پزشکی که خودش را دیپلم معرفی کرد تا ببیند در بیمارستان با او چه می‌کنند؟

محمداحسان رحیمی‌نژاد، پزشک در روزنامه شرق نوشت:مدت کوتاهی است که دردی مبهم در قفسه سینه‌ام احساس می‌کنم. دردی که در یک صبح بهاری حین پیاده‌روی تشدید می‌شود و منِ کم‌توجه به سلامت خویشتن را به درمانگاهی شبانه‌روزی می‌کشاند.

حدود نیم‌ساعت از هفت گذشته است. پزشکی خداحافظی می‌کند و شیفت را به پزشک بعد تحویل می‌دهد. هیچ‌کس از همکاربودنمان اطلاعی ندارد. بعد از چند دقیقه انتظار، انسانی جاافتاده و موقر مرا به داخل اتاق فرامی‌خواند. احوالپرسی گرمی می‌کند. شرح حال می‌گیرد. کمی نگرانی در چهره‌اش پدیدار می‌شود.

فشار خونم را چک می‌کند و به پرستار روی برگه‌ای دستور می‌دهد که قند خونم را چک کند و نوار قلب بگیرد. پرستار محترمانه مرا راهنمایی می‌کند. حین گرفتن نوار قلب زیرچشمی به برگه تازه از تنور درآمده نگاه می‌کنم. تغییرات مختصری در بخشی از نوار قلب که مربوط به لیدهای سینه‌ای می‌شود، مشهود است. این تغییرات می‌تواند ناشی از گرفتگی عروق قلب باشد. لیدها هنوز به دست و پا و سینه‌ام وصل‌اند که پرستار برای نظرخواهی از پزشک اتاق را ترک می‌کند.

با یک عبارت «نگران نباش، چیزی نیست» قرص زیرزبانی نیتروگلیسرین برای من گذاشته و ناگهان ماسک اکسیژن روی دهانم نقش می‌بندد. می‌پرسم مگر نوار قلب مشکلی داشت؟ و پاسخ می‌دهد: «خیر. فقط کمی احتیاط است». پزشک بر بالینم حاضر می‌شود. از من درباره محل زندگی و همراه و وسیله نقلیه‌ام می‌پرسد. هیچ‌کدام را ندارم و از شهری دور به اینجا نقل ‌مکان کرده‌ام. به من می‌گوید باید به بیمارستان اعزام شوی اما اطمینان می‌دهد نوار قلب سالم بوده است.

با توجه به نداشتن وسیله نقلیه مرا با ماشین شخصی کارمند درمانگاه به بیمارستان می‌فرستد. روی نامه ارجاعی عبارت
 unstable angina نقش بسته است؛ به معنی یک درد قلبی که زمانی طولانی‌تر و ماهیتی متفاوت‌تر از دردهای قبلی بیمار دارد و شاید به درمان‌های اولیه مانند قرص زیرزبانی پاسخ ندهد و در دسته‌بندی سندرم‌های حاد عروق کرونر قلب قرار می‌گیرد. (گاهی نوع‌دوستی و دلسوزی ما را به دردسر می‌اندازد. براساس یک تصمیم عاقلانه بهتر بود من در درمانگاه تحت نظر قرار می‌گرفتم و از یک خودروی مجهز به وسایل اولیه برای انتقال من استفاده می‌شد). در اورژانس بیمارستان مرکزی قلب این شهر به مسئول تریاژ تحویل داده می‌شوم. فشار خونم را می‌گیرد. نامه ارسالی را می‌خواند و بدون پرسیدن از داشتن یا نداشتن همراه، به من می‌گوید باید پرونده تشکیل دهم و سطح سه تریاژ را در پرونده‌ام ثبت می‌کند. (بیماران با درد قفسه سینه مشکوک به بیماری قلبی سطح 2 تریاژ محسوب می‌شوند. سطح دو به معنی نیاز به مراقبت و درمان سریع‌تر است).

حالا داستان برایم از جنبه‌های اخلاقی و علمی جذاب‌تر می‌شود و دوست دارم یک ناظر بی‌طرف باشم. به باجه می‌روم و پرونده اورژانس تشکیل می‌دهم و خود را یک دیپلمه با شغل آزاد معرفی می‌کنم. (حرکت فیزیکی برای بیمار مشکوک قلبی ممکن است موجب تشدید آسیب به بافت قلب شود. ما در بیمارستان‌ها عملا تمهیدات مشخصی برای ارائه خدمت به افراد تنها نداریم و ممکن است ناخواسته باعث آسیب به بیماران شویم). بعد از تشکیل پرونده روی یک تخت خالی دراز می‌کشم. حدود نیم‌ساعت منتظر می‌مانم تا مسئول نوار قلب به ترتیب از تخت‌ها نوار قلب بگیرد و نوبت به من برسد. (زمان؛ زمان مهم‌ترین مسئله در بیماران قلبی است. هر چه بیشتر زمان را از دست بدهیم، بیماران را به ازدست‌دادن بخشی از بافت قلبی نزدیک‌تر کرده‌ایم). «نوار قلب دارم»، «نه باید مال اینجا باشه».

بدون هیچ حجاب فیزیکی و پیش از رؤیت نوار قلب قبلی توسط پزشک و گرفتن شرح حال دوباره از من، نوار قلب گرفته می‌شود (بدن بیمار باید همیشه مورد احترام ما باشد. چرا تخت‌های بیمارستان قلب که حتما در فرایند بستری بخشی از بدن بدون پوشش خواهد شد، نباید هیچ محافظ فیزیکی مثل پرده ساده یا پاروان داشته باشد؟؛ نوار قلب ظاهرا طبیعی است. حدود 15 دقیقه منتظر می‌مانم و اولین پزشک با صدازدن نامم بر بالینم حاضر می‌شود. دستیار رشته قلب و عروق است. شرح حال من بر اساس دانش پزشکی شرح حالی است که به typical chest pain  مشهور است. دردی مبهم با ماهیت فشارنده با ارجاع به دست که با تهوع و تعریق همراه و با فعالیت مرتبط است.

با توجه به تشدید اخیر این درد و متفاوت‌بودن نسبت به دفعات قبل که مرا وادار به مراجعه به پزشک کرده، این درد «آنژین ناپایدار» محسوب می‌شود.  بخشی از شرح حال از من پرسیده نمی‌شود و بخشی به اشتباه ثبت می‌شود (شرح حال رکن اصلی در بررسی بیماری‌های قلبی است که مدیریت بیمار بر اساس آن شکل می‌گیرد. کاش برای شرح حال چک‌لیست داشتیم تا مواردی را از قلم نیندازیم). مجددا توسط یک پزشک متخصص ویزیت می‌شوم. یک قرص آسپرین و یک قرص کلوپیدوگرل برای من تجویز و مجددا از من بدون محافظت فیزیکی نوار قلب گرفته می‌شود. آزمایشی از من گرفته نمی‌شود (بر اساس پروتکل‌ها در بیمار مبتلا به unstable angina  آنزیم‌های مربوط به بافت قلب نقش بسزایی در تصمیم‌گیری درباره نحوه مواجهه با بیمار دارند). با ذکر اینکه نوار قلب نرمال است، به درمانگاه برای بررسی‌های بیشتر ارجاع داده می‌شوم و کارت ویزیت مطب خصوصی متخصص برای مراجعه احتمالی بعدی به من داده می‌شود. 
پرونده را شخصا می‌بندم و پس از تسویه‌حساب از بیمارستان خارج می‌شوم. حین خروج از بخش، در خنکای دلچسب بهار، به این فکر می‌کنم که چگونه بیماری‌های قلبی عروقی در صدر علل مرگ‌ومیر در ایران قرار گرفته‌اند؟ مسئولیت چه بخشی از این آمار بر عهده ماست؟ به اینکه ما در نظام سلامت، دلسوز، زحمتکش ولی سهل‌انگاریم. چه میزان از سهل‌انگاری را می‌توان به کمبود نیروی انسانی یا مراجعات بیش از حد استاندارد یا سوءمدیریت نسبت داد؟ و چه میزان به اشتباهات شخصی پزشکان برمی‌گردد؟ به نظر می‌رسد در نظام سلامت به جزئیات توجهی نمی‌شود. جزئیاتی که می‌تواند باعث آسیب به بیماران شود.

1717

کد خبر 614453

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 25
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • صادق IR ۰۷:۴۹ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    2 0
    وا اسفا ...تنت به ناز طبیبان نیازمند مباد که حال و روزی اینچنین در انتظارت است .
  • IR ۰۸:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    1 0
    نظام سلامت ما یک نظام پزشک سالار هست که اولویتش تامین منافع این قشر هست نه بیماران و در عین حال توجهی هم به بقیه اقشاری که در این عرصه کار میکنن نداره. در بسیاری از کشورهای پیشرفته انتخاب وزیر بهداشت از پزشکان اصلا مرسوم نیست، تا اولویت با حقوق بیماران باشه. مسئولیت پایین و درآمد بالا باعث شده که پزشکی به صدر رشته های مورد علاقه داوطلبان کنکور برسه که این وضعیت تنها در کشورهای توسعه نیافته وجود داره. مواردی که اینجا اشاره شده در مقایسه با قصوری که در بیمارستانها انجام میشه، واقعا جزئیه. هرچند خیلی از این موارد هم محرمیتهای سنگین در کشورهای با نظام سلامت پیشرفته به خصوص اروپا داره.
  • علیرضا .ط IR ۰۸:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    0 0
    واقعا جای بسی تاسف است.
  • مجید IR ۰۸:۳۱ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    1 0
    از ساعت 9الی 17در اورژانس بیمارستان برای رسیدگی به شکستگی دستم همراه با همسرم بودم تا آخر گفته شد دوروز بعد به مطب پزشک مراجعه نمایم خداوند هیچ کس را مریض نکند ، در صورت مریضی محتاج بیمارستان نشود ،در صورت احتیاج به بیمارستان تنها نباشد
  • سید جلال الدین IR ۰۸:۳۱ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    1 0
    ممنون از گزارش واقعیتون متاسفانه الان پزشکان به بیمار به دید کالا و کسب درآمد نگاه می کنن نظارت بر پزشکان به هیچ عنوان وجود ندارد و هر طور بخواهند با مریض برخورد می کنند
  • IR ۰۸:۳۱ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    0 0
    سهل‌انگاری فرهنگ غالب کاری در تمام شغل‌ها در ایران است، در مراکز پزشکی بیشتر و صدمات جبران‌ناپذیری هم همراه است.
  • SG ۰۸:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    1 0
    چه عجب! بالاخره یک پزشک پذیرفت مشکلاتی هم در خدمات پزشکی وجود دارد! البته یا ایشان خوش شانس بوده و به کادر درمانی با وجدانی برخورد کرده و مشکل اساسی تری در روند درمان برایشان پیش نیامده و یا همه چیز را نگفته اند
  • sam IR ۰۸:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    1 0
    مطلب بسیار مفید و آموزنده ایی بود ای کاش افراد ذیربط به این مسائل جزیی اما مهم و کلیدی ورود و بسیاری از مرگ و میر ها را ریشه یابی کنند ای کاش روزی رو تجربه کنیم ک ای کاش نشه ابتدای تمام جملاتمون
  • IR ۰۸:۵۵ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    0 0
    بنظرم سیستم ارزیابی عملکرد نامحسوس می بایست وجود داشته باشد و بعنوان یکی از پارامترهای رنکینگ بیمارستانها، در عین حال این ولقعیت تلخ را باید پذیرفت که اشتباهات پزشکی و کادر درمانی نقش زیادی در مرگ و میر دارد.
  • IR ۰۹:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    0 0
    جای بسی تاسفه / اکثر بیمارستانهای ما محل زجر کش کردن بیماران هست . بخصوص بیمارستانهای آموزشی - درمانی . فقط باید مراقب سلامتی مان باشیم تا گذرمون به بیمارستان نیفته.
  • IR ۰۹:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    0 0
    حالا این کمترین بی توجهی ممکن برای بیماران بخت برگشته است! خیلی از استانداردهای دنیا در مورد حقوق انسانها و بیماران عقب هستیم.
  • IR ۰۹:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    1 0
    این اتفاقات عادی شده و شما خیلی خوش شانسید که اینقدر خوب با شما برخورد شده است. من داروساز و استاد دانشگاه هستم. قبل از نوروز دچار حادثه در منزل شدم و به قفسه سینه ام ضربه شدیدی وارد شد. چون تنها بودم مدتی درد را تحمل کردم بعد خودم را به زحمت به اورژانس بیمارستان امام خمینی رساندم. خلاصه اینکه رادیوگرافی انجام شد و بعد قرار شد نوار قلب گرفته شود. مدتی روی تخت منتظر ماندم یکی از پرسنل خدمات که داشت کف اتاق را تی می کشید گفت نوار قلب می خواهی؟ اشاره کردم بله! تی را کنار دیوار گذاشت و الکترودها را به من وصل کرد. دستمالی وجود نداشت که من ژل را از روی سینه ام پاک کنم. نوار قلب را روی میز رزیدنتی (طب اورژانس) گذاشتم که با یک نفر اینترن آنجا را اداره می کرد. پشت نوار رو به ایشان بود حتی نوار را هم برنداشت نگاه کند. دو تا آمپول کتورولاک تزریق کردند والسلام! وقتی بیرون آمدم به یکی از دوستان دانشگاهی ام در همان بیمارستان تلفن زدم و شرح ماوقع را گفتم. مرا پذیرفتند و معاینه کردند و فرمودند که باز هم جای شکرش باقی است که با همان تی ژل را تمیز نکرده اند!
  • IR ۰۹:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    0 0
    مشت نمونه خرواره . فقط خدا میدونه تو ایران چه تعداد از بیمارانی که می توانند از مرگ نجات پیدا کنند فقط و فقط بخاطر قصورپزشکی و اهمال کاری کادر پزشکی در بیمارستانها و درمانگاهها از بین می روند.
  • IR ۰۹:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    1 0
    در منابع اخلاقی مطلبی داریم تحت عنوان اثروضعی اعمال اثروضعی اعمال یعنی اینکه خود عمل زشت یا زیبا، با خودشان اثری دارند اثر نورانی یا اثر ظلمانی دروغ خودش تاریکی آفرین است و صداقت نور آفرین مطلب آقای دکتر منصفانه و معتدل است اما ایشان وقتی خودش را دیپلمه معرفی کرده است مرتکب دروغ شده و نیتش از این دروغ گویی برداشتن قدمی برای بهبود اخلاق هم لباس هایشان بوده است اگر به اثر وضعی اعمال معتقد باشیم و به اینکه هدف وسیله را توجیه نمی کند کار درستی انجام نداده اند
  • یونس IR ۰۹:۴۵ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    1 0
    برای من هم مشکلی مشابه (درد در قفسه سینه) پیش آمده بود. که بیمارستان ها برای افراد تنها هیچ ابزار و امکاناتی در اختیار قرار نمی دهند. درود بر شما
  • ۰۹:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    1 0
    سلام مسئول ترین فرد خود ایشان بوده اند که به نظر می رسد بی مبالاتی و سهل انگاری را خود نیز داشته اند. حداقل برای پیگیری درمان خودشان تلاش بیشتری می کردند.
  • صبوری US ۱۰:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    1 0
    با سلام به اقای دکتر در کدام بخش از زندگی روزانه ما در ایران به نکات مهم توجه میشود که این یکی بشود وقتی به یک تعمیرگاه میرویم و ماشین ما یک مشکل ساده دارد مبلغزیادی باید هزینه بی توجهی و یا ندانم کاری های تعمیرکار بشود یا وقتی یک غذای ساده خرید میکنیم تولید کننده ان چقدر به اصول تولید یک محصول غذایی توجه دارد یا زمانی که......... همه همه کار های روزانه ما در ایران خود حکایتی دارد جالب موفق باشید
  • IR ۱۰:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    1 0
    جالب بود اینکه می گوید ما فقط نوار قلب خودمان را قبول داریم یعنی باید به ما هم پول بدهی! بهتره پول را بگیرند ولی معطل نکنند.
  • حسین IR ۱۰:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    1 0
    گزارش بسیار جالبی بود البته بسیار نگران کننده ، کاش یک مقام متخصص رسمی همین کار ساده اقای دکتر را برای در همه بخش های درمانی انجام میداد
  • IR ۱۱:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    2 0
    به نظر می‌رسد در نظام سلامت به جزئیات توجهی نمی‌شود. جزئیاتی که می‌تواند باعث آسیب به بیماران شود.
  • IR ۱۱:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    1 0
    چه کار جالبی--یک طرح تحقیقاتی بازرسی کامل
  • IR ۱۲:۳۱ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    1 0
    خدا به داد مردم عادی برسه
  • TR ۱۳:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    1 0
    بسیار عالی. قلمتان پر بار. واقعا درد بخشی از جامعه را به زیباترین شکل بیان کرده اید. امیدوارم این موضوع در جامعه پزشکی بیشتر و بیشتر مورد توجه قرار گیرد
  • IR ۱۳:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    1 0
    وزیر قبلی که فقط افزایش درامد پزشکان برایش مهم بود. مدیریت سلامت تا وقتی وزرا به نوعی به جای حافظ منافع مردم بودن ، حافظ منافع جامعه پزشکی باشند، هیچ معنایی ندارد.
  • مینا IR ۱۷:۱۵ - ۱۳۹۸/۰۱/۳۱
    0 0
    عالی بوداقای دکتر... مشکلات سیستم بهداشت ودرمان بسیار است ولی قابل رفع .... دست مریزاد