنیتی که مردم از شما دارند مربوط به دوران دفاع مقدس است و این که شما در آن زمان مشکلات اقتصادی را با ارایه کوپن حل میکردید.درحال حاضر در صورتی که پیروز شوید سیاست اقتصادی شما چیست؟ آیا سیاست کوپن را ادامه میدهید؟ نظرتان درارتباط با حذف یارانهها چیست؟» گفت:«یکی از افتخارات دولت زمان جنگ استفاده از کوپن و اداره کشور به شکلی بود که کسی در این کشور از گرسنگی تلف نشد و مشکلات کشور حل شد و مردم با فراغ بال درجبهههای جنگ حضور یافتند و از حریم ارزشها دفاع کردند. درشرایط جدید اگر بخواهیم شرایط جنگی را اعمال کنیم نه تنها این کار غیرعقلانی است؛ بلکه توانایی و امکان این مسأله نیز وجود نخواهد داشت و من فکر میکنم جواب من به این سؤال، نه است.»
باید اطلاعات کسب کنیم
خبرنگار الجزیره از میرحسین موسوی درباره رابطه ایران و آمریکا با توجه به مواضع اخیر اوباما پرسید و در پرسشی دیگر به موضوع 270 میلیارد دلار درآمد نفتی در چهار سال اخیر و اینکه در کجا خرج شده است اشاره و سؤال کرد:«به نظر شما این پولها در کجا خرج شده است؟»
«جواب سؤال آخر را نمیدانم و باید اطلاعات کسب کنیم که کجا خرج شده است!» و سپس در پاسخ به پرسش اول ادامه داد: «لحن رییس جمهور جدید نسبت به رییس جمهور قبلی به صورت طبیعی تفاوت کرده است وهمه ما این تفاوتها را دیدهایم و باید منتظر بود که این تفاوتها چه اثرات عملی را در رفتار آمریکا به دنبال خواهد داشت.»
اعتقاد به احزاب را مساوی با سهم دادن
به احزاب نمیدانم
وی هم چنین به بحث حزب اشاره کرد و گفت: «اعتقاد به احزاب را مساوی با سهم دادن به احزاب نمیدانم البته اگر از سلیقه بنده در مورد گزینش مدیران سؤال شود،من دید بازی دارم و از هر کسی که در کشور خدمت کند و وجودش مانعی برای پیگیری سیاستها و برنامهها نباشد استفاده میکنم و مخالف تغییرات کامیونی نیروها در وزارت خانهها هستم.»
برای خود خط قرمز نمیکشم
موسوی در کنفرانس مطبوعاتیاش با تأکید بر اینکه من برای خود غیر درست نمیکنم، با این که روی اصول خود محکم میایستم و در این زمینه سابقه دارم، سابقهای که با من همراه است تصریح کرد: سریع برای خود خط قرمز نمیکشم و افراد را گروه گروه به غیرنظام و غیرخود و غیر حرکت خود، تبدیل نمیکنم، با اصلاحطلبان و اصولگرایان ارتباط قوی دارم و دائم گفتهام که اصلاحطلبی هستم که دائم به اصول مراجعه میکنم و در آینده هم دست خود را به سمت کسانی که نظام و اصول آن را قبول دارند دراز خواهم کرد.»
باید دستگاه دیپلماسی از حالت پدافندی بیرون بیاید
خبرنگار خبرگزاری فرانسه از موسوی در مورد هولوکاست پرسید که وی با اشاره به نظر اسلام در مورد انسان و همچنین کشته شدن افراد گفت: «در سالهای 1920 تا 24 تعدادی از افراد از ترس این که توسط نازیها کشته نشوند به ایران آمدند و اکنون قبرستان لهستانیها در ایران هست.»
موسوی گفت: «بحث این است که این جنایت رخ داده و کم و زیاد مربوط به مورخان است؛ ولی سؤال این است که فلسطینیها در این قضیه چه گناهی دارند و چرا آنها باید تقاص جنایتهایی را که توسط نازیها صورت گرفته پس دهند. سؤالی که مطرح میکنیم مطابق با هنجارهایی است که بشریت دارد و در واقع سؤال ما این است که در این مسأله فلسطینیها چه گناهی دارند؟»
وی گفت: در مورد سیاست خارجی نیز غیر از مسأله تنشزدایی، ما تاکید داریم از هر کار نااندیشیدهای باید پرهیز شود، باید دستگاه دیپلماسی خود را نیرومند کنیم که از حالت پدافندی بیرون بیاید و قدرت آن را بالا ببریم، ما میتوانیم چهره ایران را در جهان احیا و این مشکلات را حل کنیم.»
من حرف خود را میزنم و مواضع خود را
صریح میگویم
خبرنگار ایرنا خطاب به میرحسین موسوی گفت «اکنون کسانی از شما حمایت میکنند که در سال 68 و 69 با شما مشکل داشتند و در طول این سالها نیز درباره آرمانهای نظام مسائلی را مطرح کردهاند. نظر شما در این ارتباط چیست؟ از طرف دیگر شما در دولت خاتمی مشاور ایشان بودید. آیا شما از آقای خاتمی دعوت میکنید که در کابینهتان یا مشاور شما باشند؟» میرحسین موسوی در پاسخ گفت: «گرایشهای مختلفی از بنده حمایت میکنند که از آنها استقبال میکنم. البته من حرف خود را میزنم و مواضع خود را صریح میگویم، با مردم صداقت دارم و از این موضوع نیز کوتاه نمیآیم. من سیاستهای خود را اعلام کردهام و این حمایتها باید با توجه به این سیاستها باشد. من نمیتوانم بنشینم و حساب کنم چرا فلانی که آن زمان آن حرف را میزد، اکنون چنین موضعی دارد.»
به دنبال یک مافیای نفتی خیالی نیستم
موسوی در ادامه به بحث امیدبخشی به بخش خصوصی اشاره کرد و با تاکید بر اینکه «باید فضای کسب و کار را بهتر کنیم» گفت: «این مسأله، دو کار کارشناسی وسیع و اراده قوی و نیز همکاری همه قوا را میطلبد.» نخستوزیر دوران دفاع مقدس افزود: ما باید جلوی فساد مالی را بگیریم، البته نمیخواهم این مسأله را این طور مطرح کنم که باید به دنبال یک مافیای نفتی خیالی باشیم، بلکه تبادلات شفاف میتواند جلوی فساد و جرمخیزی را بگیرد. طبیعتاً اگر جرمی هم حادث شد مقام قضایی باید به طور شفاف برخوردهای لازم را انجام دهد.»
وی با بیان اینکه ثباتبخشی به سیاستهای اقتصادی دولت یکی از کارها در این زمینه است ادامه داد: «وقتی سیاستها شفاف نباشد نمیشود انتظار داشت تصمیمهای درستی از سوی بخش خصوصی در این زمینه گرفته شود. وقتی در عرض مدت کوتاهی دو، سه رئیس بانک مرکزی عوض میشود، سرمایهگذار خارجی در چنین فضایی حاضر به سرمایهگذاری و ریسک نخواهد بود.»
از حضور کروبی خوشحال هستیم!
خبرنگار شبکه خبری پرستیوی نیز در مورد کاندیداتوری مهدی کروبی پرسید که موسوی در پاسخ اظهار کرد: «آقای کروبی از جمله چهرههای محترم، باتجربه و تأثیرگذار هستند و حضور ایشان و نیز صحبتها و روشنگریهایشان فضا را باز کرده است. حضور تک تک کاندیداها از جمله بنده در این فضا مغتنم است؛ بنابراین از حضور ایشان خوشحال هستیم، ولی اینکه در نهایت به کجا خواهیم رسید، باید ببینیم چه میشود؛ ولی هرچه شود به نفع مردم خواهد بود.»
بستنها و محدودکردنها در جامعه پاسخ نمیدهد
در ادامه خبرنگار روزنامه نیویورک تایمز پرسید «در صورت انتخاب شدن چطور میخواهید فضای فعلی را بازتر کنید؟» موسوی پاسخ داد: «من در صحبتهای خود بارها تاکید کردهام حتی اجرای صوری قانون مقدمه تغییر و تحول عمیق است. »
وی تاکید کرد: «اعتقاد من این است که بستنها و محدودکردنها در جامعه پاسخ نمیدهد، بلکه مدیریت فضای کشور با داشتن مزیتهای نسبی نظیر تمدن و سرمایههای اجتماعی به ما این امکان را میدهد که ظرفیت جامعه را بالا ببریم.»
نوع مطرح کردن هولوکاست را مناسب نمیدانم
در ادامه این نشست خبرنگار خبرگزاری رویترز پرسید «نظر صریح شما درباره مسأله هولوکاست چیست و آیا حاضر هستید با آمریکا پای میز مذاکره و گفتگوی مستقیم بنشینید؟» موسوی در پاسخ به این سؤال با بیان اینکه " من راجع به هولوکاست اشاره کردم و خیلی هم صریح بود" افزود: «بنده نوع مطرح کردن هولوکاست را مناسب نمیدانم، ولی اگر این طور باشد که عدهای به بهانه هولوکاست حق داشته باشند حق عده دیگری را بگیرند، با این مسأله موافق نیستم.»
وی در ادامه به مسأله مذاکره با آمریکا اشاره کرد و با بیان اینکه "لحن تبریک نوروزی اوباما با گفتههای آمریکا متفاوت است" افزود:« مشکل ما با آمریکا غیر از لیستی که از کارشکنیهای آنها وجود دارد، به مسأله افغانستان برمیگردد که پس از به سرانجام رسیدن آن مسأله آقای بوش ایران را محور شرارت مطرح کرد؛ بنابراین ما از این سوراخ گزیده شدهایم.»
چرا مذاکره نکنیم؟
وی خاطرنشان کرد: «ادبیات آقای اوباما را متفاوت با آقای بوش میدانیم ولی منتظر هستیم ببینیم آیا این تفاوت در دیگر رویکردهای این کشور نیز وجود خواهد داشت یا خیر. اگر این تفاوت را ببینیم چرا مذاکره نکنیم؟ حتما مذاکره خواهیم کرد ولی اگر این طور نباشد پاسخ منفی است.»
زمانی که شطرنج بازی میکردیم...
خبرنگاری خطاب به موسوی گفت «ستاد انتخاباتی شما انسجام جدی ندارد و اعضای ستادهای دیگر انتخاباتی اصلاحطلب از شما ناراحتیهایی دارند، چطور توقع دارید اعضای این ستادها برای شما فعالیت کنند؟» موسوی پاسخ داد: «ما زمانی که شطرنج بازی میکردیم، برای تضعیف روحیه رقیب رجزخوانی میکردیم. ما ستاد قویای داریم و برخلاف گفته شما اعضای آن هم ضعیف نیستند و به خوبی هم کار میکنیم، البته روش ما با روش ستادهای معمول تا حدودی فرق دارد. ما با پول کار نمیکنیم، البته این گفته به این معنا نیست که به پول احتیاج نداریم اما اساس کارمان را بر این نگذاشتهایم که بر اساس چند ده میلیارد در صحنه جامعه حضور یابیم.»
وی گفت: «از زاویه زیباشناختی از نظر من زیبا نیست که پردههای بزرگی در خیابانها از عکس بنده نصب شود، این تصاویر به اعتقاد من حالت سرکوب و اثرات منفی برای مخاطب دارد و باعث زدگی میشود.» موسوی همچنین با اشاره به شعار ستاد انتخاباتیاش با عنوان «هر شهروند، یک ستاد» گفت: «این شعار در حال عملی شدن است و تا کنون صدها وبلاگ در این راستا در حال فعالیت هستند، هر چند برخی از این سایتها هیچ ربطی به ما ندارد و برخی چارچوبهایشان با ستاد ما متفاوت است. ستادهای ما چارچوبهایش با برخی ستادهای دیگر تفاوت دارد، هر چند این ستادها دارای قوت و قدرتهایی هستند.»
وی ادامه داد: «احساس میکنم در این روزها بسیاری از دوستان به صورت خودجوش خواهان فعالیت در این ستادها هستند و روز به روز این اقبال در حال افزایش است؛ البته برخی از این بحثها و صحبتها را میتوان مثل رجزخوانی تلقی کرد و برخی از آنها هم به اختلاف در روشها برمیگردد.» موسوی گفت: «در دو ماه باقیمانده قطعاً شاهد نشان دادن رویهها و اصولی هستیم که ستاد بر روی آنها ایستاده و قطعاً اثربخشی آنها را هم خواهیم دید.»
مهندس موسوی در ادامه در پاسخ به سؤال روزنامه اعتماد ملی که حضور وی در صحنه انتخابات را ورود گفتمان جدیدی به عرصه سیاست عنوان کرد و پرسید آیا در صورت انتخاب حاضر به اداره این جریان هستید، گفت: «گروههای سیاسی به طور طبیعی شعارهایی انتخاب و پشت این شعارها صفبندی میکنند و حضور مؤثر دارند. البته در متن جامعه آنچه اتفاق میافتد تا حدودی با گروههای سیاسی تفاوت دارد.»
دلایل حضور
1. «یکی از مهمترین دلایل حضور من، مسئله قانونگریزی است. وقتی شرایطی ایجاد کنیم که قانونگریزی نه یکبار، بلکه بارها تکرار و تبدیل به رویه شود باید نسبت به نظام خود احساس خطر کنیم.»
2. «برهم خوردن ساختارهای تصمیمگیری»
3. «عدم شفافیت گردش اطلاعات در کشو، بنده نه یکبار، نه دوبار، نه 10 بار!، بلکه بارها این مسأله را دیدهام که مردم، نخبگان و همه قشرها با آمارهای متفاوتی مواجه شدهاند و امکان تشخیص آمار درست را ندارند.»
4. «برخی افراط و تفریطها» «میبینیم حتی مسألهای مثل بحث دوستداشتن ملت «اسراییل» را میشنویم و ازطرف دیگر درجاهایی چنان غربستیزی و شعارهای ما اوج میگیرد که برای جبران آن بعضاً ناچار به فرستادن پیامها و نامههای بیحاصل به هزینه مردم میشویم.»
اولویتهای دولت موسوی
جبران کردن آسیبی که به دستگاههای تصمیمگیری رسیده است.
تصمیم دارم فضایی برای گردش آزاد اطلاعات درست کنم.
در سیاستهای محوری کشور ثبات ایجاد میکنم.
به آزادیهای تصریح شده در قانون اساسی بها میدهم و این آزادیها را شامل آزادی بیان، عقیده، فکر و آزادی انتشار مطبوعات و کتاب البته درچارچوب قانون میدانم.
از منابع کمیاب کشور برای اداره درست جامعه بهره میبرم. از کلام مقام معظم رهبری در رابطه با نامگذاری امسال به نام «اصلاح الگوی مصرف» استفاده میکنم و میگویم که یکی از مهمترین اصلاحات در این زمینه، اصلاح الگوی مصرف ما در قبال منابع کمیابی مانند بودجه، ارز و منزلتهای اجتماعی است که در اختیار دولت قرار دارد.
نظر شما