به گزارش خبرنگار خبرآنلاین، برنامه «چشم شب روشن» به تهیهکنندگی امیر قمیشی و با اجرای محمد صالح علا، شنبه 20 آذرماه در بخش تئاتر با کارشناسی و اجرای رامتین شهبازی، میزبان هوشنگ توکلی بازیگر تئاتر، سینما و تلویزیون بود.
توکلی در این گفتوگو درباره تاریخ تئاتر ایران گفت: «تئاتری که ما امروز کار میکنیم، خیلی جوان است. بسیاری معتقدند این نوع تئاتر از مشروطه به بعد وارد جامعه شد و باید تجربه میشد، مسیری را طی میکرد و بعد به ثبت میرسید. کسانی مانند آقایان جنتی عطایی و بهرام بیضایی که زحمت کشیدند و تاریخ تئاتر نوشتند، خاطرات شفاهی یک نسل قبل از خودشان بوده است. آنها نمایشهایی را به نسبت ربطشان در قومی که زندگی میکردند مینوشتند و بعدها حواشی به آن اضافه شد.»
او ادامه داد: «ایران مانند هر سرزمین دیگری آداب و رسوم و نمایشهای خاص خود را داشت. ادبیات نمایشی در دوران تجدد از جایی شروع میشود و البته برای مردم غریبه است و تازه معرفی میشود.»
توکلی درباره تأثیر انقلاب اسلامی روی تئاتر ایران گفت: «در سال 57 و قبل از پیروزی انقلاب دو مرکز حرفهای تئاتر به دلیل حضور هنرمندان در فعالیتهای سیاسی، تعطیل شد و با پیروزی انقلاب و بازگشایی تئاترها، هنرمندان با تضادهای تاریخی در جریان کارشان از لحاظ ایدئولوژیک و رفتاری روبرو شدند.»
این هنرمند تصریح کرد: «خیلی زود معلوم شد که تئاتر ایران براساس دشمنی و خصومتها حداقل در آن 10 سال آخر شکل گرفته است و این دشمنیها حدود دوسال ادامه پیدا کرد. طی این دو سال تمام جریانهای فعال تئاتری بیشتر با یکدیگر درگیر بودند و در عین حال نیز، در حال پیدا کردن خودشان بودند.»
او افزود: «طی این دو سال تمام جریانهای فعال تئاتری بیشتر با یکدیگر درگیر بودند و در حال پیدا کردن خودشان بودند. تئاتر رسمی را ما قبل از انقلاب نداشتیم و در ادامه به دلیل جنگ اجازه رشد پیدا نکردیم اما اکنون ظرفیت لازم را برای ساخت عرصه تئاتر داریم.»
این هنرمند پیشکسوت ادامه داد: «طی آن دو سال حدود 500 اثر نمایشی روی صحنه آمد که 10 درصد آثار بسیار درخشان بودند. پس از آن براساس موج درگیریها در جامعه از اواخر 61 تا 70 یک دوره تاریک فعالیتهای تئاتر شکل گرفت و بسیاری از نیروهای موثر تئاتری طی آن سالها حذف شدند. طی آن 10 سال بیشتر آموزش دادیم و نسل جدید را تربیت کردیم و میدانستیم به زودی این بحرانها تمام میشود و نسل بعدی این راه ناتمام را ادامه میدهند.»
این بازیگر تئاتر و تلویزیون افزود: «خوشبختانه بعد از دو نسل تلاش طی دهه 70 این اتفاق افتاد و نسل دومیها شروع به کار کردند و حالا به نسل سوم و فعالان واقعی عرصه تئاتر کشور رسیدیم. در جشنواره خراسان رضوی متوجه ارزش و بزرگی کارها شدم و تئاتر به خوبی نقش خود را در شهرستانها با وجود مشکلات فراوان، ایفا میکند. آن قدر همه استانها خوب بودند که نمیتوانستیم به طور دقیق بگوییم چه کسی عملکرد بهتری دارد. من در بیانیه این جشنواره گفتم این نسل جدید با توپ و هیچ انقلابی دگرگون نمیشود، مگر آنکه با ضعف مدیریتی خسته شده و کار را کنار بگذارند.»
توکلی گفت: در حال حاضر بچههای ما با وجود هوش بسیار ظرفیت بسیاری برای کار دارند اما از نظر دیدگاه اقتصادی ضعیف هستند. این سازوکار جدید اقتصادی وجود دارد و بخش خصوصی ادامه سیاستهای دهه 70 است و چون اطلاعات لازم داده نشد، نوعی بحران اقتصادی عمومی به وجود آمد. در خصوصی سازی هر نهادی باید وظیفه خود را بداند تا هرکس بتواند شکوفایی لازم را به دست بیاورد.»
57243
نظر شما