وزیر راه و شهرسازی گفت: در بخش هوايي قيمتگذاري بليت را كنار گذاشتيم و به سمت آزادسازي رفتيم. امروز شركتهاي هواپيمايي از اين موضوع راضي هستند و حتي تقاضا براي ايجاد شركتهاي هواپيمايي بسيار بالا رفته است. هر روز بر تعداد متقاضيان ورود به اين صنف افزوده ميشود. فقط هفت موافقت اصولي جديد صادر شده است و پنج تقاضا در فرآيند رسيدگي است. به همين علت هم ميزان پرواز تنها در همين يك سال گذشته ٢٠درصد رشد داشته است. چرا كه ديگر دولت دخالتي در بحث قيمتگذاري ندارد. اين يعني رعايت اصول بازرگاني و شركت ميداند چگونه از تمام ظرفيت خود استفاده كند.
عباس آخوندی گفت:بيش از ٤١ سال است كه با بويينگ قرارداد
همكاري نداشتيم. همين وضعيت را با ايرباس داشتيم. البته با ايرباس قرارداد كوچكي بعد
از انقلاب منعقد شده بود. حال وقتي بعد از ٤١ سال با بويينگ وارد مذاكره ميشديم بايد
رفتار حرفهاي از خود نشان ميداديم. اگر رفتار ما غيرحرفهاي بود بويينگ آماده مذاكره
نميشد آن هم در شرايطي كه كنگره امريكا تهديدات زيادي عليه ايران كرده بود.
سه شرط برای ایرباس
وی افزود: همين شرايط براي قرارداد ١٠٠ فروند هواپيما با شركت ايرباس وجود داشت. افزون بر اينها ما چند شرط هم داشتيم. يكي اينكه نميخواستيم خريد مستقيم انجام دهيم بلكه ميخواستيم خريد ما اجاره به شرط تمليك باشد. دوم ما نميخواستيم كه هيچ تضمين دولتي عرضه كنيم. سومين خواسته ما اين بود كه فروشنده در تامين مالي به ما كمك كند و حتي بخشي از تامين مالي را مستقيما خودش بپذيرد. اينها مسائلي است كه در كشور به خوبي به آنها پرداخته نشد و كمتر به آن توجه شد.
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه گفتن اين حرفها بعد از امضاي قرار داد ساده است ليكن، حتي فكر كردن به آنها براي عدهاي غير قابل تصور بود،تصریح کرد: هر وقت در مجامع راجع به ضرورت نوسازي ناوگان هوايي صحبت ميكرديم و افراد مطلع ميشدند كه اين نوسازي مستلزم دهها ميليارد دلار سرمايهگذاري است، به فوريت به اين نتيجه ميرسيدند كه اين امرِ محالي است و فراتر از ظرفيت اقتصاد ايران است.
وی افزود: شما خاطرتان هست كه تا امضاي قرارداد چه ميزان خبر منفي درباره اين قراردادها منتشر كردند. هنوز دستبردار نيستند و راجع به ماهيت آنها و عملي شدنشان ترديد ميكنند. بله در محدوده ذهني و تصور آنها اين امر محالي بوده است و حالا كه عملي شده است به هر زور و ضرب ميخواهند نه تنها آن را از جلوه بيندازند بلكه براي آن عيب بتراشند. دشمني با مسوولان چشم و گوش آنها را كور كرده است. افزون بر اين، در راه مخالفت حاضرند هر گزندي به منافع ملي و ايمني مردم وارد شود ولي حرف آنها به كرسي بنشيند واقعا اين شكاف اجتماعي و اين دشمني درون سرزميني به كرانه شده است.
او درباره شبهاتی که درخصوص اجرایی شدن این قرارداد وجود داشته،عنوان کرد: ين بدگمانيها و تئوريهاي توطئه در پس ذهن اكثر ايرانيان قرار دارد. هر اتفاقي كه بيفتد عدهاي نخستين واكنش كلاميشان اين است كه كاسهاي زير نيم كاسه اين قرارداد يا اين اتفاق است. يادمان نرود توافق با بويينگ و ايرباس در قالب قرارداد است و هيچ طرفي نميتواند يك جانبه يك قرارداد بينالمللي را زير پا بگذارد.
وی اضافه کرد: ايران در بالاترين سطح يعني سطح رهبري اعلام كرده است كه ما عهد شكن نيستيم و قراردادها را زير پا نميگذاريم. بنابراين براي من اين حرفها و اين واكنشها از يك سوي عجيب و غريب است و از سوي ديگر آشنا و مورد انتظار است. از دشمنان دولت، انتظاري جز خون به دلِ مردم كردن و ناشاد كردن مردم نيست. ليكن، كم تحركي از سوي برخي نخبگان كه عظمت كار انجام شده را ميدانند تا حدي دور از انتظار است.
آخوندی تاکید کرد: در هر صورت، زماني كه شما قرارداد ميبنديد طرفين متعهد هستيد. ما حتي بعد از قطع رابطه با امريكا، براساس بيانيه الجزاير براي تمام قراردادهايي كه در گذشته با امريكا داشتيم و امريكا با اجرا نكردن آن قراردادها به ما لطمه زده بود در دادگاههاي بينالمللي شكايت و درخواست احقاق حق كرديم و در بسياري از موارد هم موفق شديم. اصلا فسخ يا اجرا نكردن قرارداد به اين سادگي نيست كه كسي بگويد من قرارداد امضا ميكنم و اجرا نميكنم. قرارداد تضامين اجرايي خود را دارد و قطعا اجرا خواهد شد. اين قرارداد در سطح قراردادهاي بينالمللي است.
وی اضافه کرد: من متوجه
نميشوم چرا شركتهاي بينالملل نامداري در سطح جهاني چون بويينگ و ايرباس بخواهند
با ما پاي ميز قرارداد بنشيند و بعد بخواهند اجرا نكنند و به مفاد قرارداد متعهد نباشند.
اگر اينطور باشد كه بايد بر صحت عقلي مديران چنين شركتهايي شك كرد كه قطعا اينگونه
نيست. پس بايد به جريان مخالف آن شك كرد.
شاهکار قرارداد
او در پاسخ به این سئوال که آیا با وجود فشارهاي جمهوريخواهان از سوي سنا و كنگره و لابي صهيونيستها مانع از اجرایی شدن این قرارداد نمی شود،گفت: تمام شاهكار و عظمت كار در همين است. خوب اگر قرار بود اتفاقي بيفتد كه بعد از دو هفته قطعا واكنشي را ديده بوديم. حال كه اتفاقي نيفتاده چه دليلي دارد كه عدهاي به پيشباز موضوع بروند و با لابي صهيونيستها و ديگر مخالفان قسم خورده جمهوري اسلامي همصدا شوند؟ بله من تحرك لابي صهيونيستها را در جرايد بينالمللي ديدهام. تحرك برخي از سناتورها را هم ديدهام ولي دليلي نميشود كه از ترس تهديد آنها دست روي دست بگذاريم و هيچ كاري نكنيم. ما استوار و سرسخت گامهاي خود را درست برميداريم و به لطف خدا اميدواريم.
او اضافه کرد: من دليلي ندارد كه بگويم خوشبينم يا بدبين كه اگر بعدها خداي ناكرده به دلايلي از جمله اقدامات همين افرادي كه در داخل ميخواهند اين قراردادها متوقف شود كار با مشكل مواجه شد بگويند ما نگفتيم؟ من بر اساس قرارداد صحبت ميكنم و ميگويم كه هر زمان كه ما پيش پرداخت را بپردازيم، آنها طبق تعهدات كار خود را شروع ميكنند. دليلي ندارد كه بعد از امضاي قرارداد بخواهند آن را نقض كنند. اگر اينگونه باشد ما عليه آن شركت به مجامع بينالمللي شكايت خواهيم كرد.
وزیر راه و شهرسازی یادآورشد: هر قراردادي ضمانت اجرا دارد. من نميفهمم چرا بايد به بنيانهاي اوليه ترديد كرد و چرا شما به همه موضوعات به ديد شك مينگريد؟
او افزود: آقاي ترامپ كه در مورد همه موضوعات عالم به فاصله
٢٤ ساعت پس از انتخاب شدن اظهارنظر ميكرد، در اين باره سكوت كرده است. در حال حاضر
دو هفته از اين قرارداد گذشته و هيچ اظهارنظري در اين مورد نكرده است. ما به قرارداد
پايبنديم. تصويري كه من از ايران دارم تصويري قدرتمند و با عزت نفس است. به همين دليل
من از موضع اطمينان صحبت ميكنم. مطمئنم كه در روند قرارداد خللي ايجاد نخواهد شد و
اگر كسي بخواهد خللي ايجاد كند بايد هزينه آن را بدهد.
دلیلی ندارد نگران باشیم
آخوندی یادآورشد: صبر كنيد انشاءالله همه موضوعات حل خواهد شد. بقيه مساله را بايد به زمان سپرد. ما يك مشكلي در كشور داريم كه از سال ٨٤ آغاز شد و از سال ٨٨ به اوج خود رسيد و آن مشكل شكاف اجتماعي است. به اين معني كه هر اتفاقي كه در كشور رخ ميدهد، عدهاي در درون سيستم همان اتفاق را ميخواهند رد و تخريب كنند. اين موضوع را هيچ وزيري نميتواند رفع و رجوع كند وگرنه دليلي ندارد كه اين همه نگران باشيم كه قراردادي كه امضا شده، اجرايي نشود.
او گفت: توجه داشته باشيم كه در همين شرايط، براي خريد ٢٠٠ فروند هواپيما قرارداد بستهايم با منابع دست اول تامينكننده هواپيما كه شامل بويينگ، ايرباس و ATR است. آيا از اين قراردادها بزرگتر در كل تاريخ صنعت هوايي ايران سابقه و نمونه سراغ داريد؟ به هر حال بايد توجه داشته باشيم كه عقل و درك مردم ايران بسيار بالاتر از اين مسائل است و حالا اگر در اين ميان تلاطم و آشفتگي وجود داشته است، نبايد آن را به ايمان و توان ملت ايران و جامعه ايران نسبت داد.
به گفته وزیر راه و شهرسازی
بخش عمده مذاكرات ما قبل از اجرايي شدن برجام صورت گرفت وگرنه اين قراردادها كه نميتوانند
يك شبه اتفاق بيفتند.
او گفت: كارهاي بزرگ در پروسه و فرآيندهاي طولاني انجام ميشود. ما در
ايران به جاي اينكه همديگر را به آرامش و صبر نويد بدهيم يا به هم دلگرمي بدهيم، فقط
از هم انتقاد ميكنيم. عدهاي هم كه زير پا ميگيرند. از زماني كه اين قراردادها امضا
شدهاند، ما فقط بايد پاسخ تهديد و تهمت و... را بدهيم كه اين واقعا عجيب است ولي وفا
كنيم و ملامت كشيم خوش باشيم كه در طريقت ما كافريست رنجيدن.
3535
نظر شما