روزنامه وقایع اتفاقیه نوشت: برای ما که متولد دهه 60 هستیم، مفاهیمی چون سلامت و بهداشت جنسی تعریف نشده بود. با نزدیک‌شدن به دوران بلوغ جنسی، اطلاعات اندکی درباره فعل و انفعالات هورمونی که در بدن ترشح می‌شود از طرف مسئولان مدرسه یا پدر و مادرها به بچه‌ها داده می‌شد.

روند اطلاع‌رساني هم معمولا محدود به آگاهي درباره نوسانات هورموني، استفاده از لوازم بهداشتي و مواردي از اين دست مي‌شد. آن زمان‌ هنوز هم منتظر لک‌لک بوديم تا خواهر و برادرمان را در سبدی برايمان بياورد و تصورمان از بچه‌دارشدن و حاملگي در همين حد خلاصه مي‌شد و... درواقع، ما يکباره با بلوغ مواجه مي‌شديم و براي خودمان به‌اصطلاح «مردي» يا «خانمي» مي‌شديم...

بعد از آن امادر دهه 70، شرايط براي دانش‌آموزان پسر و دختري که در مقاطع راهنمايي و دبيرستان درس مي‌خواندند و با پديده‌اي به اسم بلوغ جنسي مواجه مي‌شدند، بهتر شد. بچه‌ها اطلاعات بيشتري درباره آناتومي بدن و چگونگي فعل و انفعالات هورموني و در نهايت، بلوغ جنسي دريافت کردند و کم‌کم با استفاده از درس‌هايي که بيشتر جنبه شناختي و زيستي داشت، با ابعاد مختلف بلوغ جنسي آشنا شدند. (اگرچه لازم به توضيح نيست که کيفيت ارائه خدمات آموزشي در پايتخت با ساير نقاط يکسان نبود)

درواقع، متوجه شدند که با اين تغييرات هورموني، ديگر «لک‌لکي در کار نيست» و تغييراتي که در نتيجه بلوغ جنسي اتفاق مي‌افتد، مي‌تواند در صورت رابطه با جنس مخالف، زمينه تولد يک کودک را ايجاد کند؛ تا اينجا همچنان پرسش و پاسخ‌ها مربوط به چرايي اين تغييرات فيزيولوژيک و شناخت هرچه بيشتر از آناتومي بدن مي‌شد. اين درحالي بود که مربيان آموزشي در مدارس ايران، به‌دليل برخي تابوهاي آموزشي و فرهنگي، قيد پاسخگويي به موارد جزئي‌تر را مي‌زده و تلاش مي‌کردند موضوع را منحصر به همان فعل و انفعالات جنسي و جسمي دوران بلوغ کنند اما با گسترده‌شدن دامنه نفوذ اينترنت و ورود حجم گسترده‌اي از داده‌هاي خام درباره مسائل جنسي، نگاه دانش‌آموزان به مقوله تغيير و تحولات جنسي و تبعات ناشي از اين تغيير و تحولات تغيير کرد. تا اينکه در اواسط دهه 80، رشد و سرعت انتقال داده‌ها درباره تحولات جنسي و تنوع و گوناگوني انواع و اقسام روابط جنسي در دسترس افراد مختلفي قرار گرفت؛ مسئله‌اي که تا به امروز هم تداوم دارد.

بسياري از دانش‌آموزان نسل جديد (متولدين دهه 80) با مفاهيم نو و تازه‌اي آشنا شدند که تا پيش‌ازاين نه در مدرسه و نه در خانه درباره آن صحبت نشده است. انتقال بيماري‌هاي مقاربتي به وسيله تعدد روابط و رابطه جنسي محافظت‌نشده، خشونت و سوءاستفاده جنسي و مواردي از اين دست، دانش‌آموزان را در وضعيتي قرار داده که ميان داده‌هاي دنياي مجازي با آنچه در دنياي واقعي مثل مدرسه و خانه مي‌گذرد، دچار تعارض و دوگانگي و در نهايت، خودسانسوري شوند. امروز دانش‌آموزاني که در مقاطع مختلف تحصيلي (به‌خصوص مقاطع اول و دوم متوسطه) تحصيل مي‌کنند از خود مي‌پرسند چه نيازي است وقتي همه چيز را مي‌دانيم، به سراغ معلم، پدر و مادر برويم و از آنها بپرسيم که سلامت و بهداشت جنسي يعني چه؟!

بچه‌اي که سؤال جنسي نپرسه، بچه سالميه

براي طرح اين پرسش لازم بود سري به چند مدرسه بزنيم و ببينيم آيا دانش‌آموزان براي طرح پرسش‌هاي جنسي خود به مشاوران يا مربيان بهداشت مدرسه سر مي‌زنند. وارد يک مدرسه دخترانه در منطقه «3» کرج مي‌شويم و سراغ مربي بهداشت يا مشاور مدرسه را مي‌گيريم. موضوع را که مطرح مي‌کنيم با لحني که نشان از تابوبودن سؤال ماست، مي‌گويند اصلا نمي‌توانيم درباره اين مسئله حرف بزنيم. «راستش اداره بهمون گفته در اين موارد، اگه بچه‌ها سؤالي داشتن، جواب بديم. يه مدت هم درباره ايدز يه‌سري اطلاعات بهشون داديم ولي بچه‌هاي ما خيلي سالمن، خانم اصلا دنبال اين چيزا نيستن! توي مناطقي که خانواده‌ها بازتر رفتار مي‌کنن، اين مسائل بيشتر وجود داره و بچه‌ها بيشتر ميرن دنبال اين چيزا...».

يکي از دانش‌آموزان همين مدرسه که براي استراحت به اتاق مربي بهداشت آمده است، بيرون در حرف‌هاي متفاوتي به ما مي‌زند. اسمش فرانک و کلاس دهم تجربي است. او مي‌گويد: «نه خانم اين‌جوري که خانم بهداشتمون ميگه، نيست. پارسال يکي از بچه‌ها توي دستشويي مدرسه سقط کرده بود، پدر و مادرش اومدن اينجا کلي داد و هوار کردن سر مدير که ما بچمون رو به شما سپرديم و اين حرفا. آخرشم اينا تقصير رو ميندازن گردن پدر و مادرها، اونها هم گردن اينها... بچه‌هاي خيلي چيزارو تو اينترنت مي‌بينن. سر کلاس نميگن يا نميپرسن جلوي معلم که يه وقت فکر نکنن اينا مشکلي دارن.»

در پاسخ به اين پرسشم که خودت فکر مي‌کني اينکه بچه‌ها مي‌بينند و مي‌دانند به معني آگاه‌بودن آنها نسبت به عواقب و خطرات احتمالي‌اش هست، مي‌گويد: «راستش نه؛ مسئله که فقط رابطه جنسي نيست. مسئله اينه که بايد اين مسائل باز بشه که راحت رابطه برقرار نکنيم. غير‌ از اين، خيلي از بچه‌ها اصلا نمي‌دونن سوءاستفاده چيه. عکسشو مي‌ذاره توی تلگرام و اينستا، بعدش کلي هم خوشحال ميشه وقتي تعداد دوستاش بيشتر مي‌شن. توی يکي از جلسه‌ها وقتي مادر يکي از بچه‌ها به مديرمون گفته بود چي‌کار کنم که اين کار رو نکنه، از عکساش سوءاستفاده مي‌کنن، گفته اينترنت خونه تو قطع کن. نذار بره پاي لپ‌تاپ و گوشي...؛ به نظر شما اين‌طوري اون بچه بيخيال ميشه؟!»

وقتي که سرمان را زير برف کرده‌ايم

مادر 45،46 ساله‌اي نشسته، روبه‌روي مشاور مدرسه و با حالت مضطربی که ناشي از حضور ما در اتاق مشاوره است، شروع به صحبت مي‌کند: «خانم فدائي، من که نميدونم چه‌کار مي‌کنه، از بعدازظهر که مياد خونه تا آخر شب، سرش يه‌سره توي اين گوشيه يا داره از خودش عکس مي‌گيره يا با دوستاش در حال چت کردنه. نميدونم از اين چيز ميزا هم ميبينه يا نه، ولي همين چند روز پيش، برگشت به دخترخاله‌ش که داره طلاق مي‌گيره، گفت اگه يه کم ميرفتي کانال‌هاي... تلگرام رو ميديدي، الان وضعيتت اين نبود. دخترخاله‌ش، 10 سال ازش بزرگ‌تره؛ اونوقت اين واسش نسخه ميپيچه... .»

خانم مشاور مي‌گويد: «خب اينها خاصيت سنشان است. زمان ما هم... .»

مادر دانش‌آموز صحبتش را قطع مي‌کند: «نه خانم، زمان ما کي از اين چيزا بود؟ من خودم همش تو اين کانال‌ها ميچرخم ميبینيم، چه خبره. يه جاهايیش اصلا مناسب بچه‌ها نيست. بهتره شما بگين؛ منو باباش که نميتونيم همه‌چيزو توضيح بديم...»

مشاور، حرفش را ادامه مي‌دهد: «اين ديگه به ما مربوط نيست. ما فقط ميتونيم به شکل استفاده از اين ابزارها، جهت بديم. اونم بايد دستورالعملش از آموزش‌وپرورش بياد. اينجوري بخوايم يه دفعه به بچه بگيم، بدتر ميندازيمش تو اين خط‌ها... خيلی‌هاشون نميدونن رابطه جنسي چيه... اگه بپرسن، خب بهشون ميگيم ولي بچه‌ها هيچي از ما نميپرسن. حالا ميدونن يا نه، ديگه اونش به ما مربوط نيست... .»

شبکه‌هاي مجازي و گسترده شدن مفاهيم جنسي

آنچه در شبکه‌هاي اجتماعي اتفاق مي‌افتد، اعجاب‌برانگيز است. تا همين چند سال پيش، کسي تصورش را نمي‌کرد، فروش ابزارآلات جنسي در ايران به‌صورت زيرزميني اتفاق بيفتد. حالا کانال‌هايي در شبکه‌هاي اجتماعي فعال هستند که تفاوتي نمي‌کند مخاطبشان چه کسي باشد. زن خانه‌دار، کارمند ساده يک ارگان دولتي، خانم مديرعامل يک شرکت موادغذايي يا دختر و پسر دانش‌آموز مقطع متوسطه.

وارد يکي از کانال‌ها که مي‌شويد با کامنت‌هايي از اين‌دست مواجه مي‌شويد که مثلا اين چيه گذاشتين؟ به چه دردي مي‌خوره؟ اسباب بازيه يا چي؟! از بين اين همه سؤال، يکي که عکس پروفايلش نشان مي‌دهد، سن و سال زيادي ندارد، پرسيده است: «اينا رو تو فيلماي پورن استفاده مي‌کنن؟»

و بعد، بلافاصله فرد ديگري جواب داده است: «نه؛ اينها براي استفاده افراد معمولي که مشکلات جنسي دارند هم کاربرد دارد.»

با همان فرد کم سن و سالي که کامنت گذاشته است، وارد مکالمه مي‌شويم. 14 ساله است و کلاس نهم متوسطه. مي‌پرسيم: «قبلا هم چنين وسايلي را ديده بودی؟»

مي‌گويد: «نه؛ ولي از يکي از بچه‌هاي مدرسه شنيدم که تو فيلم‌هاي پورن، از اين وسايل استفاده ميشه. يه بارم يکي از بچه‌ها از يکي از معلمامون پرسيد ولي اون جواب نداد. گفت همچين چيزايي، واسه آدماييه که مشکل اخلاقي دارن. آدم‌حسابي از اين چيزا استفاده نميکنه... راستش، منم فکر ميکنم معلممون درست گفت. آخه مثلا که چي؟»

مي‌پرسم: «در مدرسه، درباره رابطه جنسي و سوءاستفاده جنسي هم با شما حرف مي‌زنن؟»

مي‌گويد: «آره؛ وقتايي که بعضي از فيلم‌هاي سينمايي رو برامون تو وقتاي بيکاري ميذارن که مثلا به دختره تجاوز شده، بهمون ميگن اگه بيشتر مراقب خودش بود، اين اتفاق واسش نميفتاد.»

مي‌گويد: «توي مدرسه با بچه‌ها خيلي راجع به اين چيزا حرف ميزنيم ولي سر کلاس و جلوي معلم نه. بعضي وقتا مثلا يکي ميپرسه، خانم پرده بکارت يعني چي؟ بعد دو تا ديگه از بچه‌ها جوابشو ميدن... يعني ميخوام بگم، تعداد اونايي که هيچي نميدونن، خيلي کمه. فقط دونستنشون به‌درد نميخوره...»

مي‌پرسم: «چرا به درد نمي‌خوره؟»

جواب می‌دهد: «هرچي که عکس و تصوير باشه، ميبینن ولي خوندني، چيزي نميخونن. اينارو بايد مدرسه بگه يا حداقل کتاب براش بذارن... .»

ورود صحيح خانواده‌ها و سيستم آموزشي به مسائل جنسي

آشنايي با مسائل جنسي، معمولا مساوي با آگاه بودن از زير و بم آن نيست. فقط زماني‌که تابوهاي جنسي شکسته شود هم پدر و مادرها راحت‌تر درباره مسائل و بحران‌هاي دروني نوجوانان با آنها سخن مي‌گويند و هم مدرسه، پرده حجب و حيا را پس مي‌زند و با زبانِ آگاهي‌بخشي، جلوي عواقب خطرناک آسيب‌پذيرشدن دانش‌آموزان را مي‌گيرد. آمار جرايم جنسي در ميان بزرگسالان رو به افزايش است و مدت‌هاست محققان و کارشناسان مسائل اجتماعي و آموزشي بر اين امر تأکيد مي‌کنند که مي‌توان با گنجاندن برنامه‌ها آموزشي در راستای آگاهي‌بخشي به نوجوانان، گام‌هاي مؤثري برداشت.

امروزه سرعت انتقال داده‌ها و اطلاعات جنسي از طريق شبکه‌هاي مجازي، به حدي است که ساختار آموزشي حتي در کشورهايي مثل آلمان و کشورهاي حوزه اسکانديناوي که صاحب برنامه‌ريزي مدون در زمينه آموزش جنسي هستند، احساس خطر مي‌کنند که شايد نتوانند به نحو مطلوبی به ارائه آموزش‌هايي مناسب بپردازند؛ در اين ميان، نظام آموزشی ايران، همچنان به حرکت کُند خود در زمينه آموزش جنسي در مدارس ادامه مي‌دهد و اين مسئله با توجه به رشد آمار بيماري‌ها و مشکلات ناشي از اختلالات جنسي در جامعه، نوعي زنگ خطر است که نمي‌توان از آن غافل شد.

۴۷۴۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 614541

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 32
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۶:۵۷ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۱
    138 4
    در بخش دوم گزارش به نظر می رسه که اون دختره فرانک خیلی بیشتز مربی بهداشتش نحوه برخورد با این مساله را می فهمه
    • بی نام A1 ۰۸:۳۹ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۱
      من متولد دهه شصت هستم می دونید نحوه آموزش مسائل جنسی به ما چی بود؟کلا تا حدود 18 سالگی از همه چی بی خبر بودیم تازه 18 سالمون که می شد مادرمون بهم می گفت پسرها مثل آتیشن دخترها مثل پنبه این دوتا نباید بهم نزدیک بشن تا وقتی ازدواج کنن باور کنید همین روش بهترین روش بود و ما سالم موندیم از 8 سالگی هم پی دوست از جنس مخالف نبودیم و تو شبکه های اجتماعی هم در حال فحاشی و له له زدن نبودیم.
    • mojtaba IR ۰۹:۳۷ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۱
      41 8
      اين مسائل را هر چه بيشتر باهاش برخورد بشه بزرگتر مي شود
    • بی نام IR ۰۹:۵۱ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۱
      97 16
      اگر اموزش نداشته باشی اون وقت که ازدواج کردی ممکنه ندونی که چه طور پنبه را اتش بزنی یا اتش بگیری
    • بی نام A1 ۱۰:۱۲ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۱
      22 58
      اون دوستی که گفت آموزش که نداشته باشی نمی دونی چطوری اتش بزنی یا بگیری بیا ببنیم من بیشتر بلدم یا شما،منتهی قبلش آتش نشانی رو هم خبر کن : عزیزم اون مسئله یاد گرفتن نمی خواد و تازه اینکه ما در سن مناسبش یعنی بعد از 18 سالگی یاد گرفتیم و لازم نیست تا قبل از این سن بچه در مورد این چیزها چیزی بدونه و از هشت سالگی پی دوست باشه و این کارها.در خود آمریکا هم این کار پس از 18 سالگی است نه قبل از آن.
    • بی نام IR ۱۰:۳۰ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۱
      40 9
      تو امریکا اموزش ها از اواخر دبستان شروع میشه و از 15 سالگی شروع می کنند همین که میگی اتش نشانی را خبر کن نشان از عدم اموزشه که میزنی همه چیز را نابود می کنی
    • بی نام A1 ۱۱:۳۸ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۱
      41 1
      چقد همه چی عوض شده.اون موقع ها اوج تفریح ما این بود که مثلا یه جایی عروسی دعوتمون کنن بعد بریم کرم کارامل بخوریم.دقیقا هم یادمه بابام ریخته بود کنار باقالی پلو و خیلی هم خوشحال بود.کفش وورلد کاپ هم هر کی داشت بچه معروف کل منطقه بود
    • بی نام A1 ۱۲:۱۶ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۱
      30 2
      بی نام 12:09 ، منم دهه شصتی ام و به قول شما سالم موندم، اما همه هم سن و سالای ما اینجوری حرف گوش کن نبودن. خیلیاشون کار خودشونو میکردن. این وسط اگه مشکلی هم براشون پیش میومد نمیتونستن با خانواده مطرح کنن و بدتر ضربه میخوردن. تازه این مال ما دهه 60 ها هست که خیلی چیزا برامون تابو بود. الان اگه به 18 ساله ها بگی پسر و دختر مثل آتیش و پنبه هستن به حرفت گوش نمیدن و یه مارک امل هم بهت میچسبونن. تفاوت دیگه ای که با ما دارن اینه که حرف گوش کن ترین ها و ساده ترین هاشونم تا 18 سالگی چشم و گوش بسته نمیمونن. با پیشرفت اینترنت و وسایل ارتباطی خیلی زود همه چی رو متوجه میشن. و البته اطلاعاتی که میگیرن جلوی آسیب های احتمالی رو نمیگیره.. روشی که مادرهای ما در پیش گرفتن مناسب امروز نیست
    • بی نام IR ۱۲:۴۹ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۱
      51 5
      من دهه پنجاهیم زمان ما تنها منبع کسب اطلاعات جنسی رساله های دینی مراجع بود
    • امین DE ۱۵:۳۴ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۳
      6 17
      بعضی از کامنتا رو میبینم نوشتن آمریکا فلان کارو کرده بهمان کارو کرده درمورد آموزش جنسی...آدم شاخ درمیاره الان آمریکا شده معیار بعضیا آمریکایی که دبیرستاناش پر شده از مادرای زیر 18 سال چرا نمیگید اسلام اینطوری گفته؟چرا میگید آمریکا اینکارو کرده؟
  • بی نام A1 ۰۶:۵۹ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۱
    اتفاقا در خانواده هایی که بسته است مشکلات بیشتر پیش میاید و در خانواده های باز کمتر جون در خانواده های باز بچه می تواند راحت سوالات و مشکلاتش را مطرح کند و کمتر در دام مشکلات و اطلاعات غلطی میافتد که از اطراف می گیرد
    • بی نام IR ۱۰:۳۵ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۱
      48 20
      والا ما خیلی ازخانواده های بازی که دیدیم تو جامعه هرکدوم از افراد خانواده یه جور به انحراف کشیده شدن محدودیت همیشه هم بد نیست و اتفاقا در سنین بلوغ و خطرساز دختر و پسرها الزامیه
    • بی نام A1 ۱۴:۲۷ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۱
      29 13
      اتفاقا در خانواده های بسته این مسایل بیشتر و حاد تر رخ میده
  • بی نام IR ۰۷:۰۶ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۱
    103 4
    مسئولین نگران کاهش موالید هستند؟ با این بچه های بی خبر از همه جا آمار اطفال نامشروع جامعه بالا می رود
  • بی نام IR ۰۷:۰۸ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۱
    97 7
    تو ژاپن چندین دهه هست که به دختران از دومین سال مدرسه درباره ی بلوغ و بدنشون توضیح میدن که بدونن وقتی بالغ میشن بدنشون چه تغییری میکنه و چه اتفاقهایی تو بدنشون می افته. بعد که بچه به درک رسید بهش مسایل جنسی رو آموزش میدن و بحث تجاوز و حقوقشون. شاید بگین بچه که تو این سن و ساله چی میفهمه درصورتی که اونا خوب درک میکنن و با فکری باز و روشن به سمت بلوغ میرن و نقطه ی تاریک تو ذهنشون نمیمونه که مورد سواستفاده ی ذهنی جسمی و جنسی قرار بگیرن.
  • بی نام IR ۰۷:۴۵ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۱
    96 3
    متاسفانه شرایط به شکل بسیار نگران کننده ای درامده ولی با این روند تا چند سال اینده سونامی بیماران جنسی کل کشور رو فرا میگیره
  • کوروش A1 ۰۷:۵۰ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۱
    59 23
    حرام است اقا حرام.
  • فرزاد A1 ۰۷:۵۳ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۱
    این مسئله فقط تو کشور های اسلامی از جمله کشور ما حاد و مشکل شناخته میشه وگرنه این قضیه اینقدرها هم بزرگ نیست
    • حسین IR ۱۱:۲۳ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۱
      12 45
      اگر کشور اسلامی بود که این مشکلو 37 سال پیش حل کرده بودند . شما فکر میکنی با نماز خوندن اسلامی هستی اما نیستی . مسائل جنسی رو اسلام کامل توضیح داده که چطور با بچه برخورد کنی . اون از بی دینی ماست که سراغش نمیریم . در ضمن یه نگاهی به کشورهای خارجی هم بکنید همین مشکلارو دارند . بنابراین پای دین اسلام نباید گذاشت . لطفا فکر کنید و بعد صحبت کنید .
  • حمزه کنگربانی A1 ۰۸:۱۸ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۱
    29 3
    سلاسن بلوغ هرچی در کشور ما کم میشه خطرات زیادی حتی بچه ها رو تهدید می کنه خانواده ها می گن بچه هامون آزادی ندارن تا راحت باشن ولی یک روز نشد ما از یک پزشک بزرگ دعوت کنیم از صداو سیما با مر دم مستقیم در مو رد سن بلوغ و شرایط ازار دهنده جنسی که حتی بهش هم فکر ک ردن خطرناکه صحبت کنه و حتی آموزش بده که خانواده ها با بحران دچار نشن و خانواده ها کم بگن آزادی
  • بی نام EU ۰۸:۲۳ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۱
    51 5
    باش تا صبح دولَتَت بِدَمَد کاین یک از نتایجِ سحر است سونامی اجتماعی و اخلاقی در راه است.
  • اوحووَ IR ۰۸:۴۵ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۱
    32 15
    باشه بابا. بگید چطوری بچه دار میشن. بگید چطور ایدز منتقل میشه بره پی کارش. دیگه همه لنگ گفتن این شدیم؟ الان ک ماشالا بچه ی 12 ساله 6 ساله رو تجاوز میکنه و بعد میسوزونه. همه چیو میدونن بچه ها. مث ما دهه شصتیا که ببو گلابی نیستن
    • بی نام A1 ۰۹:۰۳ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۱
      25 6
      البته اون بچه 12 ساله نبود و 18 ساله بود این شایعه 12 ساله بودن را وکیلش سر زبان ها انداخت که از اعدام قصر در بره
    • متولد 67 IR ۱۰:۳۷ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۱
      15 5
      اتفاقا ببو گلابی هستند. اگه نبودن اخلاقیات و محبت رو جایگزین این مسئله میکردند. ما دهه شصتیها خیلی با محبت بودیم و هستیم چون اینقدر به معنویات اهمیت میدادیم که سراغ این مسائل نمیرفتیم. اگه هم میرفتیم بعدش توبه میکردیم. به نظر من این مسائل از اعتیاد هم بدتره. چون رفتن تو عمق اون سیری ناپذیره. هر چی لاک پشتی و کمکم یاد بگیرند بهتره. نه اینکه بهشون گفته بشه. خودشون باید دنبال حقیقت باشند. حقیقت با گفتن و به زبان آوردن به دلشون نمیشینه. با رفتار کردن به دل میشینه. امروزه هم میشه بچه ها رو برد به مراکز ایدز و هپاتیت و بهشون کم کم مسائل رو نشون داد. آدمهای محترمی که ایدز گرفتند رو بهشون نشون داد. ازشون برای آموزش پیشگیری کمک گرفت.
  • آرش IR ۰۸:۵۱ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۱
    66 2
    این همه ساله دارن سعی میکنن صورت مسئله یکی از مهمترین غرایز بشر رو با زشت جلوه دادن و صحبت نکردن ازش پاک کنن و هنوز هم این روند مضحک ادامه داره. وقتی آگاهی و آموزش و آزادی نیست در جو بسته همه جور اتفاق و خیانت و انحراف روز به روز بیشتر میشه و جامعه رو نابود میکنه.
  • بی نام A1 ۰۹:۲۲ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۱
    19 38
    اقتصاد رو درست کن مردم می دونن چطور تولید مثل کنن
    • بی نام IR ۰۹:۵۹ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۱
      57 4
      اتفاقا متاسفانه کسانی که وضع اقتصادی بدتری دارند بیشتر میل به تولید مثل دارند
  • بی نام IR ۰۹:۵۲ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۱
    52 3
    وقتی که محل ارضای نیازهای جنسی شده کنار خیابون و مرکزی برای اینکار نیست و اسم این مسائل رو بیاری آدم بی ادب و هوسرانی هستی همین میشه. حالا مونده اوج تجاوزها و ناهنجاریها که بزنه بیرون
  • کی هان IR ۱۰:۰۵ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۱
    31 3
    اقتصاد اقتصاد اقتصاد.... این اقتصاد دیگه درست بشو نیست ...فرهنگ باید درست بشه ...مگه رانندگی و اشغال ریختن تو محیط به اقصاد ربط داره ...بابا بخودمون بیایم .. برای رضای خدا هم که شده بیاید درست فکر کنیم تا بتونیم نسل بعدی رو درست کنیم... از این نسل 50و60و70 که گذشت ... امان امان امان .......
  • بی نام A1 ۱۰:۱۶ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۱
    35 2
    کاش طوری می شد این آموزش و پرورش گلنگی ما را یکی می کوبید از نو می ساخت.... من دو تا دانش آموز دارم و در همه زمینه ها باید حرص بخوری و اذیت بشی........
  • بی نام A1 ۱۰:۱۹ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۱
    54 2
    پدر: دخترم وقتش رسیده در مورد مسایل جنسی صحبت کنیم دختر : اوکی بپرس تا برات توضیح بدم
  • رضا IR ۱۰:۳۰ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۱
    29 3
    بچه ای که نخنده، نپره، بازی نکنه، به میزان کافی نخوابه، تغذیه خوب نداشته باه، نرقصه، شاد نباشه، کمبود پیدا میکنه اونقت تو دوران بلوغ در پی کسی میگرده که دردش رو بفهمه. در نتیجه مورد سوء استفاده قرار میگیره. حال اگه سیستم به فکر باشه، وضعیت اصلاح میشه. سیستم چطور درست بشه؟ بودجه آموزش پرورش چند برابر بشه سایر نهاد هم منتظر قانون و بخش نامه نباشند. در کل من اوضاع رو مطلوب نمیبینم