درحالی که استفاده روزافزون از شبکه های اجتماعی به تهدیدی علیه سنت های قدیمی تبدیل شده است، عده ای از جوانان یک روستا در آذربایجان شرقی با راه اندازی پویش تلگرامی، استفاده از کرسی را برای احیای سنت های قدیمی، دورهمی های خانوادگی و نیز استفاده بهینه از انرژی باب کرده اند.

مهرداد خوشکارمقدم: شاید کمتر کسی نام"قاضی‌جهان" را شنیده باشد اما به لطف استفاده بجا از ظرفیت شبکه های اجتماعی، این روستای نه چندان معروف در آذربایجان شرقی هم اینک اسم و رسمی برای خود دست و پا کرده است!

ماجرا از آنجا شروع شد که یکی از فعالان مدنی روستای قاضی‌جهان از توابع آذرشهر در آذربایجان شرقی، به فکر راه اندازی کانال تلگرامی با حضور اهالی روستا افتاد.

این کانال که از سال گذشته راه اندازی شده است، در این مدت کوتاه به رسانه ی فراگیر اهالی قاضی جهان بدل شده به طوری که حدودا نیمی از جمعیت سه هزار و 800 نفری آن به عضویت کانال تلگرامی درآمده اند!

جالب اینکه علاوه بر مطالب عمومی و سرگرمی، طرح مشکلات روستای قاضی جهان همراه با پیگیری از مسئولان و حتی انتشار جوابیه های دهیاری از جمله نکات جالب توجه در گروه یاد شده است.

با این اوصاف، به دنبال فراگیر شدن کانال تلگرام قاضی جهان در بین اغلب اهالی این روستا، ادمین کانال یاد شده به فکر طرح ایده های نو و جالب افتاده و با مشارکت عده ای جوانان علاقمند، به فکر احیای "کرسی" و  سنت شب نشینی های خانوادگی در شب های طولانی زمستان افتادند.

سنت برقراری کرسی در فصل زمستان و شب نشینی های خانوادگی، یکی از رسوم قدیمی آذربایجان محسوب می شود که طی آن اعضای خانواده دور کرسی جمع شده و ضمن پذیرائی توسط میوه، آجیل و تنقلات ستنی، از صحبت های بزرگان خانواده استفاده می کنند.

با رواج زندگی مدرن و ماشینی و برچیده شدن کرسی از خانواده های این مناطق، شب نشینی های خانوادگی در شهرهای آذربایجان شرقی به کلی برچیده شده و در مناطق روستایی نیز به شدت کمرنگ شده است.

انتشار تصاویر جالب از کمپین کرسی روستای قاضی جهان در شبکه های اجتماعی، ضمن شهرت این روستای نه چندان معروف، موضوع امکان استفاده از ظرفیت شبکه های مجازی برای ایجاد ارتباط و نیز احیای سنت های قدیمی را بر سر زبان ها انداخته است.

"وحید کاظم زاده" مدیر کانال تلگرامی قاضی جهان و مسئول کمپین "کرسی" در این خصوص گفت: گسترش روز افزون جنبه های مدرن زندگی مانند فضای مجازی، شبکه های اجتماعی و ماهواره و تلویزیون و ... بنیان بسیاری از خانواده ها را دچار مشکل کرده و برنامه ریزی دستگاه های مختلف نیز کار به جایی نبرده است.

وی با بیان اینکه اراده ی احیای سنت های قدیمی و استفاده بهینه از ظرفیت فضای مجازی باید از خود جامعه آغاز شود یادآور شد: ایده ی اولیه ی کمپین کرسی توسط عده ای از علاقمندان به فرهنگ و سنت های قدیمی در قاضی جهان مطرح و با مشاوره ی برخی از بزرگان این روستا، در مدت زمان کوتاهی فراگیر شد.

کاظم زاده یادآور شد: یکی از خصوصیات بارز نیاکان ما صرفه‌جویی بود و آنها سعی می‌کردند زندگی‌شان را براساس داشته های خود تنظیم کرده و کاری می کردند که خود را محتاج دیگران نکنند.

وی با بیان اینکه استفاده از کرسی‌ نشأت گرفته از همین تفکر در بین مردمان گذشته بود ادامه داد: کرسی علاوه بر گرم کردن فضای خانه، کارکرد اجتماعی و فرهنگی بسیار تاثیرگذاری داشته به طوری که ضمن فراهم آوردن زمینه ی دورهمی و صمیمیت اعضای یک خانواده، پایگاهی برای فعالیت های فرهنگی مانند شعرخوانی، بازگویی خاطرات، قصه گویی و ... بوده است.

این فعال مدنی در ادامه اظهار داشت: باید بگوییم کرسی علاوه بر صرفه جویی بسیار زیاد در مصرف گاز، باعث حفظ سلامتی بدن شده و فواید بی شماری را به همراه دارد که از آن جمله می توان به رفع کم خونی ، پاکسازی بدن ، تقویت حافظه ، درمان آرتروز رماتیسم ، درد زانو و درد کمر و دیسک ، کاهش قند خون و داشتن خواب آرام و راحت اشاره نمود.

وی در خصوص فراگیر شدن استفاده از کرسی در قاضی جهان اظهار داشت: این کمپین به قدری مورد اقبال خانوارهای روستایی قرار گرفته است که از خانوارهای کم جمعیت دو نفره تا چندین نفره با برقراری کرسی، شب نشینی های خود را دور آن برقرار می کنند.

کاظم زاده با اشاره به اینکه برخی از خانواده های جوان تر، طرز برقراری کرسی را بلد نبودند گفت: آموزش های لازم از سوی افراد قدیمی به علاقمندان داده شده به طوری که در بسیاری از خانه های این روستا، با ابزار ساده و ابتدایی مانند: منقل و زغال، یک لامپ ۶۰ وات و یا یک هیتر کوچک تایمردار اقدام به دایر کردن کرسی نموده اند.

وی اظهار داشت: گذشته از پیامدهای مثبت اقتصادی این کمپین مانند صرفه جویی در مصرف انرژی، تاثیرات فرهنگی و اجتماعی آن بسیار فراتر از حساب و کتاب های مادی است.

کاظم زاده ادامه داد: متاسفانه هر چه به سمت زندگی ماشینی پیش رفتیم و از فضای زندگی سنتی دور شدیم، صفا و صمیمیت جمع شدن دور کرسی و بهره بردن از گرمای آن نیز کمرنگ و سردتر شد اما خوشبختانه این روزها همچون گذشته یاد کرسی در خانه ها زنده شده و به اذعان خانواده های قاضی جهانی، صفا و صمیمیت در بین اعضای خانواده پررنگ تر شده است .

مدیر کانال تلگرامی روستای قاضی جهان خاطرنشان کرد: بر اساس این کمپین تمام خانواده هایی که اقدام به برپایی کرسی کرده اند، عکس های دورهمی خود را به ادمین ارسال کرده و ضمن انتشار آنها در کانال، به برخی از برگزیدگان جوایزی در نظر گرفته شده است.

کاظم زاده گفت: تاکنون 100 خانواده، عکس هایی از شب نشینی و دورهمی های خود را ارسال کرده اند و این روند همچنان ادامه دارد.

این فعال مدنی در ادامه یادآور شد: استقبال گسترده اهالی روستا از این کانال باعث شده تا به فکر طراحی برنامه های دیگری چون جشنواره های فرهنگی و تفریحی بیفتیم که در نخستین گام، جشنواره آدم برفی در بین اهالی روستا برگزار می شود.

وی خاطرنشان کرد: جوانان این روستای گمنام ثابت کردند که می توان ظرفیت شبکه های اجتماعی را به دید فرصت نگاه کرده و از آن در راستای تعمیق ویژگی های فرهنگی و اجتماعی استفاده کرد.

گفتنی است، روستای قاضی جهان در سه کیلومتری شهرستان آذرشهر در آذربایجان شرقی قرار دارد.

اغلب مردمان این روستا به فعالیت های مولدی مانند: کشاورزی، دامداری، قالیبافی و نیز تولید خشکبار اشتغال دارند.

قاضی جهان هم اکنون با 100 کارگاه تولیدی، بزرگ ترین مرکز تولید کننده قیسی آلو و زردآلو در سطح منطقه محسوب می شود.

شبکه های اینترنت همراه تمام اپراتورهای همراه در این روستا قابل دریافت بوده ضمن اینکه اینترنت های خانگی نیز به صورت گسترده در اغلب خانه ها مورد استفاده قرار می گیرد.

46

کد خبر 616869

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۱۲:۵۱ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۷
    0 22
    چقدر باید خیالت راحت و دلت خجسته باشه.